lauantai 27. toukokuuta 2017

Puutarhakieppi

Lähde mukaan puutarhakierrokselle! Kelit kylmenivät taasen, joten on aikaa reflektoida puutarhaa. Muutoin aika menee tiiviisti mullan pinnassa ja vähän kai allakin. Aamuisin katson, että voi perr...ja seuraavaksi otan lapparin tai muun käteen ja kaivan rikkaruohoja. Ei se mitään, koska rakastan näitä toukokuun päiviä, jolloin luonto ympäröi meidät ja ottaa syliinsä. Huolet valuu pieninä murusina maan poveen ja väkevöittää sen. On niin paljon kaikkea kaunista, että pitää huokailla. Ja kun puutarha tulee liiaksi syliin, voi paiskata oven kiinni ja leikkiä asuvansa kerrostalossa. 
Ostin vanhaa apteekkipulloa muistuttavan purnukan kuistille, sitä voi tarvittaessa käyttää maljakkona. Se on kaunis.

Koristeomenapuu Makamik kukkii ja tekee pergolasta satumaisen paikan oleskella. Hyvä, koska ripustan täällä pyykkejä ja välillä se arkinen homma saa lähes yökkäämään inhosta

Pergolassa Mustaselja on tullut lehteen, leikkaan sen aina vasten sen jälkeen kun tiedän tarkemmin mitkä oksat on talven mittaan kuivattanut
Talon sisäänkäynnin luona Mahonia on kukkiessaan hyvin eksoottisen oloinen. Itseasiassa on sitä talvellakin, kun säilyttää lehtensä läpi vuoden
Kylvökset ovat itäneet...kesäkukkia kylvin, kaliforniantuliunikkoja "rosa romantica" ja "purple gleam". Ruukussa on Peikonkakkaraa & Leijonankitaa. Sinkkiämpärissä vielä Rosa Virginiana eli Kiiltoruusu. Laakeaan vatiin kylvin muutama viikko sitten perennoja, toistaiseksi vain kääpiölupiinit ovat itäneet 
Kasvihuoneessa kaikki käy nopsemmin...kylvin taannoin basilikaa, saldea, perennoja (astrantiaa) & jotain vihannesta, unohdin sen samantien
Tähtäilin pienoislehdosta paraatipenkkiin päin aikaisena aamuna
Aamuaurinko on maaginen. Koreanperhosvaahtera on säilynyt todella pienoisena. 
Kuten sanottu, nautiskelen alppikärhöistä, kuten tästä paviljongissa kasvavasta tummanlilasta Rubysta..
Ja muutenkin kärsin kovasta kärhökuumeesta. Kävin töissä lounastauolla kävelemässä - kuten usein näin keväisin teen nauttiessani maksimaalisesti luonnosta - ja päädyin tarkoituksellisesti Sofianlehdon taimistolle haksahtamaan clematikseen...alppikärhö Country Roseen, hurmaava vanhan roosan sävy. Istutusta odottaa myös viinikärhö Mary Rose, rose taitaa olla tämän kevään juttu
Isotuomipihlajat tekevät rujosta kävelytiestämme hetkeksi satumaan
Ja pylväshaapojen puhjenneet lehdet tekevät kivikon edustasta niin paljon kauniimman 
Sisäänajohiekalle levittäytynyt Suikerovihma, jonka ostin kerran eurolla. Pidän tästä pensaasta kovasti, harmi vain, että myös ristihuulet arvostavat sitä paljon talviravintonaan. Tänä talvena sitä syötiin vain maltillisesti, siksi se kukkii kauniisti, keltaisin hernemäisin kukkasin. Paikkahan on rutikuiva, lipan alle ei tule pisaraakaan vettä
Jatketaan eteenpäin...Kivikossa punakukkainen Peikonpähkinä ja Sammalleimut/Neilikat ovat kevätasussaan
Pergolan luona nautiskelemme yhä rusotuomipihlajan kukinnasta & pronssinpunaisista lehdistä
Kirjastohuoneen ikkunasta näkyy nykyisin vihreää: itsekseen kylväytynyt Jalava alkaa kohota jykevänä korkeuksiin
Kun kulkee pari metriä eteenpäin, ohitse kukkineiden rusokirsikoiden, voi hetken ihailla valkokukkaista Pilvikirsikkaa
Ja kun kaartaa kiviportaita eteenpäin, huomaa, että riippakoristeomenapuu tehnyt pitkän verson, joka on valmiina kukkimaan kevään kunniaksi
Tulppaanit lakastuvat, toukokuu kulkee eteenpäin kuin juna. Eiffelintienoo vaihtaa pian taas väriä ja muotoa
Ystäväni sanoi, että viimein nämä kukkapenkit alkavat hiljalleen näyttämään sinulta ja tajusin miten totta se on ja tulin hieman iloiseksi. Tässä oli pihaesikkoja, jotka siirsin nyt monen vuoden jälkeen toisaalle ja istutin tilalle tämän Pikkumäkitervakon. Alussa oli vain jonkun toisen näkemys siitä miltä puutarhan tulee näyttää...minä sain lahjaksi rippeet. Koskaan ei tiedä mitä itse jätän jälkeeni ja kuka saa sen korjaa vai korjaako kukaan. Onkohan se sisäänrakennettu toiminto, että tahtoisi jättää edes pienen jäljen itsestään tälle planeetalle?
Enää ei tarvitse ostaa leikkoja, sen kun menee ulos ja poimii sen minkä kykenee. Mikä on aika mielettömän ihanaa. 

