perjantai 6. tammikuuta 2017

Tammikuisia kukka-ajatuksia

Havahduin viime yönä kesken unen. Kävelin keväisessä metsässä, joka on vielä kohmeinen ja pälvipaikoissa luminen, mutta kuitenkin jo tuoksuva. Kun heräsin, nenässä tuoksui aivan varmasti tuo keväisen metsän tuoksu. Se hetki kun huomaa ensimmäistä kertaa talven väistyvän on niin ihana. Pienenä kaivettiin heti polkupyörät esiin ja ajettiin jääsohjossa. Hetken aikaa tuntuu kuin elämässä olisikin yhtäkkiä paljon toivoa, kaikki mahdollista ja uusi alku seisoo edessä avoimena. Kaikki talven synkkyys on poispyyhkäisty. Muistelen miltä kevät tuoksuu. Ensimmäinen uuden kasvukauden merkki on aina sama (kuistilla): viikunan vastapuhjennut lehti.

Uudenvuodenaattona istuttelin krookuksia puutarhassa. Multa oli ihan sulaa. Pidin sitä henkilökohtaisena joululahjana, että pääsin vielä istuttamaan alesipuleja. Nyt luonto on jälleen kohmeinen ja etäinen, mutta tunnen toivoni heränneen ja sen tuntee myös pikkuiset sipulit, kuten tämä syksyllä autotalliin viety posliinihyasintti, joka herkesi kukkimaan keittiön ikkunalla.

Siivosimme tänään kaappeja, mikä on hyvin epätyypillistä toimintaa meillä. Se on nimittäin hyvin tuskallista, koska pääsen käsiksi siihen mitä olen, enkä oikein ymmärrä miksi kaappini pursuilevat kaikeanlaista rojuja niin etteivät ne edes mene kiinni. Ja miksi eri kaapeista löytyy samoja tavaroita siroteltuina sinne tänne, miksen voi olla järjestelmällisempi ja siistimpi ylipäätään....ja jokaisen setvityn kaapin myötä inhoan ihan pikkuisen lisää itseäni. (kuvassa on kuiva-amaryllis cherry nymph)

No mutta takaisin puutarha-aiheisiin, jotka sentään tuottavat pelkkää iloa. Joulukuussa löysin Plantusta nämä sipulikukat eurolla pussi ja laitoin ne hiljalleen multaan kuistilla, en jaksanut mitään kylmävarastohommeleita tai pimeyksiä, ajattelin kokeilla kukkisivatko siltikin. Ja juuri nyt näyttää aika hyvältä. Irikset ja krookukset ovat nousseet mullan pinnalle.
Samaan aikaan paljuun laitetussa hyasintissa "Woodstock" (se punajuurenvärinen) on jo kukkanuppu

Ruukussa on muutakin seuraa : iristä ja krookusta.

Syksyllä laitoin veteen yhden tavallisen hyasintin sipulin (samaista lajiketta, nämä eivät tainneet olla suosiossa tänä vuonna kun olivat jääneet kauppojen hyllyille). Se kukkii nyt. Mielenkiintoista tässä on, että ovat täysin tavallisia preparoimattomia sipuleja ja kukkivat silti ilman kylmäkautta! Ruukussa ilman erityisiä toimenpiteitä. Olipas hyödyllinen kokeilu.

Muutoin olen vain ja luen, luen, luen. Haaveilen tulppaaneista ja pioneista. 

Aurinko pilkisti tänään ja lämmitti hyasintin kukkia.

Kielot kukkivat hurjan pitkään (ruukusta pilkistää anemonet, jotka laitoin ruukkuun joulukuussa)

Tänään olen hurjan kiitollinen teille minut haastaneille, joita ilman en koskaan pääsisi vastailemaan hurjan hauskoihin haasteisiin (Vaaleanvihreää, Kukkia&Haaveita & Kasvihormoni &Anun puutarhassa -blogeihin). Voi kun voisin vaan joskus antaa näitä takaisinkin. 

