lauantai 22. lokakuuta 2016

Halloween & haravointifestarit

Huhuu. Kurpitsajuhlan ovella ollaan. Kurpitsat on mahtavia, mutten oikein pidä ruoan haaskaamisesta, joten jätän ne rauhaan (=kurpitsan maku on ällöttävä). Tälläinen kauhistuttava väriä vaihtava kissanpää löytyi Tigeristä. 

Ulos olen laitellut keramiikkakurpitsoja ja lyhtyjä. Peloittelujutut tai karkinkerjuut eivät oikein ole kivoja, mutta pieni hauskuuttelu piristää.  Ne klovnit voisivat muuten vaikka käydä pelottelemassa vaikka "pahiksia" tai vaikka ohikulkijoille ivallisia kommentteja huutavia juoppoja puistonpenkkiläisiä.
Tähdet syttyvät pimeyteen
Ensimmäisiä nuppuja taseteissa, osa sipuleista vielä odottaa valmiina vesitilkkaa. Olisikohan kolmisen viikkoa siitä kun laitoin nämä kivimurskaan ja veteen. Tässä on kyllä kukkanen, jonka kanssa ei voi epäonnistua, suosittelen lämpimästi. 
Sisällä on pakko pitää kulho multaa, jottei aivan vieraannu puutarhan tunnusta. Välillä saattaa iskeä vaikka yllättäviä istutushimoja

Vuosikertablossa 16, njaa, eipä ollut kummoista. Variksenmarjan hapan maku ja kuitenkin niin mauton. Pullo on minusta hyvin kaunis, metsäinen. Silaus kultaa kaiken metsänvihreyden lomassa.
Väri oli kylläkin kaunis, tähden valossa yritin kuvata

Pimeyden karkotusta kasvien avulla

Kukkakauppareissulla löysin hassun hyasintinsipulin, ihan preparoimattoman, mutta se oli alkanut puskea ties minkälaista uloketta. Laitan sen multaan ja jään odottamaan mitä tapahtuu.

Rakastan amarylliksiä, tämän ostin kukkakaupasta (kerrattu valkoinen Hadecon Alfresco). Vanhat amaryllikseni toin sisään lämpimään kun luin amarylliskirjasta niiden tarvitsevan +20 lämpötiloja kukittamiseen (loogista sinänsä, afrikasta kun ovat). Samaisesta kirjasta luin amaryllisten tulevan nykyisin meille pääasiassa suoraan etelä-afrikasta entisen hollannin tuonnin sijasta.
Kevääntekopuuhia: ruukkuun ja kellariin alesta jo hieman nahistuneita sipuleja (valkoisia talventähtiä, sinililjoja ja pikarililjoja). Sydämenmuotoiset lehdet poimin Juudaksenpuun juurelta. Ruukku menee hetkeksi autotalliin ja haen sen varmaan tammikuussa esiin keväännälkää loitontamaan, kuten parina viime vuotena on ollut tapana.

Kukkakaupasta löytyi vitosella ihastuttava halloweenkukkanen, tummanpuhuva orkidea

Kirjastosta raahasin korkean pinon puutarhakirjoja pimeysharjoituksiin. Mukana oli tälläinen puutarhaterapiaa käsittelevä opus, joka osoittautui mielenkiintoiseksi. Puutarhan terapeuttinen vaikutus alkaa sen mukaan noin 15 minuutin annostuksen jälkeen. Harmistus kun on vaikea ehtiä tuota aikaa upottaa puutarhaan. Itsestäni huomaan luovuuden piston tulevan usein vain kun on aikaa hengitellä vapaasti.
Meillä on menossa kahden päivän haravointifestarit. Tuulessa tietysti. Aina kun saa ison keon kasattua niin tuuli vie sen pois. 
Vaihtoehtoisena metodina kannatamme puun alla haavin kanssa seisomista. 

