lauantai 7. tammikuuta 2017

Tilinpäätöshaaste

Tilinpäätöshaaste Anun puutarhasta, ihanaa kiitos  

Mitä unelmia toteutit 2016?


Ostin vaaleanpunaisen tähtimagnolian. Heti keväällä. Onkohan se hengissä tänä keväänä? Tuttuun tapaan en suojaa mitään. Lunta on aika reippaasti. Magnolia kukki kuistilla huhtikuun alussa, ihastuttava. Ostin sen kaveriksi valkokukkaiselle tähtimagnolialle. Yritin ottaa kuvia eri kukintavaiheissa. Olen valitettavan epäkiinnostunut kaikista raaoista hommista, puutarhan rakenteista ym. Enemmän innostun herkästi kasveista. 







Mitä opit?


Luulisin etten mitään...samat virheet teen uudestaan ja uudestaan. Ja kun kirjoitan tätä niin mieleen nousee vanha riparilaulu punaisesta kirjasta! Muistatteko tämän? Anna mun etsiä ja olla epävarma. Pakko tehdä varmaan siitä motto tälle(kin) vuodelle.

Muistaakseni nämä tuoksaritkin jouduin kylvämään uusiksi kun multa oli outoa savea ja mädätti ne. Uusi versio onnistui onneksi hyvin. Kesä ei ole kesä ilman kesäköynnöksiä. Mitähän sitä kylväisi tänä keväänä? Keijunmekot ja  Kelloköynnökset ainakin kyllästyttävät, jotain uutta olisi mukava. 

Mitä murehdit?



Kaikkea ja kokoajan. Erityisesti sadetta ja lämmön puuttumista. Kaipasin kunnon kesää ja kukkia. Tiedän mitä kaksi peräkkäistä sadekesää tekee erityisesti tulppaaneille. Surku. Tämä rivakka sademäärä oli tullut päivän kestävän reissun aikana täällä pikkuisessa puutarhassa. Kyrsi myös suunnattomasti koko kesän jatkunut raskas hiekkarinteen tasoitus kun rankkasateet piiskasivat. Haba kasvoi. Surin myös kameran viimeisiä hengenvetoa (ei varaa uuteen). En ole varma voinko jatkaa tätä blogiharrastusta enää tänä keväänä.





Mistä nautit?

Kasveista. Taimistokierroksista, yksin/kaksin/moninolemisesta puutarhassa. Väreistä ja niiden yhdistelmistä. Tarkistin olleeni ekalla ulkotaimistolla 3.4.2016 ja sieltä ostin tuon magnolian. Rakastan taimistoreissuja, on ihana katsella erilaisia kasveja, lukea nimikylttejä, nuuskia ympäriinsä tuoksuja ja ihastella värejä. Miten on mahdollista, että se on ilmaista vielä?
(kuva on tietysti taimistolta, taitaa olla Billnäsistä)


Tässä kuvassa on se fiilis mitä tahtoisin omaan puutarhaan (kuvakin on Billnäsistä, bistron kulmalta). Valurautaa, saniaisia, joista tulee villi ja vanha tunnelma, kiveä....

Mitä haaveita on mielessäsi vuodelle 2017?


Haaveilen tietysti uusista kasveista. Lista on jo kohtuupitkä ja sisältää puita, pensaita ja perennoja. Auts. Tahtoisin jatkaa paviljongin maisemointia erilaisin pensain (lehtimajaksi). Ja istuttaa ensi syksyllä lisää pieniä sipulikukkia nurmikolle. Jatkaa muutenkin puutarhan maisemointia luontoon erilaisin pensain ja luonnonkukin. Tahdon, että puutarhani on villi. Mielessäni siintää puutarha, jossa on liukuvärjättyjä tunnelmia, reunuksettomia ja vapaita kukkapenkkejä ja paljon pensaita. 


Puutarha tarjoaa jatkuvaa inspiraatiota ja iloa, tässäkin on miniaidanne puksipuusta, jonka yhtäkkiä innostuin leikkelemään eräänä iltana puutarhassa. Puutarhanhoito on kuin askartelemista, mutta materiaalit ovat aina saatavilla. Tai no ainakin lähes. 


