sunnuntai 24. tammikuuta 2010

Tulppaaneja






Oi kuinka odotankaan kevättä ja mahdollista sipulikukkaloistoa! Maahan on ainakin lykitty aikamoinen määrä sipuleita lasten herttaisella avustuksella. Sipuleita tuli haalittua kevään ja syksyn mittaan eri paikoista, Villiniitystä tilasin heidän kauniita erikoistulppaanejaan & täydentäen Korpikankaan ihastuttavia perusjuttuja kuten valkoisia tulppaaneita & eri roosansävyisiä yhdistettynä siihen ihan tummaan tulppaaniin. Miltähän näyttää esimerkiksi valkoinen tulppaani yhdistettynä Viiruhelpiin? Vai ovatkohan ylipäätään yhtäaikaa voimissaan..?



Mm. tälläisiä olisi tulossa:

Tulipa bataliini Bronze charm shampanjanvärinen kaunokainen
Tulipa marjolettii, ihastuttava valkoinen liljatulppaani jossa häivähdys punaista
Tulipa humilis Odalisque, hentoinen lila villitulppaani, pikkutähtönen kivikkoa sulostuttamaan
Tulipa Queen of night, dramaattinen miltei musta tulppaani
Tulipa Heart´s delight, punavalkoinen lummetulppaani

Jos taas ajattelisi taloudellisemmin niin ostaisin kyllä punaisia Apeldoorneja jotka käsittääkseni jaksavat kukkia vuodesta toiseen. Ehkäpä jonain vuotena kyllästynkin ripottelemaan euroja maahan, mutta nyt vielä odotan jännityksellä kaikkea ihanaa...

Kuvat on vanhasta pihasta (nyyh), mielestäni ihana tuo yksinkertainen valkoinen-musta-kerrottu roosa -yhdistelmä.


perjantai 22. tammikuuta 2010

Intohimona koristeomenapuut



Aihe, josta voin vouhkata hyvinkin pitkään. Harmi vaan, etten ole (vielä) tavannut ihmistä joka olisi yhtä hullahtanut koristeomenapuihin. Niissä on jotain vangitsevan kaunista, vaikka toki tavallinen tarhaomppupuukin on kaunis. Palaan koristeomenoihin yhä uudelleen ja uudelleen, ahmin kaiken tiedon mitä niistä on saatavilla ja unelmoin sellaisista omassa pihassani...

Tällä hetkellä pihatulokaskisassa voitolla on Malus Linnanmäki, pikkuinen purppuraomenapuu. Etupihalla elelee jo Malus Tammisaari, jännittävä mustanpuhuva purppuraomenapuu joka kukkii tumman ruusunpunaisin kukin ja lehdistö on voimakkaan punertava. Todella kaunis! Uusi omenapuu olisi tulossa Tammisaarelle pariksi vastakkaiselle puolelle sisäänkäyntiä joten mielelläni ottaisin kirsikkamaisen hennomman vaaleanpunaisen pikkupuun. Isoja puita ei valitettavasti pihaamme mahdu, jos ei olisi tilasta puutetta niin valinta kallistuisi varmaankin Malus Kadettiin, joka on aikas iso puu. Harmittavan vähän löytyy kuvia ihanista koristeomenoistamme.

Kuvassa näkyy etualalla vielä hentoinen koristeomenapuu Tammisaari.

sunnuntai 17. tammikuuta 2010

Kasvilava

Tälläisen nikkaroin poropeukalona viime kesänä, aineksina tavallista jämälautaa & vanha ikkuna. Tarkoituksena olisi kasvattaa lavassa pienen perheen salaatit ja miniporkkanoita. Ainakaan vielä en jaksa isommassa mittakaavassa viljellä. Yrttikuutioissa kasvattelen sitten persiljat, tillit, timjamit & herneet. Olen aika ihastunut ajatukseen sekaviljelystä potager -tyyliin, kukat ja ruohosipulit saavat kasvaa yhdessä, kummatkin yhtä kauniita ja funktionaalisia.

Kivisiä yrttiympyröitä



Kasvilava

Köynnösten kesä 2010

Näin sen ajattelen; ensi kesä on meillä köynnösten kulta-aikaa. Olisi mukava saada vehreyttä ja villiä tunnelmaa, osittain vain verhoamaan valkoista taloa ja toisaalta peittämään sen ongelmakohtia.

Tässä marssijärjestyksessä olisi tarkoitus edetä:


*Talon edustalle imukärhivilliviiniä, jo nykyisen köynnöshortensian kaveriksi

*varjoisalle muurille piippuköynnös ja köynnöshortensia nykyisten köynnöskuusamien lisäksi








*Etelän puolella kasvaa myös ihanaa köynnösruusua, jonka nimeä en tiedä. Veikkaan, että ruusu oli ollut monta vuotta hoitamattomana, mutta kevätleikkauksen jälkeen kaunis ruusu palkitsi koko kesän jatkuneella upealla kukinnallaan (kiirettä piti kun hosuin "kirvarenkinä" suihkepulloni ikuisvalmiudessa..)


*Tässä kurjanoloisessa penkissä talon eteläpuolella kasvaa jo valkoinen köynnösruusu Pohjantähti, vielä jännitän talvehtiko muratti Hedera Helix Baltica vierustoverina vai. Penkki on ns. vaihtuvien kylvökesäkukkien penkki, mutta ajattelin idättää siihen vielä Ruusunätkelmää kehikkoa verhoamaan. Siemenet on jo hommattuna.






Kaariporttiin istutin viime keväänä lumikärhöä ja saksankärhöä, kumpikin valkokukkaisia. Saa nähdä lähtevätkö tänä keväänä kunnon kasvuun vai kuoloko korjaa..













Tässä vielä kuvia kyseisistä paikoista: