lauantai 8. elokuuta 2015

Lilaa & kukkaa hiostavassa ilmassa

Vielä yksi kuva Scabiosa Chile Blackista kun se on niin kaunis. Pilkutkin ovat hopeiset, sopivat herkästi Nukkapähkämön kanssa. 

Tuoksuherneitä avautuu siellä täällä eri väreissä, saan niistä niin paljon iloa joka päivä

Etoile violette -kärhö täysin avautuneena, syvän purppuran sävyiset pienehköt kukat
Päärynä pullistuu ja punastuu. Olisin tahtonut tehdä päärynäviinaa, mutta pojat sanoivat, että näitä ei kuule sellaisiin viinajuttuihin uhrata. Hah. 

Päivänliljat olisivat lempikasvejani, mutta eiväthän ne oikein täällä viihdy hyvin. Ainoa joka on jokaikinen vuosi kukkinut on ollut tumman viininpunainen Ed Murray joka ei tänä vuonna kuki näemmä lainkaan. Sen sijaan vuosia levännyt Summer wine kukkii. Ihana kalpeanlila sävy siinäkin. Kesäviini. 

Pergolan lämmintä seinustaa vasten kasvaa nyt muutama köynnösruusu, Louhisaaren ananas -omenapuu, josta muotoilen säleikköpuuta (jos onnistun) ja Vuorikärhö. Niistä on tullut kesän mittaan sotkuisa sekoitus. 

Kotiin on kiva tulla kun ovenpielessä ruusut tervehtivät

Leikkimökki alkaa peittyä vihreyden taakse. Kuunliljojen, Verikurjenpolvien, Keltapäivänliljojen ja Iristen yhteisö. Muutama Syysleimukin eri väreissä tästä löytyy. 

Yhä poimin päivittäin tuoksuherneitä maljakkoon ja sisällä tuoksuu makealta, kesältä

Ensimmäinen syysvuokon nuppu. Muistaakseni hän on Hopeasyysvuokko. Muissa ei vielä nuppuja näy. Hopeasyysvuokko talvehtii minulla parhaiten. Maa on kuitenkin kuivaa hiekkamaata ja paikka paahteinen, ei lainkaan kuten kirjoissa suositellaan. 

Ensimmäinen valkoinen Syysleimu, vaaleanpunaiset aloittavat aina jo aiemmin

Keijunmekot ja Kelloköynnökset kietovat sisäänkäyntiä. Suruttaa kun pitää pian poimia ne pois ja viedä sisään. Viime vuonna ensimmäiset pakkasyöt tulivat syyskuussa. 

Mikä teille tulee mieleen näistä tomaateista, hih 

Amaryllikset ovat viettäneet kesän ulkosalla. Nyt pitäisi taas lukea mitä näille pitikään tehdä. Pimeä/viileä kausi kai ja uudelleenistutus.

Syyskukkijoiden aika alkaa. Punahattu Magnus taitaa ehtiä ensimmäisenä

Plant. Nourish. Grow. Siinä olisi ohjetta. Ensi keväänä aion repäistä ja lannoittaa ensimmäistä kertaa. 

Vastaistutettu Royalty tekee uusia lehtiä jee. Jännä tuo vihreänmusta lehti. 

Lammenrannassa on liloja sävyjä. Koen jotenkin erityisesti vaaleanlilan ihanaksi alkusyksyn väriksi. Väri on edukseen syksyn lämpimässä valossa. Etualalla herkkisten kuningatar Jaloängelmä, hopeinen Hopeamaruna ja taaempana Pohjanrantakukka. Olen pelännyt ettei se viihdy täällä kuivassa, mutta tälläinen sadekesä on kai sille omiaan. Lintukylvystä läikkyy aina hieman vettä sen juurille. 

Teemaväri kalpea lila jatkuu kuunliljoissa. Vaaleanpunaisia Malvoja huojuu korkeampina ja vaaleanpunaisina kukkapenkeissä

Limelight -hortensia on tosi vähän lime, mutta kaunis silti

Keväällä luulen hallitsevani puutarhaa. Suunnittelen miltä kaikki tulee näyttämään. Loppukesästä huomaan ettei oikein mikään mennyt kuten ajattelin. Tuholaiset hyppii kasveissa, ruskeita läikkiä näkyy siellä täällä ja minä väsyn. Tyydyn nyppimään siellä täällä ja kuljeskelemaan. Tiedän jo näin käyvän joka vuosi ja otan sen tyynesti vastaan. Viikko on ollut erikoinen. Hellettä ja rankkasadetta. Hurjan hiostavan päivän päätteeksi odotan ukkosta, sytytän kynttilät ja mietin kukkia. Yöpöydällä odottaa tuttu kasa puutarhakirjoja jotka osaan jo ulkoa. Jonkun niistä poimin taas kerrattavaksi ennenkuin nukahdan.

19 kommenttia:

  1. Heh, tuo on niin hyvin sanottu, että keväällä on hallitsijana (omasta mielestään). Kesän edetessä holtittomuus, tai oikeastaan puutarhan omapäisyys, käy ilmi.
    Ihanat kuvat, kaikki! Ängelmä on superihana kuunliljojen kukkien kanssa. Ja moni moni muu on ihana myös. Summer Wine on upea päivänlilja, seuraavan kerran kun näen sen jossain, se napsahtaa ostoskoriini!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila. Joo, nyt tuntuu etten hallitse tätä ollenkaan :) Kiitos kovasti kauniista sanoista. Summer wine taisi olla ihan Plantusta muistaakseni.

