sunnuntai 3. huhtikuuta 2016

Kuluttaja-asiamiehen kasvisunnuntai

Tänään olikin hyvin harmaa kolea ja sateinen päivä. Huhtikuinen sadepäivä. Sopiva hetki startata taimistolle siis. Kahdella kävin, milteipä hovihankkijalla Pirilän Kukkatalossa, jossa turha odottaa palvelua tai etsiä erikoisuuksia, mutta hinnat ovat loistavat...ja se jos mikä minua kiinnostaa. Ainakaan minulla ei ole kohta varaa asua tässä maassa. Lomarahat viedään, loma lyhenee, työaika pitenee ja sähkölaskut lähtevät nousukiitoon. Tiedän kyllä, että pitäisi tukea kotimaista ja ostaa omajuurista ja mitä kaikkea, mutta kun tämä puutarhaharrastukseni lähentelee osittain hulluutta ja lapsillekin pitää olla ruokaa pöydässä (ja adidakset päällä, valitettavasti) niin tingin siitä mistä voin. Pyydän etukäteen anteeksi. Olen muutenkin hullun hintatietoinen, jotkut ystävistäni kutsuvat minua "kuluttaja-asiamieheksi". On oikeasti sairaus kun mikään ei saisi koskaan maksaa mitään, tämän totesimme siskoni kanssa kerran. Otin muutamia  (harmaita) kuviakin. Kuvassa on kivikkoperenna (2,90 Kaukasianpitkäpalko). 


Kukkatalossa ei ole kovin hienoa, voi olla siksi viihdynkin siellä hyvin (hintojen ohella). Tässä suloinen paviljonki jossa teehetki meneillään.


Jotain charmia näissä irtona myydyissä juurakoissa on...


Orvokkeja (89 cnt) ja jouluruusuja, hieno tuo vihreä (12,90, kallis!)


Ulkotaimistolla oli hinnat vielä vähän laittamatta ja peruspensasta aina paljon. Mutta ihana oli hipeltää kaikkia noita ruukkuja..himosin tuota kääpiöruusua, mutta se oli hurjan kallis (19,90). Ostin kaksi ruusua kympillä, niistä ruusupömpelin yhteydessä lisää.

Hortensioissa oli jo pientä vihreää, niin suloista.



Tässä Veripyökissä oli vielä lehdetkin jäljellä. 17.90 oli hinta.

Tässä vielä rullakossa rypäs kirsikoita, rusokirsikoita ja riippakirsikoita, niiden hinta oli 35 €. Osa vartettu aika tökerösti. Onpa huhtikuinen Helsinki harmaa.
Tässä kasvi josta oli pakko ottaa kuva: kirsikka jota suositelen joka puutarhaan eli ihana Kääpiömanteli, joka toimii VI-vyöhykkeellä asti! Minulla ei tätä vielä ole, mutta halajan...24,90 €, edullisemminkin olen nähnyt.



Atsaleaunelmia elättelen vieläkin..kamalan kalliita ovat. Enkä löydä itselleni sopivaa millään. Kuuluu tulevaisuuden haavelistalle. 


Neilikat tuoksuivat niin hyvälle


Suloista pelargoniaa ihastelin tovin mutten ostanut, epäilen Denisekseksi


Ostan nykyisin pari valmista tomaatintaimea, nyt en vielä ostanut. Vaihtoehto sekin, siemenet ovat aika kalliita kuitenkin.


Valmistakin saisi jos tahtoisi. Kalliimpaa, mutta tuottoa satelee nopsaan. 


Pieniä ja suuria oliivipuita..ruukku on ihana, minulla on tuollainen. Se maksaa 3.50.




Kukkatalo on lempparini myös siksi, että sieltä saa edullista Paris-roinaa josta niin pidän.

Ja hauskoja improvisoituja  kokonaisuuksia. 


Olin vielä hurjan onnekas ja voitin Rikkaruohoelämää-blogista lipun Kevätmessuille ja mies voitti toisen lipun Puutarhanikkareilta. Nyt olisi pakko päästä sinne. Kiva jos ei tarvitse mennä yksin. Mutta uskallanko mennä kun nyt jo tuhlailin. Tätä kasvihulluutta on tosi vaikea pysäyttää tai tukahduttaa vaikka kuinka haluaa.

Omasta pihasta muutama kuva illan tullen. Nämä juurakot/sipulit laitoin maahan viikko sitten, olivat nousseet roudan tai fasaanin myötä pintaan. Onneksi eivät menehtyneet, mutta virvaliljoina nämä tilasin sieltä Hollannista. Valkoiselta näyttää, mitähän mahtavat olla..




