lauantai 30. huhtikuuta 2016

Riipin raapin

On vuokkojen aikaa. Vappuviikko on ollut sateinen ja kylmä (niinkuin aina). Pienoislehdossa keltavuokkoja rypäs...

...kuunliljapenkereessä Blue shades -balkaninvuokkoja (leviävät hyvin, paremmin kuin valko- ja vaaleanpunakukkaiset)

Valkoiset tarhakylmänkukat vasta raottavat terälehtiään (nämäkin ovat minusta vuokkoja vaikka toisin nimessä väitetään)

Tämän pitäisi olla Blue eyes -valkovuokko, en ole varma, ei näytä siltä...ihana joka tapauksessa

Valkovuokko, jonka nimi on joko Wyatt´s pink tai Kentish pink. Toinen on vielä nupulla niin en tiedä kumpi on kumpi. Joka tapauksessa ulkopuolella on hentoa vaaleanpunaista. Nupulla ovat vielä plena, Pink delight, Royal blue ja Hämyvuokko. Kärsin alkavasta dementiasta. Nimet ja istutuspaikat pätkivät. Toisaalta nämä kukkivat muistan niiden nimen tai istutuspaikan tai en.

Suloinen hyvin pieni valkokukkainen sinivuokko kukkii myös, pihan perällä kasvaa näitä minipikkuisia joita saa välillä etsiä kissojen ja koirien kanssa. Pinkkiä en ole vielä löytänyt...

Saaripalstalta tämä kiurunkannusihanuus. Kiitoskiitoskiitos.

Sen vieressä kirkkaanpunakukkainen kiurunkannus (Beth Evans) on kukkinut hurjan pitkään

Jouluruusutkin kukkivat, tämä on toissajouluinen atrorubens, joka kasvaa varjopenkissä. Mutta miten huomasinkaan, kun tarkkailin tätä! Huomasin varjopenkin olevan täynnä verta, turkkia ja suolenpätkiä. Joku pieni eläin oli jäänyt toisen kynsiin. Vieläkin vähän kuvottaa.

Tässä ystävältä saatu ihana tummakukkainen jouluruusu, niin hieno.

Muutkin jouluruusut istuttelin kuukausi sitten tänne. Lintujen ruokintapaikalle on hieman kylväytynyt auringonkukkia...

Tulppaanien aika alkaa seuraavaksi

Oranssia sävyä löytyy jo pikkuisesta tulppaanista, jonka nimeä en juuri nyt muista...palataan asiaan

Kärhöjen tarkastuskierroksella totesin kaikkien olevan hengissä, ainakin luulisin niin. Näistä kun ei aina tiedä, ovat oikukkaita. Ensimmäinen alppikärhön nuppu on näkyvissä, tämä on ehkäpä Ruby, vaaleanlila. Ne kukkivat aikaisin ja myöhään, toisen kerran syksyllä. 

Ilahduin: kerrottukukkainen Kolmilehti (Trillium) kurkistaa pihan perällä. Voi kunpa se kukkisi tänä keväänä.

Ilahdus numero kaksi: tuoksuorvokit. Olen aivan hulluna tähän kasviin ja niitä on niin vaikea löytää...tässä Coeur d´Alsace -tuoksuorvokki, se on vaaleanpunakukkainen. Ei ole vielä koskaan kukkinut ja talvenarkakin on...odotan sydän sykkyrällä joka vuosi...tuoksu on jotain sietämättömän ihanaa näissä, olen tuoksutellut ulkomailla.

Alkaa olla enemmän vihreää kuin ruskeaa kukkapenkeissä, tässä kevätpenkki, jossa kasvaa esikkoja, erinäisiä sipulikukkia, tarhakylmänkukkia ja pikarililjoja.

Pionien varret nousevat, taustalla jo korkeita alliumeja ja pieni vihreä vasemmalla on tähtiputkea, joka leviää reippaasti. Niin kiva yhdessä pionien kanssa, ne kun kukkivat aika lyhyen aikaa ja korkeat tähtiputket puolestaan pitkään

Hortensiat heräävät eloon. Pallohortensia. Näitä vähän leikkelinkin.

Leikkasin myös ruusuja kun huomasin pitämyskoivumme olevan hiirenkorvalla

Yleensä puutarha saa minut iloiseksi, mutta tänään koin siitä stressiä. Näin vain tekemättömiä töitä ja hutiloiden hoidettuja leikkausurakoita. Kaikki oli vähän  riipin raapin (sanonta, jonka opin juuri Laitilasta kotoisin olevalta työkaverilta, ihan mahtava). Brunssikin tuli nautittua ennen aamukahdeksaa (onni ei ole aamuvirkku perhe). Nyt vetäydyin väsyneenä tuoksuttelemaan orvokkikimppua sisätiloihin. Onneksi huomenna on uusi päivä. Mies lupasi ostaa vappukukan huomenna, sitä siis hakemaan. Sitä ja tarmonpuuskia odotellessa toivottelen iloiset waput kaikille (näin jo alkuviikosta teekkareita laitamyötäisessä, mitenhän heidän kuntonsa kesti tänne asti, jäin pohtimaan). Glada, klara wappen! 

