sunnuntai 4. joulukuuta 2016

Kuistilla tuoksuu multa & hyasintti & gardenia

Viikko taasen vierähti ja jokainen talvipäivä jätti haavan sieluun. On niin hurjan kylmä. Anteeksi kun en ole ehtinyt interaktiiviseen puutarhavuorovaikutukseen kanssanne.  Talven ykkösleikkokukkani on tämä Vahakukka, rakastan sen sitrusmaista tuoksua, joka nousee ilmaan kun katkaisee varret ja tuota pientä  valkoista kukkaa, joka säilyy maljakossa pitkään. Kuin miniatyyrikirsikankukkia.

Plantusta löytyi vielä sipuleja euron pussi. Kukista en vain pysty säästämään, sen totesin ja kiersin Plantun ohella Bauhausin ja Taimian myymälät ja poimin joulunajan kukkakattauksen mukaani. Näytän sen teillekin.

Kuvaan en saanut vangittua tämän specialvärin "dark red" tummuutta ja samettia. Spektaakkelimainen on hän. Tänä vuonna aina kun näen kohtuuhintaisen amarylliksen niin poimin sen mukaan..se on minusta talven upein kukka...erityisen ihastunut olen pinkin ja punaisen yhdistelmään

Punainen ja valkoinenkin toimii, kerrottu valkoinen Alfresco kukkii yhdessä peruspunaisen kanssa (tuliainen anopilta)
Hot pink-värin säästän joulupöytään

Kuin myös kerrotun "kuiva-amarylliksen", nyt näkyy kaupoissa paljon niitä luonnottomia vaha-amarylliksiä, jotka omaan silmääni näyttävät ihan kidutukselta (varsinkin kun ryllikset on minulle monivuotisia kasveja). Löysin tälläisen kuivaversion, jossa on juuret tallella ja se on aseteltu puunpalaseen, kaunis minusta...väri on ihana kirsikanpunainen Sweet nymph, kerrottu

Tukholmassa pyörähdettiin, sieltä ainut tuliainen on tämä pieni Ilex

Nyt otin hyasintin hatun pois kun uutta kasvua näkyy noin 5 cm. 

Hieman kuivahtamaan päässyt Verbena bonariensis on tehnyt uuden lehtivanan

Ulkona on synkeää. Jouluruusumaa lojuu nujerrettuna. Näihin väleihin pitäisi keväällä nousta lumikelloja & talventähtiä

Kaikki on vain niin frozen. 

Syyskrookukset, pienet raukat

Kasvihuonessa vielä persiljat tuoksuvat ja muratit viheriöivät

Syksyllä istutin pienen kuusen ruukkuun, tuleva joulukuusi?

Ulkona Ilex -orjanlaakeri on kuin tomusokerin kuorruttama, tämä on tyttölajike

Kuistilla tuoksuu voimakkaasti sininen hyasintti. Pojat tulivat treeneistä ja sanoivat, että täällä tuoksuu se iso puska mikä meillä on ulkona, miten se on mahdollista (tarkoittivat syreeniä). Tuoksu on todellakin hyvin samankaltainen.
Viimevuotinen amaryllislöytö, se vihertävän keltainen fresh lemon vietti kesän kasvihuoneessa ja on nyt tehnyt lämpimän patterin päällä uuden kukkavanan. Tämän olen huomannut olevan varmin tapa amarylliksen kukittamiseen: joulun jälkeen kastele normaalisti kuin huonekasvia kerran viikossa, vie kesäksi ulos ruukussa tai istuta suoraan multaan. Syksyllä tuon sisään viileään hetkeksi ja sitten siirrän porottavan lämpöisen patterin päälle. Amaryllikset ovat todellisia persoonia, jotkut herkeävät kukkimaan nyt, toiset taas helmi-maaliskuussa ja osa jättää väliin.

