tiistai 26. huhtikuuta 2016

♥Kirsikat

Eräs puutarhavuoden ihanimmista ajanjaksoista lähestyy. Kirsikoiden kukintahetki. (Nämä kuvat ovat lyhyeltä poutahetkeltä viikonlopulta, meillä sataa toista viikkoa kaatamalla, metsätkin tulvivat). Anteeksi kun vastaukset kommentteihinne viipyilevät. 


 Rusokirsikasta voi aavistaa vaaleanpunaista. Kirsikoista lempparini on tämä ruso. Sen kukat ovat kunnon pinkit ja yksinkertaiset, kauneimmat koko maailmassa.  Puu on iso. Luulen, että puutarhavuoteni kohokohta on puun alla seisominen kun se kukkii. Minulla on näitä kaksi vierekkäin eri tasoissa, muodostavat ikäänkuin portin kiviportaille mennessä. Onhan tässä vuosien varrella koviakin talvia ollut eivätkä rusot ole kärsineet, vaikea uskoa kovin talvenaraksi. Kirsikoista olen haaveillut siitä asti kun sain oman pihan, unelman toteuttamiseen menee vain aikaa. 

Kuvassa pullistuvat nuput Kuriilienkirsikassa, joka kasvaa pensasmaisena, ei vaikuta mitenkään aralta tämä lajike. Kirsikat kasvavat ikään kuin mäen päällä, penkereessä, jossa on hiekkamultaa ja aika paljon aurinkoa. Nyt alkaa tila loppua, yhdelle kirsikalle varaan vielä paikkaa. Lajike on vielä itsellenikin arvoitus.

Hyvin hennon vaaleanpunainen ja yksinkertainen kukka on siis tällä kuriilienkirsikan Ruby-lajikkeella. Kirsikoissa häkellyttävää on niiden yhtäkkinen kukinta joka alkaa kuin tyhjästä ja on ohitse liian pian. Kukat vain tupsahtavat paljaaseen oksaan.

Koristeompuissa on myös repsottavat nuput jo, niille tulee ekaksi kauniit tummanpunaiset lehdet ja kukinta sitten vasta toukokuun loppupuolella. Purppurakoristeomenapuut ovat loistavia korvikkeita jos vyöhykkeet eivät riitä koristekirsikoihin. Jotkut koristeompuista ovat hyvinkin kirsikkamaisia kukinnoiltaan. Tämäkin riippamuotoinen Cheal´s Weeping -omena muistuttaa kyllä kirsikoita kukkiessaan.

Jottei kirsikkaunelmat loppuisi, istutin tuon keskellä kuvassa vihreänä näkyvän ja tuulen veivaaman riippamuotoisen villikirsikan (Prunus pendulasamaan penkereeseen muiden kirsikoiden kanssa. Koska olen ostanut minityyripuun ebaysta vitosella, en voi olla varma sen talvenkestävyydestä tai kukkien väristä, mutta on hauska kokeilla ja haaveilla tulevaisuuden kirsikankukista. 

Tässä puolestaan Kanzan tai Kwanzan, koristekirsikka sekin. Ei ole minulla vielä koskaan kukkinut vaikka on jo kahdeksanvuotias. Ekana talvena öljyntäyttäjä katkaisi sen nimittäin poikki ja on hissukseen kasvanut sivuoksasta isommaksi. Nyt se on jo minua korkeampi.

Riippakoristeomenasta on lähtenyt outo superpitkä sivuoksa kasvamaan, sidon sitä tuohon aidanteeseen, jos vaikka saisi kukkkivan aidanteen siitä. Sängynpäädystä tulee ehkäpä kesäprojekti.

Hyvin pieni koristekirsikka Ko-Jo-No-Mai näyttäisi olevan myös kunnossa ja nuput havaittavissa. Se talvehti ensimmäistä talveaan täällä, äitienpäivälahja viime vuodelta. Sillä on veikeä olemus, käppyräinen. Kukat ovat valkoisia. Etualan keppi kuuluu Tähtimagnolialle, jonka vieressä kasvaa puolestaan pieni Accolade -koristekirsikka

Mistä näitä kirsikoita löytyy? Ihan tavallisilta taimistoilta, netistä tai mistä milloinkin. Kyllä kirsikkarohmu keinot keksii. Yhden ihanimmista kirsikkapensaistani Mantelikirsikan (Prunus glandulosa plena) olen ostanut vuosia sitten kevätmessuilta. Se kukki vasta kesäkuun puolella. Ihanat kerrotut pörrökukat sillä. Minä vaan aina jauhan näistä kirsikoista, varmaan päästätte kyllästyksen huokauksen.