34 kommenttia:

  1. Teekkareilla on rautainen vappukunto ;-)
    Voi että, ikävää että podet puutarhastressiä! Toivottavasti se helpottaa pian.
    Heh, olet tainnut saada kiurunkannuksen mukana mukulaleinikkiä, juurella olevasta pyöreästä lehdestä päätellen. Sitä kasvaa puutarhassani joka paikassa. Toisaalta se ei ole mikään rikkaruoho, ihan kiva, mutta räiskyvän keltainen kukka, kaikki eivät pidä väristä.
    Ihana tuo Beth Evans! Kävin vinkistäsi ostamalla itselleni samanlaisen.
    Vautsivau puutarhasi mahtavaa lajivalikoimaa! Trillium ja harvinaiset vuokot, olisi ihanaa nähdä kaikkia noita erikoisuuksia kukassa. Toivottavasti kukkii niin pääsemme kaikki ihailemaan blogissasi.
    Iloista vappua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila! Tuo on varmaan totta, että vappukunto kestää! Ihana ylläri on tuo mukulaleinikki, tosin ei ole kukkinut mulla, ehkä ei viihdy...Kiva kun löysit Bethin :) Kukintaa esitellessä sitten jos kukkivat. Iloista vappua!

      Poista
  2. Ihania, suloisia, kauniita... :)
    Iloista vappua!

    VastaaPoista
  3. Siellä on täys rähinä päällänsä! Iloista Vappua!

    VastaaPoista
  4. Kukkapenkki näyttää mukavan vehreältä.
    Mulla meinasi perjantaina iskeä kyllästyminen kaikkeen puutarhaan liittyvään, enkä saanut mitään tehtyä. Tänään olotila oli jo korjaantunut, toivottavasti sielläkin huomenna on parempi päivä! Hauskaa vappua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Piparminttu! Välillä tulee näitä kyllästymisiä, kai nekin ovat tarpeen: Kiva kuuulla, että sinulta meni fiilis ohitse. Hauskaa vappua!

      Poista
  5. Huikea määrä erilaisia vuokkoja. Hämyvuokon ostin itselleni tänä vuonna. Hauskaa vappua!

    VastaaPoista
  6. On sinulla mahtavasti erilaisia kasveja. Mitä ilmeisimmin myös pihasi on lämmin ja suojaisa, kun moni kasvi on noin pitkällä.
    Väkisinkin välillä tulee väsymyksen ja kyllästymisenkin tunteita. Sitten taas jostain löytyy tarmoa. Ei vaan aina jaksa, eikä tarvitsekaan.
    Mukavaa vappua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Between! Tulee tosiaan ostettua liikaa tälle pikkupläntille. Naapureilla on myös kasvit samassa jamassa, tälläistä sitten kai on espoossa :) Välillä on tosiaan voimat vähissä, olet oikeassa tuossa, ettei aina tarvitsekaan jaksaa. Mukavaa vappua!

      Poista
  7. Voi sentään mitä herkkuja, oon ihan lääpällään täällä <3 Riipin raapin on täälläkin, eikä ole vappukukkaakaan näkynyt. Riitaisa, ikävä päivä:( Onneksi päivällä sain tavata ystävää, se piristi:) Huomenna täytyy vaan tarttua härkää sarvista ja alkaa laittelemaan paikkoja kuntoon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minna! Voi itku, paha päivä ollut sinulla, lämmin hali! Minullakin oli tuo sama härkää sarvista -fiilis tänä aamuna :)

      Poista
  8. Ihania vuokkoja! Meillä niitä vielä odotellaan, sinivuokko tosin kukkii jo!
    Hauskaa vappua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pioni! No sittenhän ei tarvitsekaan odotella kun sinivuokko jo kukkii :) Hauskaa vappua!

      Poista
  9. Ihanat vuokot ♥ Oi kun siellä on kevät pitkällä, kaikkea kivaa jo kasvussa!
    Hauskaa vappua!

    VastaaPoista
  10. Taas on kukas vaikka mitä! Meikälääsen kolomiolehti kasvoo viimme kesänä kokonaaset kolome senttiä. Ny ei oo varmasti enää hengiskää. Paremmalla tuulella huamenna :) Iloosta vappua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Navettapiika! Kyllä se varmaan on hengissä :) Iloista vappua!

