perjantai 18. syyskuuta 2020

đ’Šđ“Šđ“€đ“€đ’¶đ“ˆđ’Ÿđ“…đ“Šđ“đ’Ÿđ“‰ /  ♥

Viime kevÀÀnĂ€ kutsuin nĂ€itĂ€ tulppaaneja vÀÀrĂ€llĂ€ nimellĂ€, törmĂ€sin nimittĂ€in tyhjÀÀn sipulipussiin kesĂ€llĂ€ ja lajike onkin Merlot. Ihana punaviininpunainen tulppaani. Nyt muistankin nĂ€in jĂ€lkikĂ€teen miten paljon olin ehtinyt odottaa Merlotin kukintaa (viiniaiheinen nimi❣). Oli viime kevÀÀn kaunein tulppaani, joten hankin tĂ€ksi syksyksi niitĂ€ lisÀÀ. Kukan pinta on hĂ€kellyttĂ€vĂ€n samettimainen. 

TÀnÀ syksynÀ olen tÀydellisen sipulihullu, ostan paljon sipuleja. Istutin jo pienimmÀt. Hollannista saapuneita pulleita sipuleja odottaa lisÀÀ lasikuistilla. TÀnne kirjoittelen muistiin nimiÀ, elÀvÀÀn arkistoon.

Viime kevÀÀnÀ toiveissa oli hauskoja, vÀrikkÀitÀ ja iloisia tulppaaneja. Fasaani jÀtti kumma kyllÀ erityisesti oransseja tulppaaneja jÀljelle ja se nauratti. Tulppaanit ovat minusta kevÀtkukkijoita ja pyrinkin hankkimaan viimeistÀÀn toukokuussa kukkivia eli aikaisempia sipulikukkia. KesÀkuussa muuta kukkaa on jo niin runsaasti tarjolla. Kuvissa esiintyy kevÀÀllÀ 2020 kukkineita sipulikukkia.
Todella suloinen tulppaani tÀnÀ kevÀÀnÀ oli myös Tulipa humilis Norah, jota ostin myös nyt lisÀpussillisen. Pikkuisen isompi ja korkeampi kuin muut humilikseni.

Tulevan kevÀÀn 2020 kukkaloistoa:

Tulipa 'White Prince'  (aikainen valkoinen prinssi-sarjan tulppaani)
Tulipa 'Armani'   (tummanpunainen tulppaani, jolla valkoiset reunukset kukissa)
Tulipa 'Ronaldo'® (lĂ€hes musta tulppaani)
Tulipa 'Vampire'  (tummanpunainen, jolla hennomman valkeat reunukset)
Tulipa 'Pieter de Leur'  (samettimaisen punainen liljatulppaani)
Tulipa 'National Velvet' (syvÀn tummanpunainen tulppaani)
Tulipa 'Burgundy'  (violetti liljatulppaani)
Tulipa Merlot (viininpunainen liljatulppaani)


PieniÀ tulppaaneja:
Tulipa aximensis  (Punainen ranskalainen villitulppaani)
Tulipa humilis var. pulchella 'Rosea Caerulea Oculata'  (Hennon vaaleanpunainen villitulppaani)
Tulipa neustruevae (keltainen villitulppaani, jolla ruskeita siveltimenvetoja ulkopuolella)
Tulipa Norah (vaaleanpunainen pikkutulppaani)
Tulipa sylvestris  (keltainen metsĂ€tulppaani)

Rakastan tulppaaneissa erityisesti tummanpunaisen vĂ€risiĂ€, joten ensi kevÀÀksi valitsin paljon punaisia. Ja vaaleareunukselliset tulppaanit ovat minusta todella hot, joten repsahdan aina niihin. 

Tiikerililjat ovat suloisia, tÀmÀ on Lilium tigrinum Pink Giant
Lilium lancifolium Flore Pleno
Joka kevÀt ostan jonkun halpispussin liljoja ruukkukasvatukseen. Kuten tÀmÀn kerrotun pinkin (hih). Kuten huomaatte, joka vuosi saa yllÀttyÀ - olipahan erikoisen sÀvyinen lilja tÀmÀ! Olen melko varma, ettÀ kyseessÀ on lajike Easy Beat
Uudempia ihastuksen kohteita ovat puuliljat, joista ensimmĂ€istĂ€ kertaa kukki Friso, vielĂ€ aika matalana. Aivan ihana, voimakas tuoksu! 

TÀmÀn syksyn hankinnat:
Lilium Miss Feya  (tummanpunainen puulilja, joka tuoksuu)
Lilium Stargazer  (perinteinen tuoksuva orientaalililja, tummanpinkki)
Lilium White Twinkle  (valkoinen & pisamainen tiikerililja)

Parhaillaan kyttÀÀn vielÀ muutamaa lajiketta siltÀ varalta, ettÀ tulevat alennukseen...isken kiinni sitten.

