sunnuntai 27. joulukuuta 2015

Fortunen kasvit

Skotlantilainen Robert Fortune toi 1800-luvulla monta kaunotarta Kiinasta Britanniaan. Käväisipä hän Taiwanissa (silloinen Formosa) ja Japanissakin kasvinkeruumatkoillaan. Kaiken kaikkiaan hän toi mukanaan yli 120 lajia. Useimmat niistä päätyivät Fortunen työpaikalle Edinburghin kasvitieteelliseen puutarhaan (myöhemmin Horticultural society of London, Chiswick) ja sieltä hissukseen ympäri maailmaa. Oikeasti jutussa oli tietysti kyse kauppasuhteista ja teebisneksestä, mutta ei mennä siihen sen tarkemmin. Ja eihän kasvien tuominen ja monistaminen ihan mutkitta sujunut, mutta erinäisten reissujen jälkeen onnistui. Hänestä on kirjoitettu kirjoja ja  Fortune itsekin kirjoitti muutaman.

Fortune toi keräysmatkoiltaan kärhöjä, krysanteemeja, näsiää, onnenpensaita, kamelioita, syysvuokkoja, gardenioita, orjanlaakereita, katajia, liljoja, kuusamia, mahoniaa, hirveän määrän pioneja, orkideoita, esikkoja, alppiruusuja, erinäisiä puita, ruusuja, bambuja, atsaleoita, sinisateen, tuijia, kauneimpia heisikasveja, marjakuusia, skimmiaa, angervoja ja vaikka mitä. Ihan hirveän määrän kaikkea ihanaa joista ei edes enää tajua niiden olevan kaukomailta tulleita. Muistona Fortunesta hänen nimensä kummittelee vielä monessa kasvin sukunimessä "fortunei".

Kiinalaiset kaunottaret Sinivaleunikko, Himalajanjalkalehti, Sinikämmen, Kiinanjaloangervo, Kilpiangervo ja Lamopeikonkello ovat kaikki Fortunen tuomia.

Poimin tähän muutamia Fortunen tuomia kasveja joita kasvaa omassa puutarhassani. Yllätävän paljon niitä Fortunen kasveja on täällä pohjoisissa puutarhoissamme. Järisyttävää oikeastaan huomata, että monet lempparikasveistani ovat hänen tuomiaan
Akebia Quinata, Akebia-köynnös
Anemone Hupehensis eli Syysvuokko
Exochorda racemosa, Helmipensas
Platycodon grandiflorus, Jalokello. Tässä sininen kerrottu Fuji blue
Balloon floweriksikin kutsuttu, ilmapallokukkaseksi. Ymmärtää hyvin kun katsoo tätä kuvaa
Fuji Pink




Prunus glandulosa 'Alba Plena', Mantelikirsikka

Keltapäivänlilja Hemerocallis lilio-asphodelus
Särkynytsydän Dicentra formosa
Jaloängelmä  Thalictrum delavayi Hewitt´s Double

Olen tosi kiitollinen Fortunelle näistä kauneuselämyksistä.

25 kommenttia:

  1. Ja minä olen kiitollinen sinulle näistä mielenkiintoisista ja kauniista postauksista. :)
    Ihania kuvia taas kerran.
    Rentouttavia välipäiviä! Kevättä kohden ollaan jo menossa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sara. Kauniisti sanottu. Mukavia välipäiviä sinullekin!

      Poista
    2. P.S. Pimeiden päivien virkistykseksi postasin vuoden 2015 kuukausikollaasit (http://mywoodlandgarden.blogspot.fi/2015/12/2015-revisited.html). Niihin keräsin aina kaikkein värikkäimmät kuvat. :)

      Poista
  2. Kylläpä sinun postauksissasi on monia tietopläjäyksiä. Kiitos niistä.
    Mukavia joulun jälkeisiä päiviä. Minäkin ajattelin herätä taas mukaan blogimaailmaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vaalean vihreää. Toivottavasti ei ala näsäviisaus ärsyttämään, luen vaan niin paljon. Erittäin mukavaa ja tervetullutta jos alat taas blogitouhuamaan, on ollut ikävä!

