perjantai 11. elokuuta 2017

Vaaleanpunaista, hipaisu purppuraa

Tunnelmapaloja viime perjantailta, hetkeä ennen kaatosateita. Kukinta on kaksi viikkoa myöhässä ja minä viikon...hihii...Todella rakastuin tähän liljaan. Olen aina hieman vierastanut liljoja, mutta nyt yritän päästä kiinni touhuun...lilja Nightflyer, luonnossa ihan miltei mustanpunainen
Harmaamalvikit kukkivat, ovat minusta kauniimpia robustimpina kuin ruusu- ja myskimalvat
Lisää vaaleanpunaista, hempukkaa. Sanotaan, että se sopii uneksijoille, ehkä sitten minulekin. Tarhajalomalva Elsie Heugh, malva siis tämäkin. Myskimalvat ovat sen sijaan jo lopettaneet


Onneksi nyt on paljon hempukkaa, talven pelko kun on päällimmäisenä. Preeria-angervo


Mesiangervo Kahome, matalampi ja tummemman ruusunpunainen, muutoin tosi samanlainen kuin edellinen
Pieni maanpeiteruusu Fairy. Näitä on ihana poimia muffinseihin ja kakkuihin koristeeksi (intensiivinen leipomuskausi käynnissä, kompostori jo täynnä...)
Punahattu White swan, pidän näistä hirveän paljon
Korkeat hujopit vasten kasvihuonetta ovat itsekylvettyjä punahattuja, joilla meni kylvöstä kukintaan 4 vuotta. Vaaleanpunaisia nekin, eivät vielä ole täysin kukassa. Jouduin tänä kesänä siirtämään tästä näkymästä Pikkusyreenin pois, kun se alkoi blokkaamaan kurjenmiekkojen elintilaa
Vettä on piisannut. Tällä viikolla ollut hellettä. Olen käynyt joka päivä lounastauolla kävelyllä, nauttinut kesästä
Ruusuista osa on niin paljon myöhässä, Munstead Wood on vasta nuppuinen, sillä on lehdetkin tummemmat kuin muilla
Vaaleanpunainen pihaharso
Vaaleanpunainen Virginiantädyke. Olen tädykefani
Suloinen Hagley Hybrid oli jäänyt verhon alle
talon peruja, tuntematon ruusu, joita oli 5, kova talvi 2015/2016 tappoi niistä kolme
Tilalle istutettu Veilchenblau on rehevä
Niin on varjopenkkikin. Vasemmalla Klethra-pensas, keskellä Lady in red-saniainen ja oikealla Katvio
Jokaiseen pergolan pylvääseen istuttamani Ruusunätkelmä kukkii nyt, osa valkoisena, osa pinkkeinä. Minipieni kärhönkukkanen on Mary rose, se on vasta aloittamassa kukinnan...
...lähikuvassa...eikö ole hurmaava? Viticella on hän, kukka kerrottu, pieni ja tummanlila

Pink Annabelle -pallohortensia on vielä vähän vaiheessa, valkoinen jo lopettelemassa kukintaansa
Metsäasteri on suloinen, unelmani astereista on viimein toteutunut. Aster divaricatus
Pihaharson kukkapilvet. Yksi parhaista oman puutarhan leikkokukista
Paviljonki on nyt kauniimpi kun kärhöt alkavat päästä yläilmoihin asti. Pian on riisuttava verhot, tyhjennettävä poreamme, siivottava kesä pois. Niin haikeaa. Onneksi rakastan syksyä todella paljon. Se talvi vain on niin raskas.
Limelight -syyshortensia


Alkukesästä purppiskeiju oli ihan kirkuvan punainen, näin loppukesästä cool jäisen roosa
Syksyn merkkejä ilmassa...punertuvat Ruosteviinin lehdet ja hedelmät
Amorosa -omppu
Tiikerililjat ovat näin myöhässä, purppurakasvi on summerwine-heisiangervo
Köynnösukonhattu on kiivennyt Rusokuusamaan sen kukkanuput roikkuvat alas hauskan näköisesti sieltä täältä. Olen hulluna tähän lämpimän keltaiseen valoon, josta pääsee nauttimaan elokuisin. Siitä tulee niin hyvä ja turvallinen olo.

