sunnuntai 19. maaliskuuta 2017

Keväisissä puutarhatöissä


Tänään pääsin puutarhatöihin. Tuntui hyvältä, vaikka oli aika kylmä ja satoi jotain jäistä. Osittain maa on kuitenkin sulaa ja rikkaruohoja voi jo nyhtää pois. Harmaus roikkuu yllä päivästä toiseen. Tämän vuodenajan toistuvia perushommia on perennanvarsien silppuamiset, kivimuurin siivoaminen ja muut siivousjobit. Kivimuurin kolosista kaivelen heinää pois. Siisteyskäsitykseni on, kuten varmaan tiedätte jo, aika joustava. Puutarhassa saa olla hieman villiä ja rikkaruohojakin saa jonkin verran elellä vapaasti. Tepsuttelin siis ympäriinsä kun silppusin ja tsekkailin tiluksia.

Esimerkkinä sallivuudesta nämä hiirenvirnat, ne saavat olla, pidän niistä kovasti, ihan lempparirikkaruohoja :)


Kun syksyllä jättää korret törröttämään, ne ovat paitsi kauniita, myös suojaavat perennoja talvea vastaan ja niiden suojissa kasvit uskaltautuvat lähtemään aikaiseen kasvuun. Vielä kun jaksaa silputa jäämät aikaisin keväällä niin maanparannuskin hoituu automaattisesti. Täältä korsien alta kurkistaa aina jotain, nämä taitavat olla tarha-alpia

Yleisilme keväällä on siis hyvin sotkuinen ja ruskea. Mietin jo nyt miten vanhana pärjään tämän puutarhan kanssa. Mahtaa olla aika vaikeaa. Silloin on varmasti aika luovuttaa puutarha eteenpäin uudelle innokkaalle ja itse vetäytyä parvekeviljelijäksi. Onneksi ei olla vielä siellä asti vaan edessä on  kevät juuri tämän oman rakkaan puutarhan kanssa💚 Ja ahkeraa raadantaa! 

Ruusujen tilanne vaikuttaa yllättävän hyvältä. Useimmat niistä on vihreitä ihan ylös asti. Tässä köynnösruusu, Helenanruusu 

Tänään leikkelin nuo kuihtuneet alppipiikkiputket ja juuresta näkyy jo uusia vihreitä lehtiä

Kukkapenkeissä sai mennä tosi kieli keskellä suuta, jottei  tallo näitä tulppaaninvarsia muussiksi

Ainoa suojaamani kasvi (eka kerta ikinä!) vaikuttaa kyllä aika ruskealta. Suojaus hieman epäonnistui, eikä riittänyt ylös asti. Kyseessä on siis pensaspioni. Saapa nähdä pihiseekö siinä vielä henki

Keväthommiin lukeutuu myös kaariportin marjatuomipihlajien taivuttelu. Näin alkukeväästä ne ovat vielä niin pehmeitä ja joustavia, saa hyvin työnnettyä kaaren muotoiseksi

Magnolioiden tilanne näyttäisi olevan parempi kuin viime keväänä. Muutamia mustahkoja oksia ylhäällä olevan, mutta toisaalta alhaalla on uusia ja vihreitä eli tasoissa ollaan. Kuvassa on vaaleanpunainen tähtimagnolia

Ja tässä valkokukkaisen tähtimagnolian pörröinen nuppu

Esikot ovat aika freesinä heti keväällä, mutta tunnustan, että nuo salaatinlehdet käyvät pahasti hermoilleni. Kukathan ovat hyvin kauniita kyllä. Mietin onko lehteä nakertanut joku etsku (systerin antama lempinimi etanalle). Niitä en nyt nähnyt, mutta systeri kertoi eilen niiden heränneen jo heidän tontillaan.

Salaisessa lehdossa kasvaa näitä erityyppisiä maanpeitekokeilukasveja, joiden toivon leviävän. Tämä on valkokukkainen kevätkukkija Kaukasianpitkäpalko. Ei ole mitenkään hirmuisen hyvin levinnyt

Ja tästä pöhelöstä iloitsen erityisesti, se näyttäisi talvehtineen ihan jees. Keijunsilmä, luonnonkasvi rapakon tuolta puolen. Kaunis vaaleansinilila pieni tähtikukinto sillä.

Mikähän se tämä pieni ja suloinen ruusuke onkaan...

Puheen ollen vanhojen korsien suojassa kasvuun lähtevistä perennoista: Poimulehti ja sen vastapuhjennut lehti

Samoin korsien alta löytyi Verikurjenpolven uusia lehtiä

Ensimmäisen leppäkertunkin näin kävelyllä 

Eiffelin juurella virvaliljoja nousee lisää, niissä suloiset lilansävyiset kärjet

Tuoksuköynnöskuusamassa on jo isot silmut, se on aina ollut hyvin aikainen

Tässä ystävän virkkaama taivutuspussi Keltakanelin oksalla

Siivous ja möyhennys jatkuu...

