keskiviikko 12. tammikuuta 2022

Tammikuun kukkaunelmia & huurretta puutarhassa

Talviuni jatkuu vielä. Selvittiin taas sysipimeästä marraskuusta ja sitten yhtäkkiä tuli puuterinen talvi. Olkkariin  ripustin kauniin kranssin ilahduttamaan. 

Ulko-ovessa on toinen kaunis lumihuurteinen kranssi. Pyrin kukkaistamaan elämäni talvikaudella, se helpottaa kummasti kaamosaikaa💮. Tiedättekö miten paljon inhoan tuota kasari/ysäriulko-ovea! Päälle laitettu vielä tuollainen typerä ristikko. Jos olisi energiaa ja aikaa niin maalaisin hökötyksen.
Söpöimmät joulupallot kuivakukista (Kukkatehdas).

Viime jouluna itse väsäämäni on yhä iskussa.

Loppuvuosi kuluikin siis kukkien parissa; kauniit ja tuoksuvat tasetit sulostuttivat kuistia

Kokeilin ekaa kertaa kasvattaa Sweet Lilian -pienikukkaista amaryllistä. Voi miten nätti & herkkä.


Kasvishoppailua harrastin jouluna sen verran, että Plantusta löytyi fantastinen jouluruusu: Helleborus argutifolius 'Silver Lace' (Korsikanjouluruusu). Tästä tulee mahtilisä hopeiseen kukkapenkkiin. Kukat ovat vihreät. Täytyy kyllä sanoa, että Plantagenin jouluruusuvalikoima on ollut hieno tänä talvena ja hyviä tarjouksiakin on ollut. Jo syksyllä ostamani valkokukkainen jouluruusu tekee uutta lehteä, joten sen voin taas istuttaa jouluruusumaahani. 

Muistiin perinteistä talvea 2021/2022. Reipas lumitalvi on vastassa ulko-ovella, mutta onneksi puutarhassa on talvellakin kiinnostavia kasveja. Osassa puita ja pensaita lehdet pysyvät talven ylitse. Koreanperhosvaahtera on yksi niistä. 

Taikapähkinä pitää tiukasti kiinni lehdistään. Mielestäni näissä on jotain viehättävää. Sitkeät kasvit on upeita. 

Kaunis laikkukirjokanukka ja sen talvella hohtavan punaiset oksat. On kasvanut vuosien varrella suureksi penkereen päällä. Pensaat on suursuosikkejani, voittavat kyllä kukatkin. 

Tiukimmin kaikista lehdistä kiinni pitää Veripyökki. Lehdet tippuvat vasta kun uudet puhkeavat. Kuparinruskea sävy pihan nurkassa osuu aina silmiin ja ilahduttaa valkeuden keskellä. 
Talviseen puutarhaan viehättäviä yksityiskohtia luovat myös koristeomenapuut, joissa omput pysyvät kiinni kunnes ne mutustellaan. Yleensä mustarastaan toimesta. 

Tässä se söpö mutustelija langalla. Asuu pihassamme kivimuurista pudonneen ison kiven takana. Vierailee ahkerasti lintulaudalla. Tuntui pitävän kovasti tiikerikakusta, jonka jämät vein murustettuna lintulaudalle. Laulua ei ole kuulunut talven kylmyydessä...

Lintulaudan elämää on ihana seurata (keski-ikäisten hupia tämä!). Olen yrittänyt noudattaa edesmenneen isäni oppeja ruokinnassa. Hänellä kun oli aina tapana sanoa, että miksi harakoita sorsitaan, kyllä niidenkin pitää syödä. Jotkuthan ajaa näitä pois. 

Näsiä on ihanin kevätpensas, nyt se vielä uinuu..salaiseen lehtoon oli tullut itsekseen siementaimi, mistä tietysti ilahduin. Sen lisäksi että näsiä on luonnonvarainen ja luonnonkaunis, kasvaa se itsekseen hyvin kaunismuotoiseksi.

Sokerihuurretut kartiovalkokuuset on ihan parhaat talvisomisteet. Ne päivät jolloin oksilla kimmelsivät timantit olen tallettanut muistin sopukoihin, niitä ei koskaan saa vangittua kuviin yhtä täydellisen kauniina kuin todellisuus on.

