lauantai 11. lokakuuta 2014

Punaisia leimahduksia, myrkkyliljoja & Pohjantähden lähtö

Huikean ihana on Pallesorvarinpensaan syysväri, sain tämän äidiltä ja istutin sisäänkäynnin yhteyteen Keltajapaninangervojen ja Purppura&Kupariheisiangervojen seuraan 
Puutarha alkaa olla vaiheessa, jossa maasta nousee enää Myrkkyliljoja...tänä vuonna ostettu yksinkertainen valkoinen tekee muutamia uusia kukkia

Syksy on kyllä ollut pitkä ja leuto, todella hieno. Luin, että jatkuisi samankaltaisena vuoden vaihteeseen asti. Viime joulun hiippailut kosteassa puutarhassa ja kasvihuoneessa ovat hyvässä muistissa. Tänä syksynä saattaa Jouluruusukin kukkia. Talvimasennuksen voi toivottavasti siirtää tammikuulle. 
Ja ennestään puutarhassa jo asuva kerrottu lila saa edustaa aika yksin kukkapenkissä
Ja hetkeä myöhemmin tuulenpuuska riepotteli kaunokaisia jotka oli pakko tukea minipuutarhan aidanteella. Vetkulat kukkavarret onkin näiden ainoa huono puoli, olisi hyvä istuttaa myrkkyliljat johonkin matalaan ja tukevaan kasvustoon
Olen unohtanut, että minulla on tälläinen Endless Summer -hortensia kun kasvaa vähän piilossa Marjakuusien vieressä (vaikka puutarha on pieni niin sen omistaja onnistuu hävittämään kasveja). Hienostunut syysväritys vain lehtien kärjissä. 
Kultahumalassa on pieniä käpyjä, olutharrastajaystäväni miettii käyttäisikö oluen valmistuksessa, voisi olla pikantti maku tavallisen humalan sijaan.
Sain tuliaisiksi pioninjuurakoita vanhasta puutarhasta maalta. Kukkien värit ovat arvoitus, mutta ei se mitään. Paikka pitäisi näille vielä löytää. 
Kasvihuoneen puolelle siirtyneet Kruunuvuokot valmistautuvat hyvin hitaasti kukintaan
Kivikossa Onnenpensas, Riippahernepuu, Happomarja ja Japaninvaahtera ovat säilyttäneet vielä lehtensä, Isotuomipihlajat edustalla pudottivat jo. Neilikat ja Katajat antavat sitten puolestaan ryhtiä talvella
Korokia on toistaiseksi hengissä ja kasvaa erityisesti leveyttä....Halloweeniin asti saa olla olohuoneessa ja sitten siirtyy kuistille joulukukkien tieltä
Miten hyvältä maistuikaan ensimmäinen glögikupponen, varsinkin sitä uutta laventeliglögiä joka oli todella herkkua! Vieressä myös ensimmäinen joulukukka Skimmia jonka istutan myöhemmin maahan. Edeltäjänsä on talvehtinut maassa muutaman vuoden. Sisällä menevät vähän huonoon kuntoon jos yrittää vuodesta toiseen pitää hengissä. 
 Pergolan kulmalla kasvanut Pohjantähtiruusu pilkottiin hirmuisella työllä ja vaivalla ja siirrettiin äidin puutarhaan, mietin ensi kevääksi minkä köynnöksen istutan nyt järisyttävän alastomalle paikalle.  Pohjantähden juuret olivat puun paksuisia ja versot olivat nelimetrisiä, hurjan vahvakasvuinen ruusuksi. Oikealla paikalla varsin upea, täällä kasvoi ihan väärässä paikassa. Tuntuu muuten erikoiselta, että se ainoa kotimaisiin oloihin risteytetty köynnösruusu on vuodelta 1932, voi kun joku alkaisi risteyttämään runsaskukkaisempaa versiota meillekin. Onko teillä kokemusta köynnösruusuista tai köynnösmaisesti kasvavista ruusuista, tahtoisitteko suositella jotain? 

5 kommenttia:

 1. Aika huikea väri tuossa sorvarinpensaassa. Kuulostaa siltä, että olet ollut todella ahkera puutarhassa. Meikäläinen on lähinnä katsonut ikkunasta ulos, että siellä se puutarha...Tuntuu kuin tyhjästä kiirettä kehittäisin ja sitten harmittelen, kun en puutarhaan ennätä.

  VastaaPoista
 2. sorvarinpensas on pakkosaada-listallani. Näin sen Mustilassa ja siemenkodatkin oli ihan mahtavat! Mulla on vielä puutarhassa ihan kamalasti hommia, ei tiedä mistä päästä alottais, no tänään tyhjensin kompostin ja huomenna kuorikatteen kärräystä. Toivottavasti ilmat pysyy lauhana vielä pitkään!

  VastaaPoista
 3. Voi sää maistoit jo uutta blossaa, minä vähän makuvalintaa ihmettelin, laventeli ei kuulosta kovin jouluiselta. Mutta pakko maistaa;)

  VastaaPoista
 4. Olen melkein kateudesta vihreä tuosta väri-ilotulituksesta, jota puutarhasi tarjoilee! Ihan huikeaa! Leppeää sunnuntaita sinne :)

  VastaaPoista
 5. Riitta, kiitos, miten ihanaa kun joku kutsuu ahkeraksi. Tiedän kyllä tuon kiiretunteen, ikkunasta ihailukin on hieno tapa nauttia puutarhasta!

  Minna, sama, täällä oli myös listalla. Toivottavasti saat hankittua. Hommaa tosiaan riittäisi, mutta homma kerrallaan valmista tulee :)

  Pioni, voin suositella, oli kyllä tosi namia tuo glögi!

  Tiina, älä ole, uudesta puutarhastasi tulee vielä paljon hienompi! Mukavaa sunnuntaita sinnekin :)

  VastaaPoista