lauantai 24. helmikuuta 2024

Kaikki on hyvin


 Tein vuoden ensimmäisen puutarhakierroksen vasta nyt helmikuun lopussa. Pimeys ja jää ei ole houkuttanut. Lumessa pitää kahlata vielä polvia myöden, mutta linnut laulavat ja lumesta on tullut sokerista höttöä. Talvi on ollut näännyttävä, liukas ja loputon. Vasta hiljalleen alan uskoa joskus sen päättyvän.

Puutarhassa on kaikki hyvin. Kaikki rakkaat puut ja pensaat tuntuvat olevan hengissä. Nuppuja on ihana katsella ja haaveilla niiden aukeamisesta. Oksat tuntuvat lämpimiltä ja taipuisilta, kasveissa on elämää. Lunta on ollut niin paljon, että moni kasveista on talvehtinut  huppeluksissa kinoksissa. Peikonpähkinässä on söpö norkko. 

Ensimmäistä talveaan viettämässä kiviportaiden vieressä ovat kolme kääpiöalppiruusua, joissa pikkuisia kukkanuppuja. Verkotussysteemit laajoina alueina ovat toistaiseksi toimineet hyvin, mutta vielä ei ole koettu maaliskuun tähtikirkkaita öitä. Täsmäkorituksia olen tehnyt puutarhan pienille kasveille. 

Hopeakartiokuusi on hypännyt esiin lumen alta. Se on ihana. Lajike on Sander´s Blue. 

Iloitsen niin paljon valkopyökkiaidanteiden talvehtimisesta. En tiennyt miten talvehtivat täällä pohjolassa. 

Talvikirsikka tai lumikirsikka on viettänyt koko talven lumisuojassa. Sekin ehti kukkimaan syksyllä. Saattaa kukkia nyt keväällä vielä uudemman kerran. Lajike on siis Prunus subhirtella 'Autumnalis Rosea'

Pinkki paju on avannut ensimmäiset kissansa. Musta on vielä kokonaan lumen alla, kun on niin matala. Tarkistin, että olisin mustan hankkinut vuonna 2019, on onneksi talvehtinut. 

Tässä vielä kuva mustasta kissasta, se kukkii myöhemmin, kunhan paljastuu lumen alta..

Kasvit ovat niin fiksuja, parhaillaan monet perennoista siementävät hangelle ja siitä kylväytyvät kevään tullen valmiiksi kosteaan multaan. Minulla on useampia näin syntyneitä, tässä esimerkkiä näyttää punahattu.

Näsiä on kukintavalmiina ja odottaa aurinkoisia päiviä. Kylvin tähän viereen syksyllä Minnan antamia valkoisen näsiän siemeniä ja toivon keväistä ihmettä! Kiitos vielä Minnalle 💝

Viime vuonna istuttamani kerrottu imeläkirsikka näyttää olevan elossa. Olin unelmoinut niin kauan tästä puusta, joka onneksi kasvaa nyt puutarhassani.  Etupiha on jo suhteellisen lumeton, jäinen vain. Olen kokonaan lopettanut lintujen talviruokinnan ja linnut ovat syöneet tuijien siemenet talvella. Aita näyttää nyt raikkaan vihreältä, kun ruskeat havut on siistitty pois.

Paviljongissakin pyökit ovat hyvin talvehtineet hangen alla. Lehdet säilyvät usein kevääseen asti. 

Sama juttu taikapähkinällä, keväällä avautuvat lehdet työntävät vanhat ja kuihtuneet tieltään. Taikapähkinä kukki jo syksyllä, siinä näkyvät vielä kukka-aihiot. 

Kuistilla minä ja kasvit valmistaudumme yhdessä kevääseen. Kliivia ja oleanteri kehittivät juuri kukkanuput. Koko talven olen tuskaisesti taistellut kirvoja vastaan. Kaikkien mahdollisten torjunta-aineiden jälkeen siirryin Finlandiavodkan suihkuttamiseen ja se on vihdoin toiminut. 

Talvehdittaminen on ollut vaikeaa, koska on pitänyt säästää sähkökuluissa plus kovat pakkaset. Osa viherkasveista on siksi vähän kärsinyt. Kellarin olotiloissa talvehtii loput: oliivi, lyijykukka ja sinisade. 

