sunnuntai 24. maaliskuuta 2024

Vuoden ensimmäinen puutarhaviikonloppu


Olen viettänyt kaksi päivää omassa puutarhassa mönkien.  Olipa pitkä ja kiduttava odotus tänä vuonna, tuntui ettei kevät saavu koskaan. Tämä kirjoitus voisi olla miltä tahansa vuodelta, näin se kevät aina alkaa - samantyylisesti -vain ajanjakso vaihtelee. 

Lumet on poissa, enää muutamia jäälämpäreitä on harvakseltaan. Maa on sulaa, ihme kyllä. Linnut tekevät pönttöihin pesää parhaillaan. Kyyhkyset ovat palanneet kujertamaan puutarhaan. Ihmeellinen aurinko on näyttäytynyt lämmittämässä ja ilma on ollut tuuleton. Uusia ideoita putkahtelee koko ajan, mutta yritän takoa paksuun kallooni malttia. Olo on erilainen; niin kuin päivinä kun on aamusta iltaan ulkona ja posket palavat kuumeisina. 

Vaikka olenkin luonnollisen puutarhan ystävä, kestän jotenkin huonosti keväistä ruokottomuutta. Joten ohjelmassa on tulevat viikot loputonta haravointia & siistimistä. Onneksi puutarhani on niin pikkuinen.

Lumikellot ovat kukkineet jo muutaman viikon, lumen alta paljastuivat kukkivina. Joka vuosi pohdin mistä lumet sulavat ensiksi ja joka ikinen vuosi paikka vaihtuu. Nyt tuntuu, että pohtiminen on ihan turhaa. 

Krookukset ovat tässä pisteessä eli kukkivat ensi viikolla. Viime vuonna tämä krookus avasi nuppunsa 23.3.

Näsiä kasvihuoneen kulmalla on myös ihan kukintavalmiina.  Rakastan tätä pensasta niin paljon. 

Eilen innostuin kaivelemaan maan sisään painuneet kauniit betonilaatat esiin ja asentamaan ne uudelleen kasvihuoneen astinkiviksi. Täytyy vielä keksiä millä saisi tuon vihreän kuurattua kivistä pois. Täällä on moni paikka rempallaan, joten tehtävien asioiden lista on pitkä. Yritän olla stressaamatta siitä. 

Kasvihuoneen kulmalla myös irlanninkataja on talvehtinut ihmeellisen hyvin. 


Eiffelin luona ❤♥

Jouluruusut ovat lumen runtelemia.

Hyvältä näyttää myös Kellovaiveron ja Kapealehtikalmian tilanne.

Käärmeenparta (musta heinä) on talvehtinut: parempi suojaus esti sitä päätymästä jänisten ruoaksi.

Ja wow missä kunnossa laventelit ovat, tuoreen oloisia. 

Nupuissa on kaikki: usko, toivo ja rakkaus. 

Pienet kurjenmiekat.
Tulppaanit ovat jo aika korkeita, nyt saa kulkea kukkapenkeissä varoen. 

Rauhanaatetta kasvihuoneeseen.

 Heti vuodenvaihteen jälkeen alan aina haaveilla orvokeista ja etsin niitä kuumeisesti kukkakaupoista. Onneksi niitä vihdoin saa. Raaskin ostaa vain yhden, pyrin säästämään puutarhaostoihin. 

Kasvihuoneen kuuraus pitäisi myös hoitaa ja järjestely. Ystäväni lupautui avukseni pääsiäisenä. Olen hommannut tuollaisen yrttilaatikon alesta, joka pitäisi koota. 

Lopuksi kuistille. 

Talvijasmiini (Jasminum nudiflorum) oli tosi ihana kukkiessaan, talvehti vilpeällä kuistilla ja kukki. Piristyin tästä. Köynnös tuoksui hyvälle. Viherkasveja olen hoivaillut ja ihastellut, ostanut pari uutta pistokasta. Oma ikisuosikkini viherkasveista on kultaköynnös ja sen erilaiset värivariaatiot. Niin helppoja kasvattaa ja lisätä, aina yhtä kauniita. 

