lauantai 16. toukokuuta 2020

Odotus, rakkauden puutarha & sadepisarat

Rakkautta taas ilmassa, sama pariskunta joka kevät. He ovatkin reviiriuskollisia. Niin valtavan söpöjä, kun suukottelevat puutarhassani. Kyyhkyset symboloivat rakkautta, rauhaa & onnea. Kyyhkyset vierailevat kodeissa, joissa on rauhallinen ja hiljainen tunnelma. Allekirjoitan sen - meillä on aina ihan kuollutta. 
On kylmää ja sateista, kevät on pitkä & on monia asioita mitä täytyy odottaa. Kuten vaikka näitä syreenin pullistuvia kukintoja. 
Narcissus Pink charm
Narcissus Delnashaugh. Olen istutellut aika varovaisesti narsisseja, koska minusta ne sopivat parhaiten suureen heinittyneeseen puutarhaan eikä tälläiseen pieneen. Erityisesti luonnontilaiseen sellaiseen. Niin kaunista vaikka syreenien tai muiden pensaiden alla, ruohottuneessa heinikossa. Muutamia narsisseja kuitenkin on, omasta mielestä ne suloisimmat. Valkoiset ja värikäskeskustaiset lähinnä liikuttavat, torvinarsisseista en kovin paljon pidä. 
Ooh miten myöhäinen on tämä valkokukkainen Corydalis vittae. Muut värit ovat jo aikaa sitten lopettaneet kukintansa.
Ihana, rakas kevätlinnunherne. Luonnonkukka. Luonnonmukainen tunnelma pihan perällä ja kauempana puutarhan paraatipaikoista on todella jees. Villivadelmia, luonnonkukkia, sammalta, vieraileva siili, oravat, linnut. Tuoksut, tunnelma ja kaikki niin pientä..
Juuri kun kyyhkyset olivat uittaneet yhdessä jalkansa lintukylvyssä, saapui bengalinkisu juomaan
Niin suloinen. Kasveissa tulppaaneja, narsisseja, kartiovalkokuusia, keltajapaninangervo, Kultatesma & Kevätvuohenjuuri (joka on elpynyt tappotalvesta 17? vihdoin)
Täydellinen Sirotuomipihlaja, niin herkkä. Odottelen kovasti ensikukintaansa valmistautuvaa Ballerinantuomipihlajaa. Laitan sitten kuvia kun kukkii. 
Pakko laittaa vielä kuva loppuvaiheen röyhelöistä; Pink Delight -valkovuokon kukinnan kehittyessä siitä tulee hyvin kerrannainen ja hennonroosa. Tämä on varmaan kymmenvuotias ja alkanut villisti levitä villissä puutarhassani
Hyvänen aika, Prunus Serrulata Kanzan aikoo kukkia monen vuoden tauon jälkeen, ihanaa
Sama juttu Prunus Kiku-Shidare-Sakuralla, riippakoristekirsikalla (joka kyllä kukkii joka vuosi). Ihanat pulleat kukkanuput. On niin hiton arka tämäkin puu, joka vuosi kuivattelee/jäädyttelee oksiaan. Mutta kukkiessaan niin kaunis. Minulla kasvaa aika huonossa paikassa, mutta parempaakaan ei ole tarjota. 
Keväällä en yleensä suo ajatustakaan havuille, mutta jostain syystä olen tänä keväänä ihastellut marjakuusiani. Sisäänkäynnin yhteydessä kasvaa Taxus Thayere, Cuspidata, Hicksii, Hillii ja Repens Aurea.Talvella näistä on erittäin paljon iloa. Olen kahjo ja istutin tuohon keskelle vielä Mongolianvaahteran (minulla on visio, joka ei vielä näy kuvassa...)
OOH. Ja ekaa kertaa tulossa kukkaan myös Paeonia May Lilac
Helenanruusu. voi mikä onni näin leudon talven jäljiltä, kun ei tarvitse pelätä "siviiliuhreja" (vaikka hermo meinasikin mennä ikuiseen vesisateeseen)
Ensimmäiset valkokukkaiset pensaat aloittelevat kukintaansa varovaisesti (Norjanangervo)
Kevääseen sopii niin hyvin musta, vai mitä? Syyskimikki on tehnyt vauvojakin. Oh yes. 
Oh la la nordic noir..Mustaselja Black Lace, taustalla näkyy Kurjenpolvi Raven. Kolmantena kasvikumppanina tässä kasvaa Tarhavarjohiippa Lilafee. Rakastan monilajisia istutuksia, mutta saunan luona luonto tappelee minua vastaan ja tapattaa kaikki kivat kasvit, joten olen joutunut tyytymään nykyiseen kasvisekoitukseen ja tällä kertaa hyväksyn todellakin luonnon valinnat.
Saadaanko tänäkään kesänä asennettua mustavalkoinen betonishakkikiveys pergolan alle...? En tiedä tapahtuuko ihmeitä. Olen ihan poikki. Makamikissa dramaattiset kukkanuput. Love. 
Nuppuja on niin monessa lempikasvissa, enkä jaksaisi millään odottaa! Mitä jos kuolen huomenna enkä ehdi nähdä kasvieni kukoistusta? Niin monta vuotta olen odottanut Japaninruusukvittenin kukintaa ja nyt se aikoo räväyttää. Ostan kasvini liian usein (säästösyistä) mitättöminä rääpäleinä, jolloin kukoistusta saa odottaa ja odottaa.
Ja toinen odotuttaa yhä...Pink Lady -ruusukvittenin nuput
Joitakin vuosia sitten kylvin valkoisia (Snowsylva) & pinkkejä lemmikkejä (Victoria Rosea), lapsuuteeni joutumaiden lempikukkasia. Nyt on puutarha täynnä niitä. 