35 kommenttia:

  1. Woodstock on hienon värinen hyasintti, muutaman laitoin niitä maahan syksyllä, toivottavasti kukkivat.

    VastaaPoista
  2. Miten toivoa antava uni! Vitsit sä jaksat olla ahkera, kun istutat syksyisinkin kaikkia ihanuuksia. Mut jos noi sipulit noin hyvin kukkii ilman mitään kepposkonsteja, niin saattaisin saada aikaiseksi jopa minäkin =)Täytyy pistää muistiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kurjenkello! No en kyllä ole ahkera, vaan patalaiska. Istutin nuo sipulit ihan hetki sitten vasta enkä tosiaan jaksanut mitään vippaskonsteja, onneksi onnistui näinkin :)

      Poista
  3. Kuvissasi on kevät ihan juuri täällä ja tässä! Minun on vielä jarruteltava - tänä aamuna pakkaslukemat heiluivat -25 korvilla. Noita kuvia on kuitenkin herkullista katsella!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pirkko! No meillä oli lähes samat pakkaset, mutta ei nyt jaksa siitä välittää :) Kiitos kun jaksat käydä!

      Poista
  4. Ihana uni! Mainiosti ovat lähteneet kasvuun nuo kokeilusi.

    VastaaPoista
  5. Woodstockit ovat mielestäni ehkä upeimman värisiä hyasinttejä, niin vahvan värisiä.
    Kylläpäs kuistillasi on keväistä sipulikukkien versojen venyessä ja viikunan herätessä talviunestaan. Minun sipulikukkaruukkuni ovat vielä varastossa kasvamassa. Kunhan vielä kasvavat, siirrän ne sisätiloihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Puutarhamyyrä! Onko näin? Ovat kyllä kauniita. Toivottavasti saat pian nauttia kevätruukuistasi!

      Poista
  6. Kyllä sä jaksat värkätä nuaren sipulikukkien kans. Hianostihan ne sitte kukkiiki. Kateellisena täältä ihaalen. Hm....mulla taitaa olla kellaris istuttamaton narskupussi. Mihinähän mahtaa olla....tuliskaha niistä viälä jotaki.
    Mullon pikkuusen samaa vikaa, nuaren kaappien ja loorien kans. Mutta ku saan jonku siivottua ja järiestettyä oon itteheni tooooosi tyytyvääne.
    Aurinkoosia päiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Navettapiika! En oikeastaan jaksa, iskin vaan multaan. Kokeile ihmeessä laittaa narsissit multaan vielä? Ihana kuulla kaappikohtalotoverista! Minä sain 3 vaivaista kaappia siivottua ja koko pv meni...Aurinkoa sinnekin!

      Poista
  7. Woodstock on ihanan värinen hyväsintti ( miehen tyttären sana hyasintistä).
    Voi, tunsit jo tai haistoit kevään tuoksun. Mikä uni!!
    Mulla taas lapsuuden keväät alkoivat sillä , kun asfaltilla oli sulapaikkoja pompotella superpallolla pikkukengät jalassa.
    Saanko muuttaa kuistillene ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Leenajaipanat! Hauska tuo hyväsintti! Jokaisella on varmasti oma kevätperinteensa, hyvä tuo suppari asfaltilla-metodi :) Tottakai ollos tervetullut kuistille jos kestät monot ym. muut rojut!

      Poista
  8. Minäkin istun sohvalla ja haaveilen keväästä ja kesästä:) Jospa vaikka katsois jonkun puutarhaohjelman netistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pioni! Tuo sohvalla haaveilu onkin paras metodi ikinä! Minä en ole ollenkaan päässyt sisään niihin puutarhaohjelmiin, sitä tässä odottelen...

      Poista
  9. Maria K:n sanoin... mukava ja keväinen postaus.

    VastaaPoista
  10. Puutarha- ja keväthaaveet lohduttavat, itsekin yritän ammentaa niistä voimaa juuri nyt. Viikuna ihananainen, oikea toivonmerkki kun noin joka vuosi aloittaa! Nämä sinun kuvasi ja tekstisi tuovat aina kevään tuulahduksen, kiitos Taina <3!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maria! Kyllä, lohduttavat kovasti, niitä mietin kovasti kun lumitöitä tein. KIitos itsellesi kun jaksat käydä täällä!

      Poista
  11. Mainiosti sanoiksi puettu: pakkasella puutarha on etäinen, talvi on lohduttomuuden aikaa, mutta se kevään ensi riemu - siihen ei ikinä kyllästy, siitä ei saa tarpeekseen, samanlainen ihme joka vuosi. Se on ihanaa! Ehkä siksi jaksaa elää vuoden loput 11 kuukautta.
    Voi hitsit, Woodstock on makeimman värinen hyasintti, mitä kuvitella saattaa - ovatko muut asiakkaat olleet sokeita :-D Hyvä, että sä niitä pelastit, noista tulee kauneutta kotiin. Hyvä kans tietää, että saattavat kukkia näin keskitalvella ihan tuosta vain.
    Pikaista kevättä... voi apua miten ihana tulppaanisivu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila! Nyt hykerryttää jo hieman kun tuntuu, että kevät on kuitenkin lähellä jo....muut kuukaudet menee siinä sivussa.