31 kommenttia:

  1. Aivan ihana, tunnelmallinen postaus.
    Mutta hei, kurpitsa on tosi hyvää pastan ja parmesaanin kanssa. Tai riisin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Sara! Voi että, en ole vielä oppinut pitämään kurpitsan mausta. Pitää varmaan harjoitella vinkkisi avulla :)

      Poista
  2. Hih, neidillä onkin hyvä tapa kerätä lehtiä. Suoraan haaviin vaan;)
    Ja mulla on samanlaiset ajatukset tuosta Blossasta, kerran maistoin enkä vielä ainakaan vakuuttunut, mauton sanoisin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pioni! Haavitekniikka yllätti kyllä minut :)
      Blossa oli mausteeton, tosi pettynyt olin.

      Poista
  3. Kiva postaus. Kiva kun olet huomioinut halloweenin. - Mukavaa viikonlopun jatkoa!

    VastaaPoista
  4. Tämän päivän tuiverruksessa tuo haavikeino olisi toiminut merkittävästi paremmin kuin mikään muu.
    Yhtä vuosikertablossaa maistaneena en tietenkään ole mestari mitään sanomaan, mutta parempiakin glögejä on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Between! Aikamoista tuulta on näemmä tänäänkin, harmistus. Blossa ei ollut kyllä hääviä, valitettavasti.

      Poista
  5. Jotenkin tuossa Blossassa on niin vahva alkoholin maku etten oikein ikinä erota sen 'hienoja' vivahteita. Todella kaunis orkidea, sopii tosiaan syksyn tunnelmaan. Tuo kirja on taatusti mielenkiintoinen, saisi olla suomeksikin enemmän aiheesta, joka niin itseäni kiinnostaisi. Ihanaa kun siellä on pieni puutarhakeiju apulaisena, itsekin pitää vielä huomenna vähän reipailla pihapuuhissa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maria! Minustakaan ei ollut muuta kuin viinan makua, pettymys kerrassaan. Tämä kirja löytyy varmaan suomennettunakin? On kyllä mielenkiintoinen.

      Poista
  6. Mitä glitterkurpitsoja! Sähän tykkäät glitteristä ♡
    Tollanen väriävaihtava kissanpää on hommattava Tiikeristä, kun omasta takaa löytyy vaan noita joilla väri ei vaihdu. Miau.
    Hauska hyasintti. Ja mikä puutarhakeiju siinä haaveileekaan =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Leenajaipanat! Glitter on juuri parasta. Tämä kisu oli kyllä söpö kuin mikä. Tigeriin mars :) On aina ilon päivä kun käyt täällä, happy!

      Poista
    2. Meiän Tigerist ei löytynyt kissanpäitä..nyyh ;(
      Ehkä kestän marraskuun niitä ilmankin.
      Sen sijaan Honkkarista löytyi 1€/sipulipussi....niitä tuli otettua aika monta.
      Täällähän ei ole vuelä lunta, viime yönä oli -10c mutta kyllä ne vielä maahan menee. Reppanat, siellä yksistään ulkolaarissa!

      Poista
    3. No voihan! Pärjäät kyllä ilman ja ensi vuonna sitten. Kaaren Tigeristä olivat nämä. Waude mikä löytö tuo euron pussi, se kyllä lohduttaa kivasti. Onpas jo ollut kylmää, mutta vielä ehtii istuttelemaan!