Oikeastaan ei olisi väliä millaisia kirsikkalajikkeita hankkii, ihan tavalliset kukkivat kirsikkapuut ovat yhtä kauniita. Minulla syömämielessä kasvavia ovat Suklaakirsikka, Kirsa-pensaskirsikka ja vielä ihan kääpiökokoinen Imeläkirsikka Sunburst, josta odotan kovasti satoa, se on itsepölytteinen. En ole koskaan maistanut Imeläkirsikoista suoraan puusta, hapankirsikat kun ovat nimensä mukaisia suutuntumaltaan (vaikka toisin väitetään). Mielessä siintää jo sellainen tanskalaistyyppinen joulun jälkiruoka jossa on kermavaahtoinen riisipuuro & kirsikkakastike. Ai nam. 

Isossa Pilvikirsikassa näkyy vihreitä nuppupalloja


Kevätpenkissä Palloesikot kukkivat eri väreissä


Tarhakylmänkukka on suloinen. Valkoiset ovat vasta nupulla. Siskoni lämpimässä pihassa ei kovin kaukana täältä nämä ovat kukkineet jo monta viikkoa. Ihania. Hänellä oli oikein sellainen tumma lila vuokko jota aloin himota...


Syksyn aleostos magnolian (Susan) vein kasvihuoneeseen värjöttelemään

Kasvihuone on muutenkin paras paikka vilpoisilla ja sateisilla kevätkeleillä, siellä on messuilta ostettu Ruusupionikin, jännät kuparipunaiset lehdet sillä. Haaveilin ruusupionista pitkään. Tämä on ehkä punainen. Värillä ei ole väliä sinänsä. 

Betonimuurilla kasvava köynnöshortensia uskaltaa jo hiljalleen avata lehtiä

Valkovuokot tunkeutuvat joka paikkaan, muurin rakosiinkin


Pian alkaa ihana vuokkokevätkin. Tässä on muistaakseni Blue eyes-valkovuokko

Nyt kukkivat  valko- ja keltavuokot, balkaninvuokot ovat tehneet vasta pienet lehtiruusukkeet maan pinnalle

Odottelen jo vappua, kukkakimppua & kuohuviinibrunssia (kotioloissa organisoituna). Katson ikkunasta pallojen lomasta sadetta ja skoolaan keväälle. Tämä kevät on ollut viime vuoden toisinto, sateinen ja tuulinen. Onkohan kesäkin sitten samanlainen? 

30 kommenttia:

  1. Voi mikä ihanuus Sinulla on odotettavissa, kirsikkapilven alla huokailu kauniiden puiden kukkiessa! Kukkivista puista tykkään minäkin ja tietty kirsikoista! Mullakin oli magnolia, pitää hankkia uusi kun myyränroisto katkaisi sen ihanan 'Vanhan Rouvan' kostoksi kun vein sen myyränryökäleem talviruokavaraston!

    Ihanaa kun vuokotkin alkavat kukkia pian, vaikka siis ulkona on jäätävän kylmää ja sataaaaaaaa!

    Pysyttele lämpimänä ja toivotaan aurinkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila! Voi harmi sitä magnoliaasi, mokomat myyrät! Uusi on hankittava, ei muu auta. Kylmää on ollut, onneksi tänään myös hiukan aurinkoa :)

      Poista
  2. Mitä ihanuuksia! Sinullakin veikeä lahjatoiveet:) Jospa saat tänäkin vuonna kirsikan! Ihana kevät tunnelma kuvissasi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maarit! Tänä vuonna toivon saavani kaffet sänkyyn, en ole vielä koskaan saanut :) Onneksi sinä saat sen koristeompun!

      Poista
  3. Siellä on kevät paljon pidemmällä kuin täällä. Kylmänkukat vasta nostelevat versojaan maan uumenista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Katja! Minullakaan ei vielä valkoiset aivan kuki! Väristä vähän kiinni :)

      Poista
  4. Paljon kauniita kasveja, osa tuttuja ja osa sellaisia jotka eivät menestyisi täällä.
    Kiitos taas tästä ihanasta postauksesta! <3
    Näissä on ihan omanlaisensa tunnelma, haaveita, muistoja, unelmia... Minusta blogissasi on jotenkin ranskalainen tunnelma, eikä se johdu pelkästään siitä Eiffelin tornista. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sara! Niin herttaisesti sanottu, minä kun ihailen aina kaikkea ranskalaista :) Kiitos itsellesi kun jaksat täällä höpinöitäni käydä lukemassa!

