tiistai 7. heinäkuuta 2015

Ruusuisia unelmia

Rakastan taimistoja! Ne ovat niin erilaisia, mutta kaikki yhtä kiinnostavia. Eikä missään muualla oikein näe kaikkia kasveja kukkivana eri aikoihin. Minulle sopiva taimistoväli olisi yksi viikko. Seuraavan asuinpaikan valitsen taatusti taimistokeskittymästä. Kuvassa on aiemmin ostettu Madame Hardy-ruusu joka kukkii huippukerrotuin nappikukin. Minusta se on todella, todella kaunis. Mutta kärsinkin ruusuhurmoksesta parhaillaan.
Pionit kukkivat ja sataa ja tuulee. Kuten aina. Olisin suorastaan yllättynyt jos ei niin olisi. Duchesse jatkaa ylpeänä. Ja tuoksuu ruusulle.

Sofianlehdon puutarhakeskuksessa hilpaisin pelien tiimellyksessä. Siellä oli toden totta upea kärhö- ja ruusuvalikoima. Ja mukava myyjä. Tunnelma oli tosi erikoinen siellä kerrostalojen keskellä, siirtolapuutarhan kainalossa, upea pieni keidas. Ulkohuussikin siellä oli :). Ostin kaksi kärhöä. Menin vähän sekaisin valikoiman edessä (ja sain toimia varamyyjänäkin muutamalle asiakkaalle jotka pyysivät minulta neuvoja, olin tosi iloinen ja jaarittelin kokemuksistani). Valitsin lopulta kärhöt jotka eivät olleet suunnitelmissani, mutta kiva näinkin. Kuvassa on Fascination, aika upea, nuppu on miltei musta, mutta virallisesti kai oikein tumma sininen kellokukka. Ja se toinen on Heather Herschell, vaaleanpunainen kellokärhö. Se ei kuki nyt joten jäi kuvaamatta siksi.

Mustilanruusu Minette nuppustelee kivikossa, voi harmi jos sateet pilaavat nyt sen kukinnan. Mutta tuskin, on se  sitkeä sissi. Yhden talven vietti jopa mullattomana kasan päällä. Ja nyt kasvaa kuivassa hiekassa. En ole muutoin oikein innostunut näistä "kotimaisista" ruusuista ja toisekseen minua raivostuttaa, että otetaan ulkomainen ruusu omaksi ja nimetään se uudella nimellä. Oikeasti se on joku muu ja seurauksena on vaan nimisotkuja. Ostin taimistoreissulla ranskalaisen historiallisen ruusun myös, olen nyt innostunut niistä. Lajike on Souvenir de la Malmaison, oikea klassikkoruusu. Harmi vaan, että se oli ehtinyt kukkia taimistolla. Kukkien pitäisi olla tiheään kerrottuja ja vaaleanpunaisia. 

Yllätysvarjolilja on myös vaaleanpunainen, mutta eri näköinen ja värinen. Söpöläinen.

Pionit kukkivat sateessa, lajiketta en nyt juuri muista eikä google toimi jotta voisin tarkistaa...samapa tuo. Palataan asiaan myöhemmin.

Tämä on kuitenkin perinteinen Sarah Bernhardt

Louise Odier ei pidä kovinkaan paljon sateesta, ei vaivaudu kurkistamaan tämän enempää

Äidin antama pioni on paljastumassa haalean persikkaiseksi, miten jännittävää! Sellaista sävyä ei löydykään omista pioneistani.

Tämä on ihan ruukkuruusu, mutta yhtäkaikki suloinen. Haaleanlila. 

Austinruusu Munstead wood on tosi tumma vaikka kuvassa näyttää aika vaalealle. Pian se kukkii ja tuoksussa on häivähdys mustikkaa. Pitäisiköhän alkaa suunnittelemaan jo uutta taimistoreissua...

18 kommenttia:

  1. Aivan ihania ruusuja ja kärhöjä sinulla on jo nyt! Mutta tiedän kyllä tunteen, niin paljon löytyy kaikkia ihanuuksia, jotka haluaisi itselleen.....
    Luin muutaman edellisenkin postauksesi, aivan hurmaava tunnelma on puutarhassasi!
    En ole viime aikoina ehtinyt käydä blogeissa melkein ollenkaan, niin paljon on ollut kaikkiea puuhaa ja jossain välissä on pitänyt vähän nukkuakin. Hyvä siis välillä tällainen sateinen ilta, voi istahtaa tähän koneen ääreen....
    Suloisia heinäkuun päiviä sinulle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marja. Älä ota stressiä kommentoinnista tai visiiteistä! Ymmärrän hyvin kiireesi! Ihanaa heinäkuuta sinullekin, toivottavasti ehdit vähän lomailemaan kohta.

      Poista
  2. Sadetta on ja tuulta. Huomiseksi toivottavasti vain tihkua jotta pääsee istutuspuuhiin. Kauniit ruusut ja pionit :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Katja. Toivottavasti teillä on kiva ilma, täällä jo satelee...

