lauantai 14. syyskuuta 2019

Syyskuun tunnelmia & uusia kasveja

Puutarhaan on saapunut syys. Usvaisia hetkiä, jolloin maailma on hetken epätarkka ja siksi hyvin kaunis. Äänimaailmakin on herkkä kun haavat havisevat tuulessa. 
Pylväshaavat peittävät hiljalleen näkymän kuistille
Siirsin vähän Lyhtykoisoja kun piileskelivät hemlokin alla. Onneksi ovat viimein alkaneet levitä kuten monta vuotta olen toivonut...
Oranssi on ihana syysväri! Kerrottuja tiikerililjoja sisäänkäynnin yhteydessä, marjakuusien seassa. Tiikerililjat ja havut, aah
Amurinviini on valtavan ihana juuri nyt. Näistä hetkistä on värit vielä asteittain tummuneet. Lehtien seasta roikkuu rypäleitä pergolassa
Sisäänkäynti pergolaan maisemoituu hiljalleen...kaariporttiin istutetun marjatuomipihlajat ovat kasvaneet vuosien varrella isoiksi ja kasvavat nyt alaspäin kaaressa...niiden seassa köynnöstelee alppikärhö. Niiden seassa on suloinen pieni linnunpesä. Oikealla kasvaa pallovaahtera ja muutama vuosi sitten istutin vielä molemmin puolin purppuraheisiangervot
Sisällä pergolassa on omanlainen tunnelmansa syksyllä, kun värit vaihtuvat ja tuoksuja leijailee ilmassa. Katsuran lempeä hattarantuoksu vangitsee. Olen aivan hulluna tuoksuun joten ostin toisen katsuran alesta paraatipuolelle pihaa ♥ En vaan yhtään tajua vielä minne sen istutan


Maailman vanhin puu...neidonhiuspuu ginkgo biloba, elävä fossiili. Kasvaa pienoislehdon uumenissa, sinne se sopii. 
 
Paljon ihania hortensian kukkia on tullut ja mennyt, tämä on vanilla fraise...
...onka takaa pilkistää herkkä metsäasteri . Sopii hyvin rennon luonnonmukaiseen kukkapenkkiin
Tälläinen oli valkoakaasian ensimmäinen vuosi..syyssateet ovat saaneet sen rehevöitymään & kasvattamaan uutta kaunista lehteä. Jotenkin upea puu, toivottavasti kotiutuu puutarhaani
Koristeomppujen kauniista hedelmistä ollaan saatu nauttia ja hillota niitä myös. Näistä tulee upean väristä sosetta. Parhaimman makuista tulee Dolgon hillosta ja marmeladista. 