Voih näitä pienokaisia. Varjohiippoja. 
Eniten juuri nyt odotan tätä: ruusupionin ensikukintaa
Kevään ainoa istutus (muistaakseni) on Peikonpähkinä Contorta. Punalehtinen kasvaa kivikossa jo aiemmin,nyt halusin istuttaa tavallisen paviljonkiin viiniköynnösten rinnalle (chardonnay & svenson red)
Paviljongista tuli kaunis kiitos Marian upean ruosteisen säleikkölöydön. Sain lahjaksi vielä myöhemmin toisen. Köynnöstuki on kaunis myöhemmin kesällä kaunis, kun viiniköynnökset kiipeilevät. Ja syksyllä hehkuvat punaisina & kylläisinä menneestä kesästä.

Kevään ihanin asia on, että olen saanut kukkaystävän. Lapseni on innostunut puutarhatöistä ja sen lisäksi hakee usein puutarhakierrokselle. Olen tehnyt muutaman kesän ajan sitä kuolinsiivousta. Ja nyt yritän tulla minimalistiksi. Huh miten vaikeaa. Puutarhaan en ajatellut edes sitä aatetta yrittää levittää. Runsaus, villeys & rakkaus asuu täällä. 

24 kommenttia:

 1. Oi, ihanat kyyhkyläiset! Meilläkin oli aina lapsuudenkodin pihassa sama kyyhkypariskunta vuodesta toiseen. <3

  VastaaPoista
 2. Sinulla on varmaan hyvin suojainen puutarha, kun kasvien kasvu on jo noin pitkällä. 🌼🌼

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Espoossa on tosi vehreää jo, täällä eteläkärjessä kun asustelemme :)

   Poista
 3. Kauniit säleiköt. Täällä toinen joka hankkii säästösyistä taimensa minikokoisina, toisen ruusukvittenin kasvatin siemenestä. Ei ole kukkinut vielä kertaakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kyllä, rahaa menee muuhunkin, perheeseen jne. Toivottavasti saat kukkia ruusukvitteniin. Minunkin on äidin siemenestä kasvattama :)

   Poista
 4. Ihanat kyyhkyläiset ja nuppuset! Ja Pink Delight, todellakin ilo silmälle. Täälläkin muuten odotellaan kvittenin ekaa kukintaa ikinä, ehkä jo kahdeksatta vuotta :-D Se näyttää juuri nyt ihan hirveän paleltuneelta käpristyneine lehtineen, joten juuri nyt en kukkia odota. Hyvä, että on hengissä toistaiseksi.
  Aivan supersöpöt kuvat kisusta juomassa lammella kuin viidakon villi miniasukki ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila! Toivottavasti saat ensi keväänä nähdä kvittenin kukat. Tuo kisu on niin ihana, olen iloinen kun tassuttelee meillä aina välillä :) Puskassa vaan kahahtaa ja keltaiset silmät loistavat!