KevÀÀn ensimmÀiset, pölyttÀjille tÀrkeÀt pikkusipulit
Ekat lumikellot, pidĂ€n eniten ihan nĂ€istĂ€ tavallisista tai elwesii -lajikkeista, en ole kiinnostunut mistÀÀn erityishommista nĂ€iden suhteen. Nivalis leviÀÀ hyvin itsekseen, hienoa. 
Persiansinililja on aikainen kukkija, suloinen ja pikkuinen
Kauniin vÀrinen virvalilja, aikainen ja kukkii joka kevÀt
TiedĂ€tte tĂ€mĂ€n fiiliksen; se miltĂ€ tuntuu kun harmaasta maasta nousee jotain kukkivaa! Aikainen krookus on Snowbunting, aloittaa kukintansa yleensĂ€ maaliskuussa eli aika tasan puolen vuoden pÀÀstĂ€. 

Sekalaisia ensin kevÀÀn kukkijoita

Allium nigrum (valkoinen mustalaukka)
Galanthus nivalis & Galanthus elwesii (lumikellot)
Scilla siberica 'Alba' (valkoinen idÀnsinililja)
Iris reticulata 'Natascha' (valkoinen kevÀtkurjenmiekka)
Crocus tommasinianus 'Barr's Purple' (violetti tÀhtisahrami)

Kokeilen alliumia pienen pussin pitkÀstÀ aikaa, ne ei vaan ole minun juttuni. Tommyt-krookukset on supersuperlemppareita sen sijaan. Ja valkoinen scilla on nurmikkoprojektin jatke; joka syksy istutan nurmikolle valkoisia scilloja.

Yksi ihanimmista jutuista omassa puutarhassani on syyskukkijat, jotka usein saattavat leutoina syksyinÀ kukkia joulupyhiin asti.
Ihan hulluna nÀihin syyssahrameihin
Minulla on niitÀ ihan kaikissa vÀreissÀ, valkoisista sinisen kautta tummempaan lilaan. Muistaakseni tÀmÀ sininen on Oxonian. TÀmÀ kuva on otettu jouluaattona!
Syysmyrkkyliljoista sekoan tÀysin...juuri ovat alkamassa kukintaansa puutarhassani, ne myöhÀisemmÀt lajikkeet nimittÀin

SyksyllÀ kukkivat uudet hankinnat
                         
Acis (Leucojum) autumnale 'September Snow' (toinen yritys sievÀn valkoisen syyskukkijan kanssa, edelliset söi fasaani nyt laitoin jonkun kuvun pÀÀlle heti)
Colchicum x 'Lysimachus'  (lilanpinkki raidallinen myrkkylilja, tĂ€mĂ€kin toista kertaa istutukseen*)
Colchicum byzantinum 'Innocence' (valkoinen myrkkylilja, jossa pienesti kukan terÀlehtien kÀrjissÀ pinkkiÀ)
Crocus speciosus 'Aitchinsonii'  (syyssahrami, jolla perussahramia isommat pehmeĂ€n vaaleansiniset kukat

*myrkkyliljan myrkyllisyyteen en usko enÀÀ, fasaani popsi sen ja jatkoi eloaan!