      Jännä, että woodstockit olivat jääneet, ehkäpä monella on nyt valkoinen vuosi kun ne näyttivät olevan lopussa. Olen ihan mykistynyt tästä, että kukkivat ilman temppuja. Jee.

      Arvaat varmaan mistä tulppaanisivu on, se lehtisuosikkimme...

      Poista
  12. Taidan olla vastarannankiiski pahimmasta päästä! Tykkään tästä ajasta ihan kauhean paljon, juuri nyt...siementilaukset, suunnittelut, haaveilut, olen siis ihan intoa piukassa! En tykkää talvesta määrättömän paljon, parin kuukauden edestä vain :D

    Komppaan kaimaa tuon Woodstockin suhteen, voiko ihanampaa hyasinttia ollakaan, onneksi ne pääsivät asiantuntevaan ja hyvään kotiin! Ihana tuo talvipuutarhasi, ihan jo kevättä täynnä!

    Tuo kaappijuttu - tunnistin siitä itseni!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila! Hyvä kun tykkäät, sehän on vain hienoa! Nautiskele vain rauhassa :)
      Woodstockit olivat jääneet hyllylle, minulle käy kyllä kaikki värit.
      Ihana kuulla kaappikohtalotoverista!!
















      Poista
  13. Suotta moitit itseäsi. Saat muualla paljon aikaan. Minulla kaapit ovat järjestyksessä, mutta ei minusta olisi istuttamaan tähän aikaan yhtään mitään :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pauliina! No en kyllä saa juuri mitään aikaan. Upeaa, että kaappisi ovat järjestyksessä, ihailen sinua kovasti! Ehtisitkö piipahtamaan meilläkin organisoimassa :)

      Poista
  14. Kivan keväinen postaus. Minustakin tuntuu, että vain luen, luen ja luen. Katselen puutarhavideoita, luen lehtiä ja kirjoja. Ja taas haaveilen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Riitta! Haaveilu on ihanaa, heti seuraavaksi parasta heti puutarhuroinnin jälkeen :)

      Poista
  15. Keväinen tuoksu ja fiilis on ihana, kun tajuaa sen viestivän keväästä.
    Minusta nämä talvikuukaudet menevät välillä suht kivuttomasti. Varsinkin nyt, kun tekemistä on yli äyräiden. Kuitenkin vaikeinta on minulla sitten, jos maaliskuu on yhä kunnon talvikuukausi ja jos huhtikuussa joutuu vielä miettimään lumien kolaamisia. Mitä lähempänä kevät on, sitä hankalampaa alkaa olla odottaminen.

    Kaappien siivous. Miten kuulostaa tutulta. Meillä olisi nyt kolme kohdetta (siis kiireisimmät), raivauksen alkuun pääseminen on vaikeaa, jatkaninen vaikeaa. Joskus lopputulos palkitsee. Joskus tulee kierre, kun ylimääräiset vain siirtyvät uuteen paikkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vaalean vihreää! Talvi on pian ohi kun tälle "paremmalle puolelle" päästään :) Pitkittynyt talvi on ikävä ja raskas.

      Ihana kuulla kohtalotoverista kaappien suhteen. Jotenkin niin vaikeaa näiden rojujen kanssa, mistä niitä oikein tulee...

      Poista
  16. Kevääntulo on jotain niin ihanaa, ettei sitä osaa sanoin kuvata.
    Joulustakin taidetaan olla samaa mieltä. :) Haikeaa on purkaa joulu ja niinpä teenkin sen vähitellen.

    Onnellista uutta vuotta!

    Ai niin, minä aloitin uuden vuoden virtuaalisella siivouksella tai some-paastolla. Deaktivoin Pinterest-profiilini ainakin toistaiseksi. On ikävä kauniita puutarhapinnauksiasi, mutta muuten on virkistynyt olo. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sara! Haikeaa on kun joulu lähti, onneksi tulee tänä vuonna jo uusi :)
      Onnellista uutta vuotta sinullekin!

      No voihan, somepaasto, tunnetko tarvitsevasi sellaista? Mutta hyvä jos olet virkistynyt :)

      Poista
  17. Minä tuijottelin tänään Monty Donia ja leivoin synttäreitä varten. Valoin suklaasta lumpeen kukkia koristeeksi. Aina sitä jostain saa iloa revittyä!

    VastaaPoista