Sisäänkäynnin luokse tänä kautena istutettu Japaninmarjakuusi taxus cuspidata on kasvanut hurjasti ja tehnyt suloisia marjoja. 
Hopeasyysvuokot kukkivat. Olen lopulta tullut siihen tulokseen, että syysvuokko ja valkovuokko ovat minulle rakkaimmat kukkaset. Ostin näitä aikanaan yhden ja nyt niitä on lähes kymmenen. Ehkäpä jossain vaiheessa kukkapenkkini on vain syysvuokkopeltoa. Kaksi kuvaa - kaksi erilaista valoa. Ensimmäinen muistuttaa jo lokakuun kelmeydestä
Maksaruohot, tummalehtiset rentoakankaalit ja hopeiset neilikat, kaunista
Olen niin nauttinut liljahankinnoistani, eka puuliljani Friso kukki ja se tuoksui fantastiselle
Päärynöitä kypsyi ennätysmäärä ja maultaan olivat todella hyviä. Aunen päärynöitä. Varmaankin viime lämmin kesä oli päärynälle suotuisa. 
Perhosia oli tänä vuonna todella paljon
Syysistukset ovat hyvin yksinkertaisia tänä syksynä, lämpimän pronssin sävyisiä (keijunkukka caramel & tummalehtinen myrttipuu)
Ihanaa hopeanhohtoa, keijunkukka silver gumdrop
Katse hakeutuu usein jo loppukesästä hopeisiin kasveihin. Valo hehkuu niissä erityisellä tavalla silloin. Kasvattelen kahta hopeakuusta ja kahta hopeakartiovalkokuusta kukkapenkeissäni. Muistan jo pikkutyttönä haaveilleeni hopeakuusesta.Tuntuu uskomattomalta, että unelma on toteutunut...omistan oman pienen maapalan, jolle voin istuttaa.
Pieni punaluppio on urheasti kukkinut kartiovalkokuusen ja keltajapaninangervon kainalossa. Kylvin tämän varmasti jo lähes 10 vuotta sitten ja kiinnyn siihen vuosi vuodelta yhä enemmän
Aina syksyn tullen huomaan istuttaneeni Punahattuja vähän kaikkialle, eli taitavat olla nekin lemppareitani
Paraatikukkapenkkiä syyskuussa. Sitten uutuuttaan hohkaaviin kasvihankintoihin
Lempeän mausteisia syysvärejä..Taustalla näkyy uusi hankinta, jota olen funtsannut monta vuotta jo
Kotakuusama Monet, jonka sävyt ovat yhteensopivat keijunkukkien kanssa
Kaksi uutta likusteria aidanteeseen (olivat jo taimimyymälässä kuivuudessa tuleentuneet). Likusteriaidanne alkaa olla ihana, olen niin happy siitä. Palataan joskus ajan kanssa likusteriprojektiin..
Yhtäkkiä illat pimenivät
Synttärilahjaksi sain hurmevaahteran. Vaahterakuumeeni on roihunnut monta vuotta, mutta nyt tukahdutan sen
Konnanlilja, eikö ole upea? Melkein kuin orkidea, mutta perenna
Valkokukkainen Punalatva
Ja kasvi, jota olen etsinyt pitkään: hopeaviini. Köynnös...heikkona yhä viiniaiheisiin nimiin... Istutetaan pergolaan...
Tähtitaivas paviljongissa
Kesä on mennyttä. On satanut hurjasti jo monta viikkoa. Todella rajuja sateita, puutarha alkaa olla syksyisen ränsistynyt..kuun loppupuolella ja lokakuussa jää ihasteltavaksi vielä myöhäiset sipulikukat.

Sipulini eivät ole vielä saapuneet. Odotan jo kovasti. En nimittäin enää muista mitä tilasin. Ostan tänäkin vuonna kohtuullisen määrän sipuleja. Lappiin on tulossa jo ensimmäisiä yöpakkasia ensi viikolla.

Kesällä leikkasin paljon puita ja pensaita. Koristeomenoita, Rusokirsikoita jne. Puutarha on kypsynyt ja kasvanut, enää ei tarvitse odottaa, että näkymät peittyisivät vaan päinvastoin. Tänään siivoan puutarhan talviteloille. Glögikausi alkamassa (Blossan vuosikertaglögi on tänä vuonna Aloha - hibiskuksen kukkaa, passionhedelmää ja kookosta, wow). Nyt lähden tästä pihahommiin, mukavia syyshetkiä toivotellen🍎

16 kommenttia:

  1. Ihanat tunnelmat. Ihailen taitoasi laittaa kaunista, vaikkapa tuo kynttilöiden meri puutarhapöydällä. Minä en ikinä tee tuollaisia asetelmia, liian funktionaalinen ihminen :-D Eikä kyllä lyhdyt pöydällä saaristossa pysykään, ovat pirstaleina maassa hyvin pian, ehkä kantapään kautta opittua käytöstä siis.
    Ympäri pikku pihaasi on kaikkea niin kaunista! Jatkuva matalapaineen rintama on raskasta, mutta puutarhalle se tekee niin hyvää, että olen siitä iloinen silti. Kun katsoin vuoden takaisia kuvia, oli silloin vieläkin järkkykuivaa, nyt on puutarhassa moni kasvi todella rehevä, kuten toteat tuosta valeakaasiasta. Minulla samantyppiset kolmiokat ovat myös innostuneet tekemään ihania uusia pikku lehtiä.
    Herkun värisiä keijunkukkia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila! No höpsis, laitathan sinäkin kaunista. Ei kauneus ole pelkistä kynttilöistä kiinni :) Täällä on kyllä tullut niin paljon vettä jo, ettei tee valitettavasti enää puutarhalle hyvää. Toivoisin vielä aurinkoisia viikonloppuja! Ihana se Kolmioka, todella kaunis kasvi.