28 kommenttia:

  1. Oi, upea Mary Rose, luin sen historiasta juuri Hanna Tuurin kirjasta ja sehän on ikivanha kärhö - keskiaikafanin täytyy ehdottomasti sen hankkia! Tosin voi olla, että Purpurea Plena Elegans on lähes sama... todella vanhojen kanssa ei oikein saa selvää, ovatko monia eri lajikkeita vai yhtä ja samaa. Elegansin kukka taitaa olla viininpunaisempi.
    Night Flyer on oikea herkku! Jotkut liljat on ;-)
    Ihanaa tunnelmaa, tosin mua tää matalammalta tuleva valo niin ahdistaa. Syksy ja talvi lähenee... syksy olisi tosiaan helpompi kestää, jos marraskuun lopusta alkaisi heti maaliskuu, päästäisiin joulustakin silleen kätevästi eroon ;-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila! Sinä tarvitset Maryn...yritän pistokaslisäystä...ei varmaankaan ole sama kuin purpurea, minulla on sekin ja on ihan eri värinen kukka ja muotoinenkin. JOTKUT liljat nimenomaan :) Ei niitä kaikkia jaksa. No kyllä ahdistaa talven tulo nyyh. Talven voisi skipata, tai olla itse vaikka talviunilla ja heräis tosi laihana :D

      Poista
  2. Myöhässä on kukinta. Ja tällä viikolla on itsekin jäänyt jo myöhään itsekin. Onneksi on viikonloppu välillä.
    Valon suunta on muuttunut, meidän takapiha jää yhä enemmän varjoon. Se laittaa pikkaisen mietteliääksi ajoittain. Vähän kaipaisin myös välillä pihaa, joka vastaanottaisi kaikki auringon säteen varsinkin keväällä ja syksyllä.

    Punahatut ovat ihania. Harmi, että meillä niistä hatuista pitävät myös lehtokotilot. Ne ovat joskus vaarassa kuolla reikäisyyteen. Kärhöt ovat myös ihania.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vaalean vihreää! Joo ei arkena oikein ehdi. Siksi mulla kestää sinun kivaan haasteeseen vastaaminenkin. Pitääkö teidän kaataa puita tontiltanne? Enemmän valoa? Auts, onko punahatut kotiloiden herkkua nyyh.

      Poista
  3. Kesä on auttamattomasti kääntynyt kypsemmän kesän puolelle, illalla ja yöllä on jo pimeää! Valo on hehkuvan kypsää, lempeää ja lämpöä onneksi on, yöthän ovatkin olleet melkein koko kesän viileitä. Upea tuo kärhösi ja ilokseni huomasin jälleen hankkivani saman asterin kuin sinulla jo onkin, aster divaricatus, meillä onkin jo monta samaa kaunotarta! Kaunista punaisen-roosan sävyä puutarhassasi!

    Ihanaa lämmintä ja aurinkoista - sateetonta viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila! Kyllä vaan, hiljalleen pimennyt jo nyyh. Päivät olleet kyllä ihania. Viileää on ollut ennen tätä. No niin, meillähän on todettu sama hyvä maku :) Minusta tuo asteri on tosi suloinen, hyvä kun ostit. Ihanaa sunnuntaipäivää sinulle!

