keskiviikko 17. heinäkuuta 2019

Ruusuja & liljoja

Monta tekstiä olen aloittanut, monta jäänyt viemättä loppuun. Yritetään taas kerran.
Historiallisia, vanhoja ruusuja & muutama uudempikin. Liljoja, tuoksuvia. Dramaattisen tummia. Heinäkuu. 

Rosa damascena Madame Hardy (tätä hurjasti muistuttavan Mme Plantierin ehdin jo esitellä), pariisilainen vanha damaskonruusu 1800-luvulta, valkoinen, hyvin kerrottu ja niin kaunis, tuoksussa hunajaa. Kuin pyörremyrsky se ottaa sydämeni syleilyynsä ja puristaa kovaa
Herkullinen, vähän mystinen, ihan huikentelevainen...rosa gallica Charles de Mills...väri on kiehtovan vaihteleva, purppuraa, lilaa, vähän aivan hurmaavaa tummuutta...
Historiallinen ranskanruusu 1700-luvulta. Charles oli kuitenkin britti. Niin ja se tuoksu - on elegantin ranskattaren ruusuntuoksu
Rosa bourbonica Honorine de Brabant, raidallinen bourbonruusu, löytöruusu Ranskasta heti 1900-luvun alusta. Väriltään haalean roosa, jolla on tummemman pinkin värisiä raitoja. Tuoksu on hyvä, ruusumainen. Hyvin kaunis ja erikoinen
Rosa muscosa Nuits de Young, sammalruusu, joka on tummista tummin ja samettimainen. Ranskasta 1800-luvulta.
Rosa gallica Duchesse de Montebello. Aika täydellinen ruusu, kerrottu, tuoksuva, hempeän vaaleanpunainen, rehevä, runsas, historiallinen...sanoinko jo, että täydellinen? 
Voi näitä ranskattaria, ne saavat kyllä uhkeudellaan sydämeni hakkaamaan kuin rumpu. Näissä on vaan sitä jotain!
Köynnösruusu rosa wichuriana New Dawn, väriltään hyvin kaunis, kuin simpukan kimaltava kuori. Kasvaa lämpimässä pergolassa. 
Rosa Austin Munstead Wood (ruusu on kuuluisan puutarhaihmisen Gertrude Jekyllin kodin mukaan nimetty), vuodelta 2007 eli näitä uudempia ihmetyksen aiheita ruusumaailmassa. Itse asiassa aika fantastinen ruusu, lähes punaviinin värinen (kuva valehtelee) ja mustikalta tuoksuva austinruusu
Meidän suomalaisten ikioma tuttava Rosa alba Minette, Mustialanruusu (neidonruusu). Näitä näkee tälläkin alueella kasvavan pihoilla & pientareilla. Ruusun tunnistaa sitruunaisesta tuoksusta. Kukka on hyvin kaunis, kalpean vaaleanpunainen & kerrottu. Sateella ei ole kauneimmillaan, nuput ruskettuvat herkästi. Kuivuudenkesto on ykkösluokkaa ainakin omassa puutarhassani (kivikossa kasvaa). Vaikka olemme omineet tämän & nimenneet suomalaisittain, on ruusu alun perin ranskalainen kuitenkin. 
Uudempi tulokas tämäkin. Rosa Eden Rose 85 (ranskassa Pierre Ronsard -nimellä). Meillandin tuotoksia. Hieman kurainen kuvassa, meillä on ollut aika paljon sateita tänä kesänä...Köynnösruusu, olin tästä haaveillut jo tovin kun sen löysin alesta muutama vuosi sitten. Ihana ruusu! Kasvaa ihan rutikuivalla seinustalla. Kukat ovat upeat, kerrannaiset, vähän kuin vanhanajan ruusuilla. Kukkien väri on melko ainutlaatuinen: roosaa, persikkaa, aprikoosia...
Köynnösruusu Rosa Helenae Hybrida, puolikerrottu, vaniljankeltainen hunajaruusu (huono kuva, mutten jaksanut raivata perille asti). Hyvä, ettei jäänyt kukinta huomaamatta, tämä on villin pihan kirous: paljon menee huomaamatta ohitse jos ei ole skarppina. Olen alkanut hiljalleen haaveilla puolet pienemmästä tai kolmasosapuutarhasta...ehtisin paremmin.
Köynnösruusu tämäkin: rosa Veilchenblau, mystinen ja jännittävä sinililakukkainen. Puolikerrottu, meni kuivalla seinustalla lähes kolmeen metriin suojaamatta, aika hienoa. Kukinnossa paljon pieniä, lähes valkokeskustaisia kukkaryppäitä.

Erinäisten ruususeikkailujen jälkeen olen päätynyt siihen, että ranskanruusut on minun juttuni. Perustelut: Kurttuja en halua edes nähdä. Pimpinellat on aika risukasoja. Villiruusut on ihania, mutten saa niitä kovin hyvin viihtymään. Bourbonit ovat tiukasti kakkospaikalla sydämessäni. Historialliset ruusut ovat juuri sitä miltä näyttävät: ne havisevat historiaa ja niitä ovat tuhannet rakastaneet ennen minua jo vuosisatojen ylitse.  Ja hei, kaikki nämä ruusut täysin suojaamatta vuosien ja talvien ylitse, eikä mitään omajuurisia vaan halvinta mitä kaupasta saa. Ja vielä suhteutettuna siihen nähden, että kuoppien kaivaminen on huolimatonta, osasta näkyy ihan juurenniska, kuka muka jaksaa kaivaa kiven ja kallion läpi maan ytimeen? Täällä on kova meininki, se ken ei viihdy näillä premisseillä, saa astella takavasemmalle. 

