sunnuntai 26. heinäkuuta 2015

Sunnuntainäkymiä

Syystunnetta, ensimmäinen Syklaami, lumenvalkoinen

Ja tummanpunainen

Voi että oli ihana päivä puutarhassa. Heti kun sain perushommat tehtyä niin ryntäsin pihalle siirtelemään kasveja. Satoi rankasti, mutta siitä viis. Olin täydellisessä kuopankaivelu- ja istutustunnelmassa. Kitkin ja raivasin samalla. Olisipa tälläisiä päiviä enemmän elämässä, aikaansaavia. Unohdin jopa hetkeksi murehtivani istutustyyliäni. Kaikilla on täällä niin kauniit ja tyylikkäät pihat ja oma tuntuu tietysti rakkaalta ja pyhältä itselle, mutta onhan se sekamelska ja villi eikä ainakaan tyylikäs. Joskus olisi kivaa olla joku muu.

Viisi vuotta olen pohtinut Endless summer -hortensian siirtämistä ja nyt sen vihdoin tein. Sen juuristo oli ihan kuivaa maata, ihme, että on hengissä vielä. Yritin laittaa kosteampaan paikkaan, se pääsi taaemmas paraatipenkkiin.

Meiltä kuoli puu. Ihan juurivesasta kasvanut kirsikka tai kriikuna, en tiedä kumpi. Keväällä näytti vielä ihan hyvältä, mutta sitten vihreät lehdet ja kukkanuput mustuivat. Kaivoin sen tänään pois. 

Everestillä kasvaa näitä ihania tummia herneitä ja perunoita, pitäisi kurkata onko siellä perunoita nostettavaksi

Istutin myös ystävältä varoitusten kanssa saadun Tammen everestiin. Siellä on ennestään minimetsäni, itsekseen tupsahtaneita puita, kuusia, vaahtera, jalavia ja mongolianvaahtera. Ahdasta tulee olemaan. Tammi on yllättävän nopeakasvuinen puu, olen itsekin usein todistanut sen kasvua isoksi kymmenessä vuodessa. 

Tämä kaunotarkin siellä kasvaa, koristeomenapuu Tammisaari. Ensimmäisenä talvena sen pääverso kuivahti ja hitaasti vuosien varrella on tullut lisää sivuoksia, kukkinut ei ole vielä koskaan. Omenatkin vähän kiinnostaisivat, niiden kun pitäisi olla mustia. 

Näin viettävät kesää arat kasvini (kuvassa Ruusumanteli ja Tähtimagnolia). Kasvavat kuunliljapöheikön suojissa, nippanappa näkyvissä. Maa pysyy muhevana ja rikkaruohottomana, syksyllä annan kuunliljamössön jäädä niiden talvisuojaksi. Uskon vahvasti, että tämä on hyvä tapa istuttaa arkoja pensaita. 

Kivikko siistiytyi kun kuihtuneet neilikankukat leikkasi pois. Vaikka muuten olen vähän huithapeli niin kuihtuneet kukat leikkaan aina pois. Olen vasta viime vuosina tajunnut, että ehkä kannattaisi osa jättää niistä joiden leviämistä toivoo..

Maahan asti valuneet neilikat leikkasin tylysti pois ja kokeilen juurruttaa ne

Ainoa liljani odotuttaa, jännää. Sain ilmaiseksi yhden sipulin syksyllä. 

Kivikossa Sammal- ja mätäsleimut siementävät ja leviävät kaikkialle, tässä näkyy maassakin hiekalla kasvavia alkuja. Mitähän näille tekisi, antaisi kasvaa vai ruukuttaisi...en osaa päättää..käyn taistelua asiasta itseni kanssa, saako kasvit kasvaa penkkien ulkopuolella vai ei..