Lopulta sain asennettua Ruusupömpelin everestin päälle. Olipahan homma. Juuria tunki sieltä täältä ja aluksi metrin väärään suuntaan. Onkohan vieläkin vinossa? Mitään en ole elämässä saanut suoraan, luulisin. Istutin molemmin puolin pömpeliä Kukkatalosta ostetut Japaninköynnösruusun ja Punalehtilehtiruusun (kumpikin 4,90 €/kpl). Ennestään takana keskellä on riehaantuneita Juhannusruusuja

Loppuhuipennuksena toisesta tosi upeasta taimistosta ostettu Magnolia Stellata Rosea eli vaaleanpunakukkainen Tähtimagnolia. Kaveriksi sille valkokukkaiselle. Ihana ihana ihana. 26.90. Taimimaa on taimisto Espoossa Vihdintien varrella. On erityisen jännä taimisto siitä, että sijaitsee paikalla,  jossa muutaman metrin välein vaihtuu kaupungeiksi Espoo, Helsinki ja Vantaa. Uniikkia sillä tapaa. Valikoima on hieno ja se näkyy osittain hinnassakin. Erittäin hyvää palvelua saa jos sitä tarvitsee. Ja näistä arvioista ei kukaan maksa minulle mitään, ovat ihan subjektiivisia arvioita. Juhlistan juhlallisesti taimistokauden avatuksi. 

P.S. Eilinen kirjoitus on kadonnut, olisin mieluusti vastannut kommentteihinen, mutta ne ovat kadonneet taivaan tuuliin, nyyh. 

24 kommenttia:

  1. Pirilä on ihan ok paikka, nuo hinnatkin. Joskus löytänyt kivaakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ulla. Onhan se vähän sellainen tavaratalo, mutta kiva kuitenkin. Myyjä oli taas niin hauska kun kysyi, että onko meillä muka jo ruusujakin myynnissä :)

      Poista
  2. Mukava kierros Pirilässä! Minustakin siellä on kohtuulliset hinnat. Kesäisin käyn Tuusulan myymälässä vähintään muutaman viikon välein, ihan vain katselemassa ja huokailemassa :)
    Tunnistan myös tuon "liian kallista, en voi ostaa" -ajatuksen. Siksi puutarhani onkin niin keskeneräinen, kun kaikki pitää kasvattaa siemenestä tai hankkia vain pari taimea, joita voi joskus (kolmen vuoden päästä..) jakaa. Eihän se isossa puutarhassa riitä mihinkään. Tänä vuonna ajattelin panostaa vähän enemmän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Piparminttu! Kuulostaa hauskalta tuo parin viikon välein tutkailu, teet ihan oikein :) Välillä voi tosiaan panostaa enemmän ja sitten taas pitkän aikaa pihistellä. Sellaista kai elämä muutenkin on...

      Poista
  3. Muistatko minkä hintaisia atsaleat olivat tuolla kukkakaupassa? Haagan alppiruusupuistossa olen nähnyt niin hehkuvan upeita atsaleoita, että tekisi mieli kokeilla.. mutta kallis kokeilu olisi jos se ei viihdy.

    Hävettää ihan mitä maksoin eilen kahdesta orkidearuukusta. 5 euroa/kpl. Järkeilin itselleni ostoksen niin että uuteen taloon on yksinkertaisesti pakko saada kevätkukkia ja tuo oli ainoa kukkakauppa mailla halmeilla... Minäkin aion jatkossa ostaa tomaatit valmiina, hedelmällisinä taimina. Liian monta kertaa on käynyt niin etten osaa leikata oksia oikein enkä lopulta saa tomaatin tomaattia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Elmeri! Atsaleat oli tosi kalliita, 28-35 €. Syksyllä niitä saa kyllä hyvin puoleen hintaan, mutta sitten ei kyllä voi lajiketta kovasti valita itse. Eihän tuo orkidearuukku kalliilta kuulosta? Tomaatin valmiina ostamisessa kyllä säästää hermoja jos ei ole innokas kasvattamaan.

      Poista
    2. Kamala mitä on tullut kirjoitettua :D. Tarkoitin orvokkeja.. niitä ihan tavallisia. Orkideat eivät varmaan oikein viihdy ulkokukkina ainakaan tässä ilmastossa, hyvä minä :D.

      Poista
    3. Hih, ajattelinkin ettei orkideaksi ollut kovin kallis...ei sitä aina ehdi etsiä halpoja orvokkeja kun niitä tulee vastaan. Varmasti saat niistä iloa vitosen jos toisenkin edestä tänä keväänä :)

      Poista
  4. Joko istutit ruusuja? Meillä ei vielä ole edes lumi joka paikasta sulanut.

