sunnuntai 2. elokuuta 2020

Syysasetelmakasveja & muutamia kasvihankintoja

Illat pimenee, vaatii taas totuttelua...kävin poimimassa pari viikkoa sitten mustikat ja hillat lähimetsästä. Metsässä tuli vastaan muutama mustikoilla herkutteleva koirakin (niin söpöä!). Myös pakastin on tuupattu täyteen vadelmia ja mansikoita. Olen aina ollut hulluna marjoihin. Meidän luontopihassa on ihan turha viljellä mitään, kaikki syödään lintujen/oravien/pupujen/ketun/? toimesta. Nyt on lähtenyt kynnysmattokin jonkun matkaan palasina! 


Talvitammen lehti löytyi puistosta, kaunis. Terho on viime syksyltä läheisestä pähkinäpensaslehdosta. Löysin sen käsilaukustani, uups. Kuten myös aika monta rusentunutta suklaapatukkaa ja tyhjää suklaakäärettä - nyt muistankin mitä tein viime talvena....

Kasvihuoneen singelilattia on kaunis. Yllättävän paljon tullut ihastuneita huokauksia puutarhan vierailijoilta. Kivissä on jotain ikiaikaista ja nostalgista ja ääni herättää monissa lapsuuden rantamuistoja.

Prunus avium Sunburst (itsepölytteinen imeläkirsikka) teki paljon kirsikoita tänä vuonna ja syötiin ne suoraan puusta melko vaalean värisinä (ehtiäksemme ennen lintuja). Tajunnanräjäyttävän hyviä! Kyllä vaan imeläkirsikat ovat aivan eri tasolla kuin hapankirsikat. Taidan luopua kokonaan hapankirsikoista. Yksi puu lähti jo systerin puutarhaan. 

Ikeasta aurinkokennovalaisimet - kultaiset

Hyvin viehättävät illan pimeydessä. Edessäpäin on vielä elokuun pimenevät illat. Oli hyvin sateinen heinäkuu, katselin juuri tilastoja. Meillä on satanut 139,1 milliä heinäkuussa. Eniten oli satanut Isojoella 193 ml.  En oikein tarkalleen tiedä missä Isojoki on, yhdistän nimen vaan Kyllikki Saaren murhaan. Itä-Suomessa on myös tullut paljon vettä Ilomantsin seuduilla. 

Sisäänkäynnin luona oli kelloköynnöksiä, tuoksuherneitä & keijunmekkoa, kuten niin usein ennenkin

Omenilla punaposket, ympäri puutarhaa alkaa näkyä punnerrusta muutenkin

Kuistin ikkunasta jo ihanan vehreä näkymä kivikkoon. Katsura, Lehtikuusi, tuijia ja jotain muitakin kasveja

Lasi jääkylmää ranskalaista roséeta paviljongissa. Koronakevät nosti roseeviinin myyntilukuja 75 %. Onko ruudun takana muita roseeviinin ystäviä..?

Keittiön ikkunan takana pelargoneja, kuten aina

Tuomipihlajien marjat ovat kypsyneet. Linnut popsivat ja sotkevat paikkoja 

Syysasetelmien tekoa on suunnitelmissa
Oikealla minikasvikokoelmaan uusi kasvi, sydämen muotoinen. Minikasvit on ihania!

Syyssetti valmiina. Tädykkeitä, hopeatammea, sypressi, hopealankaa & liuskelehtinen muratti. Ostin nämä jo heinäkuun alkupuolella ja jätin sateen suojaan kasvihuoneeseen. 

Eilen ostin lisää syyskasveja. Pronssin sävyistä heinää, kaksivärinen syklaami, sypressi ja havucalluna

Eilen kävin taimistoreissuilla. Miten siellä tulee aina niin onnelliseksi...ramppaan jatkuvasti taimistoilla, useinkaan en osta mitään (vaatii luonteenlujuutta), mutta oppii paljon kasvien ulkonäöstä, kukinta-ajasta ja nimiä jää päähän. Superhieno kasvi on Verbena officinalis Bampton. Yritän tietysti talvehdittaa kasvin. Sen voisi kokeilla istuttaa maahankin, mutta haluaisin ruukkukasviksi kyseisen yksilön. Joten kuistille matkaa pakkasten tullessa. 

Monta vuotta tätäkin harkinnut ja nyt sen toin kotiin. Punahattu Vintage wine. Oli pakko ostaa, kun taimistolla näissä lenteli perhosia...

