perjantai 24. heinäkuuta 2015

Tädykkeitä & muuta herkkää


Tädykkeet ovat herkullisia. Minulla kukkivat vasta pinkki & sininen Virginiantädyke, valkoiset ja vaaleanpunaiset ovat vielä nuppuvaiheessa. Kuvassa on kuitenkin Tähkätädyke Veronica spicata 'Pink Goblin. 
Joskus tahtoisin näitä tolkuttomasti lisää. Virginiantädyke Fascination, väri on jotain lilan ja sinisen välimaastosta. Virginiantädykkeet ovat aika suuria ja näyttäviä, kovasti perhosten ja pörriäisten suosiossa, huomaan. 
Muutama viikko sitten kukki Loistotädyke

´
Keväällä ihana vaaleansininen Unelmatädyke eli periaatteessa tädykkeitä riittäisi miltei koko kasvukaudeksi. 

Kaunein sininen löytyy kuitenkin ainoasta Ritarinkannuksesta, lajike ei ole tiedossa se kun oli täällä jo muutettaessa

Metsäkastikka (Calamagrostis Karl Foerster) on korkea, heinäkuussa kukkiva heinä. Rakastan sen liikettä paraatipenkissä. Ei ole onneksi levinnyt yhtään vaikka on monta vuotta ollut matkassa

Ensimmäiset tuoksuherneet avautuvat
Löysin kuin löysinkin Jaloängelmäni, muistan nyt siirtäneeni sen vielä viime syksynä kun pelkäsin sen talvehtivan huonosti kosteassa. Olin siirtänyt sen paraatipenkkiin. Suurennuslasin kanssa tuota saa etsiä, on niin hentoinen (lajike on 'Hewitt's Double')

Helminukkajäkkärät lammenrannassa

Minette -ruusu tekee vielä ruusujaan kivikossa

Madame Plantier, voi että se on kaunis. Puhtaanvalkoinen ja aika pienehkö, hyvin kerrottu kukka. Nuput ovat kuitenkin haaleanpunaisia. 

Seuralaisena Syyskimikki, Poimulehdet ja Purppurapunalatva 

Pienenpieni Pihaharso Rosea on avannut kukkiaan, kuvassa ei näy, mutta se on erikoisen sävyinen vaaleanpunainen

Istutin uuden kasvin. Taimistolta perennamainen Kellokärhö, varjopenkkiin. Lajiketta ei tarkemmin selvitetty ja lappukin puuttui, mutta onneksi oli halpa. Siirsin tästä kituvan Mustilanhortensian pihan perälle salaiseen lehtoon. Edelleen odotan taimistoaleja ja sipulikukkakuvastoja malttamattomana...

8 kommenttia:

 1. Voi mitä kaikkia ihanuuksia sinulta löytyykään!
  Tädykkeet ovat minulta aivan 'menneet ohi' - täytyis varmaan hiukan perehtyä siihenkin perennasukuun, sillä ne näyttävät tosi upeilta. Samoin on tuon pihaharson laita.
  Minulla alkoi loma nyt, joten odotan lähinnä pihalle pääsyä, jos sään haltijat vain sen suovat ja nyt olisi myös aikaa kierrellä taimistoaleja. Tänä aamuna töihin lähtiessä ilmassa oli loppukesän tuoksu eli niitä sipulikukkasiakin myös ...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marietta kovasti kommentistasi! Minullekin tädykkeet ovat hiukkasen vieraita, mutta jotenkin niin kauniita. Ihanaa lomaa sinulle, toivon sinne vähän myötätuulta ja aurinkoakin. Ja taimistoaleja ennenkaikkea :)

   Poista
 2. Hurraa, ängelmäsi löytyi! Ja sekin tekee kukkia!
  Ihanat tädykkeet. Voi surku, kun peurat syövät niitä niin tehokkaasti, ettei kukkia ikinä näe, sama on rantatädykkeen kanssa.
  Exotic Gardenilla on jo syysvalikoima netissä, ja siellä on lahjakorttiarvonta kaikille viimeistään sunnuntaina tilauksen tekeville!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila. Tosiaan, minulla huono näkö ängelmä pikkuinen...voin hyvin kuvitella kuinka tädykkeet maistuvat peuroille, voi sentään. Ihania herkkuja heille. Harmi. Huomasin Exotic gardenin sipulit, mutta en tilaa sieltä, liian kalliit toimituskulut heillä.

   Poista
 3. Onkin oikein herkkiksiä! Mulla on kuumeinen mietintä kukkasipuleiden suhteen käynnissä... Mihin väreihin keskittyisi jne... Tulppaaneita olen nyt vatvonut iät ja ajat, mutta en tule hullua hurskaammaksi, kun valikoima on niin laajaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos KesäKukka. Erittäin kiva kuulla, että sinäkin mietit samoja :) Vaikeata on! Kaikkea vaan sekaisin, se on ihanaa!

   Poista
 4. Tädykkeet ovat kivoja! Virginiantädykkeet ei meillä vielä kuki, mutta huitelevat kyllä jo pilvissä asti. Tähkätädyke on kukkinut pitkään. Madame plantier on ihana!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kurjenkello. Virginiantädykkeet ovat lemppareitani juuri. Ihana, että teilläkin kukkii. Plantier on kyllä suloinen.

   Poista