lauantai 23. syyskuuta 2017

Syksyn pieniä/suuria aarteita


Harmaiden syyskuun päivien jälkeen aurinko. Ihanaa viikonloppu ja lepoa. Aikaa nauttia yhdentymisestä puutarhan kanssa ja haistella syysilmaa, jossa tuoksuu sienet (yök) ja makoisat omput. Puutarhan absolut viimeiset kukkijat aloittavat ja on hauska kulkea tutkailemassa sipulikukkia, joita maasta nyt nousee. Tämä pikkuinen on colchicum alboplenum (syysmyrkkylilja), valkoinen ja kerrottu. Syksyn sipulikukkien kanssa on ihan sama juttu kuin keväällä, on yhtä innoissaan, toiveikas & ilahtunut jokaisesta pienestäkin nykeröstä, joka mullasta kurkistaa ilostuttamaan pimeneviä päiviä
Ihan edellisen vierestä pitäisi nousta pilkullisia syysmyrkkyliljoja, agrippinum. Sipuli on aarteeni, johon olen tosi ihastunut...tänä syksynä jätän myrkkyliljan istuttamisenkin väliin ja nautiskelen näistä jo olemassaolevista
Muutamasta paikasta nousee myös silkkisiä kerrottuja Waterlily-syysmyrkkyliljoja, joilla on jo lähemmäs 10 vuotta ikää
Syyskrookuksia (crocus speciosus) eri väreissä hivuttautuu esiin mullasta. Rakastan syyskrookuksia lähes enemmän kuin kevätkrookuksia. Näistä oli iloa pitkälle syksyyn viime vuonna, joulunpyhinäkin poimin muutaman maljakkoon. Tähän kasvihuoneen sisäänkäynnin reunaan upotin myös kesällä kylvetyt Dieramat (enkelikaari). Itsellenikin on arvoitus miten muistan olla kitkemättä ruohon näköiset kasvit pois...tai sitten ne kuolevat Suomen talvessa pois
Pieniä päitä kurkistelee sieltä täällä, tässä kohtaa on vielä arvoitus mitä näistä muotoutuu. Puutarha on täpösenään sieniä. Kukat ja sienet on omituinen yhdistelmä ja paras syysharrastukseni onkin kulkea pihalla potkiskelemassa sieniä kumoon. Samalla nautiskelen syysvärien energisoivasta vaikutuksesta
Mahonia, Kivikkoalvejuuri & kaunis ja korkea Perhoangervo. Hoivailen puutarhan ohessa flunssapotilaitani, itse vielä tanakasti pystyssä. Syyslomaan on yhä kolme pitkää viikkoa. 
Puutarhassa oikeastaan ei ole enää mitään järkevää tekemistä kuin lehtien putoamisen seuraaminen. Ajatukset ovat jo suuntautuneet sisäkasveihin  ja sisäsipulihommiin. Ensimmäisen amarylliksen sain hoivailtua multiin ja ikkunalle kasvamaan. Tässä on amarylliksen lapsia liuta. Mitään kevätsipuleja en jaksa nyt ruukkuihin ährätä.
Puutarhan toiseksi viimeisiä kukkijoita ovat:

Syyskimikki Brunette alkoi viikolla kukkimaan. Sen tuoksu on voimakas ja minun nenuuni haisee aivan esanssiselta vessanpesunesteeltä, hyh. Yksittäiset kukat ovat kyllä hurjan sieviä, kuin pieniä kirsikankukkia.
Eikö ole ihana pikkusyreenin väritys?
Pinkki lumimarja (Mother of pearl) on myös ylisöpis syysväreissään ja pinkkine marjoineen. Muutoinhan on melkoinen risukasa koko puska
Viimeisiä ruusunkukkia viedään, Fairy-maanpeiteruusu
Muutama hassu vielä aloittelisi, nämä ovat ruusuja, jotka normaalikesinä kukkivat heinäkuun puolessavälissä. 
Kuka tämä on? -En ole varma
Syysmaksiksia ja viimeisenä himalajanmaksaruoho...ihan vähän olen koukussa näihin maksaruohoihin, vaikka ovat tosi mitättömiä niin kuitenkin jotenkin välttämättömiä puutarhassa. Muutoin puutarhan vikat kukkijat jatkavat kukintaansa...