16 kommenttia:

 1. Taisimme nautiskella samoissa puuhissa tänään, meillä tosin oli kirkas aurinkoinen päivä, harmi jos siellä teillä oli taivas pilvessä. Linnutkin lauloivat :D Voi miten paljon siellä jo piipottaa, yritin tutkailla virvaliljoja, mullan alla ne vielä nukkuvat. Leppiskin oli jo herännyt siellä pihassasi, suloinen pikkuinen! Ihania kevätjuttuja oli edellisessä postauksessasi!

  Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
 2. Omenapuiden taivutus alkaa kohta, tilasin siskolta ison kasan vanhoja hevosenkenkiä puuhun ripustettavaksi jotta saan oksat taivutettua. Tuollainen virkattu pussi on hauska.
  Siellä teillä on jo paljon kevään merkkejä.

  VastaaPoista
 3. Onko lunta enää mihinää? Näyttää nii lumettomalta ja jopa kuivalta. Meillon viälä lumipomppa puutarhan päällä. Hyvä että talavi vaikuttaa olevan kasviille suatuusa. Magnolian nuppujaki jo :)

  VastaaPoista
 4. Lempirikkaruoho, ihanaa:) Sillä kaunishan se on, minäkin annan kasvaa!
  Teillä on ihan eri väristä kuin meillä, ehkäpä tuo lumi täältäkin pikkuhiljaa sulaa... lapion sitä tänään terassilta, sinne kun viime viikolla tuli kunnon kasa katolta.

  VastaaPoista
 5. Keijunsilmä näyttää viehättävältä kasvilta. Mistä ihmeestä olet sitä saanut?
  Ja magnoliassa on nuppu. Voi sitä ihmettä!

  VastaaPoista
 6. Minäkin pääsin hetkeksi tänään pihan kevättä ihastelemaan. Yhtäkkiä onkin paikat täynnä kaikkea seurattavaa. Minun magnoliani näyttivät myös hyvin selvinneen, vaikka kukkia ei taida tänä vuona tullakaan.

  VastaaPoista
 7. Voi miten keväiseltä teillä jo näyttääkään, täällä vielä täysi talvi -tai siis ainakin minun puutarhassani:)

  VastaaPoista
 8. Ihana keväinen kierros puutarhassasi ja sieltähän putkahtelee jo vaikka mitä ihanuuksia, niin ja rikkaruohojakin. Rikkaruohotkin voivat olla kauniita, opettajani puutarhakoulussa määritteli kasvin rikaksi jos se kasvoi väärässä paikassa. Toisin sanoen ruusukin voi olla rikka, mikäli kasvupaikka on väärä, mutta kuka nyt ruusua alkaa repimään kompostiin 😊 hauskat painopussit ja ihana magnolia!

  VastaaPoista
 9. Paljon riemastuttavia kevään merkkejä! Itsekin olen silpunnut perennoja talven jäljiltä ja pihakoivun risuja, joita riittää ja riittää. Mietin ois niin kätevä ku ruohovartisillekin silputtaville ois oma "oksasilppuri"

  VastaaPoista
 10. Eikö olekin kiva päästä vähän siivoamaan? Minä en ole kovin paljon vielä päässyt. Ai, teilläkin on tuollainen ihana kivimuuri! Minullakin on mökillä niitä. Tykkään.

  VastaaPoista
 11. Viikonloppu olikin mitä mainion puutarhatöiden kannalta! Vaikka oli melko vilpoista, meillä paistoi silti aurinko. Eipä kiusanneet hyttyset tai mäkäräiset, eikä ollut helteestä haittaa!
  Vaikka melkein kaikki on vielä jäässä, kaikenlaisia riemukkaita löytöjä voi silti tehdä ja silputa perennanvarsia. Isoja piippoja sinulla jo siellä näkyy ja ihana magnolian nuppu, onneksi sillä on turkki päällä!
  Ellet tiedä, mikä tuo vihreä söpö ruusuke on, minulla olisi yksi arvaus ;D

  VastaaPoista
 12. Minäkin olin eilen juuri samoissa puuhissa :D. Oli jotenkin ihanaa haravoida tuota ruskean harmaata lehtimössöä sammalen päältä. Onneksi sateet ei ole liikaa häirinnyt kasvien kasvua. Hyi, etanoita jo nyt. Ne saisivat jättää heräämättä :(

  VastaaPoista
 13. Kyllä näyttää ihanalta. Ja ihan kuin olisimme eri maassa. Meillä kyllä lumikellot ponnistavat ja pinnistävät läpi lumen ja jään, mutta muita puutarhan elonmerkkejä saa vielä odotella.

  VastaaPoista
 14. Voi miten ihania keväänmerkkejä! Täällä on lunta vielä noin 40cm. Aurinkoista alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
 15. Keväisiä merkkejä siellä. Olisipa pian täälläkin piippoja näkyvissä.

  VastaaPoista
 16. Nyt kevät eteneekin vauhdilla.
  Mukavaa ja aurinkoista viikkoa.

  VastaaPoista