keskiviikko 22. lokakuuta 2014

Metsän orvokki


Nyt puutarhakausi 2014 on ohitse. Kirveltää aika lailla. Mitä vanhemmaksi tulen, sitä vaikeampaa on kestää pimeää & puutarhatonta kautta. Tekee mieli paeta ulkomaille. Kyllähän tähän taas tottuu ajan kanssa. Vedin taas verhot eteen kun hiutaloi hentoa lunta ulkona ja tuulee jäätävästi. Joulutähden virittelin kuistille, sen seurana vielä kukkivan Kruunuvuokon hieno lilansininen väri.

Minulla oli kuitenkin onnea kun sain inspiraatiotunnustukset sekä Suvikummun Marjalta että Saaripalstan Sailalta, ne lämmittivät todella paljon. Aion ilman muuta lähiaikoina vastata haasteeseen, tämä on suuri kunnia! En kyllä siltikään koe mitenkään ansainneeni kehuja, mutta olen niin iloinen tästä.

Väreistä tarjolla on enimmäkseen ruskeaa ja harmaata. Vertasin viimevuotisiin kuviin ja silloin taisi olla hieman pidempään syksyistä. Nyt on ollut muutama tosi kylmä yö ja päiväkin. Kaikki meni..
 
Ystävältä saatu murattikranssi korvasi oikean muratin, pelastin kirjavan muratin viime tipassa kuistille. Jännä nähdä miten kasvihuoneeseen istutettu muratti selviää talvesta. 
Pakkanen teki kaikesta ruskeaa tai mustaa. Madame Lemoine -syreenikin muutti muotoaan kasvihuoneen edustalla, 
Pieniä väripilkkuja löytyy ruskean seasta, kuten tämä Sissinghurst white -Imikkä (joka muuten siementää sinne tänne ympäri pihaa)
Jalopähkämö on aina yhtä hopeinen
Ja Heisiangervojen lehdet pysyvät pitkään, pitkään. Jos oikein vielä muistan niin tulevatkin lehteen myöhään keväällä. Uskomattoman kaunis ihan viimeinen silaus lehdissä ennen talvea, kuin kimaltavaa nahkaa. 
Kuistilla orvokkitaulu muistuttaa uudesta keväästä.
Ja vanha omenajuliste Parhaita laatuomenia: "virallisesti hyväksyttyjä pöytäomenalajikkeita" ovat  Huvitus, Valkea Kuulas, Bergius, Lavia, Punakaneli, Melba, Åkerö ja Lobo. Ahvenanmaalla puolestaan Cox Pomona ja Ingrid Marie. Puutarhakulttuurihistoriaa. Vuosilukua ei valitettavasti esitteessä ole. 
Nettiavaruus on vaarallinen paikka. Viime tipassa hoksasin, että onhan niitä taimialeja myös ulkomailla ja toteutin unelman. Hölmö ajankohta, nyt saan talvettaa tätä kaunokaista kuistilla. Enää en uskalla istuttaa (vai kasvatanko kokonaan ruukussa, on niin arka). Kyseessä on Amerikanjuudaksenpuu eli Nuppupuu toiselta nimeltään.
 Cercis canadensis Forest pansy (=metsän orvokki, eikö olekin ihana nimi?).
 Olen haikaillut tämän perään aina siitä hetkestä kun ostin Katsuran, lehdet ovat hyvin samanlaisia, sydämenmuotoisia (Katsura=Cercidiphyllum), en vain tajunnut näiden lehtien olevan niin isoja. Lehdistö on tumman purppurainen ja puu kukkii liloin kukin.  Cerciksen kanssa olen valmis vaikka nukkumaan jos se tarvitsee lämpöä talvella :)
Ehkä höperöityminen uhkaa muutenkin, onpahan älytön ajankohta kylvää kesäkukkia kuistilla, mutta kummasti näistä pienistä vihreistä aluista saa voimaa ja iloa. 

9 kommenttia:

 1. :-D Kesäkukkakylvöt! Ihan mahtavaa. Itse hypistelin juuri vihanneskrassipussia, mutta sitä viljelmää ei kannata aloittaa jos reissailee, pitää yrittää pysyä samassa osoitteessa ainakin viikon.
  Oi, juudaksenpuut ovat ihania. Niitä kasvaa paljon Etelä-Ranskassa ja jopa eteläisessä Englannissa suojaisilla paikoilla. Tästä voi päätellä, että se kestää kyllä muutamaa pakkasastetta, tuskin monen kuukauden pakkasia kumminkaan tai mitään -10 astetta. Teidän kuisti on varmaan ihanteellinen! Kyllä se varmaan huoneenlämpöä viileämmän talven tarvitsee.

  VastaaPoista
 2. Aika hienoa, puutilaus ulkomailta asti! Onneksi sinulla on tuo vertaansa vaille oleva kuisti. Ulkona alkaa kausi päättyä, mutta hassua, pääni sisällä se on tällä hetkellä valloillaan. odotan jo nyt hartaasti uutta kevättä ja yritän olla ajattelematta tauon pituutta ;)

  VastaaPoista
 3. Talvi taitaa ihan tosissaan ahdistaa sinua? Sinun pitää vaan keksiä jotain mieltä piristävää talven varalle, vaikkapa sitten haaveilla ja suunnitella ensi kesää.

  VastaaPoista
 4. Voi, kesäkukkakylvöjä :D. Mutta miksi ei, jos vaan saavat lampusta tarpeeksi valoa ja lämpöä niin miksi ei. Saanko kysyä mistä paikasta tilasit metsänorvokkipuun ulkomailta? Ihana tuo omena-juliste, tuollaisia ei nykyään löydä mistään ja jos löytyy niin maksaa maltaita.

  VastaaPoista
 5. Saila, sinulla tosiaan tuo kahden paikan omistajuus vaatii hieman suunnittelua. Harkitsen oikeasti tuon Juudaksenpuun istuttamista ulos. En kuitenkaan vielä tänä vuonna.

  Maria, joo oikein ulkomailta hih. Olet ihanan innostunut, ihailen sinua!

  Vilma, joo talvi ahdistaa monista syistä...

  Elmeri, kaikkea pitää kokeilla :) Yritin katsoa tuota tilauspaikkaa, mutta sitä ei enää ollut, varmaan kun sesonki on lopussa. Mutta Ebaystä olen tilannut siis, siellähän tarjoaa moni eri myyjä kasvejaan.

  VastaaPoista
 6. Minä vietän talviunta;) Ihana seurailla muiden puuhailuja;)

  VastaaPoista
 7. Laitatko puun tänä kesänä ulos, kuinka se jakselee? Rakastuin tähän eilen, netissä törmäsin...

  VastaaPoista
 8. Maahiska, kiitos. Laitoin nyt keväällä ulos maahan, ensi talvi näyttää sitten miten käy. En oikein jaksa uskoa, että täällä talvehtisi. Mutta pakko kokeilla :)

  VastaaPoista
 9. Maahiska, kiitos. Laitoin nyt keväällä ulos maahan, ensi talvi näyttää sitten miten käy. En oikein jaksa uskoa, että täällä talvehtisi. Mutta pakko kokeilla :)

  VastaaPoista