keskiviikko 14. lokakuuta 2015

Syysloma - mikä ihana tekosyy!

Syysloma - syyskimppu ystävältä -mykistyin ja ihastuin. Nyt on kiva istua keittiössä jättikimpun alla. Kimpussa on havuja, ruusunmarjaisia oksia, aroniaa ja kuihtuneita perennoja ja se on minusta valtavan kaunis!! En olisi ikinä itse keksinyt kerätä näin hienoa enkä valitettavasti myöskään ottaa hyvää kuvaa.

Lomalla voi käydä joutessaan vaikka taimistolla ja ostaa sieltä seiskytprossan alennuksella hopeakuusi (Picea Baby blue). Ruukku jäässä, ehkä maakin vähän, mutta toiveikas mieli riittää. Rautakangella ensin vähän rutistelin rutikuivaa maata ja salaisen lehdon uumeniin tuli hopeanhohtoa kertarysäyksellä. 

Viime syksyn viimeinen ostos (isänpäivänä) oli hopeanhohtoinen kartiovalkokuusi (etualalla), nyt sille tuli kaveriksi toinen kuusi. Näiden vierelle olen istutellut vuokkoja


Niiden välissä tämä pikkuinen vastaistutetu happomarja, löysin nyt lapunkin nimestä (viimeksi annoin tälle väärän nimen), kyseessä on Mahoniahappomarja Red Jewel

Loma on myös loistava syy leipoa, ulkoilla ja juoda kuumaa glögiä (uusi Blossan vuosikertaglögin maku Earl Grey testattu, oli namia). Pallesorvarinpensas ei ole oikeastaan lainkaan punastunut, toivottavasti saa vielä sen ominaisen huikean kirkkaanpunaisen syysvärin. 

Kuivakukaksi muuttui mysteerikukkanen kivikon reunalla, kivan näköinen kuihtuneenakin. Tänään haravoitiin kaksi tuntia, huomenna jatkuu...olen laskenut keskivertosyksyn lehtikuormaksi 99 kottikärryllistä.  

Mahonian huomaan aina syksyllä, se on niin loistava talvivihreä pensas

Ilta-auringon viimeiset säteet Pilvikirsikassa jonka funktio on täyttynyt neljässä vuodessa, sen piti peittää naapurin antenni ja nyt se on tapahtunut! Pakkaset eivät ole haitanneet sitä kuten Rusokirsikkaa, onkin paljon talvenkestävämpi

Ystävältä sain kerran tuliaisiksi hienon vanhanaikaisen kyltin Metsänkylän navetasta, ruuvattiin se kesällä leikkimökin oviaukkoon (joka on todellisuudessa kaikkea muuta; pikkuisen homeessakin, sitäkin pitäisi fiilata jossain vaiheessa)

Japaninvaahtera on saanut ensimmäistä kertaa pakkasvärejä, kuin liukuvärjättyjä beigejä viiruja. Kaunis.

Pikkuinen riesa alkaa olla Kurjenpolvet joita tupsahtelee sieltä täältä

Hauska Akebian syysväritys kivikossa

Jännä kuivuusperiodi ollut tässä syyspuolella, ehkä tasoittaa kesän liiottelevia sateita. Kuivatan edelleen pyykkejä ulkona raikkaan tuoksun vuoksi. Siemenet ovat saaneet luonnollisen kylmäkäsittelyn, karistelin niitä talteen Harmaamalvikeista.

Iltapuhteina kirjoittelen kaudella istutettujen kasvien nimiä vihkoon (olen istuttanut hirveän paljon kasveja, nyt on pidettävä välivuosi). Kaksi haastetta odottaa myös vastauksia.

20 kommenttia:

  1. Kaunis hopeakuusi ja pilvikirsikka. =) Meillä oli joskus rusokirsikka ja se ei tosiaan pakkasista oikein perustanut. Meinaatkos ihan oikeasti pitää välivuoden taimikaupoilta? Sinulla on oltava huikean kova itsekuri, jos pystyt siihen. =D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos KesäKukka. Harmi jos rusonne ei viihtynyt. Toivon kovasti, että pystyisin pitämään välivuoden, mutta varmaan ainakin jotain pientä tulee hommattua...

      Poista
  2. Akebia piti heti gooklata. Sillon erikoosen näkööset kukat. Hiano kasvi. Oon kans hommannu parina erellisenä kesänä palio uusia kasvia ja tänäkesänä oli "välivuasi".....piäntä himmausta oli havaattavis :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Navettapiika. Akebia ei ole kukkinut vielä enkä tiedä talvehtiiko. Mutta kaunis on. Hienoa jos pystyit välivuoteen, antaa minullekin toivoa!

