sunnuntai 3. helmikuuta 2019

Helmikuu & tulevan kesän siemenaarteet

Lumikerros paksunee päivä päivältä, kevät karkaa kauemmaksi...ja odotus pitenee. Kuitenkin helmikuussa ollaan onneksi. Kännykän sääkalenterin mukaan kevät olisi tulossa huhtikuun puolen välin jälkeen (sääpalvelu on pitänyt hämmentävän hyvin paikkansa), joten vielä pitäisi sinnitellä kaksi ja puoli kuukautta. Sehän sujuu hitaasti näin lumitöitä tehdessä, mutta makoisasti kun leipoo ahkerasti.  En uskalla edes vilkaista kevätkuvia jottei mieliala murru. Eilen olin ajatellut puuhata jotain, mutta lapsi päättikin viettää päivän sylissäni, joten siinä sitten nökötettiin. Tutkimuksissa on todettu, että syli vaikuttaa eniten lapsen aivojen kehitykseen, joten eihän sitä uskalla riskeerata. Hoivaviettiä ei voi juuri nyt kanavoida puutarhaan....Tämän talven paras oivallus on ollut, ettemme tarvitse kompostoria enää juurikaan kun pihan eläimet syövät kaiken. Aika ihanaa.  Mustarastas herkuttelee tauotta. Valkoiset helmililjat siirtyivät kuistilta kukkimaan olohuoneeseen...
Kirsikkapuun oksat eivät ihan ehtineet avautua viikonloppuna, ehkäpä ensi ...
Kasvihuoneeni on lumen saartama...tässä oikealla on Madame Lemoine -jalosyreeni, lempisyreenini. Lumen alla on pieni pensasmainen ginkgo eli neidonhiuspuu. Ostin sen kun unohdin viime talveksi suojata ison ginkgon ja se syötiin pahasti. Mutta sitten elpyikin ja nyt on sitten kaksi neidonhiuspuuta. Mutta nehän ovat hyvin kauniita
Yritin hieman tamppailla lunta puiden ympäriltä, mutta olihan se melko mahdotonta...
Paviljonki odottaa..kevään ensimmäisiä ulkokahveja. Rakas perinteeni. Jonain aurinkoisena kevättalven päivänä kahlaan aina kahvikupin kanssa paviljonkiin ja se tuntuu niin hyvältä pitkän pimeän talven jälkeen
Olen tehnyt käytäviä puutarhaan, jotta pääsee pihakierrokselle näin talvellakin
Ruusupömpeli nököttää penkereellä yksinäisenä ja hylättynä, oi voi

Siemenjuttuja talteen, kesän 2019 kylvöksiin tulossa :

Kesäkukat
* touch of red mix (punertavia kehäkukkia)
*kehäkukka Snow princess (vaaleankellervä kukka)
*koreatörmäkukka Black Night (mustia törmäkukkia)
*auringonkukka Double Dandy (purppurainen & kerrottu auringonkukka)
*pampaheinä Pink feather (vaaleanpunainen heinä)
*kaliforniantuliunikko Bridal Bouquet  (hempeät tuliunikot, kerrottuja)
*unikot Champagne bubbles (shampanjanvärinen) & Angel´s choir (puolikerrottu monivärinen, antiikkinen look)

Perennat
*sulkaneilikka Roseus
*metsänätkelmä (matala monivuotinen villi "tuoksuherne")
*sinipiikkiputki Silver Salentino (jatkoa hopeapenkille)
*laventeli Ellagance Pink (vaaleanpunainen söpö laventeli)

Syötäviä
*porkkana Rainbow mixed (värikäs porkkana)
*artisokka Violet de Provence (purppurainen artisokka)
*lehtikaali Nero di Toscana
*salaatit Merveille de Quatre Saisons (pronssinen kärähäsalaatti) ja Little Gem (roomansalaatti, ihan lemppari)
*kurpitsa Jack be Little (minikurpitsa)
Köynnöksiä
*japaninhumala (ihana kesähumalaköynnös sisäänkäyntiä verhoamaan)
*tuoksuherneet:
sekoitus mantelikukkaisia
old spice miss wilmott (kesän trendiväri koralli)
earl grey (makea marmorivärinen)
heaven scent (tätä odotan eniten, ihana, tuoksuva, aprikoosinsävyinen ripsureunainen kaunotar)
juliet (shampanjanvärinen kaunokainen)
almost black (tumma)
valerie harrod (vaaleanpunainen)
windsor  (kastanjanruskea)

Onpa näitä paljon tänä vuonna. Ilmeisesti talven ankaruus korreloi siementen määrässä. Kylvän aikaisintaan huhtikuussa...en jaksa niin orjallisesti noudattaa kylvöaikoja. Ovat onnistuneet ihan hyvin silti. Perennat toukokuussa kasvihuoneeseen/taivaanalle ruukkuihin, onnistuvat parhaiten niin. On hämmentävää miten Suomen lyhyt suvi saa sellaisetkin siemenet itämään mitkä normaalisti vaatisivat kylmäkäsittelyjä. Kauniit siemenpussit tekevät onnelliseksi.

