tiistai 2. syyskuuta 2014

Windflowers

Syyskuu. Kesä tuntuu olevan jo kaukana, mutta talveen on onneksi vielä matkaa. Valkoinen & kerrottu Syysvuokko (Anemone x hybrida 'Whirlwind') on kuin iso valkovuokko, aivan ihana. Herkkä yhdistelmä Jaloängelmän pitsimäisen lehdistön kanssa. Onneksi lempikukkasia vuokkoja riittää koko kaudelle,  Valkovuokot, Arovuokot ja Syysvuokot!

 Syysvuokot ovat vähän oikukkaita, sanotaan. Minulla ne kasvavat kuivassa ja aurinkoisessa paikassa. Sanotaan myös, että ne tulisi aina istuttaa keväällä. Englanninkielinen nimitys Windflower on kaunis ja kuvaava, huojuvat syystuulissa ylväinä. Pidän näistä niin paljon! Omassa pihassani Syysvuokot kukkivat aina myöhään, syyskuussa. Kasvi on viimeinen kukkijakaunotar täällä, niiden jälkeen kukkivat vain Syyskrookukset ja Syysmyrkkyliljat. Sitten onkin pitkä tauko (nyyh) jolloin on aika uppoutua joulukukkiin. 
Herkkä vaaleanpunainen Hopeasyysvuokko (Anemone tomentosa 'Robustissima).  Nupulla on vielä Anemone × hybrida 'September Charm'. 
Nyt kukkii vielä moni ihanuus. Ruusunpunainen ruusu on täynnä nuppuja, toivottavasti ei tule yöpakkasia lähiaikoina
Tähkätädyke on kaunis ja myöhäinen sekin (Veronica spicata 'Pink Goblin)
Sieniä on piha täynnä, kyseinen yksilö on lautasen kokoinen ja kasvaa paraatipenkissä. 
Rehevää on vielä, onneksi. Keijunkukkia, Hortensioita, Nauhuksia, Syysleimuja...
Pikkutalviot muodostavat mattoja Syreenien & Mahonioiden alustalla sisäänkäynnin luona
Vielä en luovuta vaan istutan, Syyshortensia Grandifloran tällä kertaa 

Upeita värisävyjä siellä täällä, suuri nautinto
Kuistilla Atsalea saanut punervaa kukkiinsa. Hurmaavan pitkäkukintoinen. 
Lahjaksi sain tälläisen jännittävän kasvin, Corokia nimeltään. Hyvin hienostunut. Hopeanharmaa lehdistö on kuin koru.

5 kommenttia:

 1. Pökerryttävä kaunotar, aivan ihana! Istutin yhden syysvuokon keväällä, jospa se selviäisi ensi vuoteen. Sieniä on nyt ilmeisen paljon ja haaveilen sieniretkestä jonkun sienestämisen taidon omaavan kanssa. Hauskaa, ostin hiljattain tuon samaisen Corokian, kummituspuun. Veikeä, tykkään siitä.

  VastaaPoista
 2. Kukkiiko sinulla atsalea näin syksyllä? :O Olin kauan siinä luulossa että ne kukkii ainoastaan keväällä...

  Minäkin rakastan kaikkia vuokkoja, niitä ei koskaan ole liikaa! Minullakin on pari syysvuokkoa mutta kun olen vasta istuttanut niin en tiedä miten ne viihtyvät :).

  VastaaPoista
 3. Ai että nuo syysvuokot on kauniita! Ja kaikki muutkin syyskesällä kukkivat lämmittävät sydäntä.
  Mun valkoinen syysvuokko kukki vain kerran, sitten se menehtyi. Viime kesänä ostin uuden, täytyykin käydä tarkistamassa tilanne...

  VastaaPoista
 4. Ihanaa, Maria! Toivottavasti kaunokaisesi selviää. Sieniretki kuulostaa kivalta, tosiaan varmempaa jos on asiantuntija mukana. Meidän pihassamme kasvaa kuulemma Herkkutatteja! Tule poimimaan :) Corokia on tosi makea, pelkään etten saa sitä talvehtimaan!? Miten hoidat omaasi?

  Elmeri, kyseinen Atsalea on joulukukkasia viime joululta, ne pihaversiot ovat kai kevätkukkijoita. Ehkei tämänkään pitäisi juuri nyt kukkia. Kiva, että tykkäät myös vuokoista!

  Pioni, kauniita ovat! Toivottavasti vuokkosi menestyy!

  VastaaPoista
 5. Myyjä kertoi, että kasvi tykkää valosta ja sen pitää antaa kuivua kastelujen välillä. Toivottavasti onnistumme talvetuksessa!

  VastaaPoista