Köynnöksistä puheen ollen, aloin vihdoin kylvöpuuhiin ja kirjoitan blogiin muistiin lajikkeet. Kyseessä on pienimuotoinen viljelystoiminta. Kesäköynnöksistä tykkään hulluna, mutta tänä vuonna laitan vain tuoksuhernettä & keijunmekkoa. 

Uusi minikasvihuone on kokeilussa. Jännittää miten se toimii. Ekaa kertaa minulla on myös vermikuliittia mullan sekaan. Tuntuu tosi juhlavalta. Saapa nähdä mitä tästä tulee.

Vuoden 2024 siemenet

Kirsikkatomaatit:
  • Pink Thai Egg
  • Sungold
  • Supersweet 100

Tuoksuherneet:
  • Castlewellan (röyhelöinen persikka)
  • Romeo (valkoiset kukat purppurareunuksin)
  • Juliet (kermanvaalea-aprikoosi)
  • High Scent (kermanvaalea laventelin värisin reunuksin)

Vihannekset (kylvän nämä vasta huhtikuussa)
  • paprika California Wonder
  • (suorakylvönä kasvihuoneeseen)
  • Sidesalaatti Little Gem
  • Vaaleanpunainen salaatti Passerina
  • Pikkubasilika Minette
  • Basilika Dark Opal
  • Vesimeloni Sugar Baby

Kesäkukat
  • Kiinanasteri King Size Apricot
  • Koristeporkkana Purple Kisses
  • Tiikerikaunosilmä Incredible! Swirl
  • Auringonkukka ProCut Peach
  • Auringonkukka ProCut Plum

Perennat
  • Hopeamaruna
  • Harjaneilikka mix

Pupun ja peuran ikäviä jätöksiä löytyy. Olen suihkutellut Tricogardenia ja puput pois -karkoitetta ripotellut ympäriinsä. Eivät vaan tottele minua. Laajat verkotukset ovat toimineet silti melko hyvin, ei ole tarvinnut talloa yksittäisten puiden ja pensaiden lumia ym. Ehkä jatketaan näin. 

Eniten tietysti odotan taimistojen avauksia, tein sitä varten tarkistuskierroksen ja pääsiäisenä avautuu ainakin ensimmäinen. Voitte arvata kuka on siellä. Yhtenä vuotena olin ainoana asiakkaana avajaisissa, koska oli jäätävän kylmä ja satoi lunta. Myyjä pelästyi minua. Toivottavasti tulee kiva puutarhapääsiäinen kaikille. 
 
Tänä kesänä ei voi yhtään jarrutella puutarhatouhuja, talvi oli kerta kaikkiaan niin pitkä ja sesonki on valtavan lyhyt. Nousukiitoon siis 🙂

19 kommenttia:

  1. Kylläpä sulla on kevätpuuhat jo pitkällä. Meilläkään ei lunta enää ole, mutta jäässä maa vielä on. Eilen käväistiin mökillä, mutta kasvihuoneessakin oli niin kylmää ettei mitään vielä haluttanut tehdä. Olen tuota tuoksuhernettä ihmetellyt pidemmän aikaa. Nimittäin sitä, että onko se sama kuin hajuherne? Ennen aina puhuttiin hajuherneistä mutta sitä nimeä ei juurikaan nykyään näe. Vai ovatko ne kaksi eri lajia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kristiina 💕 kyllä se maa siitä hissukseen siitä sulaa. Vasta sitten huvittaa tehdä kun ei ole jäätävän kylmää, tunnistan niin tuon. Ennen kutsuttiin hajuherneeksi, nyt tuoksuherneeksi.kasvit välillä vaihtaa nimeä, vaikka aika turhaahan se on 🤗

      Poista
  2. Ihanan pitkällä kevät siellä, samoin kevättyötkin!

    VastaaPoista
  3. Vai pelästytit puutarhaliikkeen myyjän🤣 Vaan siellä ollaan tavalliseen tapaan piirun verran edellä vaikka kyllä täälläkin jo ekat krookukset nuppuilee mutta lunta piisaa... Ihana kun tulee nuo pääsiäisen pyhät🐣

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minna ❣️ Joo hän luuli saavansa olla rauhassa ☺️ Ihanat vapaat oli, nyt jo ohitse nekin..