      Poista
  3. Oi miten kaunis hopeakuusi, nimensä mukainen söpö babe. Toivon sille menestystä puutarhassasi....söötti appomarja kainalossaan; hieno väriyhdistelmä. Tarkoitit varmaan, että nyt tulee puolen vuoden tauko uusien taimien ostelussa ;)
    Early grey blossaa...hmmmm...saattaap olla hyvääkin.
    Mukavaa loman jatkoa...minulla syysloma ensi viikolla, jota niiiin jo odotan. Totaalinen väsy iskenyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos leenajapojat. Hih, todennäköisempi tuo puolen vuoden tauko jos sitäkään pystyy pitämään, olet oikeassa :) Oli kyllä hyvää tuo e-grey, mutta minä olenkin glögifani. Voih, olet ihan väsynyt, hyvä jos loma viimein nurkan takana. Se tulee kyllä niin tarpeeseen välillä. Voimia sinne!

      Poista
  4. Tuo hopeakuusi ja kartiovalkokuusi ovat ihania, onko tuossa hopeakuuseesa kovin kovat neulaset? Nyt on mullakin edessä karttojen piirtely ja taimien merkkaaminen vihkoon karttapohjalle, uskon että kohta alkaa olemaan siihenkin aikaa! Aiotko tosiaan pitää ihan koko vuoden taukoa taimiostoista, uskomaton saavutus on sellainen puutarhaihmiselle!!! Niin glögiaika on alkanut jälleen...

    Oikein mukavaa lomanjatkoa ja pirteitä syyssäitä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila! On kyllä aika terävät nuo hopeakuusen neulaset, ei kannata kauheasti törmätä. Hieno tuollainen kartta, erittäin hyvä! En tiedä pystynkö taukoilemaan, mutta kovasti yritän rajoittaa. Glögi on niin hyvää! Ihanaa syksyä sinnekin!

      Poista
  5. Puutarhassani syksy on kaunis ja innoittava, mahtisalessa tuo pikkuinen hopeakuusikin! Akebiassa on kaunis syysväritys, harmittelen kun kesällä ostanut tuota honkkarin alesta vaikka yllytit. Kaunis syyskimppu ystävältä, onnea on ystävät jotka tietävät mistä toinen ilahtuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maria! Nyt voi tosiaan tehdä hyviä alelöytöjä vielä. Harmi ettet ostanut sitä Akebiaa, mutta sitä on minusta parilla eurolla joka vuosi jo kesällä K-raudassakin. Ensi kesänä sitten :) Onneksi on ystäviä ja kukkakimppuja. Ja miten sanon miehelle, että tahtoisin kimpun ruukkukukkasten sijaan...

      Poista
  6. Ihanat kuvat! Olet tehnyt kyllä hyviä alekuusilöytöjä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vaalean vihreää. Vielä oli vaikka miten paljon havuja -70 prossaa. Nyt kannattaa iskeä :)

      Poista
  7. Kuiva kausi on ollutkin tosi mukava. Kiva syksy kaikenkaikkiaan. Pienet pakkaset eivät minua haitanneet, mutta kasvien istuttelijoita kylläkin! Toivottavasti kuivuus jatkuu,pitäisi käydä pihalla vähän hommissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Vilma. On tosiaan ollut epätavallisen kuiva syksy. Säätiedotuksessa lupasivat kuivan kauden jatkoa eilen.

      Poista
  8. Söpö pöyheä hopeakuusi! Se sopiikin juuri jonnekin hämyiseen nurkkaan valoa tuomaan, kaunis väri sillä. Hih, aiotko pysyä poissa taimikaupoilta vuoden ajan, loistava itsekuri jos onnistut! :D Kuulostaa mielenkiintoiselta tuo Blossa-glögi. Jos huomisella risteilyllä törmään ko.merkkiin tax freessä niin otan kokeiluun!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Elmeri. Toivon, että pystyisin olemaan ostamatta, taimikaupoilla saa käydä kyllä katselemassa :) Toivottavasti löydät blossaa, sitä pitäisi kyllä olla laivalla. Mukavaa risteilyä!

      Poista
  9. Niin kauniita kuvia taas! Eihän puutarhasi pieni ole, jos sieltä haravoidaan 99 kottikärryllistä lehtiä!
    Näin kesällä noita ihania Baby-hopeakuusia taimikaupassa. Minusta ne ihan selvästi kutsuivat "Osta meistä kaksi, osta meistä kaksi!", mutta en tiennyt mihin laittaisin tuon värisiä. Joskus kyllä vielä niitä hankin.
    Olin taas Pinterestissä ihastelemassa ihania boardejasi. :)
    Mukavaa loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sara! Kyllä tämä on pikkuinen, mutta meillä ja naapurilla julmetun isot, vanhat puut! Sinun pitää kyllä joskus vielä ostaa hopeakuusi, sehän sopii minne vain. Kiitos samoin, minäkin ihastelen pinterest-valintojasi!

      Poista
  10. Kuivaa on todellakin, mietin kovasti, vieläkö sitä ihan kastelisi vaikka sipuli-istutuksiakin kun vähän on vettä varastossa. Toisaalta märkä maa on huono jos tulee taas kovat pakkaset ilman lunta. Yleensä en ole pahemmin sipuleita kastellut, mut ehkäpä silloin on kuitenkin jonkin verran syksyisin satanut. Nytkin vaan aurinko helottaa kauniisti<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minna. Pärjäisivätköhän ilman kastelua? Ihanan aurinkoista on!

      Poista