maanantai 20. heinäkuuta 2015

Kesäkukkia & pikkuisen ruusujakin & haaste matkaa eteenpäin

Nietospensas on hirmu pieni, kurkistelee kirjavien kuunliljojen ja akileijojen luota ahdettuna muurin luo


Lähikuvassa kukat ovat kerrottuja ripsumekkoja, minulle tulee tästä joku toinen kasvi mieleen mutten saa nyt päähäni mikä
Olen aika ihastunut New Dawn-köynnösruusuun. Kaunistaa kummasti kulahtaneen ruskeaa köynnöstukea, vaikuttaa myös aika runsaskukkaiselta. Kaunis epätasainen väritys joka vivahtaa haaleaan persikkaan

Kesäkukat aloittelevat kukintaa...Kylvin mielestäni vaaleanpunaisia kerrottuja unikkoja, aika tummilta ja yksinkertaisilta näyttävät. Voikohan mennä enemmän pieleen, hih. 

Vapuksi ostettu hortensia on pitänyt paljon sadekesästä. Otan sen talvetukseen kuistille.

Pelargonit ovat kuitenkin lempikesäkukkiani, helppoja ja kukkivat vaikka sataa jatkuvasti. Poikani valitsi tämän riippaversion värin keväällä. Se onkin ollut hieno.

Vanhatkin pelargonit ulkoilevat taas, tämä tuikitavallinen halvin mahdollinen on ainakin kymmenen vuotta vanha. Talvehtii kuistilla. 

Kokeilupistokas verenpisarasta on kukkinut kokoajan. Ihan kiva kokeilu, talvetan tämänkin jos onnistuu. Lajike on blacky, musta sisus. 

Sisäänkäynnin yhteyteen olen kerännyt kaikki loput kesäkukkani. 

Pitsiverhojen lomasta pergolassa kurkistaa Hagley Hybrid -kärhö, aika uskollinen kukkija joka vuosi vaikkei edes saa paljoa valoa. Tänä keväänä leikkasin sen ensimmäistä kertaa alas kuten kärhökirjassa kerrottiin. Tuuhevoitui kyllä ja on jo samalla korkeudella kuin aina.

Madame Hardy; nuput vivahtaa roosaan, nappikukat. Historiallinen ruusukaunotar.

Minipaviljongissa roikkuu Murattiorvokki, se on kukkinut koko kesän ja kasvattaa pitkiä rönsyjä. Pitää saada se myöhemmin irroitettua ja  talveksi sisään talvehtimaan. 

Orvokit ovat kestäneet istutuksissa hurjan pitkään tänä kesänä, nyt kaivoin ne jo kellastuneena pois ja laitoin tilalle kasvihuoneessa oleilleet hopeaputoukset (?). Olisi ehkä kiva saada tähän vielä joku korkeampi kasvi, mutta toisaalta ihan yhtäkkiä on taas talvi ja kaikki kuolee kuitenkin (aina ei jaksa olla optimistinen)

Sisäänkäynnin kukkarappusilla pientä kesäkukkaa lilan sävyissä etupäässä

Syntymäpäivälahjaksi saatu siskoni miehen nikkaroima hieno kukkalaatikko on kesäkukkakylvöspaikkani


Ihan eivät Tuoksuherneet ehtineet normaalideadlineen joka olisi ollut tänään. Tällä viikolla varmaan aloittavat kukintansa. Ensimmäisenä ehkäpä jokin ripple-lajike eli liukuvärjätty versio.

Ensimmäinen Sinisievikki Penny blackin kukka on avautunut. Söpö. Harsokukat aloittavat myös täällä kukintaansa.

Oleskelunurkkauksessa kukkii vihdoin

Kesäkylvösperennat ovat vielä laatikossa, kellokukkia & valkoista Myskimalvaa

Puutarhan alkuperäisasukas harva vaaleansininen Ritarinkannus jota tervehdin kuitenkin aina ilolla

Koristeomenoista muodostuu verhot kuistin eteen

Tässä hän nyt on, operaatio vuohenkellon kohde...kukkivana, auuh. Luin, että yksi taimi tuottaa noin 3000 siementä ja lisäksi se leviää juurakollaan...Vuohenkelloa voisi myös syödä, juuresta pitäisi löytyä syötäviä mukuloita. Maun pitäisi olla pehmeän pähkinäinen ja täynnä c-vitamiinia. Lehtiäkin voisi syödä.

Ruusut kukkivat ihanasti

Uusia kukkia avautuu myös Fascination-kärhöön, tosi tummia ja kiiltäviä

Pieniä ruusuja on siellä täällä
Sisäänkäynnin yhteydessä Kelloköynnös tuo jo suojaa. Kokeilen ehkä talvettaa tämän sisätiloissa. Tai ainakin muutaman jos onnistuisi. Toisaalta on hurjan helppo kasvattaa siemenestä. 