Rakastan katsoa kun puut kasvavat. Ihan pienestä Katsurastakin on tullut jo vuosien saatossa minua pidempi. Pergolassa verhot heiluvat. 

Saanko antaa tämän haasteen teille? Piti olla nopsa, jotta ehtisin kerrankin ennen, mutta voi olla, että siltikin myöhästyn...(seuraavan haasteen kun ovat varmasti kaikki jo saaneet, sen kimppuun seuraavaksi)




Vaaleanvihreää

Kukkia&Haaveita
Suvikummun Marja &
Kivipellon Saila


ps. tekstit heittäytyivät randomilla eri kokoisiksi eivätkä tottele. Olkoot sitten niin.

34 kommenttia:

  1. Ihania haaveita ja fiiliksiä, tunnelmia, onnistumisia, odotuksia, pettymyksiä... niistähän on puutarhavuosi tehty, kaikesta siitä. Toivottavasti pinksu söpömagnolia selviää tästä talvesta! Oi vitsit tuota saniaista ja valurautaa, klassikkoyhdistelmä... kaunis ja romanttinen.
    On tosi kivaa, että kaikki eivät ole järkeviä ja mieti kaatoja, muureja ja taimietäisyyksiä, sillä sehän on hirmu tylsän pragmaattinen lähestymistapa, joka tyypillisesti tappaa luovuuden ja tekemisen ilon. Yritän ottaa sinusta oppia, antaa palaa ja ottaa rennosti, sillä asenteestasi minusta tulee läpi se viisaus, että joka tapauksessa kasveista ei koskaan tiedä, mikä onnistuu ja mikä ei - ja jos maailmanloppu tulee huomenna, niin tänään kannattaa joka tapauksessa istuttaa puu. Jonkinlainen hullu optimismi, jääräpäisyys tai muu luonteenpiire, mainio!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila ystävällisistä sanoistasi! Mutta älä nyt sentään ota oppia huolettomuudestani, minä kyllä puolestani ihastelen kovasti käytännön ihmisiä, jotka tekee eikä meinaa, kuten sinä esimerkiksi!

      Poista
  2. Hei, ihanaa, että Sinäkin nautit kasveista. Se on se juttu. Vuodet ovat erilaisia. Joku menestyy ja joku ei. Tietynlainen villiys ja vapaus viihtyy pihallasi.
    Billnäsin taimisto on ihana. Koko se ympäristö on niin rehevää. Muutenkin taimistot ovat ihania ajanviettopaikkoja.
    Toivon, että vaaleanpunainen magnoliasi selvityy talvesta. Onhan se Juudaskin selvinnyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Irene! Kasvit on kaiken a ja o! Koskaan ei oikein tiedä mikä onnistuu ja ei. Minusta Billnäsin taimisto oli outo..ja myyjä varsinkin. Pimahteli siellä itsekseen. Seutu on niin ihanaa ja superkaunista! Juudaksen toisesta talvesta ei olekaan vielä tietoa...

      Poista
  3. Ihania haaveita! Villi puutarha kuulostaa niin mielettömän upealta! Ja magnoliat, ah...
    Ja älä vain katoa blogistanista, kyllä asia jotenkin järjestyy!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pioni! Kiitos kannustuksesta! Vielä en ole ratkaisua asiaan keksinyt...nyyh

      Poista
  4. Kivat vastaukset. Sopiva villiys ja rehevä ryöppyävyys puutarhassa viehättää minuakin;)
    Toivottavasti upea magnoliasi selviää talvesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Puutarhamyyrä! Me olemmekin sitten samoilla linjoilla, tosi mukava kuulla!

      Poista
  5. Murehdit kaikkea ja koko ajan... Itsekin olen koko ajan jostain huolissani. Ihan turhaan. Tiedän. Älä lopeta bloggaamista, vaikkei olisi kameraa! Voitko ottaa puhelimella kuvia? Tai käytä olemassa olevia kuvia ja kirjoita uudet jutut!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Vilma! Tiedän, että meitä murehtijoita riittää, valitettavasti. Puhelin on aika surkea, mutta jossain vaiheessa toivon, että saisin kameran...