    Pakko on hintoja tuijotella ja kieltäytyä yhdestä sun toisesta, kun rahan määrä on kovin rajallinen. Eilen luin pakinan, jossa puhuttiin sanonnasta "köyhän ei kannata ostaa halpaa" ja jossa todettiin, ettei köyhällä ole valinnanvaraa, on ostettava sitä halpaa, kun muuhun ei ole rahaa. Se niistä hienolta kalskahtavista sanonnoista.

    Taimimaa onkin minulle uusi tuttavuus. Siellä täytyy käydä kurkkaamassa myöhemmin keväällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Between! Kyllä, olin hullu ja istutin ne eilen. Huhtikuussa aina repsahdan istuttamaan vaikka on ne yöpakkasetkin. Lohduttaudun ajatuksella, että yöpyvät ne siellä ulkotaimistollakin ruukuissaan.

      Totta tuo, että sanonta lienee jo vähän vanhentunut. Maailma on niin muuttunut.

      Taimimaa on aika kiva, ei kovin suuri, mutta kiva valikoima.

      Poista
  5. Ja aivan ihana postaus taas! Paljon kaunista olit löytänyt ja valokuvannut taimistoilla. Minäkin pidän tuollaisesta roinasta. :) Nuo Flowers & Garden kastelukannut olisivat tosi kivoja.
    Tähtimagnoliasi on todella kauniin värinen, ja erityisesti pidin ruusupömpelikuvastasi. Siitä tuli jotenkin ulkomainen olo. Tuo Kääpiömanteli täytyy panna muistiin.
    Aurinkoista uutta viikkoa! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sara! Kiva kuulla, että sinuunkin iskee roina :) Minäkin olen ihastellut noita kastelukannuja. Onko teilläpäin Pirilää? Sehän on ketju. Kiitos kannustavista sanoista ja mukavaa viikkoa sinulle myös!

      Poista
  6. Hintatietoisuus on hyvä asia :) Meillä mennään tämä kesä ihan minibudjetilla puutarhan kanssa vuorotteluvapaastani johtuen. Ja siitäkin joudun lohkasemaan osan uuteen lapioon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Katja! Tsemppiä minibudjetin kanssa taiteiluun! Se ei ole aina helppoa, mutta onneksi maasta nousee jo kaikkea mukavaa jota ei tarvitse ostaa uudestaan. Toivottavasti löydät edullisen lapion.

      Poista
  7. Tuo ruusupömpeli on niin hieno, tahtoisin samanlaisen! :) Taimimaasta en ole ikinä kuullutkaan. Kiva tietää, jos joskus tulee ajeltua sillä suunnalla. Joko Blogger on aloittanut tuollaisenkin, että tekstejä vaan katoaa?!? Huh.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos KesäKukka! Sinun pitää ostaa ruusupömpeli puutarhakoristeet.netistä! Ainakin viimeksi niitä oli vielä jäljellä. Teksti tosiaan katosi, mutta kaivelin sen googlen välimuistista, hieman kömpelöä...

      Poista
  8. En oo käyny mihinää kukkamyymäläs koko keväänä. No pian se taas alakaa. Täytyy katsastaa tua kääpiömanteli.... Nuasta hinnoosta. Monesti ostan, varsinki perennoja, kalliita isoja taimia. Ne voi jakaa heti ja saa kappalehinnan minimihi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Navettapiika! Olet ollut järkevä kun olet pysytellyt poissa. Nyt vasta taimistot aukeavat. Hyvä vinkki tuo jakaminen, siinä säästää varmasti.

      Poista
  9. Vai oikein kuluttaja-asiamies! Lohdutukseksi:eikö tänään ole aurinkoinen päivä ja lisää lämpöasteita luvassa lähipäivinä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Vilma! No joo, se on vitsi vaan meillä kun mikään ei saisi maksaa mitään :) On ihanan keväistä jo.

      Poista
  10. Olen muutamia kertoja käynyt itsekkin tuolla Pirilän kukkatalossa Tuusulan toimipisteessä ja ostanut sieltä enimmäkseen havuja. Hintoja kannattaa kyllä ehdottomasti vertailla. Siinä saattaa säästää pitkän pennin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kruunu Vuokko! Totta, varsinkin havut ovat edullisia siellä. Säästö on tärkeää.

      Poista
  11. Olet löytänyt vaikka mitä. Minulla vaihtelee välillä piheys sekä tuhlailu. Kesti kauan, ennen kuin aloin ostamaan kalliimpia perennoja. Puiden ja pensaiden hinnat saavat välillä minut haukkomaan henkeään. Mutta sitten kun saan pakkomielteen jostain, se on hankittava. Onneksi joskus pakkomielle vaihtuu edullisempaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vaaleanvihreää! Minusta taas pensaat joskus tuntuvat hyvin edullisilta kun ne ovat niin monta vuotta jo kasvaneita verrattuina perennoihin. Tuolla pirilällä monet pensaatkin ovat vain 5-10 euron välillä.

      Poista