keskiviikko 20. tammikuuta 2016

Pitkä matka kevääseen


Viime sunnuntain kukkakauppakierroksella oli aika kuivaa. Paljon alejoulukukkia, esikkoja ja leikkotulppaaneja. Pitkiä rivejä tyhjiä hyllyjä. Siemenhyllyt vaan raahattu esille. Ostin kaksi miniruukkua, toinen sinisiä Iriksiä ja toinen valkoisia krookuksia. Nytpä on kevät lähempänä. Taimistoja syvästi kaivaten...

Tammikuu on hiljainen kuukausi. Paksu lumikerros vaimentaa äänet. Aamupimeys on raskasta, kukaan ei tahdo jaksaa nousta aikaisin. Ihmiset ovat yllättävän hiljaa junassa. Talvipainajainen jatkuu karmeine pakkasineen. Aamulla kohtaan aina kodittoman miehen, luulen, että hän on kävellyt polkupyöräänsä taluttaen koko yön koska muuten paleltuisi. Niin surullista. Toisipa jo helmikuu helpotusta, jos ei, niin talvesta tulee pitkä ja kylmä. Viikonloppuna ajattelin sammutella jouluvalot ja uskoa, että vielä valostuu.


Minä kun olen tälläinen tumpelo niin huomasin vasta, että löytyy sellainen kuin hakusanaluettelo asetuksista. Huomasin, että tänne tullaan hakusanalla talvisuojaus. Voi apua, täältä ei oikein saa niksejä siihen. En suojaa kasvejani mitenkään muutoin paitsi verkotan puut ja tärkeimmät pensaat jäniksiltä. Syksyn lehdet jätän yleensä maatumaan, mutta syysmyrskyt yleensä puhaltaa ne pois. Joten valitettavasti suojausopastusta en osaa antaa (pahoittelen). Testaan pärjäävätkö kasvini oikeasti talvet näin, Ostin kuvassa näkyvän metallisen sängynpäädyn kierrätyskeskuksesta, ajattelin sitä keväällä tuunata puutarhakoristusta.


Tein muuten tosi hölmön jutun, vein kirvojen kansoittamat jouluruusut ja anemonet -15 asteen pakkaseen viideksi minuutiksi. Kirvat kipittivät sen jälkeen pirteinä ylös alas vartta pitkin, mutta kasvit näyttävät tosi surkeilta. Kuolivatko kenties, huonohkolta näyttää. Sitä ennen olin ajanut 7 provadopuikkoa yhteen ruukkuun. Nyt uskon, ettei provadoista ole mitään apua kirvoihin. Palaan mäntysuopametodiin. Amaryllikset kukkivat onneksi yhä kirvavapaina.


Ostin ebaystä kastelukannun. Haws-merkkisen (on kylläkin muovia) ja se oli halpa. Mutta kaunis ja ajaa asiansa.


Citykanit ovat herkutelleet puutarhassa.  Kolme puuta/pensasta oli unohtunut verkottaa, nytpä senkin sitten tein. Aika mieletön on talttahampaiden leikkuujälki Ruusumantelissa. Näin tasaista en saa edes leikkureilla aikaiseksi. Lupasin itselleni olla panikoitumatta näistä joka talvisista herkutteluista. Kuljeskelen lapio kourassa ja mielessäni teen listoja mitä kasvia minnekin. Mitä siirrettävä, ostettava, kylvettävä.Talven ainoat tulppaanit tässä, leikkotulppaanit tuntuvat niin tuhlaukselta.... Kestävät niin vähän aikaa maljakossa vaikka kauniita ovatkin. Odotan jo näkeväni tulppaaneja puutarhassa kukkimassa.

20 kommenttia:

 1. On niin kaunis tuo sängynpääty, ja sopii hyvin sinun puutarhatyyliisi. :) Mä olen tykännyt tästä tammikuusta. Kylmää on, mutta pidän tästä enemmän, jos vaihtoehtona olisivat loskakelit. Kirvat ovat vissiin immuuneita kaikelle, kun eivät edes pakkasesta ole moksiskaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos KesäKukka! Kiitos, tarkoitat varmaan tyylittömyyteeni hih. Hyvä jos tykkäät keleistä, minä ottaisin mieluummin vaikka ne loskat. Täytyy vissiin asennoitua oikein kirvoihin kavereina kun kerran ovat ja pysyy!