Tämän kevään & kesän teemaväriä on shampanja ja vaalea roosa 🌱 Ja sitten tietysti vähän suuresti rakastamaani tummaa draamaa kasveissa.

Vielä ei ole aamut valostuneet, mutta olisikohan jo kuukauden päästä aamuisin valoisaa kun starttailen töihin? Odotus on tuntunut pitkältä. Mutta ei se mitään, nyt alkaa pian Viikunakin heräillä kuistilla. Helmikuussa voi herkutella lempileivonnaisella Runebergin tortulla (paras torttu ikinä on Kanniston leipomolla) ja laskiaispullilla.
Tällä hetkellä odotan intensiivisesti aurinkoisia päiviä, jolloin voi ottaa aurinkoa kotisohvalla 😎

27 kommenttia:

  1. Onpa teilläkin lunta. Meille tuli taas vajaat 20 cm, mutta olipa hyvä hetki unelmoida keväästä. Siemenvaraston vedin jo esiin, mutta viime vuonna jäi sen verran paljon kylvämättä, että taidan tänä vuonna ostaa vain tomaatinsiemeniä.
    Se hyvä puoli runsaasta lumesta on, että pakkanen ei ainakaan vielä pääse lumen alle puraisemaan kasveja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Riitta ja mukava kuulla sinusta pitkästä aikaa! Lunta tulee koko ajan lisää, mutta ei välitetä siitä...Kiva kun pärjäilet vanhoilla siemenillä! On tosiaan lumesta hyötyäkin, vaikka juuri nyt ei tunnu siltä...

      Poista
  2. Ompas lunta tullut. Täälläkin tällä hetkellä kamala pyry ja lunta tulee. Minäkin olen vähän siemeniä kaivanut esille ja tehnyt jotain hankintoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hilu! Voimia siihen lumentuloon! Ihana kun puuhaat siementen kanssa :)

      Poista
  3. Lunta riittää, mutta ajatukset ovat jo kivasti kevään kylvöissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kruunu Vuokko! Keskitytään kevättouhuihin, niistä saa iloa!

      Poista
  4. Tua pampaheinä olis hiano, mutta meillon sille varmasti liian kylymää. Ihana valikooma hajuhernehiä. Kevättä kohti mennähän, vaikkei sitä pihalle kattoes uskoosikkaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Navettapiika! Tämä on vain kesäkukka, siis heinä, ei se täälläkään talvehdi valitettavasti. Kevättä kohti todellakin, ihanaa!

      Poista
  5. Onpas kiva valikoima siemeniä sinulla. Minulla on myös tuota samaa 'Snow Princess' -kehäkukkaa. Se on ihanan pehmeä väriltään ja eikä riitele muiden värien kanssa. Odotan kovasti postauksia tuoksuherneistäsi, värikuvaukset kuulostavat herkullisilta. Talvipäivisin tulee kyllä leivottua ahkerammin kuin kesällä. Tänäänkin leivoimme lasten kanssa sämpylöitä. Pitää muistaa myös laskiaispullia tehdä, nam! Kyllä se talvi herkutellessa hujahtaa äkkiä ohi :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minna! Kiva kuulla kehäkukasta! Kiitos paljon, näytän kyllä tuoksuherneet jos onnistuvat :) Minä leivon kesälläkin koko ajan kun se on harrastukseni. Ihanaa nuo sämpylät, ne on ihan parasta herkkua! Laskiaispullat ovatkin ohjelmistossa tänä vkl, poikani lupasi tehdä...Herkutellaan ja nautitaan kevättä odotellen :D

