maanantai 10. helmikuuta 2025

Kumpulan kasvitieteellinen

Luonnoksista löytyi lisää aloitettuja juttuja. Julkaisen nekin pois. Onpa näitä jäänyt julkaisematta. 

Kumpulan kasvitieteellinen puutarha on paikka, jossa tulee vierailtua säännöllisesti. Silti se on aina yhtä maaginen ja häkellyttävä kauneusarvoiltaan. Poistun sieltä aina inspiroituneena ja onnellisena. Olen muutoin huonohko puutarhamatkailija, mutta kaupunkien puistot ja kasvitieteelliset ovat usein helposti saavutettavia, ihania paikkoja, joissa piipahdan usein. Muutoinkin rakastan kartanopuutarhoja. Toisin kuin Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha, on Kumpulassa sisäänpääsymaksu. 

 Kumpulassa ilmaantunut käynneille uusi syykin, kun poikani aloitti opinnot Helsingin yliopiston Kumpulan kampuksella (onko viherhörhöys sittenkin jättänyt jäljen?). Kuvassa näkyvä rakennus on Kumpulan kartano 1800-luvun alkupuoliskolta. Niin kaunis. Rakennus ja ympäröivä alue on nähnyt useita jännittäviä vaiheita ja omistajia. Nyt paikan omistaa Helsingin yliopisto. Kumpulan kartanon laakso on vanhaa merenpohjaa.

Yleensä kuljen kasveja tiiviisti tarkkailemassa, mutta tällä kertaa maltoin ottaa yleiskuvia alueesta.  Etualalla on vihannes- ja kulttuurikasvien tarhaa. Puut ovat suuria, alue linjakas. Kasvitieteellisen puutarhan perustaminen vanhalle kartanoalueelle on kyllä tosi hyvä idea. 
Levennetty joenuoma kimmeltää puiston keskivaiheilla. Uoma on alun perin Kumpulanpuron sivuhaara ja se laskee mutkikkaita reittejä pitkin Vanhankaupunginlahdessa Itämereen.  Alue on kuin oma vihreä vyöhykkeensä urbaanin kaupungin sykkeessä.

Olen aina pitänyt jännittävänä näkymää taustalla, jossa näkyy kantakaupungin viimeinen talorivistö Vallilassa. Kumpuilevat puurykelmät kerrostalojen ja puiston välissä ovat siirtolapuutarhoja. Alueiden välissä huristaa Vallilanlaaksossa raitiovaunu, jonka reitistä käytiin pitkät oikeustaistelut.

Puutarhan hedelmätarha oli upea ja eri lajikkeet hyvin esillä. Käydessäni puut notkuivat satoa, joten oli erityisen hauska nähdä kaikki eri muotoiset ja väriset hedelmät.
Kasvitieteellisissä puutarhoissa on oman kokemukseni lähes aina kauniita vanhoja rakennuksia. Kumpulan rakennukset ovat peräisin kartanon ajoilta.  Tässä talossa on yliopiston geologian kokoelma ja tutkailtavaa riittää. Viehättävällä lasikuistilla on pelargoneja kuin mummolassa konsanaan.

Purppurapunalatva ja haaleankeltainen kivitalo, upea yhdistelmä. Oli pakko kuvata, kun kasvi on nykyään yksi suursuosikeistani. Syksyn korkeat perennat ovat ihania.

Puutarha on valtavan kaunis, luonnollinen ja aurinkoinen. Kasvit ovat todella hyvinvoivia. 

Lampea ihastelen aina, ja sen rannoille istutettua kasvillisuutta. 

Mahtava piippuköynnös kiipeili korkealle. 
Valoja ja varjoja, eksoottisia puita ja kasveja.

Kumpulanpuron ongelmana on ollut puron alkulähteillä Pasilasta ratapihasta lähtöisin olevat saasteet. Kaupunki on kuitenkin tarttunut hulevesien hallintaan käsittääkseni ympäristönsuojelullisin toimin. 
Vanhat agaavet ja ruukuissa ulos tuodut kasvit somistivat kartanoa. Jos kasvitieteelliset fiilistelykuvat kiinnostavat niin seuraavaksi julkaisua odottaa Kaisaniemi ja Tartto. 

3 kommenttia:

  1. Kylläpä on kaunis paikka. Pääsisipä tuonne kiertelemään.

    VastaaPoista
  2. Kiitos hienosta kierroksesta. En ole tuolla käynyt, Kaisaniemessä useamman kerran. Puute on kesän tullen korjattava. Päiväretket ovat mukavia, kun matkaan ei kulu paljon aikaa ja illaksi pääsee kotiin.

    VastaaPoista
  3. Onpa kaunista, kiitos vinkistä, jos/kun joskus taas pääkaupunkiseudulla tulee vierailtua kesäaikana.

    VastaaPoista