      Poista
  2. Liila on hyvä syysväri, tai siis hyvä väri puutarhassa aina:) Ihmeekseni olen miettinyt kovastikin aamupalaterassin kupeeseen katajien ja heinien kaveriksi oransseja kukkia, ja paljon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pioni. Lila on ihana väri. Oranssikin on kaunis, sinulla selvästi joku tarve sille nyt. Istuttele vaan :)

      Poista
  3. Keväällä kaikki näyttää olevan selkeästi ja jopa ehkä riveissä. Loppukesällä mikään ei kasva missään järjestyksessä. Mutta se on toisaalta ihanaa. Kauniita kasveja taas, ja sinä saat tomaattisatoakin. Meillä satoa tulee kyllä varmasti niin vähän, että tomaatin kasvatus on silkkaa harrastusta. Rahoille saa ehkä juuri ja juuri jonkin vastineen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vaalean vihreää. Järjestys on tosiaan kadonnut, jos sitä olikaan. Ei minullakaan paljoa tomskuja, kaksi taimea vain oli. Kalliiksi tulee kyllä, kaupasta saa halvemmalla tomaatteja :)

      Poista
  4. Siis mikä tomaattilajike tuo on? :D Ihastuttava keijunmekko, en tiennytkään että sitä on mahdollista kasvattaa monivuotisena. Pitää seurata blogiasi kun syysvuokko puhkeaa kukkaan. Minua harmittaa kun viime vuonna ostin (ja aika kalliilla) taimistosta syysvuokon nimikyltillä jonkun leimun. Joku oli varmaan huvitellut vaihtamalla kasvien kylttejä. Ei ollut kiva temppu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Elmeri. Voi että, en tiedä lajiketta kun sain taimen äidiltäni. Keijunmekon talvetus on kai aika vaikeaa, kokeilen ekaa kertaa nyt. Syysvuokon kuvia tulossa :) Inhottava tuo leimuhuijaus, harmittaa puolestasi! Kalliilla vielä. Toivottavasti löydät tänä vuonna vähän edullisemman.

      Poista
  5. Ihanan näköistä siellä, syyskesän kukkijoissa on oma viehätyksensä. Syysleimujen tuoksusta mulle tulee aina mieleen lapsuus ja meidän perhepäivähoitajan iso syysleimupenkki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiina. Ihana tuo teidän pph, kukkaihminen. Toivottavasti viihdyit siellä!

      Poista
  6. Nuo sanat postauksen lopussa on niin totta!! Juuri äsken selailin ruokakaupassa uusia lehtiä, mutta sinne jäivät (luin vain nopsaasti tuttavan jutun Kotiliedestä;D). Illalla otan taas jonkun samoista kirjoistani esille<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minna. Samat jutut aina, oppii ainakin ulkoa :)

      Poista
  7. Mulla on jälleen liian vähän tuoksuherneitä ja se on MUN lempikukka tuoksuineen...ei riutä sisälle asti poimittavaksi. Pappa, jolla oli puutarhapeukalo toi aina kylään tullessaan kimpun tuoksuherneitä ( ja kehäkukkia ja pussillisen herneitä syötäväksi ja varoittti joka kerta, ettei saa syödä vatsaa kipeäksi ja retiisejä ja...) Lapsuudentuoksuja siis nuuha! Etoile Violet kasvoi pappan talon päätyseinällä ja oli mahtava!
    Vai ei päärynöitä viinkaksiksi.....viisaat pojat =D
    Punahatut on jotenkin niin liikuttavia...niin yksinkertaisen ja vähän mitättömän näköisiä, kunnes aukeavat kukkaan! Kohta aukeaa ja eilen näin jopa sitruunaperhosen.
    Mitä tomaatteja!!=)
    Mulla on puolestaan pinkka puutarhalehtiä sängyn vieressä ( ja joka puolella...näköjään...)...niitä on kiva tutkiskella aina vaan..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ...en kestä noita kirjoitusvirheitäni...huoh....pitäis aina lukea ennen ku julkaisee mitään..
      ai niin, minä saan aina keijunmekon menehtymään...vaikka kastelen ja lannoitan...harmi...mekkonsa on niin söpö ja väri mitä upein...miten sinä saat ne noin kukoistamaan?

      Poista
    2. Kiitos Leenajapojat! Sinulla on hyvä maku, tuoksuherneet ihania. Ensi vuonna sitten kylvät enemmän!? Pappasi kuulostaa ihanalta, maku on selvästi periytynyt. Lehdet hyvät myös iltalukemisena! Kirjoitusvirheet eivät haittaa kuule yhtään, tosi mukava kun kommentoit! En saa Keijunmekkoa menestymään, koko kesän jurottanut, nyt vasta lähtenyt kasvamaan kunnolla juuri ennen talvea. Taitaa olla vaikea tapaus.

      Poista
  8. Tuoksuherne on aivan huumaava! Sain aikaiseksi laitettua sitä yhteen ruukkuun, mutta ensi keväänä täytyy laittaa paljon enemmän!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pirjo. Ensi keväänä sitten enemmän tuoksuherneitä!

      Poista
  9. Tuommoiset tumman purppuran omaavat kasvit ovat hurmaavia, mystisiä :) Päivänliljoista pidän minäkin, mutta huonosti menestyvät meidänkin pihassa. Mielenkiintoista seurata, miten köynnöstesi talvetus onnistuu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kurjenkello. Tummat ovat kyllä ihania. Teilläkinkö huonosti menestyvät päivänliljat. höh. Mikähän niissä on oikein. Yritän talvetusta ja rapsaan sitten miten sujuu :)

      Poista