sunnuntai 19. maaliskuuta 2017

Keväisissä puutarhatöissä


Tänään pääsin puutarhatöihin. Tuntui hyvältä, vaikka oli aika kylmä ja satoi jotain jäistä. Osittain maa on kuitenkin sulaa ja rikkaruohoja voi jo nyhtää pois. Harmaus roikkuu yllä päivästä toiseen. Tämän vuodenajan toistuvia perushommia on perennanvarsien silppuamiset, kivimuurin siivoaminen ja muut siivousjobit. Kivimuurin kolosista kaivelen heinää pois. Siisteyskäsitykseni on, kuten varmaan tiedätte jo, aika joustava. Puutarhassa saa olla hieman villiä ja rikkaruohojakin saa jonkin verran elellä vapaasti. Tepsuttelin siis ympäriinsä kun silppusin ja tsekkailin tiluksia.

Esimerkkinä sallivuudesta nämä hiirenvirnat, ne saavat olla, pidän niistä kovasti, ihan lempparirikkaruohoja :)


Kun syksyllä jättää korret törröttämään, ne ovat paitsi kauniita, myös suojaavat perennoja talvea vastaan ja niiden suojissa kasvit uskaltautuvat lähtemään aikaiseen kasvuun. Vielä kun jaksaa silputa jäämät aikaisin keväällä niin maanparannuskin hoituu automaattisesti. Täältä korsien alta kurkistaa aina jotain, nämä taitavat olla tarha-alpia

Yleisilme keväällä on siis hyvin sotkuinen ja ruskea. Mietin jo nyt miten vanhana pärjään tämän puutarhan kanssa. Mahtaa olla aika vaikeaa. Silloin on varmasti aika luovuttaa puutarha eteenpäin uudelle innokkaalle ja itse vetäytyä parvekeviljelijäksi. Onneksi ei olla vielä siellä asti vaan edessä on  kevät juuri tämän oman rakkaan puutarhan kanssa💚 Ja ahkeraa raadantaa! 

Ruusujen tilanne vaikuttaa yllättävän hyvältä. Useimmat niistä on vihreitä ihan ylös asti. Tässä köynnösruusu, Helenanruusu 

Tänään leikkelin nuo kuihtuneet alppipiikkiputket ja juuresta näkyy jo uusia vihreitä lehtiä

Kukkapenkeissä sai mennä tosi kieli keskellä suuta, jottei  tallo näitä tulppaaninvarsia muussiksi

Ainoa suojaamani kasvi (eka kerta ikinä!) vaikuttaa kyllä aika ruskealta. Suojaus hieman epäonnistui, eikä riittänyt ylös asti. Kyseessä on siis pensaspioni. Saapa nähdä pihiseekö siinä vielä henki

Keväthommiin lukeutuu myös kaariportin marjatuomipihlajien taivuttelu. Näin alkukeväästä ne ovat vielä niin pehmeitä ja joustavia, saa hyvin työnnettyä kaaren muotoiseksi

Magnolioiden tilanne näyttäisi olevan parempi kuin viime keväänä. Muutamia mustahkoja oksia ylhäällä olevan, mutta toisaalta alhaalla on uusia ja vihreitä eli tasoissa ollaan. Kuvassa on vaaleanpunainen tähtimagnolia

Ja tässä valkokukkaisen tähtimagnolian pörröinen nuppu

Esikot ovat aika freesinä heti keväällä, mutta tunnustan, että nuo salaatinlehdet käyvät pahasti hermoilleni. Kukathan ovat hyvin kauniita kyllä. Mietin onko lehteä nakertanut joku etsku (systerin antama lempinimi etanalle). Niitä en nyt nähnyt, mutta systeri kertoi eilen niiden heränneen jo heidän tontillaan.

Salaisessa lehdossa kasvaa näitä erityyppisiä maanpeitekokeilukasveja, joiden toivon leviävän. Tämä on valkokukkainen kevätkukkija Kaukasianpitkäpalko. Ei ole mitenkään hirmuisen hyvin levinnyt

Ja tästä pöhelöstä iloitsen erityisesti, se näyttäisi talvehtineen ihan jees. Keijunsilmä, luonnonkasvi rapakon tuolta puolen. Kaunis vaaleansinilila pieni tähtikukinto sillä.