   Poista
 2. Onneksi ollaan kohta helmikuussa, sitten jo helpottaa. Kamalaa tämä kylmyys, hrr. Toisaalta, kun on koti päällä ja lämmin tupa, niin mitä tässä valittamaan. Kaikillahan näin ei tosiaan ole.
  Hieno sängynpääty, kiva nähdä mitä tuunaat siitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kurjenkello! Luulisin kyllä, että vasta maalis-huhtikuussa helpottaa, hui. Hyvin sanottu tuo lämmin tupa, kaikilla ei tosiaan ole nyyh. Kiitos kannustuksesta!

   Poista
 3. Alkupostaus oli kuin kauhukertomuksesta, taisi kuitenkin elämä voittaa, niin kirvojen kai ainakin, mutta toivottavasti anemonien ja jouluruusunkin, sitkeää sakkia nuo kirvat! Kyllä tämä talvenselkä pian taittuu, aamut ovat vielä pimeitä, muttei enää kauaa! Toivottavasti jaksat taapertaa lumessa! Ihana tuo sängynpääty!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila! Hui, ei ollut tarkoitus kauhukertomuksia kirjoitella! Toivottavasti pian valostuisi aamut. Kiitos tuesta ja kannustuksesta!

   Poista
 4. Mullaki on viälä osa jouluvaloosta palamas. Tairan taas kuuvaihtees vetäästä muutamasta töpselin irti.Tuskin viäläkää kaikista. Voi ruusumantelia :( mutta ehkä siitä kasvaa entistä ehompi, tuuhiampi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos navettapiika! Pidetään vaan valot vielä palamassa, on aika pimeää. Ruusumanteli saattaa kupsahtaa näihin pakkasiinkin, noh, kelpasi ainakin ruoaksi.

   Poista
 5. Hyvä idis, tuo ötököiden happihyppely. Toivottavasti siitä olisi edes vähän apua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ruusunmekko! No, ei valitettavasti ollut, kirvat voi hyvin, kasvit ei...

   Poista
 6. Sain tainnutettua pelakuissa olleet kirvat raidilla. Kasvi muovipussin sisään huputukseen ja raidia sisään. Vähän raju käsittely kasvillekin tämä kaasukammio, mutta tehosi hyvin kirvoihin. Pelakuista mustui muutamia lehtiä, mutta hengissä ovat edelleen ja nythän ne jo tekee uusia vihreitä lehtiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maria K! Niksisi kuulostaa innovatiiviselta. Hyvä kun pääsit kirvoista eroon!

   Poista
 7. Pakkanen lienee lauhtumassa, jos se lohduttaa. Kastelukannu on nätti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Vilma! Koskahan oikein lauhtuu, nyt on taas -20 hui.

   Poista
 8. Onneksi tosiaan on luvattu lauhtuvaa, onhan tästä talvesta jo saanutkin ihan tarpeekseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna! Aivan, mitta alkaa olla aika täynnä...

   Poista
 9. Kaunis postaus! Sekä sängynpääty että kastelukannu ovat tosi kivan näköisiä.
  Jonkun kuulin sanovan että helmikuulle olisi ennustettu melko lauhaa säätä. Toivotaan! Ainakin täällä hieman teitä pohjoisempana päivän pitenemisen huomaa jo ihan selvästi. :)
  Kirvat ovat iljettäviä. Minä taistelen niitä vastaan vedellä, poimimalla ja litistämällä (hahhah!) ja joskus myrkylläkin.
  Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sara! Mukavaa, että teillä jo valostuu! Kirvat on kyllä jokatalvinen riesa.Kiitos nikseistäsi! Mukavaa loppuviikkoa sinullekin!

   Poista
 10. Talvi koettelee kärsivällisyyttä, omasta kodista, sen lämmöstä ja suojasta on todellakin syytä olla kiitollinen. Taimikaupoilla on hiljaista, kiva kuitenkin kun löysit jo noita sipuliruukkuja. Itse ostin Mårbackan, tuli hyvä mieli, vähän toiveikkaampi. Kylläpäs suloiset hankinnat, aita ja kannu, taattua Pikkuisen puutarhan tyyliä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maria! Kyllä, omasta kodista voi olla hyvin onnellinen. Ihana ostos tuo Mårbacka, minäkin ihastelin niitä suloisia erikoispelargoneja. Kiva kun ostit. Voi että joo, romunkeräystä ei voi estää hui.

   Poista