sunnuntai 11. marraskuuta 2018

Himmentynyttä kauneutta

On vuoden pimein ajanjakso. Sateen ropinaa mustalle asfaltille. Puutarhaa ei arkisin enää näe. Ikävöin puutarhaani...
Kuistilla tuoksuttelen tasettaja ja hyasintteja....Nuuskin kauppareissuilla viherosastoilla kukkia. Aurinkoa ja valoa ei ole hetkeen näkynyt. Surullista. 
Nyt niitä pikkusipuleja löytyi vielä pilkkahintaan ja istuttelin puutarhaan.  Omituisia jämäsipuleja. Grape ice -helmililjoja,  valkoisia helmililjoja & muutama narsissi.

Ensimmäinen turhautumisvaihe on jo saavutettu. Kaipaan mullassa möyrimistä, yleistä nyppimistä ja puutarhassa olemista. Kun on niin pimeää. Viikonloppuisin piipahdan ulkona sateessa ja syöksyn pian takaisin turvasatamaani eli sohvalle. Kuivan kesän päätteeksi saatiin sateinen loppuvuosi.
Tänään tsekkauskierroksella näkyi ihan hurjan paljon piippoja & alkuja!  Vai mitä sanotte näistä?
Helmililjoja, otaksun
Krookuksia ja muuta kaunista
Syyskrookuksia nousee yhä vain sieltä täältä 
Havut ovat nauttineet kovasti sateista. Hopeinen kartiovalkokuusi on ekstrasininen. Vihreinä loistavat puutarhan jalokivet: kevätlinnunherneet & sinivuokot
Lehdessä on säilynyt vielä pieni happomarja ja on saanut kauniin oranssin syysvärin
Hopeakuusi salaisessa lehdossa, uutta kasvua näkyvissä
Tuossa keskellä, näettekö? Ihan minipieni valkoisen sinivuokon nuppu
Jouluruusujen nuppuja löytyy ympäri puutarhaa, ihana piristysruiske kaamosaikaan
Tökin näistä myöhäisistä syysistutuksistani lappuja puutarhaan, jotta älyäisin olla kaivelematta liian innokkaasti. Maa oli kosteaa ja muhevaa taas, matoja möngersi hulluna tuhoamassa nurmikkoa. Puutarhan kauneus on aika himmeää jo, vain kalpea aavistus uudesta keväästä on aistittavissa. 

9 kommenttia:

 1. Puutarhassa alkaa kauneus tosiaan olla näin marraskuussa ihan himmeimmillään ja lähinnä vain havut luovat kaivattua vihreyttä ympärilleen.

  VastaaPoista
 2. Ihan uutta kasvua noin paljon näkyvissä! Ja sitäpaitsi, sinulla on myös puutarha sisällä...

  VastaaPoista
 3. Jaksaa, jaksaa. Arkisin ei puutarhaa näe mutta aina en edes halua, kuka sitä mutalehtoa ja ruskeaa kasvustoa edes haluaisi nähdä. Jouluruusu pitääkin käydä tarkistamassa, näkyisikö yhtään nuppua.

  VastaaPoista
 4. Meilläkin syyskrookuksia nousee maasta, tänä syksynä istutettuja. Mutta eivät ole auenneet, vaan nuppuvaihe kyllä on kestänyt pitkään.

  VastaaPoista
 5. Minullakin on tuota samaa narsissia ('Delnashaugh') istutettuna. Meillä ei vielä jouluruusuissa nuppuja näy, eikä tarvitsisi näkyäkään. Helmililjat sen sijaan ovat kasvattaneet lehtitupsut. Toivon todellakin, että sää kylmenisi ja tulisi lunta, ettei puutarha kohta herää luulemaan, että on poikkeuksellisen pimeä kevät. Lumi toisi myös valoa tähän harmauteen. Ihanat tasetit kuistilla <3 Hyvää uutta viikkoa!

  VastaaPoista
 6. Oi, oi, sullahan näyttää paikkapaikoon ihan keväältä. Lunta sais tulla kuitenki seuraavaksi. Loppuus tämä synkin pimeys ja sais kasvit suajaa niskahansa.

  VastaaPoista
 7. Tämä on koettelevaa aikaa, viikko tosiaan menee, ettei näe puutarhaa lainkaan. Nytkin sataa kohisten - toisaalta hyvä, kun kuivan kesän jälkeen maa saa vettä varastoon. Olet kuitenkin löytänyt pikkuruisia toivonkipinöitä puutarhastasi! Minullakin pilkottaa jouluruusun nuppuja:) Tsemppiä, Samettinen!

  VastaaPoista
 8. Voisi luulla että pikkuinen puutarhasi olisi jo keväässä, melkoisesti piippoja näkyvissä.
  Tämä harmaus ja pimeys alkaa jo riittämään, kaipaan niin kevättä ja hetkiä puutarhassani. Yritetään jaksaa, onneksi sinulla on jotain ihanaa tulossa mulla alta.

  VastaaPoista
 9. syyskrookus on kyllä ihana piristäjä!

  VastaaPoista