Kun kiertelin ja tarkkailin niin huomasin yhden unelmistani miltei toteutuneen. Haaveilin, että puut peittäisivät osittain näkymiä ja ikkunasta näkyisi vain vihreyttä. Nyt alkaa näyttää hyvältä. Talo on hurjan korkea, kallion päälle rakennettu. Puu on Makamik.

Sen vieressä kasvaa Tumma kaunotar, joka on aina yhtä tumma ja kaunis

Samoin Katsura, lempparini

Ja kun tekeminen puutarhassa loppui niin mies kysyi oma-aloitteisesti, että pitäisikö lähteä taimistolle aleja katsomaan? Ja mehän lähdettiin. Kierrrettiin Plantagen, HongKong, Bauhaus ja K-rauta. Ja kaikissa oli jo jonkin sortin aleja. Plantagenista olisi saanut ruusuja 40% alella. Olivat ihan supertäynnä kirvoja ja osassa härmää. Ostin kaksi maitokelloa, olen tosi innostunut niistä. Yritän kaventaa keltaisen tarha-alpin pinta-alaa. Keltainen ja vaaleanpunainen ei minusta sovi kovin hyvin yhteen, mutta yritän sijoitella ne jotenkin hämäävästi. 

Maitokello Loddon Anna

 Hong Kongista löytyi unelmien puu. Eilen jäi pyörimään mieleen burgundinpunaiset ja Marsalat. Puu oli 40 prossan alennuksessa sekin. Koristeomenapuu Musta Rudolf. Vähän löytyi tietoa tästä ihanuudesta. Kukat aika lailla ruusunpunaiset ja lehvästö tumma, mutta lehtien muoto on tosi erilainen. Muistuttaa jotain jalopuuta. En ole koskaan ennen nähnyt koristeomenalla tuollaista lehtimuotoa.

Puu on jo istutettu paraatipenkin takaosaan

Ja K-raudassa oli pikkuköynnökset 2 euroa. Kesäkukkia olisi ollut 10-50 centillä, moni vei niitä mukanaan. Varsinaiset taimistot aloittavat alet vasta myöhemmin. Jotain pientä on ollut niilläkin jo. Toivottavasti syksy on pitkä ja kaunis.
Pieniä köynnöksiä kaksi euroa kappale, villiviini, raatihuoneviini, vadelma, kärhö Multi blue ja köynnöshortensia. Viinit pääsivät jo multiin, muut hakevat vielä paikkaansa.  Raatihuoneviini (Parthenocissus tricuspidata) on arka, uskaltaudun nyt kokeilemaan kun oli halpa. Sen lehti on vähän eri näköinen kuin villiviinien, kolmiliuskainen ja syysväri on voimakkaan punainen, Aasialainen villiviini ikäänkuin.

18 kommenttia:

  1. Oho! Onpas ollut edullisia köynnöksiä, olit oikeaan aikaan liikenteessä!!! Ihanaa, että sulla oli noin kiva päivä. =) Mun on varmaan muuten nyt pakko käydä tarkastaan paikallisen K-Raudan taimitilanne huomenna. Siis sinulla on niin kaunis puutarha..! Tunnistan tuon fiiliksen kyllä, välillä minustakin tuntuu, että puutarhassani on kaikki vaan sellaista sekavaa ryteikköä - ja suurin piirtein kaikki kasvit täysin väärillä kasvupaikoilla... =D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos KesäKukka. Toivottavasti löysit K-raudasta kaikkea kivaa! Kiitos kovasti kannustuksesta. Sinulla ei kyllä ole ryteikköä todellakaan!

      Poista
  2. Joko on syklaameita, ei vielä ole syksy! Tuntuu tänä vuonna, jos aikoo tehdä pihahommia niin sateessahan ne on pakko tehdä, niin usein Esterin helmat heiluvat! Luin siis kahteen kertaan ainakin miehesi uskomattoman kysymyksen ja vielä että lähti mukaankin taimikauppaan, voi miten ihmeellistä! Hienoa! Kaikkea kivaa saitkin mukaan, mulla on vielä alet kiertämättä ja taimiakin vielä hakemassa paikkaansa. Muutamaan tarhaan teen kuitenkin lomalla matkan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kivipellon Saila. Syksy on...totta tuokin, että sateessa hommat tehdään tänä kesänä :) Mies on innostunut nyt kasveista, herranjestas. Ihanaa lomaa ja kasvishoppailua sinulle!