Suuri paraatipenkki on täynnä talventörröttäjiä, verkkosuojia ja lunta. Mikä sekamelska. Kevät tule jo!

Ruusupömpeli nukkuu ruususen unta vielä

Eiffel on peittynyt lähes lumeen jälleen kerran. Tässä näkymässä kukkivat kurjenmiekat ja krookukset...

Puiden siluetit ovat itselleni sitä parasta viihdettä talvella. Rakastan niin paljon puita! 

Onnekseni asun isojen puiden ympäröimänä...koivu, mänty, tammi ja kuusi. Kaikki puut ovat todellisia vanhuksia. 

Kaikki on tavallaan niin kuin aina tähän vuodenaikaan. Tammikuussa olen aina kukkakauppojen vakiasiakas. Kirsikkapuun oksat maljakossa parhaillaan taustanaan luminen pergola. Kirpeältä tuoksuvat tulppaanit ja kukilta tuoksuva kynttilä vievät ajatukset kevääseen. Teen aina aamulenkin aikaisin aamulla ennen töiden aloittamista, on hiljaista ja pakkanen kipristää poskia. Miten odotankaan valoisia kevätaamuja lintujen kanssa aamuauringon nousua ihaillen. Tällä viikolla taisi olla talven jäätävin aamu. 

Alesta ostin paljon joulukukkia ja saamme nauttia nyt keväisistä tuoksuista. Onnenpensaan oksia kävin leikkaamassa maljakkoon, kukkivat parin viikon kuluttua. Olkkarissa kukkivat amaryllikset ja tuovat tunnelmaa.
Onnellista uutta puutarhakautta 2022 kaikille kukkahöperöille ❁

12 kommenttia:

  1. Toisaalta tämä on kivaa aikaa kun puutarhakausi on vasta edessä, se kutkuttava tunne, että millainen kevät ja kesä sitä onkaan tulossa. Ihana jouluruusu!

    VastaaPoista
  2. Kauniita kransseja, koristeita ja kukkia.
    Mukavaa tammikuun jatkoa ja kiitos vierailustasi blogissani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi Kruunuvuokko! Kävin ihailemassa kaunista keittiötäsi!

      Poista
  3. Ihanat kranssit, erityisesti pidän appelsiinirenkailla koristellusta, jonka kruunaa söpö rusetti! Ihan kuin ihmisetkin, suhtautuvat kasvitkin talveen eri tavoin. Kuten tuo veripyökki, joka ei luovu vanhoista lehdistään, oli talvi tai ei!
    Naurattaa lumeen hautautunut Eiffel, saattaa olla, että ihan huppusiin vielä menee, ennen kuin aurinko alkaa sulattaa lunta lopullisesti! Onneksi aurinko paistaa kivasti jo näin tammikuussakin, kuten tänäänkin! Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sirkku! Minustakin se appelsiini on kaunis! Nyt ei Eiffeliä enää näy. Kevättä odotellaan!

      Poista
  4. Mielettömän hieno korsikanjouluruusu! En ole moista nähnyt varmaan missään. Miksei tänne koskaan eksy mitään erikoisempia lajikkeita? Pienikukkainen amarylliskin on ihana ja nuo joulualeista hamstratut hyasintit. Teillä tuoksuu varmasti huumaavalle nyt. Mukavaa loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minna! Plantagen on avainsana, heillä on nettikauppakin!

      Poista
  5. Hyasintit ilman joulukoristeita vaikuttavat kyllä nyt hyvinkin kevätkukilta! Mullakin on muutama kasvamassa:)

    VastaaPoista
  6. Ihana jouluruusu ja muutkin kukkasi. Puutarhassa näyttää olevan lumen kuorruttamia kasveja niin siellä kuin täälläkin. Tuntuu niin hyvältä, että kesä on nyt jo edessäpäin, kevään viikkoihin ei ole ihan hirveän pitkä aika enää. Huokailen aina puutarhasi puiden ja pensaiden lajirunsautta, ihana, että olet istuttanut niin monenlaisia puuvartisia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Päivi! Onneksi kevät lähestyy! Voi kiitos kun jaksat käydä, sinulla on myös paljon kaikkea ihanaa, turhaan huokailet!

      Poista