Vanhat puutarhani punahatut ovat vielä tässä vaiheessa. Kylvin vuosia sitten valkoisia ja roosansävyisiä hajakylvönä ja sain monta taimea. Rakastan punahattuja tosi paljon. Siemenestä kasvatetut ovat kasvaneet paremmin kuin taimistolta ostetut. Jotenkin ovat hieman temppuilijoita. Onko Suomen kylmä ja pitkä talvi niille liikaa kenties. 

Kukkatalosta kultainen tammenterho, sopii niin kauniisti syysasetelman koristeeksi

Tuoksuherneet vielä kukkivat, poimin tuoksua maljakkoon. Tänä kesänä kukkivat etuajassa, varmaan lämpimästä alkukesästä johtuen. 

Riesling -viiniköynnöksen ekat pallerot ikinä. Riippuvat paviljongin katosta. 

Pergolan edustalla pensaat ja puut ovat kasvaneet ja tuuhevoituneet

Kaariportista ei ole voinut kulkea vähään aikaan ja syy on tässä: pieni linnunpesä. Ihanat vauvalinnut siellä piipittivät ja äiti ruokki.

Paviljongissa myöhäisemmät kärhöt alkavat kukkia. Clematis diversifolia Hendryetta. En oikein pääse isokukkaisten kärhöjen makuun, joten olen luovuttanut aiemmin ostamani eteenpäin ja korvannut näillä kellomaisilla & pienikukkaisilla. Toisessa pylväässä kasvaa Mary Rose, se on vasta aloittamassa kukintansa. Paviljongissa on 6 pylvästä. 2 niissä kasvaa alppikärhö, 2 keskikesällä kukkiva viinikärhö ja 2 sitten näitä myöhemmin kukkivia, jotta voi nauttia maksimaalisesti kärhöjen kukinnasta. Joka pylväässä kasvaa kyllä myös ruusunätkelmää, koska se kukkii lähes koko kesän.

 
Ruusunätkelmä on vaan niin käsittämättömän nätti

En tajua miksi, mutta saan aina kesällä viherkasvibuumin..taustalla näkyy pergola. Olkkarin ikkunalauta on paikka, jossa on aina kukkia...

Ostin Tuonenkielon alun

Raidallisen maijan

Kukkapöytäni, jonka ylle vaihdoin paratiisijulisteen 😍 Kukat ovat muuten vähän rehevöityneet tästä reppanasta alkukevään hetkestä. Vein ne nimittäin ulos sateeseen, kovasti piristyivät. 

Minikasvikokoelman osia

Käenkaali on jo yli kymmenvuotias

Pikkuinen palmu on uusi kasvi kuistilla. Yleensä en saa näitä menestymään, mutta kokeillaan taas...

Huvilatunnelmaa kuistille
Maalasin isoäidin kaapin vanhan roosa sävyiseksi

Ystävältä mitä kaunein kukkakimppu, maitokahvin värisiä neilikoita 

Heräteostos puutarhaan: Viburnum bodnantense Dawn. Olen aina ajatellut, että ei ällöjä heisikasveja puutarhaani...mutta oli pakko kokeilla kun oli niin halpa ja kukki superaikaisin vähän näsiän tapaan (jos kukkii Suomessa eli arka on). On hieman sellainen olotila, että saattaa kuolla ekana talvenaan. 

Hyvästi kukkatapetit. Kesäprojektina seinät ovat saaneet uuden pellavanvärisen maalin. Tapettikerrosten irroittaminen oli melkoinen urakka. Kuivakukka valittiin lapsen kanssa sävy sävyyn. Millainenhan loppuvuosi on tulossa..?  Luin, että jotkut yritykset ovat jo viettäneet jenkeissä joulua. Koska ei ole varmaa, että tänä vuonna joulua tulee. 

Alkukesän kevyt toiveikkuus on poispuhallettu. Se ihana ja hykerryttävä odotuksen tunne, kun laittelee siemeniä multaan ja haaveilee valoisista kesäöistä. Nyt rinnassa tuntuu jo arjen paino. Käynnissä on syystohinat. Tilasin  juuri jumalattoman kasan syyskukkasipuleja. Satsasin tulppaaneihin tällä kertaa erityisesti. Pitää vielä keksiä miten voin istuttaa ne ilman, että fasaani syö kaiken. Tänään ajattelin istutella syyskukat, riipiä ekaksi kesäkylvökset pois ja sitten vaan nautiskella elokuusta.  Onnellisia elokuun päiviä kaikille 🌻

12 kommenttia:

  1. Kauniita yksityiskohtia olet luonut puutarhaasi. Keijunmekko on minun suosikkini ja aina kun sitä näkyy ei voi olla pysähtymättä nautiskelemaan sen kauneudesta. Ihanaa elokuun alkua sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kaisa! Keijunmekko on valtava ihana. Onnellista elokuuta sinulle!