Monet lehdetkin ovat nyt kuin kukkia koreissa väreissään. Koreanperhosvaahtera
Katsura
Korallikanukka
Juudaksenpuu
Tähtimagnolia on oikea hölmöläinen, kun jatkaa kasvuaan liian innokkaana näin myöhään, nyt on räväyttänyt uudet kukkanuputkin
Huiput väriyhdistelmät tarjoilee heisiangervot Lady in Red, Diabolo, Summerwine & Sirotuomipihlaja
Sirotuomipihlaja varistelee lehtiään ja tuoksari kukkii yhä
Lehtiurakka on vielä edessäpäin
Pihan perällä on lakastunutta tunnelmaa, salaisessa lehdossa.
Suuren kukkapenkin lopussa on rappio. Oikealla parhaat lumikello- ja talventähtipaikat, suoraan edessä jouluruusut..
söpö himalajanjalkalehti
Ja iloinen yllätys: callicarpa bodnieri (helmimarja) elää ja hengittää. Luulin sen kuolleen. 
Onnellista syysviikonloppua toivotellen..

29 kommenttia:

  1. Onpa koreaa siellä vielä tähän aikaan syksyä. Harvoin tulee ajateltua syyskukintaa joka olisi mukava kesän jatko. Hyviä vinkkejä syyskukkijoista. Aurinkoista ja lämmintä syysviikonloppua. 🌻🌻🌻 Katja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paleredrose! Syksylläkin on kyllä kiva katsella kukkia. Aurinkoa myös sinun elämään :)!

      Poista
  2. Tänään olikin oikein ihana syyspäivä, kuljeskelin puutarhassa ja istutin kukkasipuleita, vielä jäi huomisellekin:)

    VastaaPoista
  3. Hienosti sinä löydät syysvärejä puutarhassasi ja osaat niistä iloita. Ja tosi runsaasti vielä erilaista kukintaa. Tuota Brunette-syyskimikkiä olen himoinnut, mutta tänäkin vuonna se jäi hankkimatta. Tavallinen syyskimikki meillä on, mutta kertaakaan se ei vielä ole ehtinyt kokonaan ajeta. Siksipä täytyykin huolella miettiä uuden kimikin paikka.
    Ja ihanat syysvuokot. Ei mahda mitään, mutta tykkään siitä valtavasti. Olen keskittynyt käyttämään vähäisen vapaa-aikani lähinnä kasvimaan ja kasvarin siivoamiseen. Kuviasi katsellessa tajusin, että täytyy näistä syyspäivistä nauttiakin. Varsinkin, kun nyt on niin hienot säät. Mukavaa viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Between! Rakastan syysvärejä yhtä paljon kuin keväänvihreää. Voi että, osta nyt ihmeessä brunette! Viimeistään ensi vuonna. On kaunis kyllä koko kesän. MInun tekisi mieli sitä vihreää tavallista kimikkiä, eikö sekään ehdi kukkia..
      Olet ollut superahkera! Levähdä ihmeessä välillä nautiskelemaan myös! Iloista syksyä sinulle!

      Poista
  4. Nyt on onneksi luvassa lisää kauniita syyspäiviä. Kivoja syksyn värejä jo lehdissä.

    VastaaPoista
  5. Juu, nyt tuli kesäpäiviä! Eipä niitä ole paljoakaan ollut. Hieno ruukku sinulla. Ja maksaruohot, minä niin tykkään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Vilma! Tästä osaa nyt kyllä nauttia täysillä. Pirilän kukkatalosta ruukku! Maksaruohorakkautesi jaan :)

      Poista
  6. Minun syyskimikkini on tiukasti nupuilla. Viime vuonna se aloitti avautumisen vasta lokakuun alussa. Ehkä nämä lämpimät päivät auttavat avautumisessa.
    Sinulla on paljon syyskrookuksia ja syysmyrkkyliljoja. Ja muitakin kukkijoita vielä mukavasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vaalean vihreää! Voi, toivottavasti kimikkisi ehtii vielä kukkaan ja uskon, että ehtiikin. Se aukeaa ihan nopeasti sitten. Syyskukkijat ovat niin ihania...