      Poista
  5. Piti oikein pariin kertaan katsoa. Onko siellä tosiaan palloesikotkin jo noin täydessä kukassa, vau! Muistan viime vuonna ihailleeni Turun Viherlassilassa kukkivaa kuriilienkirsikkaa, se oli huippukaunis, vaikka mikäpä kirsikka nyt kukkiessaan ruma olisi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos KesäKukka! Ei tosiaan kauhean iljettäviä ole kirsikat kukkiessaan :)

      Poista
  6. Odottelen innokkaasti kuvasatoa kirsikoiden kukinnasta :) Tarhakylmänkukka on ihanan herkkis!
    Mukavaa vapun odotusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Piparminttu! Kuvia toki sitten näytille kun kukkivat. Ihanaa vappua sinulle!

      Poista
  7. Voi että olen Tukholman reissun jälkeen entistä ihastuneeni kirsikoihin! Sellainen puu pihastamme puuttuu, joten ehkä se on ostoslistalla ensimmäisenä tänä kesänä! Mutta mikä, siinäpä valinta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kesätuulia! Kirsikoihin kannattaakin ihastua! Toivottavasti hankit jo tänä kesänä :)

      Poista
  8. Keväisiä ovat kuvasi! Meillä satoi eilen kaatamalla koko päivän ja oli muutama aste lämmintä ja tuuli. Mutta en ole pessimisti, joten parempaa luvassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Vilma! Täälläkin hyvin kylmää ja sateista ollut, ehkäpä nyt hellittää kun toukokuu :)

      Poista
  9. Ihania kirsikoita. Kerro vain lisää kirsikoista, ei niihin voi kyllästyä.
    Kevät on teillä pidemmällä kuin meidän pihallamme. Ihanan keväisiä kuvia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vaalean vihreää! Ihana kun et kyllästy! Kevät onneksi vihdoin täällä :)

      Poista
  10. Teillä on sitten kohta puoliin Hanami -juhlat! Eivät ehdi kukkaan vielä simajuhliin. Menee varmaan pari viikkoa myöhemmäksi veikkaisin. Mutta se onkin sitten skoolauksen paikka. Niin paljon suloisia kirsikoita sieltä löytyy. Suuri osa minulle tuntemattomia. Tuo pikkuinen käppyräinen näyttää todella persoonalliselta.
    Onko villikirsikassa valkoiset kukat? Me olemme siirtäneet kirsikoita luonnosta tuonne navetanrinteeseen. Ne kukkivat valkoisin kukin. Ajattelin josko ne olisivat villikirsikoita?
    Ihanat palloesikot ja tuo kylmänkukka! Ja kohta alkaa taas vuokkojuhlatkin - ihanaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Irene! Eivät vielä ehdi, mutta ensi viikolla voivat jopa jo kukkia. Villikirsikasta en ole varma kukkien väristä, sitä ei kerrottu. Ihanat nuo teidän kirsikkalöydöt, varmasti hyvin kauniita. Voisiko olla kyseessä myös Oratuomi eli Prunus Spinosa? Himoan sitä kovasti. Laita ihmeessä kuva niistä joskus kun kukkivat, olisi ihana nähdä :)

      Poista
  11. En usko että kirsikoihin voi koskaan kyllästyä, missään muodossa. Minä ihailen päivittäin kirsikkapuu-tapettia kotonamme:)
    Näyttää muuten siltä että minunkin rusokirsikka voi hyvin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pioni, mukava kuulla! Minäkin rakastan tuota kirsikkapuutapettia! Arvasin, että rusokirsikkasi voi hyvin ja pärjäilee, hieno juttu :)

      Poista
  12. Mä istutin ekat kirsikat viime kesänä. Ja vaikka puuntaimet olivat aika kookkaita, niin silmut eivät näytä siltä, että siellä voisi olla kukka-aihe vaan lehti. Pöh. Mä jo odotin omaa kirsikkakukkaloistoa. TUun tänne sitä sitten katsomaan :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kati! Ihana kun istutit! Mitä lajiketta olivat? Minullakin on mennyt noin 5 vuotta ennen kuin kukkivat, tosin minulla ei ollut suuria puita ostettaessa. Toivottavasti kuitenkin sinun puusi kukkisivat tänä keväänä!

      Poista
  13. Sun puutarha on varsinaanen tilaihime. Pikkuuses puutarhas tuntuu olevan kaikki maharolliset ja maharottomat kasvit. Käsittämätöntä! Kirsikkojen kukintaa orotelles :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Navettapiika! Tämä on tosiaan turboahdettu malli :) Raportoin sitten kun kukkivat!

      Poista
  14. Voihan Kirsikka ♡
    Lempeää vappua! ....lämpöä, tyyntä, kukkia, vehreyttä, skoolia myös!

    VastaaPoista