torstai 22. syyskuuta 2016

Colchicum autumnale ~ Myrkkylilja


Kyllä vain - olen näihin ihan hulluna! Ja nyt ne kukkivat. Kuvassa on Waterlily, joka puski maasta valkoisena, mutta alkaa hiljalleen muuttumaan taivaallisen kauniiksi vaaleaksi lilaksi.

Colchicum autumnale -nimikin on musiikkia korville. Kuvat eivät tee näille oikeutta (olen niin huono kuvaaja), luonnossa ovat paljon kauniimpia. Suomalainen nimi on hurmaavan murhaava (siitä alaston impi -nimestä en oikein pidä, jotenkin groteski) Ruotsiksi nimi on Tidlösa - ajaton ja englanniksi Meadow Saffron - niittysahrami. Näillä voisi toden totta tehdä murhan kuten eräässä lukemassani romaanissa. Myrkky on kolkisiiniä, arsenikkiä muistuttavaa ainetta. Näitä ei siis kannata napostella.

Tosiaan ensimmäisen kerran ostin vuosi sitten tälläisen ryttyisen sipulin jostain alekorista aivan rusinana, tietämättä siitä sen enempää. Istutin sen aika myöhään (varmaan joulukuussa) ja unohdin koko jutun. Seuraavana syksynä pysähdyin niille sijoilleni tullessani töistä väsyneenä. Mikä kumma on tuo eksoottinen lumpeenkukka, joka loistaa kuin jalokivi kukkapenkissäni kun kaikki muu on jo lakastunut? Se oli rakkautta ensisilmäyksellä. Nyt kerään näitä yhden sipulin vuosivauhtia...joku voi varmaan pitää näitä aika mitättöminä pikkukukkasina, mutta minä pidän pienistä ja herkistä.


Rosy Dawn, on roosansävyinen, tummenee ilmeisesti vanhetessaan. Hyvin pikkuinen on hän.


Agrippinum on tämän vuoden ostos, istutin sen noin kaksi viikkoa sitten ja nyt se kukki. Kukka on pilkullinen tai ruudullinen, riippuu miten tämän nyt tulkitsee.


Tämä albo on esiintynyt kuvissa jo aiemmin kun se aloittaa aikaisemmin kuin muut myrkkyliljat. Tänä vuonna kaikki tuntuvat olevan hieman normaalia aikaisemmassa kun ollut niin ihanan lämmin syksy. Jossain on vielä kerrottu valkoinen alboplenum, onkohan se tuhoutunut viime talvena?

Hauska yksityiskohta näiden suhteen on, että mikäli puutarhassa kasvaa luumupuu, joka ei tuota satoa, kannattaisi sen juurelle istuttaa myrkkylilja. Se kun stimuloi luumua tuottamaan hedelmiä. Pitäisi kokeilla, minulla olisi passeli luumupuukin.

Kuin marmoria on puutarhan perällä kasvava Syklaami, odottelen josko se vielä kukkisi. Kukat ovat kai roosanlilat.


Ja postissa saapui vielä yksi unohtunut sipuli: valkoinen Varjolilja, aika muhkea ja suloinen, kuin artisokka. Se oli kostea ja tuoreen oloinen joten rynnistin istuttamaan sen heti kun luin, että kuivuvat hyvin herkästi. Näitä varjoliljojakin tahtoisin kerätä myös, tunnen myös niitä kohtaan jonkin sortin intohimoa. Viime vuonna ostin pari Marhanliljaa, jotka kasvattivat vasta tänä vuonna vartta (väriltään niiden pitäisi olla tummia). Luinkin, että se on niille aivan tyypillistä käytöstä, kukintaan voi mennä tovi. Kaikki kuitenkin kai kuuluvat Lilium Martagon -ryhmään, minusta varjolilja on vain nimenä niin paljon kauniimpi kuin marhanlilja. -

20 kommenttia:

  1. En ihmettele yhtään rakastumistasi myrkkyliljoihin. Ne ovat todella kauniita ja taitavat olla niitä viimeisiä kukkioita puutarhassa kun muut kukat ympärillä jo nuokkuvat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mari! Kyllä juuri niin kuin sanoit, yleensä kukkivat vasta kun muut jo lopettavat, ihania kukkia.

      Poista
  2. Todellinen jalokivi, tuohon ei voi olla rakastumatta! Miten ihmeessä olen sivuuttanut kaikki myrkkyliljat! Asia pitää korjata! Syklaami teki mulla lehdet keväällä ja kuihtuivat pois, kukkia tuskin enää kannattanee toivoakaan!

    Myös noihin marhanliljoihin olen ihastunut, vaikka nimi ei anna kukalle oikeutta! Ei anna varjoliljakaan! Mulla on valkeaa ja punaista varjoliljaa, sain ne entiseltä esimieheltä ja molemmat silti kukkivat ihanan kauniisti, niitä hänellä oli rikkaruohoksi asti...valkoinen varjolilja on kaunis ja pysyy puhtaan valkoisena ja siitä juuri pidän! Tilasin Kauppilasta lisää marhanliljoja, mulla on jo 'Sunny Morning' lajiketta ja sitä on tulossa lisää sekä 'Pink Morning' lajiketta!

