keskiviikko 20. elokuuta 2014

Syyssateita

Jalokello on oikea kaunotar, kukkii näin myöhään syksyllä. Kukintaan valmistautuvat nuput ovat hauskoja heksagoneja. 
Purppuraheisiangervo Diaboloa helpompaa ja kauniimpaa saa etsiä, todellinen vaatimaton puutarhan kaunistaja. Taidan hankkia näitä muutaman lisää sisäänkäynnin yhteyteen

Mitäs ne pihlajanmarjat kertoivatkaan, tarkoittiko ettei olisi lumitalvea tulossa...

Alppikärhön kuihtuneet huitulat ovat koristeellisia

Mustavadelma Loch Ness ei tehnyt vielä marjoja, toivottavasti vielä joskus

Tähän aikaan vuodesta Vuorikärhö pääsee vasta kunnolla vauhtiin ja kasvaa useita senttejä vuorokaudessa
Villiviinin liaanit etsivät uusia kulkureittejä
Modernimpi versio humalasalosta, Kultahumalaa

Nyt on synkkää...tuulee, sataa ja myrskyää. Ukkonen on päivittäinen vieras. Kahdessa päivässä on tullut mittarillisen (40 mm) verran sadevettä. Puutarhan menettää hetkeksi aina tälläisillä keleillä. Odotan jo niitä rauhallisempia syyspäiviä. Juuri luin, että sääilmiöiden jumiutuminen on tavallisempaa ilmastonmuutoksen vuoksi. Siltähän tuo vaikuttaa.

 Ensi keväänä on pakko opiskella lannoitus ja alkaa hommiin. Ystävät aina ehdottelevat kanankakkelia, mutta kun kyökin jo niiden pussien luona aina taimistolla niin on vaikea kuvitella kestävänsä sitä hajua viikkokausia omassa puutarhassa. Taaperokin söi kesäkukkalannoitteet juuri, tarkkailen puhkeaako kukkaan. Toin ensimmäiset pelargonit kuistille turvaan. Taitaa olla parasta tuoda loputkin jos sade jatkuu. Toivon, että tulisi pieni sadetauko Syysvuokoille jotka pysyvät viisaasti visusti nupussa. 

6 kommenttia:

 1. Minä piilotan haisevat lannoitteet useimmiten. Eli jo kaivaessa kuoppia, saatan jonkin multalapiollisen sisälle ujuttaa kanankakka rakeet ja ne laitan sitten vähän syvemmälle. Tai sitten huiskin vain kerran sitä kanankakkaa, ennen sateita, penkin päälle, ja toivon, että sade huuhtoo pahimmat hajut. Sateella harvoin tulee hengailtua perennapenkeissä tai kesäkasvien vieressä. Tai teen penkkeihin jotain railoja tai kuoppia niille rakeille. Mutta se tuskin menee ihan oikeaoppisesti. Jos kanankakan päällä on multaa, se ei haise. Nuo rakeet ovat myös (kakaksi) miedon hajuisia. Toki hajun takia niitä aina piilottelen multaan.

  VastaaPoista
 2. Ei se kanankakka kyllä montaa päivää siinä pihalla käryä :) Täälläkin on sadellut koko päivän, välillä aurinko paistaa ja sitten tulee taas kunnon krohaus. Mut mikäs se on sisällä ollessa, ei koiraakaan huvita laittaa nokkaansa ulos näillä keleillä.

  VastaaPoista
 3. On satanut ja tuullut täälläkin aivan kauheasti. Ei ole pihalla paljoa viitsinyt olla.Pihlajat ovat nyt niin kauniita, kun marjoja on paljon.

  VastaaPoista
 4. upea tuo jalokello, tuleeko siihen siemeniä? Voisin vaihtaa ranskantulikukkaan :D

  VastaaPoista
 5. Jalokello, upea ilmestys, lisään kauppalistaani;)

  VastaaPoista
 6. Kiitos Vaaleanvihreää, hyvä tuo piilotustaktiikka, kiitos vinkistä. Pitää ajoittaa sateelle lannoitus :)

  Tiina, olen niin hajuherkkä, että haistan sen naapuristakin monta viikkoa. Ei pitäisi olla hienohelma näissä hommissa.

  Vilma, totta ja sade vain jatkuu...

  Minna, ilman muuta saat siemeniä jos vain niitä tulee, en ole ihan varma miten on. Ei tarvitse vastalahjoja :)

  Pioni, kauppalista on varmaan jo pitkä :)

  VastaaPoista