Vielä rypäs viime vuosien hankintoja eli liljoja. Lämpenin näille hyvin hitaasti, mutta sitten rysäyksellä heti, kun löysin ne oikeat. Aiemmin varoiteltiin kovasti liljakukoista, ei niitä nyt mitenkään väkivaltaisen paljoa ole ollut, muutaman nitistin alkukesästä ja sen jälkeen en niitä onneksi ole nähnyt. Nämä alaspäin katsovat liljat ovat kuumia kuin mitkä, tiikeri-, varjo-, ja ne tummat aasialaiset liljat. 

Varjoliljat ovat jo kauan sitten ohikukkineet, mutta muistiin ensikukinta Lilium martagon Albiflorumilta. Valkoinen varjolilja, jossa häivähdys roosaa ja pisamia. Niin tyylikäs.
Lilium tigrinum Pink Giant, roosansävyinen ja korkea tiikerililja (piti tukea), jolla on myös pisamia
Tässä niitä törkeän upeita tummia liljoja. 
Lilium 
Lilium Royal Kiss. Mitä punaisempi ja tummempi, sen parempi
Lilium Night flyer
Lilium Apricot Fudge, aika jännittävän oloinen kerrottu pikkulilja, joka on nimensä mukaan aprikoosin sävyinen.

Monta liljaa jäi vielä esittelemättä, mutta vielä on kesää jäljellä. Ruusun & liljan tuoksussa, kesäsateen jäljiltä paljain varpain tassutellen. Puutarhassa sieniä nousee maasta yhdessä kukkien kanssa.

10 kommenttia:

 1. Tarvitsisin sinut mukaani ruusuostoksille. Kun en ole ruusuihin perehtynyt, olen aivan ulalla ruusujen kanssa, vaikka niitä nyt haluankin puutarhaan. Kuinka kauan ranskanruusut kukkivat? Ovat todella kauniin kerrottuja.
  Haluaisin jonkin ihanan valkoisen ruusun ja sitten tuo tumma rosa gallica Charles de Mills viehättäisi hurjasti. Tarpeeksi hyviä ja aurinkoisia paikkoja on vain kovin rajoitetusti.
  Sinulla on ihana tietämys myös monien kasvien historiasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos vaalean vihreää! Tulisin niin mielelläni! Minustakin ruusuista on ollut vaikeaa saada otetta ja totuus on, että ehkä ne parhaimmat löytää vasta itse kokeilemalla. Ranskanruusut kukkivat vain kerran käsittääkseni kesä-heinäkuun vaihteesta lähes kuukauden päivät. Charles on kyllä ollut ihan helppo ainakin minulla ja halpakin se on yleensä! Aurinkoa ruusut kyllä varmaan valitettavasti kaipaavat. Sinulla on niin iso puutarha, että varmasti löydät paikan? Kiitos, historia on niin ihanaa...Onnellista kesää sinulle!

   Poista
 2. Upeita ruusuja, ranskattaret taitavat olla niitä kauneimpia. Olen omassa ruusutarhassani kallistumassa siihen että juhannusruusun sukuiset lähtevät muualle ja alue pyhitetään vain kaikkein kauneimmille, eli ranskalaisille ruusuille. Tosin omajuurisuus on valttia joten voi mennä pitkä aika ennen kuin sellainen tulee vastaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja! Ovat hyvin kauniita. Myös bourbon- ja neidonruusut ovat ihania. Juhannusruusu pitää olla, mutta yksi pieni puska riittänee. Omajuurisia myy vain pari taimistoa ja sitten joutuu maksamaan kalliit matka/postituskulut. Minulla ei yksinkertaisesti ole varaa. Toivottavasti saat toivomiasi ruusuja.

   Poista
 3. Ranskanruusut ovat minustakin niitä kauneimpia ruusuja mitä voi olla. Eikä minulla ole niitä tällä hetkellä yhtäkään, mutta unelmissa ja suunnitelmissa on kaikenlaista ruusuista:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anni! Nyt vaan ruusuja hankkimaan :) Se on hyvä idea!

   Poista
 4. Ovathan nuo kauniita, vaikken mikään ruusufani olekaan. Ruusujen tuoksu on ihana, se on parasta niissä. Tosin yhteen ruusuun tänä kesänä törmäsin kuvassa ja se pääsee ehdottomasti meille, jos jossain vastaan tulee. Voi olla, etten tule koskaan edes siihen törmäämään. Enkä edes tiedä, olisiko sillä mahdollisuuksia talvehtia täällä vai menisikö kellarissa talvetettavaksi :D Aurinkoista loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna! Toivottavasti löydät unelmaruususi! Aurinkoista viikonloppua sinulle myös!

   Poista
 5. Onpa siellä oikea Prinsessa Ruususen valtakunta! Kyllähän nuo ranskattaret ovat huikean kauniita, vaikea niitä on vastustaa. "New Dawn" on myös ihana, sitä minullakin kasvaa, mutta kovin hitaasti köynnöstää korkeuksiin. Ja mitkä liljat! Tummat ovat upeita! Ruusuntuoksuisia kesäpäiviä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirkku! Ihana :) Köynnösruusut tuntuvat olevan hitaita, toivotttavasti new dawnisi pian kurkottaa katolle asti. Ruusuntuoksua sinulle myös!

   Poista