      Poista
  6. Oi toivottavasti jatkat. Minusta kuvasi ovat ihania, ehkä jostain löytyisi vaikka käytetty kamera? Sellainen voisi olla edullinen vaihtoehto.
    Magnoliat ovat upeita, kiva kuulla että ne ovat menestyneet sinulla noinkin hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Barbajovis! Ihanasti sanottu, olen kiitollinen! Pitäisi varmaan perehtyä kamera-asiaan...lääh puuh. Ei minulla ole menestynyt kuin vasta yksi magnolia ja sekin kärsi kyllä viime talvesta, jatkan kokeiluja...

      Poista
  7. Minä olen ihan noviisi koko bloggaamisessa ja puutarhanhoitoakin teen ihan fiilispohjalta -tulokset on sitten mitä on, mutta matka, haaveilu ja joku onnistuminen kantaa taas pitkään. Joten älä nyt vaan lopeta tätä harrastusta, asioilla on tapana järjestyä!:) Upea magnolia sinulla, mie en oo edes uskaltanut hankkia, kun pekään ettei talvetus onnistu... Kiitos haasteesta, otetaan työn alle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sirkku! Haaveilu kantaa! Sinulla on ihana blogi, älä yhtään vähättele itseäsi. Kiva jos otat haasteen vastaan!

      Poista
  8. Kauniita magnoliakuvia ja ihania unelmia! Toivottavasti haaveesi toteutuvat ja saat kamera-asiankin järjestymään!

    VastaaPoista
  9. Nyt pois tuollaiset puheet bloggaamisen lopettamisesta. Nautit selvästi hyvin paljon kasveista ja niiden kasvattamisesta ja se inspiroi meitä muitakin. Kyllä se kuvaus onnistuu hyvin kännykälläkin, kuten tuossa aiemmin mainittiin.
    Blokkaamisiasi odotellen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kruunu Vuokko! Puutarhablogi ilman kuvia on surkeaa...jostain kamera täytyisi saada. Kiva kun käyt täällä, kiitos!

      Poista
  10. Ihania haaveita ensi vuodelle, eikä ollenkaan mahdottomia. Toivottavasti saat kameran kuntoon tai tuorestettua. Yllättäen myös kännykkäkuvat on tänä päivänä laadukkaita, et välttämättä tarvitse erikseen kameraa.
    Aivan loistavaa puutarhavuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Riitta! Tässä iässä on ehkä jo jotain realismia...kiitos kamerakännyvinkistä! Loistavaa puutarhavuotta sinullekin!

      Poista
  11. Totta, miten itse en tajunnut mainita taimistokierroksia! Tosin tein niitä kuluneena vuotena aika vähän, nyt juuri jos pääsisi, sekoaisin varmaan onnesta. Luovuus pääsee valloilleen puutarhan parissa ja mikä ihaninta, jokainen saa toteuttaa juuri niitä omimpia innoituksen kohteitaan. Sinun intohimosi ja todellinen vainusi mitä ihanimpiin kasveihin välittyy kuvistasi ja teksteistäsi ja lukijoiden kasvihaavelistat taatusti pidentyvät täällä heidän käydessään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maria! Ehkä jos et paljoa nyt käynyt niin se pääsi unohtumaan? Puutarhanhoito on ihanaa ja vapaata. Kukin tavallaan! Kiitos paljon!

      Poista
  12. Taimistokierrokset on ihania, varsinkin jos mukaan on varattu aikaa sen rahan lisäksi :) Magnolioista mulla on menestynyt vain pensas- ja japaninmagnolia. Nekin joten kuten kukkimatta vielä. Mutta olenkin V-vyöhykkeellä, mikä vähän heikentää mahdollisuuksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tita! Minä tykkään käydä ostamattakin, riittää kun saa katsella ja ihastella! Hyvin olet saanut magnoliat viihtymään vaikka olet vitosella, upeaa!