      Poista
  4. Nyt iski kade! Täällä omassa puutarhassani tuntuu olevan ikitalvi - missään ei näy maata, piipoista puhumattakaan. ja tämän pitäisi kuulua kakkosvyöhykkeelle!! Hyvä, kun arat kasvisi ovat selvinneet menneestä talvesta. Nautinnollisia esikasvatuksia ja puutarhapäiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sirkku❣️ Toivottavasti siellä on jo sulanut ja näet piippoja/kukkia🍒 Ihania puutarhapäiviä Sinulle myös 🙂

      Poista
  5. Voi, miten keväistä siellä on jo!
    Kaikenlaisia pikkuisia piippoja! Täältä ovat lumet suunnillen häipyneet, mutta jäätikköä riittää edelleen ja maa on ihan jäässä. Niinpä olenkin kukittanut kasvihuoneen kevätkukilla :)
    Suloinen lumikello ja ihanat orvokit ♥
    Ihania puutarhapäiviä sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marja ❣️ Toivon mukaan siellä on nyt jo jäät sulaneet ja saat nauttia keväästä 🙂 Ihanaa puutarhakevättä Sinulle myös 🍒

      Poista
  6. Puutarhasi on kuin jostain toisesta maailmasta piippoineen ja pullistuvine silmuineen. Meillä on lunta vielä runsaasti, siis ihan liikaa. Mutta perässä tullaan.
    Iloisia hetkiä pääsiäisenä puutarhassasi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Between❣️ Toivottavasti olet päässyt nauttimaan ihanasta puutarhapääsiäisestä ☺️🐣☀️

      Poista
  7. Mietin, että asummekokaan edes samalla planeetalla, meillä on täysi talvi vielä - no muutama peippo on uhkarohkeasti tullut jo ja mustarastaat laulavat! Siellä on niin keväistä, saat sormet jo multaan ja pääset pihahommiin! Ihania piippoja siellä on jo! Mukavaa Pääsiäisviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila ❣️Kyllä asumme ja siellä on varmaan jo kevät! ihanaa pääsiäisen lopetusta Sinulle ☺️🐣☀️🍒

      Poista
  8. Herkullinen mielikuva, taimimyyjä pelästyy innokasta asiakasta :D
    Meillä on maa ihan jäässä, ei saa mistään mitään irti, tänään yritin nyppäistä rikkaruohoa, lähti puolen litran multapaakku sen mukana, joten pitää malttaa odotella vielä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Katja ❣️ Myyjä tosiaan lähes huusi kauhusta kun näki minut ☺️ Nyt on varmaan jo sielläkin sulanut mukavasti🙂💕

      Poista
  9. Missä teidän lumet on?! Häkellyttävää nähdä kevät noin pitkällä kun täällä on vielä kymmeniä senttejä lunta (puoli metriä ainakin, paikoin reilusti enemmänkin). Kiva kuitenkin, että olet päässyt jo puuhastelemaan puutarhaan ja etsimään piippoja ja ensimmäisiä kukkia.
    Ajattelin kylvää nyt viikonloppuna tuoksuhernettä. Katselin jo varastoista siemenet valmiiksi ja yllätyin iloisesti, kun tyhjäksi luulemastani pussista löytyi vielä yksi siemen. Se oli vielä sitä ihanaa 'Mammoth White' -lajiketta, jota sain joskus blogisi arvonnasta. Toivottavasti se itäisi, sillä en saanut kerättyä omista kasveista viime kesänä yhtään siemeniä.
    Hyvää pääsiäisen aikaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos Minna❣️ Toivottavasti teillä on lumet nyt sulamaan päin jo. Toivottavasti tuoksuherneet itävät hyvin! Nyt on hyvä aika kylvää ☺️ Ihanaa kevättä sinulle 💕🍒

      Poista
  10. Wau miten pitkällä kevät on jo siellä! Meillä ensimmäiset krookukset pilkistävät ihan vähän maan pinnalle, täällä on aika jäätävää säätä ollut pitkän aikaa. Mutta ei kai tämä enää kauan voi näin kylmänä jatkua, kevät siis.
    Kultaköynnökset ovat kyllä ihania, ja varsinkin kun niitä on niin montaa eri sävyä!

    VastaaPoista