      Poista
  4. Ihania värejä! Minäkin pidän kovasti tuosta White Swanista. Ostin sen juurakoita, jotka ovat mukavasti kasvaneet, mutta eivät kukkineet vielä tänä kesänä.
    Aiemmin en oikein perustanut malvoista, mutta nyt olen niistä hyvinkin innostunut! Niin se mieli muuttuu =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kurjenkello! Ensi kesänä toivottavasti kukkivat jo! Minäkään en ennen oikein malvoista välittänyt. Mieli muuttuu todella :)

      Poista
  5. Minulla kukkii nyt tummina liljoina Mapira ja Nightflyer, mutta en tiedä, kumpi on kumpi. Kirjanpito on niiden osalta sekaisin, enkä tänään Googlea selaamallakaan löytänyt ratkaisua asiaan. Ei kai haittaa, sillä hienoja kumpikin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Between! Vaikea näistä tosiaan on välillä tietää kumpi on kumpi. Ei kai sen niin väliä, kunhan ovat kauniita....

      Poista
  6. Hienon värinen lilja. Eipä kuki minunkaan tiikerilijat vielä. Paitsi jalostetut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Katja! Ihanan tumma tämä lilja. Odotellaan tiikereitä :)

      Poista
  7. Joo, kyllä hempukoita täytyy olla :) Tädykefani minäkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pauliina! Mukava kuulla, että pidät tädykkeistä!

      Poista
  8. Minäkin ostin nyt kesällä punahattuja mökkipihaan perhosten toivossa. Tykkään perhosista. Ne eivät ihan vielä kuki, mutta lähellä on! Rakastat syksyä? Luulin, että inhoat sitä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Vilma! Hyvä idea, perhoset niin tykkäävät punahatuista. Oi, oletko saanut sellaisen kuvan...olen rakastanut syksyä pikkutytöstä asti :)

      Poista
  9. Wau mitä kaikkia ihanuuksia sinulta löytyykään! Liljat ovat upeita ja suht helppoja kasvattaa olen niihin jo täysin hullaantunut, joten lisää täytyy tänä syksynä saada. Ihana blogi löytyi täältä. Löysin tänne viimein ja jäin.
    Terkuin Katja https://paleredrose.blogspot.fi
    Lämpimästi tervetuloa visiitille.🌸

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paleredrose! IG:sta sinut olen löytänyt, mutten blogiasi ollut nähnyt ennen, nyt kävin rekisteröitymässä :) Kiitos sinulle!

      Poista
  10. Oi miten upeita kuvia, niin kauniita kukkia♥ Omaa puutarhaa ei kyllä kehtaa edes puutarhaksi sanoa:)) Minusta on ihana katsella näitä kuvia ja kuinka kauniita pihoja voikaan olla!Tuo lilja Nightflyer oli upea..en olekkaan tuollaista aiemmin nähnyt:) Kaunista elokuuta sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Päden paja! Älähän nyt, kaikki puutarhat ovat omalla tavallaan ihania! Minunkin puutarhani on ihan tavallinen, on miljoona upeampaa, muttei kannata siitä syystä masentua! Kaunista elokuuta sinullekin ja kiitos visiitistäsi!

      Poista
  11. Ihanaa vaaleanpunaista! Nut minunkin täytyy muistaa tuo ruusunätkelmä - se olisi kestävä versio minulle, joka olen tuoksuhernefani!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pirkko! Ilman muuta pitää olla ruusunätkelmiä, minäkin rakastan tuoksuherneitä!

      Poista
  12. Sinulla on monta ihanaa perennaa mitä minulla ei ole, mutta ehkä joskus. Esim.metsäasteri, köynnösukonhattu,ja mini pieni kärhö. Ja oli niitä muitakin. Kerrassaan ihania.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nila! Kauppaan vaan mars :) Pikkuhiljaa kaikkea mistä pitää, kasvit tekevät niin onnelliseksi!

      Poista
  13. Ihania kukkijoita! Hempukoita täytyy tosiaan olla.:) Hauskaa viikonloppua! P.s. blogissani on puutarhakirja-arvonta:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle Tiiu! Iloista uutta viikkoa ja kiitos vinkistäsi!

      Poista