lauantai 5. syyskuuta 2015

Syysvuokko ja seuralaiset
Hei, olen Hopeasyysvuokko (Anemone Tomentosa Robustissima). Olen asustellut tässä puutarhassa vuodesta 2010 tai 2011. Mutta todennäköisesti olen sitä vanhempi, aiemmin asuin taimistolla. Puhkean kukoistukseen yleensä syyskuun alussa. Silloin meitä lajitovereita on useampia (olen varmistanut sen lisääntymällä itse kun oli niin yksinäistä), tervehdimme ohikulkijoita varrenpäästä vuokkomaisen ylväästi tuulessa keikkuen. Siitä olemmekin saaneet englanniksi nimen tuulikukka, windflower. En kuulemma pidä märistä talvista vaan silloin otan nokkiini ja häivyn. Mutta onhan niitä sadetalviakin ollut, silloin yleensä vaan nukun maan alla. Lehteni nostan toukokuussa mullista. Ja kukkiessani olen todellinen katseenvangitsija, en halua kerskua, mutta moni kutsuu minua kaunottareksi. Omistajani palvoo minua, sen tiedän....

Valkoinen ystäväni on nimeltään Honorine Jobert. On hieman ujompi, kukkii myöhemmin. 

Mustavadelmat eivät taida ehtiä kypsyä tänä vuonna, ihana silti nähdä tämä ihme 

Sama juttu koskee Vuorikärhöä, ehtiikö...nuppuja täynnä

Vielä on ratkaisematta Neidonhiuspuun kohtalo, istuttaako maahan vai talvettaa kuistilla. Yritän huomenna saada päätettyä sen ja muidenkin kesäkukkien kohtalo. 

Kirsikat aloittavat hennoilla syysväreillä, Ruusumanteli

Rusokirsikka

Endless summer -hortensiassakin syksy, siirto oli oikein hyvä juttu, hortensia on jo kasvanut paljon kokoa  uudella kasvupaikallaan
Ihania pieniä ruusunnuppuja saa vielä ihailla sisäänkäynnin luona

Ystävältä sain huipun synttärilahjan, tähtilumikellopussin & kolme pulskaa hyasintinsipulia.  Huomenna aion pitää juhlahetken ja istuttaa maahan.

23 kommenttia:

 1. Mikä...mustavadelma??? Huikeaa, onko siinä mustat marjat? Ihana syysvuokko!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maarit! Pitäisi olla mustat marjat, mutta ekaa kertaa tekee marjoja, vihreät vaan vielä.

   Poista
 2. Oikein hävettää tunnustaa, ettei omasta puutarhastani löydy syysvuokkoa. Se on todella kaunis. Onnittelut syntymäpäiväsi johdosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunu Vuokko, Sinulla onkin niin paljon ihania kukkia, ettet kaipaa syysvuokkoa edes. Kiitos paljon onnitteluista!

   Poista
 3. Paljon onnea synttärisi johdosta! Mukavan ja mieleisen lahjan sait! Upea tuo syysvuokko, herkän kaunis! Meillekään ei tule tänä vuonna mustavattuja, luulin taimen jo kuolleen, onneksi ei kuitenkaan. Syksy hiipii hiljaa puiden ja pensaiden lehtiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kivipellon Saila. Ja kiitos onnitteluista. Ihana lahja kyllä oli. Voi harmi ettei tule mustavadelmia sinnekään, ei taida sadekesät olla niille mieleen.

   Poista
 4. Hei syysvuokko, olet vienyt myös minun sydämmeni...
  Todella ihana synttärilahja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos anski. Sinunkin sydämesi vei :) Oli kyllä mieluisa lahja.