Mikähän se tämä pieni ja suloinen ruusuke onkaan...

Puheen ollen vanhojen korsien suojassa kasvuun lähtevistä perennoista: Poimulehti ja sen vastapuhjennut lehti

Samoin korsien alta löytyi Verikurjenpolven uusia lehtiä

Ensimmäisen leppäkertunkin näin kävelyllä 

Eiffelin juurella virvaliljoja nousee lisää, niissä suloiset lilansävyiset kärjet

Tuoksuköynnöskuusamassa on jo isot silmut, se on aina ollut hyvin aikainen

Tässä ystävän virkkaama taivutuspussi Keltakanelin oksalla

Siivous ja möyhennys jatkuu...

32 kommenttia:

  1. Taisimme nautiskella samoissa puuhissa tänään, meillä tosin oli kirkas aurinkoinen päivä, harmi jos siellä teillä oli taivas pilvessä. Linnutkin lauloivat :D Voi miten paljon siellä jo piipottaa, yritin tutkailla virvaliljoja, mullan alla ne vielä nukkuvat. Leppiskin oli jo herännyt siellä pihassasi, suloinen pikkuinen! Ihania kevätjuttuja oli edellisessä postauksessasi!

    Mukavaa alkavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila! Kiva kuulla :) Ihana, että olet saanut nauttia auringosta! Oikein ihanaa kevättä sinulle toivottelen

      Poista
  2. Omenapuiden taivutus alkaa kohta, tilasin siskolta ison kasan vanhoja hevosenkenkiä puuhun ripustettavaksi jotta saan oksat taivutettua. Tuollainen virkattu pussi on hauska.
    Siellä teillä on jo paljon kevään merkkejä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Katja! Hevosenkengät ovatkin hauska, näyttää varmaan kivalle puusta roikkuessaan!

      Poista
  3. Onko lunta enää mihinää? Näyttää nii lumettomalta ja jopa kuivalta. Meillon viälä lumipomppa puutarhan päällä. Hyvä että talavi vaikuttaa olevan kasviille suatuusa. Magnolian nuppujaki jo :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Navettapiika! Ei ole lunta, mutta aika kosteaa vielä. Ihanaa, että talvi on ohitse, teilläkin varmaan jo lumet sulaneet :)

      Poista
  4. Lempirikkaruoho, ihanaa:) Sillä kaunishan se on, minäkin annan kasvaa!
    Teillä on ihan eri väristä kuin meillä, ehkäpä tuo lumi täältäkin pikkuhiljaa sulaa... lapion sitä tänään terassilta, sinne kun viime viikolla tuli kunnon kasa katolta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pioni! Ihana kuulla, sinäkin tykkäät :) toivottavasti lumenne ovat nyt jo aivan poissa!

      Poista
  5. Keijunsilmä näyttää viehättävältä kasvilta. Mistä ihmeestä olet sitä saanut?
    Ja magnoliassa on nuppu. Voi sitä ihmettä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Irene! Keijunsilmä on muistaakseni joko Muhevaisesta tai Pirilän kukkatalosta, kuitenkin ihan tavallisesta taimistosta. Toivottavasti magnolia kukkii.

      Poista
  6. Minäkin pääsin hetkeksi tänään pihan kevättä ihastelemaan. Yhtäkkiä onkin paikat täynnä kaikkea seurattavaa. Minun magnoliani näyttivät myös hyvin selvinneen, vaikka kukkia ei taida tänä vuona tullakaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Reetta! Mukava kun pääsit! Ihana, että magnoliasi ovat hengissä äläkä vielä luovuta kukkien suhteen :)

      Poista
  7. Voi miten keväiseltä teillä jo näyttääkään, täällä vielä täysi talvi -tai siis ainakin minun puutarhassani:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sirkku! Voi, toivottavasti viikossa on tapahtunut kevään ihme puutarhassasi!