      Poista
  2. Haikeat syyskesän tunnelmat, pitenevät varjot saavat minussa aikaan surumielisyyttä, maailmanlopun enteitä. Joulua en silti alkaisi viettää ;-) Täytyy toivoa, että jenkkilässä joulua valkoisessa talossa viettää joku muu kuin herra T.
    Ooh, mistä löysit Viburnum b Dawnin? Se on niin brittipuutarhojen klassikko, olen haaveillut siitä hulluna jo vuosia.
    Sait minut ynnäämään yhteen sademäärät, jotka kirjaan puutarhapäiväkirjaan, minulla kun on sademittari. Heinäkuun tulos oli 81 mm ja voin sanoa, että täällä sadetta tuli justiin sopivasti, puutarha ei kerrankin kärvistellyt. Paitsi että tänään löysin yhden kanukan, joka on ruskistanut lehtensä. Uusien taimien kanssa pitäisi vaan niin säännöllisesti muistaa kastella, ettei tällainen hajamieli oikein siihen pysty. En edes muista, mihin kohtiin tonttia olen kasveja tänä vuonna istuttanut.
    Hyvä muuten tuo huomio singelin äänimaisemasta, lapsuuden muistoista, rantamuistoista, se on tärkeä ja ihana juttu. Puutarhasi on ihana kaikkien aistien aistikas puutarha ♥ Siellä kyllä tulee huokailtua ihastuksesta muuallakin kuin singelilattian kohdalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila! Ymmärrän hyvin tuon fiiliksen. Eiköhän se Trump nyt saa lähtöpassit! Viburnum on Pirilän Kukkatalosta Helsingistä. Teillä onkin tullut oikein passeli vesimäärä, meillä siis puolet enemmän. Sinulla on niin paljon kasveja, että ei voi mitenkään pystyä edes kaikkia kastelemaan, hyvä kun sade hoitaa! Kiitos paljon ihanista sanoistasi!

      Poista
  3. Puutarhasi on täynnä erilaisia ihanuuksia.
    Meillä heinäkuu oli onneksi melko hyvä ja isommilta sateilta vältyttiin. Sadetutkasta seuratessa kävi usein niin, että sateet menivät juuri asuinpaikkamme pohjoispuolelta ohi.
    Tunnelmallisia iltoja ja mukavaa elokuuta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kruunuvuokko! Se on varmaan niin paikallista missä sade alas tupsahtaa. Ihanaa elokuuta Sinulle!

      Poista
  4. Pikkukärhöt ovat ihania vaikka tykkään myös suurikukkaisista. Ruusunätkelmä on minunkin lemppareita hienon j apitkään kestävän kukintansa takia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Katja! Kärhöjä on onneksi kaikille sopivaan makuun. Ruusunätkelmä on ihan mahtava kasvi!

      Poista
  5. Voi miten suloisen värinen tuo 'Hendryetta' on <3 Minun suosikkejani ovat nimenomaan ne pöyhkeilevän isot loistokärhöt, mutta pidän kyllä kovasti myös noista pienempikukkaisista. Kellomaisena riippuvien makuun en ole vielä päässyt, mutta viini- ja alppikärhöjä on jo muutama ilmestynyt puutarhaani. Tai no, 'Princess Kate' on kellomainen ja löytyy silti puutarhastani. Ei ole vielä kukkinut kertaakaan, mutta nyt on jo lupaavia nuppuja ilmestynyt. Upea tuo verbena! Toivottavasti saat sen talvetettua. Tuoksuherneitä olen kerännyt itsekin maljakkoon tuomaan ihanaa tuoksua sisälle. Lämmin alkukesä taisi todellakin vauhdittaa niiden kukinnan aloitusta. Hauskoja syyspuuhia sinulle! Minä nautin vielä kesästä. En ole uhrannut edes ajatustakaan syyssipuleille, vaikka kai sitä pian pitäisi niitäkin miettiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minna! Se on hienoa, että kasvattelet myös isokukkaisia! Kärhöissä hyvä juttu on, että niitä on niin moneen makuun. Voi valita omat suosikkinsa :) Mukavaa kun nuppuja näkyy! Nauti ihmeessä kesästä, meillä on raskas arki jo alkanut niin ei ehdi enää nauttia mistään. Eiväthän sipulit ole edes vielä tulleet kauppaan!

      Poista
  6. Paviljongissa istuessa katosta saa napsia viinirypäleitä, ihanaa:)

    VastaaPoista