      Poista
  7. On kyllä vaarallista, kun tärkeät kasvit pukkavat uutta kasvua noin voimalla. Pelkäisin niiden valmistautumisajan talveen jäävän liian lyhyeksi, mutta ehkäpä siellä riittää lempeää syksyä vielä pitkään.
    Huomaan tosiaan, että puutarhassa pitäisi panostaa syyskukkijoihin ja syysväreihin - se on meillä vähäistä. Tässäkin postauksessa on paljon ihania esimerkkejä.
    Upeaa sunnutaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pirkko! Kesä taisi sekoittaa kasviparat. Mutta ne elävät omaa elämäänsä, tässä vaan seuraillaan...
      Syyskukkijat ovat ihana lisä puutarhaan, siis ketä niistä tykkäilee. Iloista syksyä sinne!

      Poista
  8. Sienten potkiskelu 😂
    Niitä onkin tosi paljon joka puolella, yäk. Tosin osti kaunista punaista kärpässientä koristaa pihan sisääntuloa. Ne on söpöjä.
    Kukkiihan sulla vielä vaikka mitä!
    Tänään oli helle päivä. Tämä täällä sai hepulin ja istutti puun ja pensaita ja vaihteli niiden paikkoja.
    Lämpö jatkukoon 💕
    Täällä on syysloma 4 viikon päästä. Odotan sitä....väsy ja poikki.
    Voimaa syksyysi eikun loppukesään ja sitten onkin joulu, josta kovasti tykkäät ❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis en ostanut kärpässieniä pihalle,vaan niitä kasvaa 2 pihalla 😄

      Poista
    2. Kiitos Leena! Sienten potkiminen on meditatiivista :D Punaiset kärpässienet on ylisöpöjä! Meillä ei valitettavasti ole niitä, tatteja vaan hulluna. Mitä istutit, kerro heti!! Teillä onkin sitten syysloma eri aikaan. Voimia kovasti, koitetaan jaksaa sinne asti, pää kainalossa!

      Poista
  9. Tänään olikin oikea syystouhupäivä, ensimmäiset 238 sipulia maahan ja kaikki loput perennat, jes! Mutta missä luuraavat alastomat immet, niitä sain kaksi viime syksynä ystävältä ja piippoja ei missään! Tilasin niitä lisää Hollannista ja iki-ihania syyskrookuksia myös!

    Melkoista väri-iloittelua pihallasi, ruska on ihanaa, aikainen pimeys ei!

    Yritetään pärjätä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila! Huh miten paljon istutat! Oliko nyt niitä ihania mustia hyasinttejakin? Olet ollut hirmuisen ahkerana! Luulen, että impesi voivat vielä vasta nousta, ne ovat oikeastaan lokakuun kukkia. Siellä jossain ne luuraavat. Syyskrookukset on tosi myöhäisiä. Odottele vaan rauhassa :)

      Poista
  10. Mäki oon istuttanu muutaman syysmyrkkylilijan, mutta mitää ei viälä näy, eikä ainakaa parihi viikkohon, jos sulla nousoovat ny. Taitaa olla parasta keskittyä sun syyskukkijooren ihaaluhun. Brunetteki tapaa keriitä hyväs lykys kukkia vaa viikon. Ny ei varmahan sitäkää. Ihanat nua sun ruskapuskat. Meillä ei ruskastakaa oo oikee viälä kunnon merkkiä. Taitaa olla liian märkää viälä. Tai no, villiviinis on punaasia lehtiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Navettapiika! Odottele vaan, lokakuussa varmaan ilmaantuvat kurkkimaan! Se on kiva kun kukkivat silloin kun mitään muuta ei oikeastaan enää ole kukoistamassa. Minullakaan brunette ei aina ehdi kukkia kaikkina vuosina. Villiviini on ihana!

      Poista
  11. Sinulla on kyllä taito kuvata kameralla ja sanoilla. Ihanaa. Hyvää alkavaa viikkoa.

    VastaaPoista
  12. Kiitos taas retkestä läpi hanan puutarhasi! Siellä on paljon värejä ja eksotiikkaa!Nyt on nautittava, kun ei voi tietää, koska alkaa sadekausi:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sirkku! Pakko tosiaan nauttia, koska tahansa alkaa talvi.

      Poista
  13. ihanat kuvat syysmyrkkyliljasta! Ei ole lähtenyt minulla kukkimaan sitten viime syksyn.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sussi! Voi ei, jos vaikka vielä nousee? Joskushan nämä ovat tosi myöhäisiä, minullakin yksi vasta ihan kurkistaa.

      Poista