sunnuntai 5. lokakuuta 2014

Talviunille valmistautuva puutarha

Viimeisiä oman puutarhan kukkia...haikeaa...tähänkin riitti vain yksi pioniunikko ja katkennut tiarellan kukinto. Malja on lilan väristä lasia oleva hyasinttilasi, ostin sen tänään taimistolta, keräilen näitä pienoiskasvihuoneiden ohella. Kauniita kapistuksia ja hyasintit ovat minusta kauneimmillaan lasimaljoissa
Kultahumalaportin takana leimuaa Rusokirsikka, hämmentävän kaunis punaisena
Mutta löysin vieläkin kirkuvamman punaisen, Japaninvaahteran syysasu muuttuu tummasta purppurasta jännittävän kirkkaanpunaiseksi
Varjopenkin yllä kasvava Mantsurianjalopähkinä on puolestaan kullankeltainen
Pimeneviin iltoihin...intialainen sermi sai jouluvalot ylleen

Ja pihan puoleiseen kaariporttiin syttyivät taas pienet tuikkivat valot
Lammenrantaan päätyi vielä uusi kasvi nimilaputon Tiarella, pitää joskus etsiä ajan kanssa nimi tälle
(jälkihuom: etsin ja minusta kyseessä on Haltiankukka Heucherella Kimono)
Jotkut reppanat vielä valmistautuvat kukintaan, kuten tämä uuden renesanssin kokenut Kruunuvuokko. Onneksi ensi viikolle on luvattu vielä lempeää ilmaa. 
Moskovan Kaunotar -syreeni pääsi syreenirivistöön joka on tarkoitus muodostua pikku hiljaa vanhan muurin edustalle. Syreenillä on jo yksi vartettu kaveri. 
Syyskimikin kukinto muuttuu hiljalleen valkoisesta vaaleanpunaiseksi
Virittäydyimme jo Pyhänpäivän tunnelmiin...pidän niin näistä kurpitsoista, tämä näyttää hieman iloiselta syleillessään orkidean kukkaa

Kävin siis vielä taimistollakin ja kyllä taas kannatti. Puut olivat puoleen hintaan ja ostin kaksi. Toinen on koristeomena Hopa (olen yhä hulluna koristeomppuihin!) ja toinen puumainen Moskovan Kaunotar -syreeni. Ja eurolla kappale vielä Jouluruusu (kokeilu varjopenkkiin) ja jokin tuntematon Tiarellalajike, jolla pikkuisen  tummempisuoniset lehdet.

Syyspuhdetyöt alkavat olla ohitse. Kaikki puut on verkotettu, sipulit istutettu. Lehtien suhteen kokeilen taas strategiaa, että kertaharavoinnilla kaikki vasta ihan lopussa. Tekee välillä tiukkaa, ihan puren hammasta kun katselen kasoja siellä täällä. Täällä on valtavan paljon lehtipuita joten ihan jatkuvasti ei kannata rehkiä, vielä tuuli pyörittää lehdet kaupungin mailtakin tänne. Muutoin alan itsekin olla valmis talviunille, haukottelen & torkahtelen sohvalle.

Loppuun pakko vielä varoittaa yhdestä jutusta. Tilasin Secret Garden -nimisestä puutarhapuodista hanskat viime marraskuussa. Vieläkään en ole hanskoja saanut lukuisista kirjelmöinneistä ym. huolimatta vaikka tuote on maksettu. Varokaa tuota puljua, toivottavasti kukaan ei tilaa sieltä ainakaan mitään kallista. Tällekin alalla huijareita siis riittää. Nyyh.

9 kommenttia:

  1. Noita värejä ei vain voi lopettaa ihastelemasta <3 Voi harmitus, onpas keljua toimintaa :(

    VastaaPoista
  2. Tuo rusokirsikka on kyllä niin sanotusti ihan "miun maun mukkaa". Itsekin yritin joskus sellaista kasvattaa, mutta se paleltui talven aikana... Minullakin on huonoja kokemuksia tuosta mainitsemastasi yrityksestä. En mene omaan kokemukseeni sen tarkemmin, mutta voin sanoa, että melkoisen tappelun jälkeen sain lopulta omani pois. Olin myös maksanut tilaukseni heti tilatessa. Siitä kokemuksesta opin, että en enää ikinä tilaa yhdestäkään nettikaupasta mitään ennen kuin olen googlettanut yrityksen nimen ensin.

    VastaaPoista
  3. Harmillista tuon puutarhaputiikin huono käytös, vaikea uskoa kun omistaja on puodissa ollut niin mukava. Olen kyllä kuullut monilla muillakin olleen vaikeuksia saada tilaamaansa, hyi mitä toimintaa, ei varmaan kauan enää pysy putiikki pystyssä! Minäkin paiskin tänään syysvalmisteluja, puut suojattu ja daaliat nostettu.

    VastaaPoista
  4. Kiitos Tiina :)

    Kesäkukka, kiitos kovasti kommentistasi ja pahoittelut, että olet myös joutunut kyseisen puljun "uhriksi". Toivon vaan, että sana kulkee ettei tule uusia pettymyksiä muillekin. Onneksi sait lopulta omasi pois.

    Minna, livenä siis mukava? Olen saanut aivan erilaisen kuvan ihmisestä. Taitaa olla Jekyll & Hyde -tyyppinen ihminen :) Oletpa ollut ahkera!

    VastaaPoista
  5. Aikas huikean ihanaa väri-ilotulitusta on nyt ulkona!
    Ihana tuo kimikin kukinto, mulla on ihan ensimmäistä kertaa ikinä ehtinyt aueta muutama kukka kimikin kukintoon. Niitä pitää monta kertaa päivässä käydä ihmettelemässä :)
    Minulla on aika samannäköistä tiarellaa, ostin pari vuotta sitten Tukholman messuilta kaksi taimea.
    Niissäkään ei taitanut olla nimeä, ainakaan enää sitä ei ole minulla tallella. Rönsytiarellaa eivät ainakaan ole, varsin muhkeiksi tuppaiksi ovat molemmat kasvaneet ja kukkivat koko kesän vaaleanpunertavin kukin, kun normitiarellat kukkivat alkukesästä vain vähän aikaa.
    Jee, minäkin virittelin jo puutarhaan sisustusvaloja (tai ulkoistusvaloja)
    Tosi varovainen saa kyllä olla noiden verkkokauppojen kanssa!

    VastaaPoista
  6. Upeat syysvärit puutarhassasi! Kiitos vinkistä, tuon nettiputiikin kanssa!

    VastaaPoista
  7. Suvimarja, uusi lempinimesi :)
    Kiitos! Kiva, että Kimikkisi vihdoin kukkii, aina eivät tosiaan ehdi kukkaan jos talvi tulee aikaisin nyyh. Googlailin muuten tuota kasvia ja taitaa olla Heucherella eikä tiarella! Haltiankukka, luulisin, että Kimono -lajiketta on. Keijunkukan ja Tiarellan risteymä siis :)

    Maarit, kiitos kovasti!

    VastaaPoista
  8. Kiitos nettivinkistä, harmi että tuollaisiakin löytyy:(
    Meidän pihalta puuttuu punainen syysväri, pakko alkaa miettimään jotain sellaista... Pitäisköhän käydä taimistolla;)
    Ja kimikki, se on ihana! Mun on kai pakko köydä katkaisemassa yksi kukkavarsi maljakkoon ja katsoa kukkiiko niin.

    VastaaPoista
  9. Pioni, toivottavasti saat sen kimikin kukkimaan maljakossa. Taimistolle ilman muuta, kannatetaan :)

    VastaaPoista