maanantai 6. huhtikuuta 2015

Ihana päivä puutarhassa

Tämä on ollut pienten Iristen kevät, olen istutellut niitä näemmä vähän kaikkialle...paraatipenkistäkin löytyy purppurakeijunkukkien kavereina, Pallohortensian alla. Mitä lienen ajatellut heitellessä niitä sinne tänne. Hassuinta on, että ostin montaa eri lajiketta eri väreissä, mutta kaikki näyttäisi olevan tätä samaa tummanlilaa väriä. 

Muutoin oli oikein hyvä ja aikaansaava päivä puutarhassa tänään. Istutusta ja uudelleenistutusta plus maanmuokkausta. Lopussa oli jopa olo ettei huvita hetkeen istuttaa mitään. Kaikki istutushalut on täytetty. Tosin jostain niiden täytyy löytyä pian vuokkojen siirtelyyn ja istutukseen.

Kymmenen isotuomipihlajan aitataimea, kymmenkunta tuijan siirtoa ja samalla moni muu kasvi vaihtoi paikkaa. Jopa raparperi sai kyytiä. Allaolevissa kuvissa kompostinurkkaus hakee muotoaan pihan perällä. Ihan perimmäiseen kulmaan olisi tarkoitus roudata Biolanin lämpökompsu. En vaan tajua millä ilveellä, pönttö painaa tonnin. Noh, sen viereen kuitenkin varmaan lehtikomposti ja raja-aidaksi salaiseen lehtoon raparperia ainakin. Aika surkean näköistä.
Kaksi kuvassa näkyvää hontelokeppiä kuuluu itsemuotoilemilleni (hah) herukkapensaille, yritän tehdä niistä puumaisia. Alkaa hissukseen muotoutua. Pitää vielä miettiä minne sijoitan ne. Tänne pihan perälle haaveilen ostavani Jasmikkeen tänä keväänä. Ihana tuoksu.
Raparperi valeistutuksessa (niin hieno sana, että pakko päästä sitä käyttämään).

Pensaita kyttäsin samalla, että mitkä ovat leikkaustarpeessa ja ovatko ylipäätään elossa.
Marjatuomipihlajat ja  Alppikärhöt ovat tosi virkeitä jo, ne tulevatkin aikaisin lehteen. Kaariportissa, pergolan sisäänkäynnin luona. Taivuttelin vähän lisää tuomipihlajia porttiin, nyt se on vielä helppoa kun oksat ovat pehmeinä keväästä.
Kuunliljapenkereessä Kuriilienkirsikan nuput ovat vähän paisuneet
 Prunus Accoladessa eli kevätsuudelmassakin taitaa olla jotain. Oli viime vuonna alessa, ruman muotoinen ja surkea pensas ostettaessa, että voih...saa nähdä mitä tästä tulee. Olisi vaan niin kaunis koristekirsikka! Kuunliljapenkereessä tahtoisin joskus feelistellä ja juhlia kirsikoiden kukintaa joskus tulevaisuudessa.
Valkokletra näyttäisi olevan hengissä, huh. Pelkäsin pahinta. Sen vieressä kasvaa Kääpiöperuukkipensas, josta en kertakaikkiaan uskalla vielä sanoa mitään...toivon kovasti, että olisi hengissä. Myös kivipenkereen eteen lokakuussa istutetusta euron Deutziasta en osaa sanoa vielä mitään onko hengissä vai ei. Hui.
 Vitipensaassa on pienet nuput (tuo keppi yläreunassa) puuh. Helpotus. Tulpsuja & narsisseja nousee viereltä. 

Sitten perennatarkastusta...
Tämä pikkuinen taitaa olla taas Hämyvuokko, se vaaleansininen tai punertava oikeastaan. Sinivuokot ehtivät jo kukkaan ja valkovuokot ovat selvästi pidemmällä kuin nämä erikoisvuokot. Keltavuokot nousevat vasta mullasta. Laitan niistä myöhemmin kuvia.
Karvatupsu kuuluu valkoiselle Tarhakylmäkukalle
Inhottava Vuorikaunokki...
Esikkokin ehti melkein auki auringonpaisteessa
Palloesikosta näkee jo hieman väriä, vaaleanlilaa
Balkaninvuokon lehtiruusukkeita näkyy siellä täällä kuunliljapenkereessä
Akileijat alkavat hiljalleen rullautua auki

Sitten sipulien tarkkailuun. Kaikki krookukset kukkivat nyt ympäri pihaa monissa eri väreissä. 
Tähtisahrami eli Crocus Tommasianus on tosi pikkuinen ja hentoinen
Crocus tricolor
Kivien väliin on varmaan minulta pudonnut syksyllä Crocus vanguard
Talon alkuperäisiä harvoja kukkijoita tämä lila krookus, kukkii heinikossa
Pikkusinililja rosea on vielä nuppuisa
Ja pienet persiansinililjat kukkivat ehkä sitten seuraavaksi

25 kommenttia:

  1. Hah-hah, vuorikaunokki on tosiaan inhottava! ;) No, ei oikealle kasvupaikalle sijoitettuna, mutta annas olla, jollei paikkaa ole tarkkaan harkittu, eihän siitä pääse ikinä eroon! Itselläni on käynyt juuri niin, kun en oikein alussa ymmärtänyt, miten sitkeä kasvi se on, ja vielä niin kovin hanakka leviämään. Siellä onkin jo todella keväistä, kun voi kasvejakin siirrellä, ihanaa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos KesäKukka! Tahtoisin niin pitää kaikista kukista, mutta jotenkin tuo kaunokki on vaan pikkuisen inhottava. Opettelen pitämään siitä leikkokukkana. Kauheaa, nyt vasta tajusin kommentistasi, että olenkohan liian aikaisessa siirtelyjen suhteen...innoissani en huomannut edes ajatella tuota..

