sunnuntai 11. syyskuuta 2016

Missä villiruusut kasvavat


Ruusupömpelin ensimmäinen kesä

Suurin odotuksin tuli lähdettyä ruusuisen unelman tekoon.  Sadekesä hieman sotki suunnitelmia, projekti nytkähti kuitenkin eteenpäin. Villin penkereen kuuluu luonnollisesti ollakin villi. Penger on pikkuinen tila, jolla ei oikeasti ole muuta virkaa kuin olla vain (sen alla on paraatipenkki). Täällä kasvaa nyt ruusuja luonnonkukkien (apila, puna-ailakki, akileijat yms.) ,  ohella:

*ruusupenkissä kasvaa Japaninköynnösruusu ja Punalehtiruusu sekä muutama korkeampi Juhannusruusu
*sen jalkojen juuressa molemmin puolin kasvaa kerrottu vaaleanpunainen Tornionlaaksonruusu (ystävälle lämmin kiitos)
*ruusupenkin edustalle on istutettu vaaleanpunainen Nukkeruusu ja ihana tummanfuksian värinen yksinkertainen Single Cherry -ruusu sekä paljon Juhannusruusuja
Villin paikan ruusujen tulee olla konstailemattomia ja kauniita. Näin sotkuisalla paikalla joku ryhmäruusu näyttäisi varmaan eksyneeltä, rassukka. Juhannusruusut ovat alkaneet punertaa. 

Penkin korkeudelle ehtivät köynnöstelevät ruusut ensimmäisenä kesänään, niiden keskinäisen kisan voitti punalehtiruusu

Ruusupömpelin ylle kaartuu puita, Vuorijalava ja koristeomenapuu. Ensimmäistä pidän vähän kurissa leikkauksin, se on tullut tontille itse.

Koristeomenapuu Tammisaarta aloin taivuttelemaan ruusupömpeliin, penkin taustalla on valkoisia syreenejä ja kaksi vaahteraa, Saarnivaahtera & Mongolianvaahtera


Tässä Tammisaari ja Saarnivaahtera ja taustalla näkyy Laikkukirjokanukka

Ja tulihan tänne se vitosen heräteostoskin, Lemon Dream -clematis

Luonnonkukkien ohella penkereellä kasvaa marjoja: mustaherukkaa, viherherukkaa, mansikoita ja mustikoita. (Ajattelen jo niitä vuosia kun olen vanha mummo enkä jaksa viittämetriä kauemmas ovesta, nappaan sitten ensimmäiset marjat suuhuni heti ensiaskelten jälkeen).

Löysin penkereelle vielä yhden unelman, joka on ollut harkinnassa jo vuosia (olen välillä liiankin harkitsevainen). Neilikkaruusun, valkoisen.

Hirmuisen kärsivällinen saa kyllä olla, ei ollut paras ruusukesä joten odotan innokkaasti tulevia kesiä ja ruusunkukkia.

17 kommenttia:

 1. Kaunis kaaripenkki, joka taatusti ajan oloon täyttyy ympäriltään ihanilla ruusuilla ja tuoksuilla.
  Söötti neilikkaruusu tuossa alhaalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Maatuska! Pikkuhiljaa täyttyy :)

   Poista
 2. Kerrassaan lumoavaa! <3
  Mukavaa uutta viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi Sara! Ihanaa uutta viikkoa!

   Poista
 3. On Sulla ruusuja ja niin paljon muitakin siellä kasvamassa. Laikkukirjokanukka näyttää niin raikkaalta siellä kurkistelemassa.
  Kyllä aloitat aikaisin tuohon vanha mummo -vaiheeseen valmistautumisen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Irene! Joo olen vähän hetkessä eläjä, mutta olen kyllä sitä mieltä, että ihmisten olisi hyvä ajatella vanhuuttaankin ja valmistautua siihen :)

   Poista
 4. Joka kerran minua naurattaa tämä sinun blogisi nimi: Pikkuinen puutarhani. Kun lukee, mitä kaikkea puutarhassasi kasvaakaan, sen on pakko olla huomattavasti nimeään suurempi paikka.
  Tuo valkoinen neilikkaruusu on kerrassaan ihana. Taidan kaivaa oman punaiseni ylös ja vaihtaa valkoiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Between! Kyllä tämä pieni on, mutta turboahdettu :) Neilikkaruusut ovat ihania, älä nyt pois kaiva, laita toinen lisäksi!

   Poista
 5. Älä ny hätääle. Tänä kesänä ruusut on juurtunu hyvi ja ens kesänä ne jo peittäävät varmasti koko pömpelin.
  Oon täysin samaa miältä Betweenin kans. Kovin piänehen puutarhahan ei voi yksinkertaasesti mahtua nuan palio tavaraa. Hmm piänuus on kyllä suhteellista.
  Valakoone neilikkaruusu on ihana. Mullaki se kukkii täyttä häkää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Navettapiika! Joo, ei pitäisi hätäillä, maltti on valttia. Pikkuinen tämä on, mutta ahdettu täyteen. Neilikkaruusut ovat mahtavia ja helppoja, kiva kun sinulla on.

   Poista
 6. Toivottavasti myös tuleva talvi on ruusuille lempeä:) Vaikka ei edellinen kuitenkaan vienyt kuin yhden ruusuista, vaikka keväällä tilanne näytti toivottomalta. Onneksi olen istuttanut pensasruusut aika syvään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pioni! No nämä on niin helppoa ruusuja etten ole kovin huolissani. Arempien kanssa saa pelätä enemmin. Hyvä ettei sinulle tullut kuin yksi menetys!

   Poista
 7. Niin kaunis tuo kaaripenkkisi ja suloinen neilikkaruusu. Minulla se kukkii punaisena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunu Vuokko! Punainen on hyvin kaunis myös!

   Poista
 8. Ruusupömpelisi on niin kaunis. Kunhan ruusut juurtuvat kunnolla, saat nauttia upeasta loistosta. Jaloruusut olisivat tosiaan orvon näköisiä noiden rinnalla. Mahtavan näköinen kukinto neilikkaruusussa, en ole ennen nähnyt sitä valkoisena. Mummullani kasvoi kaksiväristä neilikkaruusua, se oli erikoisen näköinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Mari! Ihana tuollainen kaksivärinen neilikkaruusu, se kuulostaa nin kauniille!

   Poista
 9. Toinen toistaan ihanampia postauksia, luinkin nyt kaikki rästiin jääneet. Harmillista kun elämä tosiaan on niin hektistä, ettei ehdi lempiblogejaan edes lukea ajallaan:( No itsehän sitä toisaalta itselleen ne kiireet osittain luo, nytkin koko ajan tuntuu, että pitäisi tästä koneelta hilpasta tuonne pihalle sipulipussien kera askartelemaan. Ensi viikolla alkaa satelemaan, joten nyt olisi hyvä hetki piilotella viimeisetkin sipulit multaan! Pihalle siis ;D

  VastaaPoista