sunnuntai 10. joulukuuta 2017

Joulukuu: alkuja & unelmia


Nyt olen 100% varma, tämä on Colchicum hungaricum Valentine, ystävänpäivän tienoilla kukkiva myrkkylilja. Hyvinhän tuo kukinta näyttää etenevän
Syksyn viimeinen aleostos tänä vuonna: veripyökki, on säilyttänyt lehtensä pronssisina kiinni puussa. Miten kaunis. Ruotsissa näitä aikanaan ihastelin kovin, talven yli lehdessään säilyvinä, jäi varmaan alitajuntaan asumaan
Jouluruusumaassa on myös kaunista, paljon nuppuja. Nämä ovat kevätpuolella kukkivia helleborus orientaliksia eri väreissä
Vaaleajouluruusut ympäri puutarhaa ovat nupulla, ikinä ei vaan tule heille sopivaa kukintahetkeä...ne holtittomat, ikuiset sateet...
Syyskrookuksia nousee sieltä täältä, niitäkin eri väreissä yhä vaan
Lumikelloja myös! Ihania valkeita päitä kurkistaa joka puolelta puutarhaa. Löysin vielä pari pussukkaa alesta, jotka istutin johonkin uuteen paikkaa, jota en muista. Ihana yllätys vielä tulossa.
Tukholmasta asti raahasi mieheni kukkasen minulle, todella pienen amarylliksen baby doll. Olen hyvin ihastunut näihin pikkukukkaisiin sipuleihin. Ja onnistuneen parisuhteen salaisuus saattaa piillä muutenkin kukissa...
Marras- ja joulukuun olen nautiskellut leikkokukista, vuokoista, leinikeistä, eucasta, amarylliksistä....kaikki käy...
Välillä lumi on käynyt kuorruttamassa maiseman
Vieraannäköiseksi, mutta hävinnyt pian pois
Joulutähti & kynttilä loistavat pimeydessä
Tyttöpoweria minikuusessa

Suuri rakkauteni amaryllikset! Kaikissa väreissä, joka huoneessa. Värillä tai muodolla ei ole väliä minulle, pidän näistä kaikista niin paljon. Hyasintti on joka huoneessa myös tuoksua tuomassa. Ihastuttavat hopealehvät ovat Elsan lempituolista ❤
Joulu tulla jollottaa. Musta kuusi löytyi Tokmannilta. Lapset vähän nikotteli, mutta laitoin joulurockin soimaan ja ystäväni sai koristella kuusen pikkujouluissamme. Lopputulos on -etten sanoisi- elegantti! 

Pyytäisin kaikki mukaan kertomaan ensi kevään kasviunelmista. Haaveiden ostoslistaa. Olemmehan sen ansainneet, eikös...Selvisimme jälleen yhdestä kuolemanpimeästä marraskuusta. Kalmankalpeina, mutta porskuttaen eteenpäin.

Omat unelmani liittyvät tietysti kirsikoihin jälleen. Olen päättänyt hankkia kolmannen rusokirsikan, tällä kertaa paviljonkiin. Lisäksi olen aina hylkinyt alppiruusuja, mutta nyt tahdon sellaisen jättiläiseksi kasvavan naapurin rajalle kuusiaidan suojiin. Lajikkeella ei suurta väliä, kunhan on kestävä. Sain hillittömän inspiraation Tukholman Kungsträdgårdenissa. Kolmantena unelmana kannan povellani haavetta kiviportaiden reunustamisesta kukkasin. Mikä on luonnollisesti hurjan epäkäytännöllinen idea. Sopivaa kasvia en ole vielä keksinyt. Haaveilemisiin!

25 kommenttia:

  1. Itsekin innostun amarylliksistä valtavasti joka syksy. Tänä syksynä olen kasvattanut sipulista kukkaan kerrottuja, yksinkertaisia, tumman punaisia, oranssin punaisia, raitaisia, pinkkejä ja persikkaisia kukkijoita. :)
    Suuremmin en ole vielä ensi kasvukaudesta haaveillut, sen aika koittaa joulun jälkeen. Silti olen vähän jo suunnitellut köynnöksiä viime kesänä valmistuneeseen pergolaan: viiniköynnöksiä, erilaisia kärhöjä, köynnösruusuja.... ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Puutarhamyyrä! Amaryllikset ovat ihastuttavia kaikissa väreissä! Itse olen nyt eniten ihastunut hempeisiin ja yksinkertaisiin. Köynnökset kuulostavat ihanalta! Kiitos kun kerroit!

      Poista
  2. Ihania amarylliksiä, omani odottavat vieläkin istuttamista, joten niiden kukinta taitaa venyä joulun jälkeen, mikä ei todellakaan haittaa. Ihana tuo veripyökki, upeat lehdet, en ihmettele että ihastuit siihen. Sulla on luvassa ihanaa kukintaa kevääksi, en malta odottaa noiden jouluruusujen kukintaa, toivottavasti laitat kuvia niistä.
    Ensi keväänä haaveissani olisi yhden ison kukkapenkin uudistaminen, jonka reunaan ladon kiviaidan ja taitaa sinne muutama uutuuskin muuttaa. Ihanaa joulunodotusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mari! Ehtiihän ne myöhemminkin, yhtä kauniita silloinkin! Kiitos, laitan toki kuvia jos niitä kaivataan :) Ihana kun kerroit projektistasi, kiviaita kuulostaa hyvin ihastuttavalta! Nyt kiinnostaisi kuulla mitä uutta aiot sinne istuttaa. IHanaa joulunaikaa sinulle!