24 kommenttia:

  1. Tuo Country rose on pakko saada! Haluaisin tonttimme rajalle aidan, jonka verhoilisin alppikärhöillä. Viime vuonna istutin neljä uutta alppikärhöä ja haluan vielä paljon lisää!Ainakin yhden aidallisen verran.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Reetta! Mukavalta kuulostaa tuo aitasi! Lisää vaan hommaamaan :)

      Poista
  2. Ihanan keväistä, toukokuu on parasta aikaa, kaikki kauniin vehreää. Pidän myös kärhöistä, niitä ei ole koskaan liikaa😊 Aurinkoista toukokuun viimeistä viikkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Villabranten! Kärhöjä ei onneksi tosiaan ole liikaa! Ihana vuodenaika tämä kevät ja erityisesti toukokuu, iloista viikkoa sinulle!

      Poista
  3. Ihana ja kukkaisa puutarhakierros. Kyllä tämä kevät on hienoa aikaa.

    VastaaPoista
  4. Kiitos puutarhakierroksesta. Penkkien rakentamisessa menee yllättävän kauan. Siis näillä omilla eväilläni. Kokeilun kautta siis. Tänään näin taas toisen ihmisen kauniissa puutarhassa kivoja ideoita. Niiden toteuttaminen vie aina oman aikansa.

    Itse raaskin yhä leikata vain kaatuneita ym. kukkia sisään, vaikka nytkin ulkona on useita kymmeniä tulppuja yhtä aikaa kukassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vaalean vihreää! Menee todella, ihmiselämä! Hyvä kun sait lisää ideoita käyttöösi :) Minä leikkaan nykyisin aika surutta kukkia puutarhasta, pääsin sen kynnyksen yli..

      Poista
  5. En tiennytkään että alppikärhöjä on noin hienoissa väreissä, olen luullut että sitä löytyy vain liilana ja valkoisena. Punaisen metsästys alkaa heti.
    Se on mahtava tunne kun saa vanhan puutarhan edes hitusen oman näköiseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Katja! Alppikärhöjä on vaikka missä väreissä :) Pikkuhiljaa oman näköiseksi -taktiikalla...

      Poista
  6. Ei ihime että huumaannut keväästä! Nii palio kevätkukkivaa. Onko tua Country Rosen färi persikkaane? Tahtoo kans ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Navettapiika! On se pikkuisen persikkainen vanha roosa, oikein nätti. Sofianlehdon taimistolle vaan tilausta :)

      Poista
  7. olipa sinulla syvällistä pohdintaa puutarhakierroksellasi! Huomaa, että kevät on teillä pidemmällä. Meilläkin on aitana isotuomipihlajaa, johon lehdet alkavat vasta aueta. Kukista ei vielä tietoakaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Vilma! Luonto herättää ajatuksia, se on ihanaa. Täällä on ollut lämmintä pitkään, kaikki kukkii!

      Poista
  8. Country Rose meni oitis minunkin hankintalistalleni. Ihastuttava!
    Kiitos puutarhakierroksesta ja mainiosta tekstistä. Sinun puutarhassasi on aina ilo kulkea, siellä kun on niin valtavasti erilaisia kasveja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Between! Se on kyllä nätti! Kiitos itsellesi kun jaksoit tulla mukaan! Shoppailuaddiktilla tulee väistämättä paljon kasveja :)

      Poista
  9. Hienosti olet kuvaillut tätä aikaa. Toukokuu on erityinen, vauhdikas ja antoisa. Kaunista sunnuntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Piparminttu, sitä samaa sinulle, ihanaa toukokuuta!

      Poista
  10. Voi, miten kaunista! Ihania kuvia ja oikein tunnelmallinen tuo paviljonkinne!

    VastaaPoista
  11. Kiitos ihanasta kierroksesta. Olikin mukava sukeltaa puutarhaasi kahvitauolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mari sinulle kun tulit mukaan! Voih, toivottavasti ehdit kaffetkin juoda!

      Poista
  12. Ihan pyörryksissä olen tuon kierroksen jälkeen! Nuo sinkkiastiakylvöt näyttävät niin söpöiltä kaikessa vaatimattomuudessaan - mutta mitä sieltä sitten nouseekaan!

    VastaaPoista
  13. Kiitos, että pääsin kanssasi puutarhakierrokselle! Alppikärhösi hurmasivat minutkin!

    VastaaPoista