Ja loppuun vielÀ kuvakatsaus puutarhan tulppaaneja viime kevÀÀltÀ

Hyvin erikoinen Light and Dreamy kukkii joka kevĂ€t. Istutin tietenkin alun perin typerÀÀn paikkaan, jossa se kukkii nyt iloisesti kevĂ€isin. Miksi aina kĂ€y nĂ€in...huonoihin paikkoihin istutetut ja taatusti ei silmÀÀ miellyttĂ€vĂ€t vĂ€riset tulppaanit kukkivat iloisesti joka vuosi đŸ€Ł
Superkaunis Tulipa humilis Samantha, miten voi olla jotain nĂ€in hienostunutta? VihreĂ€t siveltimenvedot punaisen kukan terĂ€lehdissĂ€, upeaa. 
HerkkÀ Tulipa Clusiana, italiantulppaani, kukkii joka vuosi. Kuvaan tullut hauskasti vahingossa pÀivÀmÀÀrÀkin, joten tiedÀmme nyt milloin se kukkii...
Hirmuisen pienikokoinen Tulipa humilis Bronze Charm, kukkii joka vuosi. Hennon keltainen ja todellakin pronssinsÀvyjÀ ulkopuolella
Tulipa Hageri Splendens, kukkii joka kevÀt
Tulipa Little Beauty, joka kevÀt kukkii tÀmÀkin
Erityisen söpöliini Rönsytiarellan kumppanuuskasvina
Tulipan ostin Balladena, mutta minusta ei ole se...kaunis oli kuitenkin. Ihanan vÀrinen. PidÀn itse kaikista vÀreistÀ ja on kiva vaihdella painopistettÀ niiden suhteen vuosittain.
Jotenkin viehĂ€ttĂ€vĂ€ nĂ€kymĂ€ kun myskimatara kukki samaan aikaan. Keskelle jĂ€i yksinĂ€inen Peptalk-tulppaani. En ollutkaan siihen kovin ihastunut, joten se varmaan jatkossa kukkii joka vuosi (hih). Oranssi sopii kauniisti keijunkukkiin ja on muutenkin energisoiva vĂ€ri. 
Puutarhan ainoa alkuperÀinen tulppaani (1 kpl), joka kukkii uskollisesti joka vuosi. Kuvassa yhdessÀ Rodgersian kanssa, jolla ihana kukinto. Irish Bronze-lajiketta on, kauniit pronssiset lehdenkÀrjet. Huomaan olevani melko heikkona pronssinsÀvyihin...
KuunliljapenkereessĂ€ kukkii hassusti paljon eri vĂ€risiĂ€, osa on vanhaa, osa uutta. TummanvĂ€rinen on Continental ja vaaleampi Apricot Foxx, nĂ€mĂ€kin ovat kukkineet useina kevĂ€inĂ€. Jossain vaiheessa yritin istuttaa Darwintulppaaneja ja muita ikikukkijoita, huonolla menestyksellĂ€. Joko fasaani pupelsi ne tai jotain muuta ongelmaa ilmeni. 
Halusin kokeilla kerrottuja tulppaaneja, mutteivat tainneet olla minun juttuni...sekoituksessa vaikka mitÀ, ainakin Columbus on tuon kirsikanpunainen. Kuitenkin ihanaa vaihtelua.
Ja etualalla oleva Peptalk, kuten myös vaalea vasemmalla ja puhtaan punainen on Red Princess
EikÀ joulua tule ilman itsekasvatettua amaryllista ja tasetteja

Kasvatan juuri nyt:
Hippeastrum 'Estella' (raidallinen pinkkikukkainen & pieni amaryllis)
Narcissus 'Paperwhite Ziva' (perinteinen tasetti)

Olen vuosia kasvattanut tasetit lasimaljassa sorassa. Jotenkin viehĂ€ttĂ€vĂ€n nĂ€köistĂ€. 
Olen kÀynyt hypistelemÀssÀ kukkasipuleja monessa paikassa ihan huvikseen. Ihana se kirpeÀ tuoksu mikÀ niissÀ on. Olen niin onnellinen, kun saan ostaa ja istuttaa sipuleja.
Viime jouluna kukki kaunis pienikukkainen amaryllis Misty, sipulikasvatushommia sekin

TÀnÀ syksynÀ valitsin siis erityisesti liljoja & varsinkin tulppaaneja.

Syksyn kirpeys tuntuu ilmassa. Oikeasti olen miettinyt, ettĂ€ olen aivan surkea puutarhuri ja epĂ€onnistun suurimmassa osassa puutarhaan liittyvissĂ€ tehtĂ€vissĂ€, mutta yleensĂ€ sipulikukkasia ei voi saada kovin hyvin epĂ€onnistumaan (mitĂ€ nyt tappelen sen fasaanin herkuttelun kanssa, mikĂ€ on hyvin raskasta). ItsehĂ€n olen tĂ€ssĂ€ syönyt hernekeittoa aika monta viikkoa, kun sipuleihin upposi rahaa niin paljon. ElĂ€mĂ€ on valintoja. Viikonloppuna istutan sipulit ja verkotan puutarhan. Ja jÀÀn odottelemaan uutta, kukkaisaa kevĂ€ttĂ€. 

14 kommenttia:

  1. Ai, ettÀ tuli ikÀvÀ kevÀttÀ nÀitÀ kuvia katsellessa. Niin se vaan on, ettÀ mieluummin useampi pÀivÀ hernesopalla, jotta voi törsÀtÀ sipulikukkiin.
    EnpÀ tiennytkÀÀn fasaanien napsivan myös kukkia. Fasaaneja sentÀÀn meillÀ ei ole, rusakoita senkin edestÀ ja myös peurapenteleitÀ.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Between! IkÀvÀ kevÀttÀ tÀÀllÀkin! Fasaani tosiaan syö itse sipulit, joten ei tule kukkia nyyh. Harmi kun teillÀkin noita riesoja pyörii. Kiitos paljon kÀynnistÀsi!