Pinkki kastelulannoite siveli ruusun terälehtiin reunat

Madame Plantier avasi ensimmäisen ruusunsa, odotan lisää...istutin sen Syyskimikin seuraksi (tumma lehti alalaidassa). Tästä kuoli ihana Syyshortensiani. Tarvittaessa ruusu voi ottaa betonimuurista tukea jos kovin riehaantuu kasvamaan.

Haastetta laitan eteenpäin. Sain haasteen kahdelta ihanalta ihmiseltä Kurjenkellolta & KesäKukalta (kyllä, minusta ihmisistä voi aistia luonnetta rivien välistä). blogeista joita itsekin seuraan suurella mielenkiinnolla (Pienen pihan suuria unelmia ja Kosmosta ja leijonankitaa). Heille olisin itsekin tahtonut antaa tämän haasteen, mutta se menikin toisinpäin. Haaste lähtee eteenpäin osoitteisiin joita itse käyn lukemassa monesta eri syystä:

http://vaaleanvihrea.blogspot.fi/

http://rottelonremppa.blogspot.fi/

http://www.kotonajapuutarhassa.blogspot.fi/

Nämä blogit ovat tosi upeita ja kuitenkin erilaisia, rakastan lukea jokaikistä näistä. Jos kiertopalkinnot ovat jo käyneet niissä niin pahoittelen kovasti. Minusta tuntuu aina vähän ilkeältä valita vain jotkut ja jättää jotain pois. Tulee mieleen koulu ja ne jotka valitaan pesisjoukkueen vastentahtoisesti viimeisenä.  Ihmisenä olen sellainen, että tahtoisin ottaa aina kaikki huomioon, Ei sillä, että juuri minun valinnoilla olisi suuremmin merkitystä, mutta on huikea ajatus, että ilman puutarhapäiväkirjaani en ehkä tuntisi ketään pohjanmaalta tai itä-Suomesta enkä ehkä mistäänpäin Suomea. Olen hyvin onnellinen ja etuoikeutettu kun saan olla mukana tässä puutarhayhteisössä. Se on antanut paljon. Kasvi-ihmiset 

26 kommenttia:

  1. Tuttuja blogeja! Hieno tuo kukkaruukku. Paljon on kaunista ja hempeää..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pelaquu. Hempeä on erityisesti tämän kesän juttu täällä. Ihania blogeja vai mitä :)

      Poista
  2. Kasvi-ihmiset on parhaita!
    Apua, tässä on niin paljon kaikkea ihanaa. En edes osaa kommentoida, ei riitä sanat! Ihanan sateinen kesä tosiaan, puutarha on rehevä. Nurmikin on vihreä, yleensä se on tähän aikaan mennyt keltaiseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila. Kasvityypit taitavat tosiaan olla parasta mitä on. Joo meilläkin aina ruskea nurtsi normaalisti, ihana kesä ollut.

      Poista
  3. Ihanat lehdet tuolla nietospensaalla! Kaksi vuotta sitten kasvatin Penny Blackia siemenestä, laitoin sitä kukkapenkin reunaan ja tänäkin vuonna se näkyy siellä kasvavan:) En tiennyt sen olevan monivuotinen:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maarit. Lehdetkin on tosiaan aika kauniit. Ihana jos saat pennyjä joka vuosi. Kesäkukat on kyllä tosi monivuotisia. Minulla entinen naapuri laittoi pihansa täyteen kesäkukkia joista en erityisemmin pidä ja uusi naapuri valittaa kun ne samat nousee joka vuosi sieltä vaikka hän repii pois. Ja siementävät tänne minunkin pihaan :)

      Poista
  4. Onpa "Madame Hardy" kaunis. Minulla on ollut monta vuotta vuohenkelloa yhdessä penkissä, tuli pionien mukana. Mutta ei ole siinä levinnyt haitaksi asti tai muualle. Ja toivottavasti ei sitä teekään vaikka kaunis on :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Katja. Minusta Hardy on kauniimpi kuin Plantier. Hyvä jos ei leviä siellä, täällä on ihan joka paikka täynnä vuohenkelloa. Sehän on "kolmivuotinen", kukkii vasta kolmantena vuonna.

      Poista
  5. Mikä mahtava kukkaähky iski jälleen! =) Niin kaunista, romanttista puutarhatyyliä. Poikasi valitsema pelargoni on oikein kaunis, hän on selvästi perinyt äitinsä hyvän värisilmän! Lämmin kiitos kauniista sanoistasi! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos KesäKukka. Joo, mä olen kukkaähkyihminen :) Tämä kesä on mulla superromanttinen, ihanaa. Poika on tarkka väreistä ja muista ihan rasittavuuteen asti....kiitos itsellesi!