      Poista
    2. Blogissani on sinulle haaste. Ei mitään stressiä sitten vastaamisen suhteen. Vastailet, jos sattuu huvittamaan. =)

      Poista
    3. Ihanaa KesäKukka, tuhannet kiitokset!!

      Poista
  2. Voi mikä herkullinen väriyhdistelmä tuossa ekassa kuvassa, tumma lila ja purppuranpunainen, nam! Olette olleet superahkeria ja aikaansaavia, kompostialuekin näyttää tosi siistiltä. Siellä on paljon jo kukassa tai melkein kukassa ja silmut pulleina pensaissa, aurinkoa aurinkoa, sitä nyt kaipaamme!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maria! Mietinkin, että onko tuo yhdistelmä hyvä vai paha, kiitos kun tykkäsit siitä. Kompostialueella ei ole mitään, haluan jo täyttää sen kukilla aah. Toivottavasti saatte sinne aurinkoa pian!

      Poista
  3. Mikä päivä, täynnä kevättä<3

    VastaaPoista
  4. Todella keväistä siellä jo! Täällä ei näy mitään vielä, mutta odotellaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maatuska! Toivottavasti kevät tulee sinne pian täydellä teholla!

      Poista
  5. Voi jee, mikä määrä kasvua näkyvissä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maarit! Teilläkin jo varmaan lumet poissa miltei jee

      Poista
  6. Ihania kuvia, fiilistelin täällä itsekin.

    Ihan mielenkiinnosta muuten; mikä on valeistutus?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anni! Valeistutus on kai sellainen väliaikaisratkaisu, luulisin...en ole asiantuntija tosin :)

      Poista
  7. Uskomatonta kuinka pitkä maa Suomi onkaan, meillä ei ole vielä mitään asiaa kaivella pihamaata, lumikellot onneksi kukkivat, ja krookuksista näkyy vähän väriä. Toisaalta ei mulla ole vielä mitään istutettavaakaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pioni. Voi tosiaan olla, että olen liian aikaisessa ja malttamaton näiden istutushommien kanssa. Tajusin sen vasta teidän kommenttien myötä, apua...kyllä täälläkin lumikellot ja krookukset vielä kukkii!

      Poista
  8. Oi sentään, onpa sinulla ollut puuhakas pääsiäinen. Olet saanut aikaiseksi vaikka mitä! Minä pidin koko pääsiäisen nettipaastoa, kone sai pysyä kiinni. Ehti puuhailla vaikka mitä muuta ja ennenkaikkea syödä, ihan liikaa.....
    Teillä on noin paljon iriksiä kukassa, meillä ei vielä ensimmäinenkään ole uskaltanut aukaista nuppuaan!
    Valkokletraani tutkailin eilen, siitä en uskalla vielä arvata, että onko hengissä vai ei.....
    Mutta kevätsuudelmassa on oikein muhkeat silmut, toivottavasti on kukkasilmuja myös, ne kukat ovat niin ihania, kuin pieniä ballerinoja!
    Huopakaunokki on vähintään yhtä paha riiviö kuin vuorikaunokki. Täytyykin muistaa siirtää se tänä keväänä jonnekin pois preeriamesiangervojen vierestä, ettei se tukahduta mesiangervoja kokonaan!
    Tänään täällä on myrskysää, hyvä että tukka pysyy päässä. Piti käydä kuvailemassa pihalla, mutta eihän tuonne nyt voi mennä.
    Nyt onkin hyvää aikaa vastata sinun haasteeseesi. On se jo aikansa odottanutkin :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marja. Hyvä juttu nettipaasto, oikein terveellistä välillä. Syöminen on hyvä harrastus, täälläkin hurahti suklaamuna jos toinenkin.
      Osa Iriksistä odottelee täälläkin vielä kukintaa, taitaa vaan tuo tummanlila olla aikainen, luulisin. Uskon kyllä, että Valkokletrasi on hengissä näin leudon talven jäljiltä, ei hätää! Kevätsuudelma on niin ihana, toivottavasti nautitaan pian sen kukinnasta. Mesiangervot on nättejä, kannattaa se kaunokki tosiaan pistää nurkkaan :) Kaamea tuuli myös täällä eilen. Kiva kun jaksat vastata haasteeseen!

      Poista
  9. Teillähän on kevättohinat jo "pahimmillaan". Olet ollut ahkerana. Paljon pieniä silmuja puhkeamassa ja vaikka mitä uutta kasvia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Riitta! Aloitin varmaan liian aikaisin, kääk. Malttamaton mieli. Pitää tulla taas kurkistamaan sinun touhujasi!

      Poista
  10. Sinulle on haaste blogissani jos tykkäät ottaa, en pahastu jos et välitä! :)

    VastaaPoista
  11. Oho, vaikka mitä kukkia alkaa heräilemään siellä :). Ai vuorikaunokki on teillä inhokki :D. Istutin kesällä yhden kaunokin kukkapenkkiin ja syksyyn mennessä se oli jo monistunut. Pitääpä seurailla sen valtaamishaaveita. Minunkin blogissa on sinulle haaste, mutta ei se mitään jos et ehdi vastata :).

    VastaaPoista