      Poista
  7. Valakoone kerrattu amaryllis on nii hiano. Sitä kannattaa orottaa. Onhan haavimetori monin verroon mukavampaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Navettapiika! En vain ole vakuuttunut, että onnistun näiden amaryllien kanssa. Jotenkin vaikeaa. Haavimetodi oli innovatiivinen idea kyllä :)

      Poista
  8. Kylläpäs todellakin erikoista kasvua pukkaa tuo hyasintti. Mitähän siitä tulee?.. Jännityksellä odotan nähdä.
    Amarylliksen sipuleita olen etsiskellyt. Olisi kiva seurailla kasvun ihmettä sisällä, kun pihalla ei oikein mitään kasvavaa enää ole.
    Syyssipuleita pitääkin hankkia alesta ja istuttaa ruukkuun alkukevään iloksi:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Puutarhamyyrä. Jännä tosiaan kun sieltä pohjasta puskee kaikkea hassua. Amarylliksen sipuleja oli ainakin ihan Prismassa, sieltä ostin omani. Sisällä on nyt pakko kasvatella nyyh. Hyvä idea tuo ruukku :)

      Poista
  9. Jopas haravointipäivän valitsit! Tuulee niin, että tukka lähtee päästä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Vilma! Tänäänkin näemmä tuulee, auts. Pakko jatkaa nyt kun ensi viikoksi luvattu sadetta ja pakkasta, sitten ei lehdet enää irtoakaan niin vain.

      Poista
  10. Onpa hauska halloween-kissavalo!
    Täytyy muistaa myös ostaa tuo Blossa, siis tietysti pullon takia (en kyllä tajua, mikä ajatus siinäkään on, mutta silti pakko), harmi että se ei ole ollut makuhermoja hivelevää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Piparminttu! Tiger on loistava ostospaikka. Blossaa en nyt kyllä tällä kertaa suosittele, mutta muitakin on...

      Poista
  11. Voi ihana pikkuapulainen haavinsa kanssa! Oletkin puuhaillut taas kaikenlaista. Itsekin istutin vanhat amaryllikset multaan ja nyt sieltä puskee jo ihana nuppu! Tuo hyasintin kummajainen näyttää todella hassulta, mitähän siitäkin tulee?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mari! Ihana, että amaryllis aikoo kukkia. Vielä en ole kehitystä huomannut hyasintissä juurikaan kehitystä...raportoin..

      Poista
  12. Lovely photos of Autumn..
    Please visit: http://from-a-girls-mind.blogspot.com

    VastaaPoista
  13. Luin tämän sun postauksesi jo aiemmin, meilläkin oli jo siinä vaiheessa ostettuna tuo Blossa. Postauksesi perusteella piti alkaa miettiä jotain, millä tilanteen vosi pelastaa. Niinpä tein sitten puolukka-kinuskikakkua sen seuraksi, joulupipareita niin olisin halunnut leipoa, rakastan niiden leipomista. Vähän siirrän kuitenkin sitä vielä eteenpäin. Tuossa kakussa on kuitenkin joulupiparimausteita, kanelia ja neilikkaa mukana. Makupettymykseen varautuneina aloimme maistella glögiä. Viinan maku tosiaan on runsas heti alkuun, mutta loppumaku olikin yllättäen mukavan mustikkainen, vaikka variksenmarjaa onkin. Variksenmarja mustikka ovat molemmat melko miedonmakuisia.
    Ihan yllätttäen me tykättiin siitä :D.
    Meilläkin oli eilen syksyn viimeinen lehtienkeräysurakka, paheksutulla lehtipuhaltimella puhaltelin viimeisiä lehtiä käytäviltä myötätuuleen. Tuo haavisysteemi olisikin ollut kätsy siellä käytävän päässä....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marja! Nämähän ovat niin makuasioista, se mistä toinen tykkää on toiselle kauhistus :) Meillä on leivottu pipareita jo neljästi ja vielä monta kertaa varmasti, hih. Kakku kuulostaa ihanalta!
      Lehtipuhallin on varmasti näppärä!

      Poista
  14. Kivat kurpitsajuhlat teillä!
    Kaikennäköistä hauskaa olet keksinyt tähän tylsään vuodenaikaan.
    Suloinen haravointikaveri! Ehkä haavi on hänen mielestään mukavampi ulkoiluväline kuin harava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Irene! Kiitos sinulle. Haavi oli hyvä idea, sillä metsästimme monta lehteä :)

      Poista