      Poista
  8. Ihana keväinen kierros puutarhassasi ja sieltähän putkahtelee jo vaikka mitä ihanuuksia, niin ja rikkaruohojakin. Rikkaruohotkin voivat olla kauniita, opettajani puutarhakoulussa määritteli kasvin rikaksi jos se kasvoi väärässä paikassa. Toisin sanoen ruusukin voi olla rikka, mikäli kasvupaikka on väärä, mutta kuka nyt ruusua alkaa repimään kompostiin 😊 hauskat painopussit ja ihana magnolia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mari! Opettajasi onkin fiksu tapaus :) Totta tuo onkin. Ihanaa kevättä sinulle!

      Poista
  9. Paljon riemastuttavia kevään merkkejä! Itsekin olen silpunnut perennoja talven jäljiltä ja pihakoivun risuja, joita riittää ja riittää. Mietin ois niin kätevä ku ruohovartisillekin silputtaville ois oma "oksasilppuri"

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maria! Olisi kyllä kieltämättä näppärä sellainen pikkuinen silppuri! Mukavia puutarhapuuhia sinulle!

      Poista
  10. Eikö olekin kiva päästä vähän siivoamaan? Minä en ole kovin paljon vielä päässyt. Ai, teilläkin on tuollainen ihana kivimuuri! Minullakin on mökillä niitä. Tykkään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Vilma! On ihanaa, tosi ihanaa. Toivottavasti olet nyt jo päässyt puuhastelemaan. Kivimuurit (varsinkin vanhat) ovat ihan upeita mitä on...

      Poista
  11. Viikonloppu olikin mitä mainion puutarhatöiden kannalta! Vaikka oli melko vilpoista, meillä paistoi silti aurinko. Eipä kiusanneet hyttyset tai mäkäräiset, eikä ollut helteestä haittaa!
    Vaikka melkein kaikki on vielä jäässä, kaikenlaisia riemukkaita löytöjä voi silti tehdä ja silputa perennanvarsia. Isoja piippoja sinulla jo siellä näkyy ja ihana magnolian nuppu, onneksi sillä on turkki päällä!
    Ellet tiedä, mikä tuo vihreä söpö ruusuke on, minulla olisi yksi arvaus ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marja! Mukava, että teillä paistoi! Ei tosiaan vielä tarvitse kärsiä hyttysistä :) Nyt teillä on varmasti jo aivan sulaa :)
      Kerropa arvauksesi mieluusti, itse aloin epäillä espanjansinililjaa...

      Poista
  12. Minäkin olin eilen juuri samoissa puuhissa :D. Oli jotenkin ihanaa haravoida tuota ruskean harmaata lehtimössöä sammalen päältä. Onneksi sateet ei ole liikaa häirinnyt kasvien kasvua. Hyi, etanoita jo nyt. Ne saisivat jättää heräämättä :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Elmeri! Kiva kuulla! Jokos sinä haravoit, en ole vielä uskaltanut sitä tehdä kun on niin märkää. Etanat voisivat todella jäädä ikiunille :)

      Poista
  13. Kyllä näyttää ihanalta. Ja ihan kuin olisimme eri maassa. Meillä kyllä lumikellot ponnistavat ja pinnistävät läpi lumen ja jään, mutta muita puutarhan elonmerkkejä saa vielä odotella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vaalean vihreää! Onhan teilläkin keväistä vaikka lunta onkin. Uskon, että nyt jo keväilet siellä innolla :)

      Poista
  14. Voi miten ihania keväänmerkkejä! Täällä on lunta vielä noin 40cm. Aurinkoista alkanutta viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiiu! Onpas teillä ollut lunta plajon, toivottavasti on viikon mittaan huvennut. Oikein iloista kevätviikkoa sinulle myös!

      Poista
  15. Keväisiä merkkejä siellä. Olisipa pian täälläkin piippoja näkyvissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Puutarhamyyrä! Toivottavasti siellä on jo kaikenlaista kivaa näkyvillä :)

      Poista
  16. Nyt kevät eteneekin vauhdilla.
    Mukavaa ja aurinkoista viikkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kruunu Vuokko! Toivotaan, että etenee pian! Iloista viikkoa sinullekin!

      Poista