Kuistilla on hemmetin ahdasta, mutta on ihanaa olla siellä kun on niin paljon vihreää ja kasvussa olevaa, tasetteja ja skimmioita, hyasintit pilkistävät, Bauhausissa oli taasen niitä sähäköitä erityisvärejä hyasinteissa, ostin RED -värisiä, todennäköisesti kun ne kukkivat niin ei tarvitse kuolata värien perään

Mies haki puita autotallista ja rikkoi huolella valmistamani kevätruukun (josta tietysti pidin kovin). Sipulit olivat jo lähteneet kasvuun, siirsin ne uuteen ruukkuun (vasemmalla). Joskus tuntuu, että vaikka kovasti yritän luoda kauneutta ympärilleni niin taatusti joku sen tuhoaa. Sain kerran tosi edullisesti ihanan Welcome -telineen ostettua ja ihailin sitä noin kaksi päivää kunnes pojat stigaili sen tuhannen palasiksi. En täysin lannistunut vaan istutan uutta, niitä uusia euron pusseja krookuksia, anemoneja ja iiriksiä. Jäisen multapussin toin kasvihuoneesta. Hiljalleen sulava pussi tuoksuu keväältä ja kukilta.
Bauhausista ostin kauan kaipaamani Gardenian, käteni rusensi vahingossa sen kukkaa kun imuroin ja mieletön tuoksu nousi ilmaan. Rakastuin siihen heti.

Olen väsynyt ihmisiin (myös itseeni),  voi kun joskus itsekin saisi tuollaisen fair play -kortin...tuntuu, että maailma on täynnä omaneduntavoittelijoita ja pelureita, en jaksa enkä pysy mukana. Joulurauhaa kaikille. 

27 kommenttia:

  1. Voi että, kauneutta tuhotaan... pojat ovat varmaan pahoillaan, kun rikkovat sinun kauniita juttuja.
    Onpa mahtava amaryllis- ja muu kasvikokoelma, pieni Ilex on supersuloinen! Löysin parista kukkakaupasta kolmella eurolla Ilexiä ja Euonymusta, noita kirjavalehtisiä, pakko kokeilla, jos menestyisivät ulkona. Hitsi vaan, kun kaikki on tosiaan niin frozen :-D Kohta ei maahan enää saa reikää edes rautakangella - yleensä oon istuttanut joulukukat joulun jälkeen ihan sulaan maahan, höh.
    Upean värinen tuo Dark Red!! Oooohh. Ja gardenia, ihanaa. Yhdessä kukkakaupassa luulin nähneeni niitä, olivatkin sitten valkoisia atsaleoja, harmi. Gardeniassa on tuo huumaava tuoksu, vaikka vaikea niitäkin on hengissä pitää. Ehkä sulla on tuo kuisti just ihanteellinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila! No jaa, ovat he varmaan pahoillaan. Olen ryllisrohmu...tunnustan. Kuulostaa ihanalta nuo kirjavat ilexit ja sorvarit! Laitoitko ne maahan? Minäkin olen vähän pettynyt tähän ikiroutaan. Nyyh. Taitaa olla kamalan vaikea tämä gardenia, minä en ollut tietysti perehtynyt asiaan etukäteen, uups.

      Poista
  2. Mitkä ihanat valikoimat ritarinkukkia sinulla onkaan. Tuo valkoinen Alfresco on suuri suosikkini. Onnea "keikarinkukan" eli gardenian kasvatukseen.
    Mukavaa sunnuntai-illan jatkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kruunu Vuokko! On tullut hamstrattua rylliksiä, ovat niin ihania. Minustakin alfresco on niin kaunis. Taitaa olla mahdoton tuo gardenia saada viihtymään, nyt vasta luin...tyhmä minä kun ostin sen.

      Poista
  3. Sinulla on hieno kasvikokoelma. Pikkuinen Ilex on todella ihana. - Mukavaa sunnuntai-iltaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anneli! Ei nyt sentään ihan kokoelma, mutta kuitenkin. Kiitos paljon kun jaksat täällä käydä!

      Poista
  4. Oi miten ihania amarylliksiä =) Ja sipulilöytöjä. Tämä kylmyys kyllä särkee sydämen ja pohjoisviima on ihan pahinmoinen. Mutta onneksi on näitä joulu ja kevään odotus puuhia =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos jori! Jännää kun joka toinen päivä on kylmä ja joka toinen sula, erikoista. Onneksi on joulu ja kevätkin tulossa, aivan kuten sanoit!

      Poista
  5. Sullon taas mahtava kasvivalikooma ja kaikellaasta kivaa orotettavis.
    Täälon pyryyttäny lunta oikee kunnolla, mutta kohta on asteet taas plussalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Navettapiika! Kiitos sinulle. Nytkö sitä lunta tuprutteli? Outoja säänvaihteluja jatkuvasti, ei pysy perässä!

      Poista
  6. Kiitos amarylliksen kukitusvinkistä. Mun tarvii varmasti lähteä kukkakauppakierrokselle, kun mulla on niitä nyt vain kaksi, joista toinen on jo melkein kukkinut. Odottelen kyllä toista kukkavartta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pioni! En uskalla luvata, että tällä onnistuu, mutta olen itse niin laiska, etten jaksa erityistoimenpiteitä ryllien suhteen :) Onneksi tulee useampia kukkavarsia!