      Poista
  2. Hauska tuo perhoskuva, jossa samassa punahatussa on yhtä aikaa kaksi perhosta. Sinulla on puutarhassa kaikkea ihanaa jokaiseen kasvukauden aikaan. Hopeiset puut ovat kauniita, onneksi olet saanut haluamasi puita puutarhaasi. Uskomatonta, että puutarhassasi on niin monia syysvuokkoja, kun minun puutarhassani ne ovat aina kuolla kupsahtaneet. Kohta pääset istuttamaan sipuleita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vaalean vihreää! Kiitos paljon! Voi että, oletkos istuttanut hopeasyysvuokkoja, niiden pitäisi olla kestävimpiä kaikista? Ja istutus mieluiten keväällä tai kesällä. No, mutta pärjäät ilmankin ja ihanaa kun sipulitouhut ovat siellä ruudun toisella puolen alkaneet!

      Poista
    2. Nyt laitoin hopeasyysvuokon jo kesän aikana. Kuivuuden aikana kastelin ahkerasti. Sen lisäksi pari muutakin syysvuokkoa on hankittuna ja istutettu. Luulen, että paikkavalinnat ovat olleet aiemmin vääriä.

      Poista
    3. Voi että, toivottavasti se nyt älyää juurtua kunnolla. Joskus joutuu vaan kokeilemaan monesti jonkun kasvin kanssa. Nyt peukut pystyyn täällä!

      Poista
  3. Täälläkin on tänä vuonna karsittu, puutarha alkaa olla jo melko rehevä. Tykkään kyllä puolivillistä, mutta pakko vähän ohjailla/leikata joitakin kasveja.
    Illat alkavat todellakin olla jo pimeitä, meilläkin omppupuuhun sytytettiin jo kausivalot;)
    Ja glögikausi on lähellä, varmaan ostettavissa jo lokakuun alussa? Odotan;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pioni! Samoin, rehevyys on kiva, mutta pakko päästä kulkemaan :) Hurjan pimeää jo on, onneksi on jouluvaloja. Lokakuussa saa glögiä, ihanaa. Odotan myös :)

      Poista
  4. Upeat nuo Kotakuusama ja Konnanlilja!! Tulkoon vaan syys, sinulla on siellä kaikki elementit kohdillaan! Katsura, Amurin viini ja lyhtykoiso tuovat väriä, hopeiset sävyt valloittavat ja kynttilät tuovat tunnelmaa. Glögin tuoksustakin jo aavistus... Kyllä me kestetään, sipulikukissa jo ajatus ensi keväässä! Ihanaa syksyä sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sirkku ihanainen! Kiitos paljon, koitetaan kestää ja pitää kiikaritähtäin keväässä :) Ihanaa syksyä myös sinulle!

      Poista
  5. Kotakuusama on upea, ihastuin siihen Tahvosilla. Harmi, että se on meille vähän liian arka. Ihanat keijunkukat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Katja! Mistä tiedät, ellet kokeile? Kokeiluun vaan :)

      Poista
  6. Kauniita tunnelmia! Katsuran haluaisin minäkin puutarhaan, mutta vielä en ole keksinyt sille paikkaa. Neidonhiuspuukin olisi kiva saada:) Minäkin tykkään vuokoista ja olenkin ihmetellyt miksen ole hankkinut noita syysvuokkoja. No, ensi vuonna pitää korjata tuo asia:) Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anni! Ilman muuta sinun pitää hankkia Katsura, kyllä sille varmasti joku paikka löytyy. Neidonhiuspuu säilyy Suomessa varmaan niin pienenä, ettei se tilaa kovin tarvitse. Ja vuokkoja vaan hommaamaan. Mukavaa viikkoa sinullekin!

      Poista
  7. Voi kun nuo syysvuokot ovat suloisia! Eräänä päivänä ihastelin puutarhamyymälässä oikein isoja, kukkivia taimia, mutta olivat niin kalliita, etten voinut ostaa. Toivottavasti tulevat joskus tarjoukseen... Ihmettelin eilen eräässä puistoistutuksessa yhtä kasvia ja tästä postauksesta löytyikin sille nimi: metsäasteri. Oli todella kaunis isona ryhmänä. Paviljongin tähtitaivas on ihana! Taidanpa matkia ideaa sitten kun joskus hamassa tulevaisuudessa saamme patiolle katoksen. Mukavaa syyskuun jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minna! Voi että, eikö löydy pienempiä? Ne isot on tosiaan kalliita. Toivottavasti saat alesta. Hyvä kun löytyi kasville nimi :) Ilman muuta, tähtitaivas pitää olla joka perheellä! Ihanaa syyskuuta!

      Poista