      Poista
  2. Kiitos nÀistÀ kuvista! Ihania kevÀÀn tunnelmia ja sipulikukkien vÀri-ilottelua! Tuli heti roppakaupalla lisÀÀ motivaatiota lÀhteÀ istuttamaan varastossa odottelevia narsissin ja laukan sipuleita. Pikkusipulit istutin tihkusateessa viime viikonloppuna, mutta sitten alkoi tympiÀ koko touhu. TÀnÀÀn sentÀÀn aurinko paistaa, vaikka onkin jÀÀtÀvÀn kylmÀÀ ja tuulista. Tulppaaneita ostan, jos alelaareista tulee vastaan. TÀnÀ vuonna satsasin aikaisin kevÀÀllÀ kukkiviin ja sellaisiin, mitkÀ eivÀt maistu rusakoille ja myyrille. Aurinkoa viikoloppuusi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minna! Ja kiitos kun kÀvit! Istuttaminen on kyllÀ iso urakka. HyvÀ kun olet saanut osan jo maahan! Alesta kannattaa ostaa, sÀÀstyy pitkÀ penni. HyvÀ strategia sinulla :) Aurinkoisia pÀiviÀ sinulle myös!

      Poista
  3. Olisipa jo kevÀtkukkijoiden aika. Minun puolesta talven voisi skipata yli ja siirtyÀ suoraan syksystÀ kevÀÀseen.

    VastaaPoista
  4. Nyt oli kyllÀ niin kevÀiset fiilikset nostattava postaus! Ah, miten ihanaa siellÀ onkaan, kun kevÀt koittaa ja kaikki nuo kaunottaret, mitÀ olet hankkinut, aloittavat kukintansa! Sinulla tosiaan on monia eri lajikkeita ja kuinka kadehdin tuota tarkkaa nimien ylös kirjaamista! Omat muistiinpanot ja sipulipussit katoavat ja en muista, mihin kohtaan olen mitÀkin istuttanut. Sinulla siellÀ fasaaniriesa, tÀÀllÀ jÀnisriesa, joten en ostanut ainuttakaan krookusta ja tulppaanejakin minimaalisesti, koska en ehdi vahtia pupuperhettÀ ja sitten harmi on valtava, kun kaunottarista on kukkaset syöty. Nautitaan alkavasta syksystÀ ja toivotaan aurinkoisia pÀiviÀ!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sirkku! Ellei fasaani ehdi syödÀ..en ole kirjannut ylös, mutta kun tilaa netistÀ niin on kÀtevÀÀ, kun sÀilyy tilausvahvistuksessa nimet kÀtevÀsti. Voih miten ikÀvÀÀ kuulla tuosta pupuperheestÀ. Onneksi sinulla on kaikkea muuta kaunista siellÀ. Onnellista syksyÀ sinulle myös ja kiitos kÀynnistÀsi!

      Poista
  5. Tulppaanimania iski minullekin tÀnÀ vuonna ja tilasin jo kesÀkuussa hirmu ison satsin. No tÀnÀÀn ne tulija aloittelin narskuilla ja syyskrookuksilla. SinnehÀn ne nopeasti hÀvisivÀt reilut 100 sipulia nÀin aluksi. VielÀ kyllÀ tulppujen kanssa odottelen. Voi ei ihan kamala verkotus urakka tÀÀllÀkin edessÀ mutta ensin tosiaan sipulit ja sitten vasta verkot paikoilleen. KyllÀ nekin siitÀ sitten menee hiljalleen niin kuin tulputkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minna! Sipulit on niin ihania! MinÀkÀÀn en vielÀ jaksanut istuttaa tulppaaneja ja se verkotushomma on kaamea...

      Poista
  6. Hienoja kukkijoita. MeillÀ majailee yksi jÀnis, joka on tÀnÀ vuonna nauttinut puutarhan kasveista liikaa esim juuri krookuksista. Toivoisin, ettÀ joku kettu alkaisi taas kÀydÀ meidÀn pihalla, se voisi olla luonnollinen jÀniskarkoitin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vaalean vihreÀÀ! Voi harmi tuota jÀnistÀ, meillÀkin kÀvi sama tyyppi syömÀssÀ. Aina on joku uhka leijumassa taustalla...Toivottavasti kettu tulee!

      Poista
  7. Kukkasipuleiden vuosi voi todellakin olla tooosi pitkÀ, lÀhes vuosi siellÀ etelÀisessÀ Suomessa.
    MeillÀ aukesi viime viikolla syysmyrkkylilja!
    MinÀ vielÀ odotan Hollannin pakettia, sitten istutuspuuhiin:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pioni! Ihanaa, ettÀ saat nauttia kukkasipuleista ja myrkkyliljoista!

      Poista