      Poista
  3. Voi kuinka ihana päivä, aivan täpinöissäni luin puuhistasi! Ja miten hauskaa kun miehet toisinaan osaavat vetää oikeista naruista! Tuo Musta Rudolf on tosi makee, haikailin siitä Honkkarissa jo keväällä. Kylläpä teit hienoja löytöjä edullisesti, tuli aivan itsellekin hinku taimiostoksille. Tämän sadepäivän olen vain haaskannut sisällä siivoten, joskus näinkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maria. Miehet yllättää...liian harvoin tosin. Voi, käy katsomassa jo HK:ssa olisi Rudolfeja vielä? Nyt oli tosiaan se -40%. Ihana juttu tuo siivoaminen, se on aina hyödyllistä!

      Poista
  4. Ihailtavaa reippautta! Mä lähinnä synkistelin sisätiloissa tätä sadekautta, mutta kasvien siirtämisille nämä ovat kyllä kunnon kelit. Sitä siirreltäväähän riittäis... Täytys vaan vissiin ostaa sadehaalarit itsellekin.
    Hieno toi koristeomppu ja puutarhasi on just ihana!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kurjenkello. Sadehaalarit voisi olla hyvä juttu! Sitä kun on aina ihan rapainen kun pääsee taas sisään. Kiitos kauniista sanoistasi!

      Poista
  5. Iik, syyskukkia! Ja mulla vasta alkoi kesäloma;)
    Kivoja löytöjä teit alesta, mulla on vielä istuttamatta osa viikon takaiselta reissulta, sitten voisi käydä katsastamassa lähialueen taimitarhojen tarjonnan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pioni. Ihanaa lomaa sinulle! Voi mitähän kaikkea olet ostanut, esittelethän? Taimitarhoilta ei vaan voi pysyä poissa...

      Poista
  6. Mielenkiintoinen tuo arkojen kasvien istuttaminen. Minä uskaltauduin istuttamaan vain kääpiömantelia ja ruusumanteli jäi puutarhalle.
    Mulla on Profusion-koristeomenapuu, jossa oksien uudet kärkilehdet ovat vähän tuon näköisiä. Ei ihan yhtä syvään liuskoittuneita. (Postaus 2014, kesäkuu, alin listalla) Myöhemmin niistä kasvaa ihan tavallisen näköisiä omenanlehtiä. Toivottavasti sun puussa lehdet pysyy tuollaisina. On aika viehkot.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Riitta. Kääpiömanteli on oikein suloinen. Ehkä vielä hommaat ruusumantelinkin. Erittäin kiva kun kerroit Profusionista, mietinkin juuri, että muuttuvatko lehdet vai miten käy. Kurkin vielä blogistasi tarkemmin. Kiitos.

      Poista
  7. Syksyä se tekee, mutta vielä on yksi kesä kuukausi jäljellä. :)

    VastaaPoista
  8. Uuuh, Tammisaari ja Musta Rudolf, mitä namuja<3
    Aamulla kun lähdin töihin, haistoin sen ensimmäisen kerran, syksyn kirpeyden:( :)

    VastaaPoista
  9. Tosi hyviä alelöytöjä. Muutenkin viimeisissä postauksissa on vaikka mitä hienoja kasveja. Tuo kivikkopenkkisi on minusta kaunis. Ja toki moni muukin kasvi ja paikka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vaalean vihreää. Kiitos kehuista, se lämmitti. En tosi koe ansaitsevani sitä, mutta ihanaa kuitenkin!

      Poista