torstai 17. helmikuuta 2011

Viisi unelmaa

Erittäin talvisen päivän jälkeen on antoisaa herkutella unelmilla. Viiden unelman jutun sain jälleen Lauralta Paratiisinpalasesta. Kuvat eivät liity teksteihin, ikävä kyllä.
1. Unelmapuuni olisi Malus Aamurusko eli vaaleanpunaisena kukkiva Helsingistä alunperin lisäykseen löytynyt koristeomenapuu. Olen nähnyt Aamuruskon luonnossa, aih se on niin kaunis, kirsikkamainen. En tiedä minne saan puun mahtumaan tai mistä sen löydän, mutta luulen, että jos saisin ostaa vain yhden kasvin, olisi se tämä.

Haaveilen myös Kultasateesta ja Hevoskastanjasta, mutten usko niitä meille tulevan. Entisellä rivitalonaapurillani oli ihana, iso Kultasade. Kyseisen eläkeläisherrasmiehen kanssa yhdessä ihailimme Kultasadetta. Kannan kuvamuistoa sielussani ikuisesti.2. On muutamia perennoja, joista erityisesti haaveilen.

*liuskekivikäytävän reunaan, aronioiden alle kun saisi joskus kasvamaan Kissankäpälämaton.
*Tulikellukan & Kultapallon haluaisin myös oikein kovasti. Molemmat ovat olleet loppu taimimyymälöistä useamman vuoden kun olen siellä pyörinyt.
3. Näkösuojapensaita pihamme tarvitsee erityisesti: korkeita kukkivia Syreeneitä ja isoja Rusokuusamia/Sirokuusamia, jotka peittävät näkymät naapuriin ja joiden suojissa saa lymytä salaisessa puutarhassa.

4. Pilarikatajia Provencen tyylisessä muodostelmassa, pienessä mittakaavassa.
5. Osasto erikoisuudet: Tamariski. Ei ole vielä koskaan tullut vastaan eikä varmasti menestyisi, mutta jos joskus näen Tamariskin jossain niin tuskin voin vastustaa kiusausta.5 Toteutunutta unelmaa1. Köynnösten peittämiä kaaria ja Pergola. Rakastan erityisesti tavallista Villiviiniä.

2. Koristeomenat. Niihin minulla on pysyvä himo. Jos se vain olisi mahdollista, saisi pihassamme kasvaa niitä paljon. Tummanpunaiset purppuraomenapuut ovat upeita, meiltä löytyy niistä Linnanmäki & Tammisaari.

3. Katsura muutti meille viime syksynä. Hajuherkkiksenä nautin Katsuran lakastuvien lehtien nekuntuoksusta suunnattomasti. Lehdet ovat myös hyvin kauniit, sydämenmuotoiset.4. Keväiset tulppaanit. Lempinäkymäni on tietysti kukkivat omenapuut joiden alla kasvaa tulppaaneita. On ihana suunnitella erilaisia sipulikukista muodostuvia värimaailmoja syksyisin. Vaikka sipulikukat kaikissa väreissä ovat yhtä ihastuttavia.

5. Hortensiat. Mahtavia pensaita! Erilaiset Syyshortensiat ovat lemppareita. Yhtä muotoilen pikku hiljaa puumaiseksi.

Samalla hengenvedolla toivon kuitenkin, että oppisin nauttimaan kaikesta mitä näen ja koen jo nyt enkä himoaisi jatkuvasti lisää. Kaikkea ei kai tarvitsisi hamstrata omaan pihaan. Ahneus ei ole hyvä asia. Sorrun siihen kuitenkin usein. Unelmia pitää olla....

3 kommenttia:

 1. Onpa kiva lukea kokemuksista ja unelmista. Minäkin haaveilen koristeomenapuusta, niitä ei minulla ole vielä yhtäkään, mutta tänä vuonna ajattelin hankkia yhden, jonkun sellaisen tummemman punaisen, niin kuin kerrot teillä olevan.

  VastaaPoista
 2. oi. oioioi. ihnoita kaikkia! en voinut pitkään aikaan kuin haaveissani huokailla kun ajattelin kukkivaa tamariskia ja tuoksuvaa katsuraa. Tamariskin olen nähnyt claude monet:n puutarhasta kertovassa kirjassa. Voisikohan semmoisen hankkia sofianlehdosta tai kauppilasta, niissä tuntuu olevan kaikkia erikoisuuksiakin tarjolla. Vaikka ruukkupuuksi.
  Siis katsura todella tuoksuu? Luulen etten voi kovin montaa vuotta vastustaa syksyllä tuoksuvan puun hankkimista. :)
  Niin. koristeomenapuut ovat ihania. Luulen että "kirjailija" muuttaa meille ensikesänä. Vanhan pionimaan kohdalle pihan paraati paikalle etuoven edustalle.
  Monta muutakin ihanaa oli postauksessasi. niin ja edellisessä postauksessa olevat harmaalahtiset kasvit. alan luultavasti haaveilemaan niistä seuraavaksi... :D

  -Mutta eihän se ole ahneutta jos haaveilee kauneudesta ympärilleen! Vaikka omistaisi jo vaikka mitä ihanaa, niin koskaan ei saa lopettaa haaveilua! eihän? :)

  VastaaPoista
 3. Kiitos Saila & Laura! Mukavaa kun kävitte!
  Saila: olen silmät tarkkana odottamassa koristeomppuasi. En tiedä missä asut, mutta ainakin Espoon keskuksessa olevassa Taimia -myymälässä on ollut oikein kohtuuhintaisia tummia koristeomenoita, samoin siinä vieressä olevassa Hong Kongissa (Puutarha Tahvosen taimia) myös. Laura: Aijai, Kirjailija on myös tosi kaunis! Katsura tuoksuu vain lakastuessaan syksyllä, mutta tuoksu on sitäkin ihanampi. Kyllä sinun pitää Katsura saada :) Kiitos tuosta Kauppila/Sofianlehto -vinkistä, täytyy kurkata. Ja kiitos kun annoit synninpäästön minulle kasviahneutta koskien!

  VastaaPoista