lauantai 5. joulukuuta 2015

Amerikantaikapähkinä & Misteli

Mitä ihanin lauantaiaamupäivä oli täällä, aurinkokin hetkeksi näyttäytyi joten ryntäsin pihalle pesue kintereilläni. Hyvä niin koska hetken kuluttua alkoi taas synkkä sää ja ikuinen sade jatkui. Takana oli synkkä ja myrskyinen yö, puutarha oli aamulla hieman riekaleina. Löysin ihanan pienen yllätyksen muurin luota: Hamamelis virginiana eli Amerikantaikapähkinä valmistautuu kukkimaan.

Pahoittelen kun välillä kestää vastata ihaniin kommentteihinne liian kauan. Arki pusertaa minusta mehut, mutta viikonloppuisin ehdin taas kukkaloimaan.

Ikivihreitä puutarhassa: valkokukkainen tuoksuva Sammalleimu & pahanhajuinen Tuoksukurjenpolvi (joka leviää sinne tänne). Harkitsen tästä eroon hankkiutumista jatkossa.

Sadekesä & sadetalvi: sammalta lisää. Rusokuusaman runko on kaunis sammalloituneena ja alle olen istutellut lumikelloja, pienen kyltin laitoin muistutukseksi jotta muistan kevätpuolella kytätä alkuja.

Miniatyyripenkin ympärillä kasvaa tuoksuorvokkeja: vaaleankeltaista Sulphureaa & roosakukkaista Coeur d´Alsacea. Toivon mukaan ne kukkivat aikaisin keväällä salaisessa lehdossa. Uskomatonta ajatella, että tulee vielä uusi kevät.

Yli seitsemän vuotta vanha Hopeakuusi on yhä pieni, mutta kaunis. Hidaskasvuinen kuin mikä. On hyvä kun on kasveja joista näkee puutarhan ajan kulun; osa nousee hetkessä korkeuksiin ja hitaammat jurottavat ja kasvavat millin pari vuodessa. 

Aurinko paistaa talvella salaisen lehdon luo, leikkimökin kulmalle. Oikealla on pieni rykelmä jouluruusuja. Tänne istutin myös ensimmäiset Talventähteni ikinä, ne keltakukkaiset sipulikukat tai mukulat oikeastaan. Niidenkin kukintaa odotan jo malttamattomana. 

Kukkakaupan kautta kotiin...mistelin alla voi suudella. Onnistuisikohan tämän ihanuuden kasvatus Suomessa? Loinenhan se on, mutta rakkauden symboli. 

18 kommenttia:

  1. Voi ihanuus, aito misteli! Suomessa kasvaa vissiin jossain lounais-suomalaisessa puutarhassa misteli omenapuussa, siitä tuli joskus telkkarissa. Täälläkin sataa, yritän luoda tunnelmaa paistamalla taatelikakkua joululaulujen ja kynttilöiden saattamana. Voi tuota hamamelista, järjesti sinulle kauniin ja ilostuttavan yllätyksen. Ja kevät tulee, huumaava ajatus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maria! Kiitos paljon tuosta vinkistä, täytyy kokeilla omppupuuhun vaikka taitaa olla aika vaikeaa. Taatelikakku ja joululaulut kuulostivat ihanalta! En jaksaisi enää odottaa kevättä, en...

      Poista
  2. Ihana taikapähkinä ja moni muu!
    Heh, hieroin kerran mistelin hedelmää omenapuuni oksanhankaan, mutta se ei ikinä lähtenyt kasvamaan siitä. Täytyisi varmaan yrittää uudemman kerran. Niin se kuulemma pitäisi kylvää, imitoiden sitä, miten hedelmän syöneet linnut hankaavat pehvastaan ulostuvaa siementä oksaan, kun se on vielä liman peitossa ja tarttuu pehvahöyheniin :-D
    Tulisipa kevät pian!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila! Sinä oletkin jo kokeillut, kuulostaa aika hankalalta projektilta! Tulisipa kevät aikaisin ensi vuonna!

      Poista
  3. Oi, nämä sinun kuvasi ovat taas kuin eri planeetalta kuin minun, tai ainakin eri maasta. :) Kyllähän jo otsikon taikapähkinä ja misteli kuulostavat ihanan eksoottisilta.
    Mutta mutta... mikä tuoksukurjenpolvi sinulla on, jos se on pahanhajuinen? Minulla on yksi ja sen lehtien tuoksu on minusta aivan lumoava.
    Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sara! Voi hyvänen aika, ei nyt sentään. Minusta taas aina tuntuu, että sinun kuvasi ovat eri planeetalta kun ovat niin kauniita. Tuoksukurjenpolvi on Biokovo, hirveä löyhkä kun hipaisee sitä...hyvä jos sinulla on joku hyväntuoksuinen :)

      Poista
  4. "Kukkaloida", mikä ihana verbi! ♥ Tuoksukurjenpolvi valtaa täälläkin vissiin kohta kaikki kukkapenkit, ja tottahan toki sitä on tarvinnut minunkin heti ensimmäisenä joka puolelle istuttaa... Ettei vaan ikinä pääsisi siitä eroon... ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos KesäKukka! Hih, kukkaloidaanko yhdessä :) Tuoksukurjenpolvi on riesa, myönnettäköön...mutta kiva kun pysyy talvivihreänä, sitten aina hellyn...

      Poista
  5. Ihanat kuvat! Ei uskoisi ollenkaan, että eletään joulukuuta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Satu! Onneksi on ollut ihanan leuto talvi toistaiseksi!

      Poista
  6. Ei mee enää kauvaa ku talaventähäret kukkii. Ei varsinkaa, jos talavi jatkuu yhtä leutona.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Navettapiika! Toivottavasti ei olisi sitä lunta tulossa niin paljoa, että pääsisi aikaisin nauttimaan pikkusipuleista :)

      Poista
  7. Ihana taikapähkinä ja nuo tuoksuorvokit...olenkin ne unohtanut, täytyy korjata asia! Vettä sataa kaatamalla, ei haittaa ollenkaan! Kevät alkaa 22.12. ja siihen asti riitää kaikkea kivaa valmistelupuuhia...vaikka on vähän hämärää, nautitaan silti, onneksi on kynttilöitä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila! Tuoksuorvokit ovat niin ihania, suosittelen lämpimästi! Ihana jos kevät alkaa 22., lupaatko? Tuskin maltan sinne asti :)

      Poista
  8. Ihanaa, että olet malttanut kuvata tämän hetken kauneutta. Itse olen nyrpistänyt nenääni poisnukkuvalle luonnolle. Tänään hetken pyörin puutarhassa, käänsin perennapurkkeja kumolleen ja lumouduin, kun näin uuden sammalalueen alun. Ehkä se kauneus on todellakin katsojan silmässä <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ruusunmekko! Ihanalta kuulostaa uusi sammalalue. Ei tuolla ulkona paljoa tapahdu juuri nyt, se on totta.

      Poista
  9. Nyt aurinko onkin pilkistänyt useina päivinä, tietää kuulemma niin montaa viikkoa kesällä auringonpaistetta, kuika monena päivänä on paistanut joulukuun ensimmäisen ja yhdeksännen välillä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pioni. Hyvältä kuulostaisi tuo aurinkoinen kesä! Täällä ei ole kovin aurinkoista ollut, nyyh...

      Poista