      Poista
  11. Ihania näkymiä. ♥ On pitänyt käydä oikein monta kertaa katsomassa tätä postausta. Niin paljon lajeja ja niin ihanan paljon ihmeteltävää meille lukijoille. Heh... Toisaalta mua naurattaa tuo sun puutarhastressi - Tunnistan siitä niin itseni, heh-heh. Välillä kun pihalla liikkuu, niin tekisi mieli ottaa vaan jalat alle ja paeta! :D Niin paljon olisi hommaa, ettei tiedä mistä aloittaa! Minäkin muuten siirsin viime vuonna kaikki tähtiputket juurikin pionien viereen. Tuoksuorvokkeja kuulee kehuttavan niin usein, että niitä pitäisi vissiin hankkia. Aurinkoista vapun jatkoa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos KesäKukka! Kiva kun jaksat täällä käydä! Puutarhastressi on kyllä ilkeä ja tukala olotila. Hyvä tuo tähtiputki-pioniliitto. En tiedä voiko tuoksuorvokkeja varsinaisesti kehua, mutta jotain ne vaan liikuttaa minussa. Iloista vappua!

      Poista
  12. Pieni stressi minullakin päällä. Tällä viikolla kaatosateet ovat estäneet ne pienet hetket puutarhatöitä.
    Ihana on kevätpenkkisi. Lämpöjen myötä varmasti kukinta vaan etenee. Ihania vuokkoja sinulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vaalean vihreää! On tosiaan ollut hirmu sateista. Toivottavasti nyt hellittäisi hetkeksi. Iloista vappua sinulle!

      Poista
  13. Kevään edistyminen näkyy hyvin kuvistasi.
    Ihanaa ja aurinkoista vappua.

    VastaaPoista
  14. Huojentaa kuulla, että stressiä ilmenee muillakin. Eilen illalla vähän ennen pimeää sain sellaisen angstin, että oksat pois! (?no niitä olinkin myös ollut siistimässä) . Heh!
    Ajattelin miten karmeelta kaikki näyttää; kaikki tekemättömät työt huoh! Pitåis tehdä sitä ja tätä ja onkohan tuo ja tukin pensas tai puu kuollut.Ajattelin kaivaa kaikii epäselvät tapaukset pois. No sitten tuli järki päähän ja hengitin syvään....kasvu on vasta alussa. Ja miksi en iloitse nousseista kasveista ja nauti kasvun voimasta. Ja kun oli pilkkosen pimeätä kaikki näytti niin hyvältä =)
    Tänään jälleen uusin aatoksin ja voimin. Sitä toivotan meille kaikille höpöille ♡ 

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Leenajaipanat! VOi itku tuota kohtaustasi, vaikka nauratti oksat pois -sanonta :) Liikaa tekemistä on ja liian vähän aikaa, väsyttää. HYvä jos pääsit eroon ahdistavista ajatuksista, minä en ihan vielä. Ihanaa kevättä sinulle!

      Poista
    2. Ei täs mikkään olo oo helpottanu =) Onkohan perfektionismi jotenkin puutarhahulluille tyypillinen piirre....no ei varmaan voi yleistää.
      Hyvää helatorstaita!

      Poista
    3. Voi että, eikö ole..voin hyvin olla tuo perfektionismi ja puutarhurointi..itse en kyllä siitä kärsi, kuten kuvasta näkyy...hyvää helaa sinulle!

      Poista
  15. Valtavasti erilaisia vuokkoja. Tuota Pink Delightia olen tavoitellut. Balkaninvuokkoja en ole saanut menestymään.
    Ja ihania jouluruusuja.
    Toivottavasti trilliumisi kukkii.
    Keväällä on niin paljon puutarhatöitä ettei niitä kaikkia nyt kukaan ole ehtinyt tehdä vappuun mennessä. Välillä voi vaan kuljeskella ja nuuhkia ilman mitään työkaluja. Kyllä se stressi pian asettuu, kun ei liikaa vaadi itseltään.
    Hauskaa Wappua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Irene! Voi kun pinkki tekisi poikasia jatkossa niin voisin antaa sinulle! Ostin omani huutonetistä. Täytyisi tosiaan omaksua lungimpi asenne hommiin, siinäpä työsarkaa. Hauskaa wappua sinullekin!

      Poista
  16. Mahtava vuokkokokoelma! Piti ihan googlettaa tuo tuoksuorvokkisi ja on tosiaan ihana!! Toivottavasti se kukkisi nyt, näyttää lupaavalta alulta minusta. Minulla on sitä perinteistä sinistä ja se kukkii kohta. Mahtavaa stressitöntä puutarhaviikkoa ja loppuvappua <3

    VastaaPoista