Hyllyn päällä kurkottelee Jasminum nudiflorum (Talvijasmiini), jonka löysin Rustasta eurolla viime kesänä. Siinä on kukkanuppu. Ulkona köynnös ei talvehdi Suomessa, mutta muualla maailmassa se usein kukkii tammikuussa ulkona. Japanissa talvijasmiinia kutsutaan kevään tervetulleeksi toivottavaksi kukaksi. Ihana ajatus. 

Olen tehnyt hankinnan, joka ehkä "pelastaa" kevätkylvösotkun. Puoleen hintaan häkkyräkasvihuone ja siihen sopivat alustat 50 centillä kappale. Jee. Nyt on ollut taloudellisesti tiukahkoa aikaa niin koko ajan pitää pihistää ja pohtia mihin rahansa laittaa, huoh. 


Fiilistelen tulevaa kevättä kuistilla sipulikukkien avulla. Osan laitoin jo syksyllä kasvamaan.

Balkaninvuokko on kaunotar. Keväiset sipulikukissa parasta on, että ne voi myöhemmin istuttaa puutarhaan. 

Kaivelin esiin ihanat kukkamaiharini💮

Aurinkoa ei ole paljoa näkynyt, harvinaista herkkua kuvissa siis. 

Kalamondiini kukki jouluna ja nyt siinä on ihan pikkuiset hedelmänalut. Tämä yksi niistä pahoista kirvapesäkkeistä. Luulisin, että koko show lähti liikkeelle posliinikukasta!!

Ekan kerran sain Kamelian talvehtimaan, lajike on Black Lace. Kukkanuppu toivottavasti vielä aukeaa. 
    
Plantagenissa on näitä muutaman euron joululta jääneitä orjanlaakereita. Tämä yksilö päätyy puutarhaan. 

Kuistin talvitunnelmia.

Lumen alta löytyi pussukka; kukkasipuleja jotka löytyi euron pussi ja istutin ihan viime tipassa. 
Nyt on aika toivottaa jännittävää keväänodotusta kaikille. 

20 kommenttia:

  1. Hei pitkästä aikaa!
    Onpa kiva lukea puutarhasi kuulumisia.
    Minulla venähti blogitauko vähän pitkäksi, mutta nyt olen taas herätellyt blogiani henkiin :)
    Hienosti näyttää puutarhasi selvinneen pitkästä ja pimeästä talvesta, vaikka ihan vielä ei keväässä ollakaan, mutta ihanaa, kun aamullakin jo alkaa olla valoisaa!
    Kuistillasikin on kuin pieni viidakko, ihana tunnelma.
    Sinun kalamondiinillasi on ihan yhtä mielenkiintoinen kasvutapa kuin minunkin pikkuisella puullani. Pitkät versot kasvatti syksyllä ja vanhat lehdet tiputti pois. Siinä näyttäisi taas olevan kukkanuppuja, kaksi vanhaa oranssista hedelmää on jäljellä ja pari uutta ihan pikkuista vihreää. Aika hauska kasvi :)
    Pikkuisilla sipulikukilla voi ottaa vähän varaslähtöä kevääseen, muutaman ruukun ostin eilen puutarhamyymälästä ja vein kasvihuoneeseen, nyt pitäisi lämpötilan pysyä plussalla ainakin muutaman vuorokauden, että pärjäävät siellä.
    Oikein toiveikasta ja jännittävää keväänodotusta sinullekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla Sinusta Marja 💕
      Jostain syystä kommenttisi oli mennyt roskapostin, ehkä tosiaan olit liian pitkään pois. Mutta ihana kun palasit!
      Pelkäsin kovasti talvituhoja kun oli niin hurjat pakkaset, mutta hyvältä näyttää onneksi 🙂kalamondiini oli sellaisessa kehikossa vartettuna, Jost sen vapautin.
      Onneksi on pieniä kukkasipileja myytävänä 🧅

      Poista
  2. Valtava määrä erilaisia kasveja on Sinulla kurkottelemassa kohti kevättä ja kesää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Anna ❣️ ollaanko siellä valmiina kevääseen 🙂