      Poista
  6. Eilen iski epätoivo, kun puutarhan puolelle ei enää löydy paikkaa, mihin lumet kasaisi. Ja katolta odotellaan putoavaksi megakokoista lumikasaa. Alkaa tulla tunne, ehtivätkö kevätkukkaset ilahduttamaan minua ennen kesää lainkaan. Sinun kesäkukkalajikkeesi ovat pitkälti samoja kuin täälläkin, värit hiukan erilaisia. Oi, mikä tuoksuhernevalikoima! Tuo shampanja ja vaalea roosa kuullostavat hyviltä teemaväreiltä. Mukavaa viikkoa, ja paljon sylittelyjä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sirkku! Kieltämättä pientä epätoivoa on ilmassa...toivottavasti lumet eivät aiheuta pahaa ongelmaa teillä katolta pudotessaan. Suosittelen lämpimästi lumiesteitä katolle! Ovat pelastaneet meidän elämämme :) Kiva kun meillä on samat lajikkeet! Tulen sitten ihastelemaan sinun kukkiasi. Mukavaa viikonloppua sinulle toivotellen!

      Poista
  7. Puutarhasi on edelleen satumainen lumipuutarha. Kesäksi se on siemenvarastoista päätellen muuttumassa täydelliseksi kukkien ja köynnösten ihmemaaksi, jossa haltijatar käyskentelee kukkakimppuja keräillen. Siis odotellaan sitä kesää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pirkko! Niin sinunkin! Lunta on kaikkialla. Saa nähdä onnistuuko kylvöt, mutta kesästä tulee varmasti muutoin ihana meille kaikille. Kiitos paljon sinulle!

      Poista
  8. Voi miten herkullisia tuoksuherneitä sulle on luvassa, minä en niitä oikein saa menestymään. Kasvatatko niitä kesällä ruukussa ja maassa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pioni! VOi ei, mikset saa menestymään? Kasvatan ruukuissa ja esikasvatan taimet. Esikasvatus on kaiken a ja o.

      Poista
  9. Sinulla on siellä vaikka mitä siemenpusseja. Minä ajattelin myös kylvää vähän myöhemmin, kun nyt vain malttaisi .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nila! Myöhemmin on parempi, ei tässä kiirettä kun kesäänkin on vielä matkaa!

      Poista
  10. Siemenpussit rapisee..... on tää jännää aikaa! Tulis kevät nyt vaan nopeasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maatuska! Ihanaa sitten kun se kevät oikeasti tulee :)

      Poista
  11. Onpas teilläkin paljon lunta tänä talvena! Lumi tosiaan suojaa ihanasti kasveja. Pienimmät alppiruusut ovat meillä kokonaan lumen peitossa.
    Neidonhiuspuut ovat tosiaan ihastuttavia. Kylässä, jossa asuimme Italiassa, niitä oli esim. jalkakäytävän ja kadun välissä muutaman metrin välein.
    Syli on tärkeä kehitykselle... ja siinä voi samalla lukeakin lapselle. :)
    Minä osallistun tosiaan innokkaasti Helmet-lukuhaasteeseen. On niin talvista ja pimeää, ettei valokuvaaminen oikein innosta. Insta-profiilini on vielä olemassa, mutta panin sen tauolle.
    Ihanaa kevään odotusta sinulle. ❤ Onhan se kevät vielä kaukana, mutta valo lisääntyy päivä päivältä. Siemenpusseista päätellen sinulla tulee olemaan lumoavan kaunis kesä. :) Iso halaus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos ihana Sara! Hienoa, että alppiksesi saavat kunnon lumisuojan :) OIh, kuulostaa aivan ihastuttavalta tuo Italian jalkakäytävä. Mitä onnea saada kävellä sitä pitkin. Syli on tosiaan tärkeä, yritän muistaa sen kun pyykit/muu tärkeämpi odottaa eikä malttaisi. Helmet-lukuhaaste kuulostaa kivalta, hyvä kun osallistut. Tämä vuodenaika on niin ikävä. Toivottavasti tulet takaisin Instaan. Vaikka itsekin käyn siellä harvakseltaan. Iloista kevään odotusta sinulle myös ystäväiseni! Hali!!

      Poista
  12. Ihania kylvösuunnitelmia, vaaleanpunainen pampaheinä ja tuoksuherneet kiinnittivät erityisesti huomioni. Valoisia aamuja odotellessa, pian niitä on toivottavasti luvassa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Piparminttu! Toivotaan, että kylvökset onnistuvat siellä ja täällä :) Onnellista kevään odotusta sinulle!

      Poista
  13. Så vakre vårblomster,
    herlig nå når det går mot lysere tider...🌱

    Klem, Ida

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
    2. Tack Ida♡! Trevligt med besök! Ljusa tider ser vi alla nog fram mot, alla vi som bor här i norden :) Lykkelig vår & klem!

      Poista