sunnuntai 29. joulukuuta 2013

Kukkapenkkiunelmia joulukuussa (Kävin alessa ja ostin uudenvuodenkukaksi pikkutulppaani-istutuksen kahdella eurolla)

 
Haaveissa unelmakasveja varjonpenkkiin josta tulee ensimmäinen ja ainoa varjopenkki tänne paahteiseen aurinkoon
 

Sama penkki kesä- ja talviasussa.

 
 
 Kuten kuvasta näkyy, on alue ollut aika heitteillä. Nykyisellään siinä kasvaa enää hieman yrttejä, kukkasipuleita, Hortensioita ja Mustaherukkaa. Aikamoinen kauhistus siis. Olenkin hieman boheemi joten pidän kyllä syötävien ja koristekasvien sekoittamisesta. Mutta nyt tämä hurlumhei saa luvan loppua ja uusi, toivottavasti siisti penkki tilalle!
 
 
Tässä vielä penkin vasemmanpuoleinen pääty, joka loppuu Kameliajasmikkeeseen ja kiviportaisiin. Kuvissakin tuhkaa on aivan holtittomasti koska talon hankala kiuasmalli tuottaa sitä ihan solkenaan. Mutta se on jo toinen tarina.
 
Varjopenkki onnistuu vihdoin monilajisen aidanteen vuoksi joka on istutettu rajalle viitisen vuotta sitten tuulta, naapurinäkymiä ja paahdetta vastaan. Tupla-aidanne koostuu syreeneistä ja tuijista, lisäksi pitkään riviin on istutettu Pilvikirsikka, Rusokirsikka ja Mantsurianjalopähkinä katoksi. Näiden eteen olisi uusi kukkapenkki muodostumassa(tuo pieni kaistale miniaitojen edessä). Alue on aika pieni, ehkä noin parin metrin pituinen, mutta aion silti mahduttaa useita lajeja penkkiin. Makuasia, mutta minusta runsaasti samaa kasvia sisältävät kukkapenkit ovat hieman tylsiä. Tietysti voivat olla hyvin kauniita, mutta en halua sellaista omaan puutarhaani. Puutarhoinnissa mukavinta onkin, että voi tehdä puutarhasta oman näköisen. Koska penkki jää varjoon ja suurin osa varjokasveista on vaaleansävyisiä niin toivon, että löytäisin allaolevia vaaleakukkaisia kasveja varjopenkkiini. Mieluusti kirjavalehtisiä vielä. Tutkailin viime kesänä taimistoilla näitä lajeja ja olen penkonut kirjoista lisää tietoa.
 
Lista elää, mutta toistaiseksi nämä ovat unelmissa:

*Katvioita

*Vuokkoja; valko/aro/syysvuokkoja
*Saniaisia
*Rotkolemmikkejä, variegataa
*Jouluruusuja
* Varjohiippaa valkokukkaisena
*Lumikelloja
 
Onkohan mitään innostavampaa kuin uudet & pienet projektit suunniteltavaksi ja haaveiltavaksi?

3 kommenttia:

 1. Voi että miten ilahdun näistä puutarha-aiheista joulukuussa! Suloinen tuo pieni ruukkutulppaani, hyvä löytö. Tuo varjopenkki on mitä oivin paikka luoda uutta, sopivasti varjostavia taustakasveja ja soma puuaita, tuohon loihdit vaikka mitä! Varjoon sopivat ehdottomasti kirjavalehtiset ja valkokukkaiset kasvit valoa tuomaan.

  VastaaPoista
 2. Minä haaveilen ylipäätään jonkinlaisesta varjosta paahteiseen pihaamme. Ympäriltä on rakennusvaiheessa kaadettu puita ja istutetut puut ovat vielä liian pieniä varjostamaan.

  VastaaPoista
 3. Kiitos Maria kun jaksat lukea!! Kiitos kannustuksesta!

  Vilma, nyt nopsaan isoja pensaita istuttamaan niin saat varjon! Itse olen viidentenä vuonna istutuksesta iloinnut edes jonkinlaisesta varjosta, varsinkin pensaat ovat nopsakasvuisina kullanarvoisia.

  VastaaPoista