   Poista
 5. Ihana seurata noita kuhertelijoita vuodesta toiseen:)
  Siellä on jo noin vihreää, täällä vasta jotain pilkistää penkeistä (V)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Toivottavasti saat pian kunnolla vihreyttä sinne! Tulee niin romanttinen olo linnuista :)

   Poista
 6. Oi, jälleen ihan hengästyttävän ihana kattaus kaikkea kaunista. Suloista, että kyyhkypariskunta on kotiutunut teille. Minun sirotuomipihlajani ovat vasta nuppuvaiheessa, mutta onneksi nuppuja on paljon. Puutarhasi on selvästi pidemmällä keväässä, meillä on vasta lehtisilmut norjanangervossa.

  Lämpöä ja lisää kukintaa odotellessa, hyvää alkavaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Pian saat ihastella sirotuomipihlajan kukintaa! Täällä Espoossa on aika vihreää. Lämpö tuli :)

   Poista
 7. Kissa sai hieman makuvettä juodakseen. Teillä kevät jo on menossa kesää kohti syreenien nuppujen kanssa, kun meillä hidastui kevään eteneminen kovin. Niin suloiselta näyttää siellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kesäisiä päiviä on ollut, ihanaa. Sielläkin varmaan nyt lämmennyt :)

   Poista
 8. Siellä on jo melkein alkukesä <3 Minulla on samaa 'Delnashaugh'-narsissia ja se on kyllä aika söpö. Mietin tässä yhtenä päivänä, missä meidän lähimetsän sepelkyyhkypari viipyy, mutta se onkin tainnut vaihtaa majapaikkaa. Häiriintynyt lasten melusta... :D Ihana 'Pink Delight'-vuokko. Kyllä on kasvimaailma täynnä kaikkea niin kaunista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kesältä alkaa hiljalleen tuntua. Ihana narsissi, todella. Lapset melskaavat liikaa :) Pysykööt vaan siellä metsässä vaan. Maailmassa on paljon kaunistakin, totta.

   Poista
 9. Ihanaa eksotiikka - nuppuja on tosiaan aukeamassa ihan juuri! Toivottavasti kyyhkyt viipyvät teillä, meidän kyyhkypari on muuttanut pois vai mitä lienee tapahtunut! Kevään etenemistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Voi ei, muuttanut pois..jospa tulevat myöhemmin vielä. Ihanaa kevättä :)

   Poista
 10. Ihania kukkaisia kuvia taas kerran! Osaat tehdä hienoja kasvilöytöjä ja miettiä niiden yhteensopivuutta! Ostin viime syksynä peikonpähkinän ja hengissä on, ihanaa! Mutta en uskalla ottaa sitä pois verkon sisältä, sillä pihaani on muuttanut alivuokralainen - jänis, joka ei puheesta ymmärrä, että vain nurmiko ja voikukat ovat sen ruokaa. Kyyhkyset siellä vaan kujertelevat, täällä kirjosieppoisä on aivan näännyksissä, kun saa koko ajan etsiä hyönteisä lapsilleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! No en, mutta rakastan kasvishoppailua! Ihanaa, että peikonpähkinäsi on kunnossa! Kannattaa tosiaan pitää verkkoja paikallaan. Täälläkin pupujussu nassutellut vaikka mitä, ja fasaani myös. Meilläkin pöntössä kirjosieppo! Hirveä homma heillä...

   Poista
 11. Ai että, pionit kukkivat jo ihan pian!
  Ja paljon muutakin ihanaa:)

  VastaaPoista