      Poista
  13. Oi kiitos haasteesta! Pääsen sitä varmaan pian tekemään. Sinulla on niin paljon kaikkea ihanuuksia, että toivon jotan mahdollisuutta saada keväällä kuvia. Vähintään itsellesi (toki toivon myös bloggaamisen jatkuvan). Jotkin kesäkuvat vain sykähdyttävät talvella valtavasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vaalean vihreää! Kiitos itsellesi kun aina muistat minua haasteilla! SE on ihanaa. Kiva jos vastaat. Ja kiitos myös kun jaksat hörinöitäni lueskella :)

      Poista
  14. Voi, kiitos, kiitos haasteesta ♥
    Tuo magnolia on niin huippusuloinen!
    Ihanan hersyviä unelmia sinulla ja ne murheet voisi vaan koettaa unohtaa, kun kuitenkin sataa jos on sataakseen. Vaikka miten murehtisi. Se kamerajuttu on kyllä harmillinen, mutta kyllä sinä jotain keksit. Kuvaat kännykällä. Tai kameraliikkeestä saa tosi edullisestikin käytetyn kameran. Jos harkitset käytettyä, niin kantsii hankkia liikkeestä, siellä käytetyilläkin on takuu...
    Taimistokierrokset ovat tosiaan parhautta. Suorastaan euforiseen olotilaan pääsee, kun lähtee käymään Vakka-Taimessa. Onneksi se on tässä lähellä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi Marja! Pakko vaan mennä eteenpäin ja unohtaa kupsahtaneet kasvit! Käytetty olisi varteenotettava idea! Taimistoilla tulee onnelliseksi, odotan jo kovasti, että pääsee. Kiva kun sinulla on taimisto lähellä :)

      Poista
  15. Toivottavasti bloggaamisesi ei lopu kameran hajoamiseen, blogisi on niin inspiroiva ja innostava! Itse kuvailen vanhalla Nokialaisellani ja hyvin olen pärjännyt, vaikka oikea kamera onkin haaveissa. Ihana magnolia, tuollainen on ollut jo pitkään hankintalistallani. Taimisto reissut ovat ihania, niissä on mukava viettää aikaa tutkien ja ihmetellen, eikä aina tarvitse välttämättä ostaakaan mitään (jos pystyy hillitsemään itseään).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Mari! Itse olet inspiroiva! Hyvä vinkki tuo kännyllä kuvaaminen. Toivottavasti saat magnolian keväällä! Taimistolla on ihanaa eikä aina tarvitse edes ostaa mitään :)

      Poista
  16. Kiitos haasteesta Sametti Hortensia!

    Voi Sinun ihanuuspuutarhaa ja haaveita! Nuo magnoliat ovat niin upeita, niin kauniita! Harmillinen juttu kun kamerasi sanoi sopimuksen irti, mutta onhan Sinulla kännykässä kamera, sillä mennään pitkän aikaa, kännyköissä onkin joskus oikein hyvät kamerat, bloggaamista älä hyvä ihminen edes haaveile lopettavasi!

    Taimistoilla on tosi ihana käydä ajan kanssa joko yksin tai hyvässä seurassa, hiljalleen tutkien, löytäen ja haaveillen, hyvä seura on parasta, ajatukset voi jakaa heti paikan päällä! Itse olen harrastanut sellaisia päivän kestäviä puutarhamatkoja, niitä on suunnittelilla ensi kesäksikin - hyvässä seurassa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila kun otat haasteen vastaan! Kännykkä on hyvä idea :) Taimistolla on ihana käydä, varsinkin ystävän kanssa. Minä käyn kylläkin usein yksin. Puutarhamatkat olisivat ihania, sellaisesta minäkin haaveilen!

      Poista
  17. Toivottavasti saan lukea jatkossakin juttujasi. Sinulla on niin mieletön valikoima kasveja, että niissä on ihmettelemistä. Hyvää viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maarit! Sinulla on myös ihania kasveja! Kiitos kun käyt täällä!

      Poista