   Poista
 5. Voi millainen lahja ystävältä! Varmasti mielelläsi istuttelet pisarakellot penkkiin. Oikea syyslahja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riitta. Ystävä tuntee mieliteot :)

   Poista
 6. Syysvuokot ovat ihania. Minulla oli niitä aikanaan pari, mutta tunaroin niiden kanssa oikein huolella. Tarjoilin vähän katveisempaa paikkaa, vaikka olisivat ilmeisesti tykänneetkin olla auringossa. Paljon onnea jos/kun sulla tässä näillä kieppeillä synttärit ovat! ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos KesäKukka. Minäkään en ole ihan varma miten nuo syysvuokot saa viihtymään kun minusta väitetään niiden olevan varjokasveja. Itselläni ne kasvavat kylläkin auringossa. Kiitos onnitteluista, synttärit ehtivät mennä juuri.

   Poista
 7. Voi miten suloisia syysvuokkoja! Minulla ne kasvavat ihan liian varjossavarmaan, koska eivät ole ikinä ehtineet kukkia kunnolla. Pitäisi muistaa siirtää ne, kuten olen itselleni hokenutjomuutavan vuoden nähdessäni muiden plogeissa syysvuokkojen kukkivan. Niin hirmuisestion aina mukamas jotakin puuhaa, ettei muista tuota hommaa tehdä... täällä myös karhunvatut ihan raakileita vielä, syksyn värit tulee pihaan hiljalleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos laura. Minäkään en ole varma ovatko nyt varjossa vai auringossa viihtyviä loppujenlopuksi. Kasviensiirtelyä voi harrastaa sitten kun inspiraatio iskee, sinulla varmasti muutakin hommaa siellä riittää. Ihana syksy tulee :)

   Poista
 8. Ihana postaus! :)
  Paljon onnea syntymäpäivän johdosta!

  VastaaPoista
 9. Syntymäpäiväonnitteluni! Ihana puutarhalahja, ystävä lienee puutarhan ylimpiä ystäviä ;)
  Mustavadelma....never heard....maistuuko tavalliselle vadelmalle vai onko hän koristepensa? Tänä kesänä onkin kasvu ollut hurjaa ihan kaikilla kasveilla...jospa tämän olisi tietänyt keväällä...olisi pensaita istutettu yhtä onnenpensasta enemmän. Jaa onhan noita havukasveja tullut istutettua....kasvu on ollut hurjaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos leenajapojat. Kiitos onnittelusta! Mustavadelma tekee nyt ekaa kertaa marjoja, raportoin sitten jos pääsen maistamaan. Selvitin nyt juurta jaksain ettei se olekaan karhunvadelma, sukulainen sille kylläkin mutta sananmukaisesti MUSTA VADELMA. Eli maku on kai sitten vadelman. Sanos muuta, olisipa tajunnut millainen kesä tulee. Onnenpensas kuulostaa ihanalta ja havut myös!

   Poista
 10. Hei Tomentosa Robustissima! Olet hyvin kaunis kukka ja ei ihme, että omistajasi on sinusta iloinen. Lajitoverisi ovat myös kauniita. Onnea omistajallesi. Näin syksyllä onkin kivaa saada kasvilahjoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vaalean vihreää. Kiitos onnitteluista! Syysvuokkojen orjana täällä touhuan :)

   Poista
 11. Paljon onnea :) Ihana ruusu tuolla bannerissa!! Syysvuokoista on niin suuresti iloa, harmi vaan, ettei omani juuri kukoista. Olen istuttanut ne liian varjoon. Täytyis nekin yrittää siirtää jonnekin. Toivottavasti vuorikärhö ehtii avata nuppunsa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kurjenkello. Voi harmi jos syysvuokot ei kuki, ehkä ne tarvitsevat aurinkoa sitten.

   Poista
 12. älähän vielä heitä kirvestä kaivoon! Karhunvadelmat ainakin kypsyvät tuosta vaiheesta melko nopeasti ja loppu viikolle on kait luvattu ihan lämpimiä ilmojakin.
  Minä kyllä näin siellä arboretum Magnoliassa niin suuren neidonhiuspuun, että rohkenin istuttaa sen maahan. Tosin minulla ei ole sitä ihanaa kuistia, joten oli vähän pakkokin istuttaa:)
  Voi mikä lahja. Parhaista parhain<3

  VastaaPoista