    Voi että täällä puutarhajutuissa riittää rakastumista ja hurmaantumista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila! Vielä ehtii hommaamaan myrkkyliljoja, nehän kukkivat samana syksynä. Voih, ei sitä syklaamista tiedä, vaikka elpyisikin!

      Marhanliljat ovat aika ihania! Ihanalta kuulostaa tuo runsas määrä varjoliljoja. Minäkin sain muuten esimieheltä varjoliljaa, onko se joku pomojen kasvi :) Ihanalta kuulostavat nuo tilaamasi lajikkeet!

      Tuo on ihan totta, nettiä ei voi ehkä edes avata hurmaantumatta!

      Poista
  3. Upeita kukkia ja ihania kuvia!
    Minustakin Colchicum on kiehtova nimi. On tullut lapsena niin monta kirjaa luettua ja elokuvaa katsottua muinaisesta Kolkhiksesta.
    Mukavaa loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sara! Muinainen Kolkhis, ihana :) En voi toivottaa mukavaa vkl, se kun ehti mennä jo, mutta ihanaista syksyä sinulle!

      Poista
  4. Onpa ihania! Eka kuva aivan hurmaava ja kiehtovaa luettavaa myrkkyliljojen taustoista, sinä tiedät kasveista paljon!

    Minäkin tykkään kovin Varjo+marhanliljoista. Valkoinen varjolilja mulla aina kukkii. Marhanliljojen toivon vihdoin kukkivan ensi kesänä, on jotain mitä odottaa =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kurjenkello! Enkä tiedä, mutta luen paljon :)

      Ihana tuo valkoinen varjolilja, kiva kuulla, että se kukkii aina. Ehkä ensi kesänä sitten marhanliljat!

      Poista
  5. Minulle tulee alaston impi -nimestä mieleen Havis Amanda-patsas ja siksi nimitän kahta omaa myrkkyliljaani amandoiksi. En ole aiemmin niitä innostunut lisää istuttamaan, mutta tämä sinun postauksesi sai taas ideat viriämään. Vieläköhän vaikka Puutarhanikkareilta löytyisi sipuleita?
    Minäkin tilasin valkoista varjolilja, sillä se katosi meiltä muutama vuosi sitten. Punaista sen sijaan löytyy ja ostin myös muutama viikko sitten ihan uusia varjoliljoja, joiden väristä en edes ole varma. Tummaa punaista sinäkin pitäisi olla. Jännitystä siis tiedossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Between! Ihana tuo mantatarina! amanda kuulostaakin kauniilta. Puutarhanikkareilla oli ainakin yhtä lajiketta, tuota kerrottua. Voi itku, voiko varjoliljakin kadota kokonaan? Ihanalta kuulostavat ostoksesi, odotan innolla kuvia!

      Poista
  6. Eipä ihme, että olet ihan fiiliksissä ja tykästynyt noihin myrkkyliljoihin, sillä niin ihania ne ovat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kruunu Vuokko! Kiitos, ne ovat kyllä suloisia.

      Poista
  7. Aiva upeeta! Sulla o nuallekki otolliset paikat. Mun kokeelut otti takapakkia talaven aikana. Keväällä toine teki surkiat leherentyngät, eikä ny mitää näykkää, ainakaa viälä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Navettapiika! Voi ei, mutta jos vielä heräävät sieltä? Nämähän ovat normaalioloissa tosi myöhäisiä, etten yllättyisi jos vielä lokakuussa kukkisi teillä!

      Poista
  8. Myrkkylilja-nimi kuulostaa vähän pahalta, mutta kaunishan se on. Moni kukka sinulla vielä kukkii. Minullakin on mökkipihassa joitakin kukkijoita vielä. Kukkivat siellä pääosin nyt itsekseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Vilma! Pahaltako, minusta kuulostaa hieman jännittävältä :) Ihanaa, että mökilläsi kukkii!

      Poista
  9. Voih, talvi taisi viedä nämäkin, vieläkään ei nimittäin näy niistä jälkeäkään. Täytyy ostaa uusia kun niihin joskus törmään.
    Ja varjoliljat, nekin on aivan ihania. Tilasin niiden siemeniä, aion kylvää nyt syksyllä. Y
    Toivottavasti onnistuu:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pioni! Voi ei, veikö talvi? Jospa vielä heräävät sieltä. Siellä eurobulbilla ainakin olisi. Onnea kovasti varjoliljakylvöösi, kuulostaa aivan ihanalta!

      Poista
  10. Mielenkiintoinen symbioosi luumupuilla ja myrkkyliljoilla. Varjoliljat ovat kanssa kauniita, ja tietty sitä kauniimpia, mitä enemmän niitä olisi. Minä toivon, että ne lisääntyisivät pihallamme hitaasti mutta varmasti. Viime kesänä taisi yksi jo peräti kukkia. Se on ihan hyvä alku. =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos KesäKukka! Niitä voisi olla tosiaan enemmän, mutta kun ovat niin kalliita...jospa lisääntyisivät sitten! Hyvä alku on :)

      Poista