      Poista
  3. Amaryllis on joulukukkien kuningatar.
    Kauniita kuvia.
    Mukavaa toista adventtia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kruunu Vuokko! Kyllä se niin taitaa olla! Kiitos paljon, onnellista joulunaikaa sinulle!

      Poista
  4. Mukavaa kuulla sinusta!
    Amaryllis on minunkin lempijoulukukkani. Parhaillaan kukkii valkoinen, joka taitaa olla jotain kerrotun ja yksinkertaisen välistä. Kuusi viime vuosista alas tunkee vain lehteä. Ei tietoakaan kukkavanasta. Vielä en luovuta, sillä sipulit ovat jämäkän näköisiä.
    Tarkoitus on tehdä ensi kesää varten jonkinlainen suunnitelma vähintäänkin hankittavista kasveista ja päässä pyörii pari muutakin ideaa. Pitää vain ensin hoitaa joulu pois jaloista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ...siis kuusi viimevuotista amaa...

      Poista
    2. Kiitos Between! Mukava kuulla sinustakin! Amaryllikset ovat niin kauniita, koskaan ei tiedä kuka kukkii ja kuka ei, mutta aina kannattaa yrittää. Ideointisi kuulostaa mukavalta! Iloista joulunodotusta!

      Poista
  5. Ihastuttavia värimaailmoja niin ulkona kuin sisällä! Meillä ei mitään piippoja ole missään, syksyiset kukkavanat lojuvat jään ja lumenrippeiden seassa. Amaryllikset ovat onneksi ilonamme, ensimmäiset jo kkinnan lopussa. Puutarhaihmemaailmasi on selvästi soluttautunut myös sisälle - niin satumaailma siellä hallitsee!

    Suunnitelmat hautuvat vielä hämärässä ja odottavat valon lisääntymistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pirkko! Kiitos paljon! Joko teillä on jäätä? Tännekin tuprutti nyt kunnolla lunta. Lisää amarylliksiä pian, eikö :) Hihii, ihana tuo satumaailma, en ole ajatellutkaan niin.
      Kerrothan sitten suunnitelmistasi! Onnellista joulunaikaa!

      Poista
  6. Hei marraskuuhan tosiaan meni jo :). Se ajatus piristää, muuten on kyllä vielä niin pimeetä. Ihanaa jos jouluruusut pääsisivät kukkaan ettei ylläri kova pakkanen nujerra niitä, niinkuin on jonain vuonna käynyt. Istutin syksyn viimemetreillä koristeomenapuun, joten sen kukintaa ja kevättä on hyvä tässä odotella :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maria! Luojan kiitos meni! Hurja pimeys on taasen. Toivon mukaan jouluruusut nyt kestävät. Ihana tuo koristeomenapuu, hyvä ostos :) Iloista joulua!

      Poista
  7. Ihanaa tosiaan: marraskuu on ohi! Joko uskaltaisi miettiä kevään istutuksia...No ainakin istutan pari omenapuuta, päärynäpuun, marjapensaita, pienen taikinamarja-aidan, pioneja mökille, kärsäkalloja ja kolmilehtiä metsäpuutarhaan... Mitäs vielä..Daalioita ja liljoja. Voi kun olisi jo kevät!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Reetta! Ilman muuta uskaltaa! Kuulostaa hienolta listalta, ihanaa! Voi kun olisi kevät, ei jaksa enää odottaa...Iloista joulua!

      Poista
  8. Ihania haaveita sinulla ja toivottavasti saamme jakaa niiden täyttymisen sinun kanssasi. Hyvää alkavaa viikkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Nila! Mieluusti kuulisin myös sinun haaveistasi! Onnellista joulua!

      Poista
  9. Selvisit hengissä 😍😍
    Viimeiset sipulit laitoin maahan runsas viikko sitten ja oli ihanaa!
    Hmmmm.....en osaa sanoa haaveista.
    Varmaan jotain pinkkiiii...😘
    Musta kuusi on magee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Leenajaipanat! Henki pihisee :)
      Ooh, kuulostaa hyvältä! Odottelen raporttia haaveistasi, pinkki kuulostaa hyvältä! Olen ihan rakastunut tähän blackykuuseen :D

      Poista
  10. amaryllikset ovat todella ihania, samoin nuo kuuset!

    VastaaPoista
  11. Ihania piippoja ja kukkiakin vielä/jo💚 Valon puolta kohti mennään, enää kolme päivää talvipäivänseisaukseen👍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minna! Onneksi se talvipäivänkeikaus! Tosin helmikuussa vasta valostuu, tammikuu pitää vielä jaksaa...

      Poista
  12. ♥ Ihana postaus! Minulla on haaveena mm. yksien kiviportaiden rakentaminen ja niiden reunustaminen laventelilla. :) ♥ Oikein hyvää ja rauhallista joulua! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sara! Eikä, ihanalta kuulostaa portaat ja laventeli! Näytäthän sitten minullekin?? Onnellista joulua sinulle ja perheellesi!

      Poista