      Poista
  3. Ruusut olisivat niin ihania, mutta eivät taida savimaassa ja puolivarjossa viihtyä. Jos tiedät sellaisen ruusun, vinkkaa ihmeessä. Ainut ruusu, mikä mökillä on metsäruusun lisäksi suostunut kasvamaan ja kukkimaan, on mummon peruja oleva juhannusruusu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Intianminttu. Ainakin punalehtiruusu menee varjoisammassa ja villiruusut kestävät paremmin savimaata, uskoisin. Tornionjokiruusu ainakin on kaunis ja kerrottu. Juhannusruusu taitaa tosiaan mennä missä vaan :) Jos vähän lisäilisi kompostia ja hiekkaa niin varmaan viihtyisivät paremmin.

      Poista
  4. Ihania ruusuja ja pioneja. Ai-jai... Tuttu tunne; mikähän siinä onkin, että niihin taimistoihin jää koukkuun ?! Enkä ymmärrä muutenkaan tätä tautia, jossa taimia pitää hankkia jatkuvasti uusia ja erilaisia... Jonkinlainen addiktio se on! =D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos KesäKukka. Luulen, että taudin nimi on kasviholismi :) Maksa säilynee terveenä. On vaan niin kiva käydä taimistoilla muuten vaan katselemassa, aina ei tarvitsisi edes ostaa...

      Poista
  5. Kuinka valtavan suuri sinun puutarhasi on, kun siellä on vaikka mitä ihanaa?
    Taimistot on vaarallisia paikkoja. Miten mukavaa onkaan kierrellä rauhassa, vertailla, jahkata ottaisiko tuon vai sittenkin jotain muuta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Riitta. Tämä on hirmu pikkuinen, olen vaan niin hullu hamsteroija :) Taimistolla ajan kanssa on kyllä ihan parasta, täsmäostaminen ei ole lainkaan yhtä kivaa...

      Poista
  6. Oi joo, taimistokeskittymä! Mistähän sellaisen vain löytäisi... olen kyllä onnekas, kun kaupunkiasunnostani kävelymatkan päässä on hyvä taimisto, pieni mutta hyvävalikoimainen.
    Kerran viikossa on kyllä vaarallinen tahti, konkurssitahti :-D Mulla ehkä kerran kuussa, toisaalta silloin tulee ostettua useampi taimi, kun harvoin käy - sama rahanmeno se sitten lopuksi on... mutta ei taimien kanssa ajattele rahanmenoa, vaan sitä, mitä ihanuuksia saa!
    Iih, ihanat pionit! Toivon kovasti, että saan nähdä äitisi tuliaispionit kukassa, jännittää nyt kovasti ehdinkö.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila. Ihana kun sinulla on se taimisto lähellä, oikein kullanarvoista. Minä käyn usein, mutta en osta aina mitään. Kiva vain katsella. Toivottavasti ehdit nähdä pionit!

      Poista
  7. Meillä on taimisto aika lähellä, no 10 km päässä, isäntä kieltää ottamasta rahapussia mukaan...vain katselemaan, helposti kaikkea ihan välttämätöntä tarttuu mukaan...tosin teen mielelläni puutarhakaupparetkiä pidemmällekin, taimistomatkailu piristää!

    Ihania ruusuja, tuo Mustiala on niin suloinen, sain sellaisen kotoa perintökukkana, harmi vain että sade tuhoaa sen kukkia mutta kuivana kesänä se kukkii upeasti! Kaikki ruususi ovat niin kauniita, kuvissa sadepisarat helmeilevät niin kauniisti! Ja nuo pionit! Ne ovat niin ihania, ja tuoksu!! Sofianlehdossa varmasti löytyy ihania kärhöaarteita, sinne onkin aika uskaliasta tehdä retkeä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kivipellon Saila. Kivan lähellä taimisto! Sen olen tähän ikään mennessä oppinut, että miehiä ei kannata näissä taimiasioissa kuunnella...
      Taimistomatkailu olisi minunkin juttuni, harmi ettei järjestetä mitään taimireissuja täälläpäin. Kaverin kanssa olisi niin paljon hauskempaa! Ihanan perinnön sait kotoasi!

      Poista
  8. Oletkos käynyt Fiskarsissa Tahvosten garden shopissa? Olin siellä toissa päivänä ja paikka on todellakin näkemisen arvoinen. Ihanassa miljöössä hyvinvoivia kasveja ja ihania puutarhasisustus juttuja sisätiloissa. Suosittelen:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minna. En ole käynyt valitettavasti, on aika kaukana täältä katsottuna! Kuulostaa kyllä hyvältä :)

      Poista
  9. Kasviholismi on täälläkin. Tänään kävin parissa taimimyymälässä ja lopulta kaarsin vielä Hong Kong-tavaratalon puutarhamyymälään, jossa olikin kaikki loput perennat 1€/kpl. Löysin sieltäkin vielä jotain, vaikka valikoima oli jo pieni tai minulle liiankin tuttu. Ruusuja olen kierrellyt ja kaarrellut. Nyt alkaisin ehkä tietää, mihin tällä savitontilla uskaltaisi jonkin ruusun ostaa ja istuttaa. Harmi, kun pitää ostaa muutakin kuin kasveja. Joitain tylsiä vaatteita tai kotiin tarvikkeita tai ruokaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vaalean vihreää. Olipa edullisia, kyllä kannatti ostaa! Minullakin kesti tolkuttoman kauan ennenkuin pääsin ruusuihin sisään. Voithan aloittaa yhdellä ja kokeilla innostutko. Harmi tosiaan, että muitakin menoja on :)

      Poista