      Poista
  7. Paljon kaunista sinulla siellä. Harmi niitä rikki menneitä :(. Kiitos amaryllis vinkeistä. Tuo lämpöpatteri voikin tosiaan edesauttaa kukintaa, kun lämpötilaero tulee suuremmaksi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maria K! Lapset ovat lapsia, aina jotain hajoaa...en ole mikään pro amarylliksenkasvattelija, mutta tällä olen itse onnistunut. Patteri varmasti auttaa.

      Poista
  8. Huomaa, että amaryllis on suosikkikukkasi näin joulun aikaan, vaan eipä ole huono valinta ollenkaan! Muutenkin hyviä löytöjä! ja voimia tähän "julmaan" maailmaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sirkku! Kyllä, olen vähän hurahtanut näihin :) Kiitos paljon lämmittävästä kommentistasi, muiskuja!

      Poista
  9. Voin ojentaa sinulle virtuaalisen Fair Play-kortin.

    Tuo sinun kuistisi on ihana. Ja sen kasvit. Niiden voimalla talvi sujahtaa pian taas loppupuolelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei kiitos ihana vaalean vihreää :) !
      Talvi tuntuu nyt jo niin pitkältä....ää....

      Poista
  10. Onpa Sinulla ihana sisäpuutarha! Kiitos tuosta amaryllyksen selkeästä kukitusvinkistä, sitä tulen kokeilemaan ilman muuta. Ihana gardenia, rakastan senkin tuoksua! Hyvää terapiahoitoa on mullan ja kukkien tuoksu! Maailma on ilkeän raadollinen täynnä omahyväisyyttä, onneksi siitä pääsee eroon laittamalla oven kiinni samoin kaikki mölytoosat ja nauttien kukkien kasvusta ja tuoksusta, sekä multaa koskettelemalla! Voimia talveen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila! Sisäpuutarha on hyvä termi :) En ole jaksanut mitään erityistoimenpiteitä ryllien suhteen kun olen niin laiskimus, mutta onneksi tuntuvat kukkivan siltikin. Gardenia taitaa olla hurjan vaikea kasvatettava, en tiennyt....maailma on kova, en aina jaksa, onneksi on lempeät kukat! Kiitos sinulle!

      Poista
  11. Tuo kuisti on sinun pelastuksesi! Harmi, että teillä asuu noita toheloita. Mietipä ensi kevättä ja kesää ja tee suunnitelmia! Hyvää alkanutta viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Vilma! Kuisti pelastukseni, totta taitaa olla :) Miehet on toheloita...usein...minulla ei ole oikein mitään projekteja tai ideoita ensi keväälle, siksi vain odottelen...

      Poista
  12. Kuvissa näkyy todellinen talviviidakko, noin paljon vihreyttä ja kaikkia eksoottisia ja erikoisia kasveja! Talvi vilahtaa varmaan ohi huomaamatta, kun tuo rehevyys sinua ympäröi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pirkko! Hih, talviviidakko. En ole valitettavasti minimalisti, vaikka usein toivon olevani....toivottavasti talvi menisi nopsaan...

      Poista
  13. Kuvista sain pienen vivahduksen amarylliksen todellisesta väristä, mahtaa olla upea livenä! Olen alkanut pikku hiljaa lämpenemään amarylliksille, en ole ennen juurikaan niistä välittänyt. Pitänee kipaista hakemaan jokin kivanvärinen yksilö kotiin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiina! Mukava kuulla sinusta! On kyllä verenpunainen, miltei musta tämä yksilö. Plantagenissa oli tätä väriä. Kiva kuulla, että lämpenet rylliksille :)

      Poista
  14. Ensimmäinen kuva on suoraan jostain joulusadusta. :)
    En enää hämmästele ihanien kasviesi määrää - tästä lähtien vain ihastelen.
    Kommenteistakin päätellen moni asuu etelämpänä kuin minä. Täällä on nyt melkein 40 cm lunta ja täysi talvi.
    Ihmisiä on tosiaan monenlaisia, minusta paras strategia on olla ajattelematta kovin paljon niitä ilkeimpiä/tyhmimpiä. Tätä oppii iän myötä. :)
    Rauhaisaa itsenäisyyspäivää ja mukavaa joulunodotusta! ♥

    VastaaPoista