      Poista
  6. Oi, niin paljon kaikkea kaunista!
    Mikä suloinen rimpsumekko tuolla nietospensaalla onkaan.
    Ihanan hempeä Hagley hybrid, ehkä minunkin kärhöt kukoistavat ensi kesänä, kunhan nyt ensin kotiutuvat paikkaansa. (Elleivät kuole talven aikana, ei kai sentään)
    Minulla on Penny black kukkinut jo jonkin aikaa, esikasvatin taimia kasvarissa. Oikein pirteä väriyhdistelmä on siinä.
    Nyt vaan tekemään vuohenkellokeittoa, tuntuu olevan kovin satoisa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marja. Varmasti kukoistavat, tänä kesänä juurtuvat hyvin...en usko, että Hagley on arka ollenkaan. Sinullakin pennyä, se on kyllä suloinen. Pitäisi varmaan kasvissyöjänä hyödyntää vuohenkellotkin, ajatuskin ällöttää :)

      Poista
  7. Paljon kaunista! Tuikitavallinen pelakuu on niin kaunis ja hieno säleikkö tuoksuherneille. Ei ole minullakaan tuoksuherneet vielä kukassa....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maria. Täällä alkoi tänään kukkimaan tuoksuherneet, ihanaa. Toivottavasti sielläkin pian.

      Poista
  8. Ihania tunnelmia
    ja miten kivat särpäkät punaiset tuolit!

    VastaaPoista
  9. Kiitän kovasti haasteesta! Sinun blogisi on yksi niistä blogeista, joita luen myös kännykällä, esim. reissussa ollessa, ja silloin en useinkaan kirjaudu sisään ja kommentoi. Joskus tietysti on pakko myös kirjautua koneelle ja tulla kommentoimaan. Blogin välityksellä tulee tietynlainen mielikuva puutarhasta ja blogin pitäjästä. Puutarhablogien puolella on ihanan kannustavia kommentoijia ja blogien pitäjiä. Se on erittäin ilahduttavaa. Sinä kuitenkin otat vielä askeleen enemmän muita huomioon. Ja puutarhasi kasvivalikoima on hämmästyttävän runsas ja se tietomäärä, mikä sinulla on kasveista on myös ihmeellinen. Voi vain itse haaveilla siitä, että pystyisi joskus noin hyvin tunnistamaan kasveja ja tietämään niiden historiasta. Lähipiiriäni tosin hämmästyttää nykyisin jo pelkkä se tiedon määrä, jonka olen muiden blogeista ja satunnaisista kirjoista onnistunut säilömään mieleeni, kun lähtötilanne oli kasvien suhteen aika surkea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vaalean vihreää! Kiva jos nappaat haasteen vastaan :) Kiitos myös todella paljon kun sanoit kaikkea kaunista minusta, olen iloinen. Meillä kaikilla tieto karttuu ihanasti täällä blogiyhteisössä :)

      Poista
  10. Ihania tunnelmia ja istutuksia taas täällä, kuten aina! Kelloköynnös on varmaan yks mun lemppariköynnös. Siitä saa nopeasti rehevää pintaa ja onhan siinä myös kauniit kukat, jotka tosin puhkeaa aika myöhään. Vuohenkello ei tod. ole lemppari, sitä tuntuu aina jostain nousevan, vaikka yrittää kitkeä. Kiitos kauniista sanoistasi <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kurjenkello! Kelloköynnös on ihana, mutta jotenkin harmittaa kun se kukkii niin myöhään. Mietin jo mitä kylväisi ensi keväänä. Kiitos itsellesi kovasti!

      Poista
  11. Aivan ihania kuvia ja kukkia. Mulla on pieni New Dawn, joka ei vielä taida kukkia.

    VastaaPoista
  12. Oi, kiitos ihanasta haasteesta! :D Tartun härkää sarvista viikonlopun jälkeen sitten maalaus-, sun muiden kiireiden jälkeen.

    VastaaPoista
  13. Voi kitos tästä kunniasta, olen otettu! Sama haaste on minullakin odottamassa ja kärsin samasta; en tykkää arvottaa ketään...

    Mistähän taas aloittaisin ylistyksen, puutarhasi on täynnä kauneutta. Tuo hentoinen vaaleansininen ritarinkannus saa sydämen tykyttämään, koristeomenat, New Dawn, kaikki. Ja suloista Penny Black-sinisievikkiä kasvaa sinullakin, se on veikeä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi Maria! Haasteet voivat olla myös stressaavia...

      Kiitos kovasti sanoistasi. Ihastuitko Pennyyn? Minusta se on aivan ihana!

      Poista