sunnuntai 14. elokuuta 2016

Hopeaihastus

Minusta hopea on ihana väri puutarhassa. Olen vähän jo pidempään ollut ihastunut siihen. Ostin uuden Silver scrolls -keijunkukan ja istutin eiffelin eteen (kyllästyin niihin minipieniin sinisiin kellokukkiin, jotka eivät koskaan rehevöityneet ja siirsin ne muualle).



Eniten pidän yhdistelmästä hopea-valkoinen-tumma purppura. Yksi lempiperennoistani on Helminukkajäkkärä, joka on edustava pitkään ja hopeisten varsien ja valkoisten kuivakukkien yhdistelmä on viehättävä

Minulla on tälläinen pienempi Villanukkajäkkäräkin, se on muutoin hyvin samanlainen kuin helminukkajäkkärä, mutta matalampi. Siirsin sen vähän paremmalle paikalle ruusujen viereen, aiemmin hukkui vähän korkeiden perennojen sekaan. Tänä kesänä sain myös uuden hopeanhohtoisen neilikan Pispalan neidon (ihana nimi!). Vaaleanpunaista olen lisännyt sekaan myös, se sopii minusta hyvin joukkoon mukaan.

Olen vähän haaveillut, että saisin jotenkin liukuvärjätysti jatkettua hopeanhohtoa pidemmälle paraatipenkkiin ja nyt kokeilen viihtyisikö tämä alppipiikkiputki puutarhassa ja sen viereen siirsin tuppaan Helminukkajäkkärää. On sellainen visio paraatipenkistä, että värit ikäänkuin liukuvärjätysti aaltoilisivat kohti salaista lehtoa. Kokeilen saisinko sen toteutettua. Kukaan muu ei varmaan huomaisi eroa kuin minä, mutta onpa hauskaa tavoitella unelmiaan.

Paraatipenkin kaunein hopeakasvi on tietysti Nukkapähkämö. Ostin aikoinaan vain yhden "korvan" ja se onneksi levinnyt. Vieressä kasvaa Hopeahärkkiä, se on helppo peruskasvi, kaunis ja hopeinen.

Hopeamaruna on myös kaunis, niitäkin minulla on vain yksi, mutta se on jonkinverran levinnyt

Saaripalstalta sain aivan fantastisen kasvin, Harmaamintun, se sopii niin hyvin tähän hopeahurmokseen

Yritin tehdä perhosansan: uusi valkoinen Syyssyrikkä (vähän shoppailtiin taas), valkoinen Punatähkä ja Hopeaminttu. Ei perhosen perhosta. Jotain kärpäsiä tässä riehui vaan.

Vanhassa vara parempi: suosituimmat perhoskasvit tänään olivat Syysleimut

Nauhukset

Jopa Kosmoskukka kelpasi

Näistäkin tykättiin: little angel -punahattu, on aika samanlainen kuin muut valkoiset, mutta matala

Ja perinteinen Magnus, joka piti kuvata nopsaan, se kun sattumoisin kasvaa ampiaisten kulkuväylällä.

24 kommenttia:

  1. Taas kaikkea ihanuutta. Voi huokaus. Ei meilläkään kaikki perhoset tunnu ymmärtävän, että mitkä kasvit ovat juuri niitä varten istutettu. Joudun ehkä perhosten takia istuttamaan nauhuksia, vaikka ne eivät ole muuten lemppareitani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vaalean vihreää! En minäkään kauheammin rakasta nauhusta, mutta onhan se kiva väriläiskä ja upea perhoskasvi joten suosittelen kyllä sen istuttamista.

      Poista
  2. Mukavaahan omassa pihassa tehdä kokeiluita ja sommitella kukat mieleisekseen. Sehän on tämän harrastuksen suola!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Vilma! Aivan totta, ihana kun saa omassa pihassa "leikkiä".

      Poista
  3. Olet paneutunut täysin tuohon väriharmoniaan, ja kyllähän se näyttääkin upealta puutarhassasi. Nuo hopean väriset mintut ovat aikas ihania!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Mari! Hopeaminttu on tosi suloinen, toivottavasti se talvehtii hyvin.

      Poista
  4. Naapurissa oli muutaman kesä aika iso lilakukkainen syyssyrikkä. Se oli kukkiessaan täynnä perhosia. Viime talvi vei syrikän. Minulla on nauhusta kahdessa paikassa ja toinen on hyvin aurinkoinen. Perhoset suosivat niitä aurinkoisen paikan nauhuksia. Varjoisassa ei ole koskaan ainuttakaan perhosta. Ehkä tuon sinun syrikkäsi pitää ensin kasvaa vähän enemmän, jotta perhoset löytävät siihen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Between! Syrikkä taitaakin olla parempi vaan jättää sisälle talveksi. Kiva kuulla tuosta nauhusasiasta, aurinko siis heille parempi. Ehkä mesi makeampaa auringossa?