      Poista
  3. Onpa hienoa, että kaikki harvinaiset aarteesi näyttävät olevan hengissä ja valmiina kevääseen. Minäkin ihmettelin eilen sirotuomipihlajien suuria silmuja. Kyllä saisi jo kevät tulla pikapuolin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Päivi❣️ Yllättävän hyvin ovat selvinneet, pelkäsin ja jännitin kovasti. Ihana tuo tuomipihlaja. Aikaisia herääjiä todellakin tarvitaan! Nyt on keväistä, mutta varmaan taas maaliskuussa tulee talvi niinkuin aina 🥺 Iloista kevään odotusta 🌱

      Poista
  4. Vitsi, miten hienot maiharit!

    Sinulla on kaunis kuisti ja aivan ihania nuo kevään kukkasipulit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Pirjo❣️ klassikko Dr Martens tekee myös kukkamaihareita onneksi! Kiitos paljon käynnistäsi 🙂

      Poista
  5. Ihanat kukkamaiharit! Silmuja tarkkaillessa voi aistia tulevan kevään.

    VastaaPoista
  6. Kiva kuulla sinusta 😀 . Aarteesi on hyvinvoipaisen näköisiä . Lunta tulee parhaillaan lisää suurina hippuina . Toivoisin minäkin tämän jo loppuvan ,pitkä on ollut talvi . Minulla ei ole onneksi ollut kirvoja toivottavasti ei tule . Ohran siemeniä ostin jo valmiiksi että jos jotain vihreää.....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos samoin Nila ❣️ Toivottavasti lunta ei ole enää tullut teillä. Talvi oli todella pitkä! Ihanaa, että sait ohran kasvatuksen alulle.

      Poista
  7. Onpas mukavaa, että puutarhassasi on kaikki hyvin💚 Tuo rahan puute kyllä kalvaa täälläkin. Palkkapäivää odottaa kuin kuuta nousevaa tai sulavia hankia😁 Toivottavasti näsiän siemenet itää🌱 Minullakin on kellarissa kylvös araliaa😍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minna ❤️ Rahat ei riitä mihinkään, se on fakta. Ihanaa kiitos niin paljon näsiän siemenistä. Minun piti lähettää aralian lisäksi muuta, mutta unohdin mitä se oli? Pitää kysyä sinulta uudelleen 🤗

      Poista
  8. Vau mitkä maiharit!
    Ja ihanaa kuulla, että aarteesi näyttävät selvinneen talvesta. Meillä on vielä reilun puolen metrin lumikinokset, onneksi ovat olleetkin hyvänä pakkassuojana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pioni ❣️ Lumisuoja on hyvä juttu! Toivottavasti pia keväistyy 🤗

      Poista
  9. Hienoa, että siellä on kaikki hyvin. Täälläkään ei ole enää ihan vyötäröön asti lunta, mutta haarojaan myöten saa kyllä kahlata. Ei paljoa tee mieli kierrellä puutarhassa.
    Vai viinaksia olet tarjoillut kirvoille :D Niiden kanssa saa kyllä olla välillä ihan helisemässä, joten hyvä, että edes jollain konstilla häipyivät. Toivottavasti eivät tule takaisin.
    Kuistillasi näyttää niin viihtyisältä ja vielä vasta auenneita sipulikukkiakin olet saanut iloksesi. Toin itse eilen kellarista pari ruukkua aletulppaaneita. Toivon, että kukkisivat. Kerran olen kokeillut tulppaaneiden ruukkukasvatusta eikä se oikein onnistunut...
    Luulin ensin, että olit löytänyt hangen alta säkillisen istuttamattomia kukkasipuleita, mutta kyse taisikin olla vain tyhjistä pusseista :D
    Jännittävää kevään odotusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minna pitkästä viestistäsi ❣️🙏 Toivottavasti lumet ovat siellä sulamaan päin. Hyvin toimi tosiaan vodkan suihkuta ja tuli halvemmaksi kuin torjunta-aineet. olen varma, että tulppaanisi onnistuvat! Voisi täysikin löytyä, mutta onneksi tyhjä tällä kertaa..ihanaa kevättä sinne ☺️🌸

      Poista
  10. Blogissani on Sinulle Kuusi kuvaa kesästä -haaste.

    VastaaPoista