      Poista
  5. Vihdoin ehdin taas tänne! Oi ihana hopeainen idea, valkoinen syrikkä sopii tuohon niin hyvin!
    Tuo keijunkukka on todella herkku.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila! Mukava kun ehdit :) Ja tuhannesti kiitos mintusta, olen rakastunut siihen!

      Poista
  6. Hopeaminttu kuullostaa hurmaavalta. Hopean ja tumman purppuran yhdistelmä on niin hienostunut, vähän vielä valkoista kevennykseksi!
    Sinivillivehnä on myös yksi hiemen huikentelevan kevytmielisen oloinen hopeinen heinä. Tosi kaunis. Sinulla se voisi jopa menestyä monivuotisenakin, meillä se ei yleensä selviä talvesta.
    Tuossa kuvassasi on muuten sinipiikiputki, eikä alppipiikkiputki. Ihan vaan siltä varalta kerron, että sinipiikkiputki on aikas innokas leviämään...
    Alppipiikkiputki on minulla varsin hyvin pysynyt ruodussaan. Selvisi kuitenki viime talvesta, mutta teki vain yhden kukkavanan tänä kesänä. Jospa ensi kesänä taas olisi paremmin voimissaan.
    Ja perhoset eivät todellakaan tiedä mistä niiden kuuluisi tykätä. Meillä ei tänä kesänä ole ollut melkein ollenkaan perhosia. Paitsi tänään Onnin kanssa nähtiin yksi neitoperho kasvarissa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marja! Ja kiitos heinävinkistä ja oikaisusta! Ihana jos sinipiikkiputki leviää, olisi mukava. Nyt teillä varmasti on jo perhosia siellä, sinun ja kisujen iloksi!

      Poista
  7. Hei, taidankin napata tuosta hopeasta idean lammikon ympärille. Erilaisia imiköitä jo onkin ja tuon hopeamarunankin sain puutarhaystävältä. Se taitaa kuitenkin viihtyä kuivassa ja aurinkoisessa paikassa?!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minna! Voi että, ihana idea, mutta luulen näiden enemmänkin pitävän kuivasta. Ehkäpä on hopeisia kosteikkokasvejakin?

      Poista
  8. Hei hopeisista kasveista minäkin olen nykyisin innostunut.
    Todella hopea ja purppura sopivat upeasti yhteen. Itse asiassa hopea sopii monen kanssa, myös sinisen kanssa hienosti.
    Tuo liukuvärjäysidea on mainio. Sitä kait harrastetaan nykyisin seinien maalauksessa. Sopii hyvin puutarhaankin. Odotan innolla kuvia Sinun liukuväripenkistäsi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Irene! Kiva kuulla, että sinullakin on hopeahurmos. Sopii hyvinkin sinisen kanssa myös. Liukuvärjätty seinä olisikin aivan ihana, mutta olen enemmän tapetti-ihmisiä. Kiitos sinulle!

      Poista
  9. Niin kaunista. Hienoja perhoskuvia olet saanut, vaikkeivat perhoset syyssyrikän päälle vielä ymmärtäneetkään. Jos minä olisin perhonen, pitäisin kyllä erityisesti siitä liilanvärisestä. :)
    Kauniita elokuun päiviä!
    P.S. Onko mieleinen siltajuliste jo löytynyt?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sara! Sinä menisit lilaan :) Iloista elokuuta sinullekin! Julistetta ei ole löytynyt :( Olikin vaikea homma.

      Poista
  10. Mukava kokoelma harmaita ja hopeisia. Pidän myös valko-hopea-purppura-yhdistelmästä. Se on vaan jotenkin tehokas ja hienostunut.
    Meillä neitoperhoset on ihan hulluina mäkimeiramin kukkiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Riitta! Totta, yhdistelmä on hienostunut.

      Mäkimeirami onkin ihana kasvi, pizzaa nam :)

      Poista
  11. Tuo liukuvärjäys onkin aika mielenkiintoinen ajatus ja kaunis ihan varmasti! Pidän myös noista samoista väreistä puutarhassa, myös tumma lähes musta on mukava piriste tuossa värimaailmassa! Tilasin Hollannista kukkasipuleita ja siellä olisi ollut mustia hyasintteja, en tilannut niitä ja ne jäivät polttelemaan, varmaan täytyy tehdä toinen tilaus!

    Ihana tuo keijunkukka!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila! Voi että, minäkin huomasin ne mustat hyasintit,olivat vain tosi kalliita, harmi.

      Poista
    2. Vinkistäsi menin sipulisivuille, voi mitä ihanaa sieltä löytyi! Rakastan pikkunarsisseja...tilasin montaa lajia! Kiitos ihanasta vinkistä!

      Poista
  12. Mustarastaat ovat niin sympaattisia! Perhosia kaipaisin mökkipihaani. Eipä ole paljoa ollut.

    VastaaPoista