      Poista
  3. Ihana huomata, kun me puutarhailijat heräilemme ihan kuin talvikoloistamme kohti kevättä heti joulunpyhien jälkeen. Näyttäis kaikilla olevan joululukemisina jotain kasveihin liittyvää.
    Kiitos tosiaan tästä tietopläjäyksestä ja kauniista kuvista! Ne laittavat vettä myllyyn lisää... :)
    Nautinnollisia välipäiviä! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Riina. Minulle käy oikeastaan päinvastoin. Koko syksyn puutarhatouhuan, mutta joulun jälkeen tulee aina talvi. Kiitos itsellesi käynnistä!

      Poista
  4. Puutarhahistoria on niin jännittävän mielenkiintoista, kiitos kun jaoit tietoasi meille ihanien kasvikuvien kera!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maria. Toivon mukaan ei ole liian ärsyttävää kun täällä paasaan. Kiitos Sinulle!

      Poista
  5. Olipa kiva postaus ja kiitos Fortunelle kiinnostuksesta muihinkin kuin kauppatavaroihin, kasvien kauneudelle, kuinkahan kauan olisi mennyt että noita kasveja oltaisiin saatu kukkapenkkeihin! Kasvien historia on tosi mielenkiintoista, pitäsi perehtyä enemmän, jo latinankielinen nimikin antaa kasvista paljon osviittaa!

    Oikein ihanan aurinkoisia välipäiviä Sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kivipellon Saila. Kiva kun jaksoit käydä lukemassa!

      Poista
  6. Todellakin, oikein kivaa ja hyödyllistä tietoa tulvillaan taas tämäkin postauksesi! Kylläpä nyt olen kiitollinen Fortunelle kaikista lemppareistani; lamopeikonkello, sinikämmen, jaloängelmä, helmipensas, syysvuokko. Hurmaavia kerrassaan. Tuskin maltan odottaa, että taas keväällä tapaan heidät!
    Mukavia keväthaaveellisia välipäiviä sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Suvikummun Marja! Kyllä saamme todellakin olla kiitollisia Fortunelle, ihana kun toi nämä herkut meille. Minäkään en jaksaisi odottaa kevättä!

      Poista
  7. Kiva postaus ja mielenkiintoista tietoa. En ole ennen tiennytkään tällaisia asioita. Mukavaa loppuvuotta!

    VastaaPoista
  8. Olisipa aikoinaan saanut olla mukana Fortunen reissuilla. Ilman brittien maailmanvalloitusviettiä meidänkin puutarhamme olisivat huomattavasti köyhempiä. Kiitos siis Fortunelle ja kiitos sinulle tästä mielenkiintoisesta postauksesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Between. Kiitos itsellesi, onneksi oli tuo Fortune vähän ahne kuitenkin...

      Poista
  9. Kiva postaus. Ompa esim. sinikämmeneltä ja himalajanjalkalehereltä menny pitkä aika rantautua Suamehen. Mulla tuli heti miälehen mun kuunlilija, Hosta fortunei 'Albopickta', Viherkirjokuunlilija. Sekin on sitte varmasti samaa perua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Navettapiika. Tänne tosiaan taitaa vähän kaikki tulla jälkijunassa. Kuunliljasi on varmasti Fortunen tuomia, hän toi paljon kuunliljoja.

      Poista
  10. Ihanaa että jotkut viisaat ihmiset ovat tuoneet meillekin näin ihastuttavia kasveja kaukaa ulkomailta! Ja jo kauan sitten!

    VastaaPoista
  11. Mielenkiintoinen historia! Fortunei-nimeen törmää tosiaan usein, mutten ole koskaan tullut ajatelleeksi sen alkuperää. Muutenkin tuntuu välillä, että "kaikki" ihanat puutarhakasvit ovat kotoisin Itä-Aasiasta. Ei ne varmaan kaikki ole, mutta paljon sieltä on kauniita kasveja tuotu!
    Hyvää uutta vuotta sinulle, Sametti Hortensia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos barbajovis käynnistäsi. Tosiaan, Aasiasta taitavat olla kauneimmat kasvit, olisi vissiin kannattanut syntyä sinne. Ihanaa uutta vuotta sinulle myös!

      Poista
  12. Toivon näiden Fortunen kasveille hyvää menestystä kasvukaudelle 2016 ja sinulle onnea koko vuodelle!

    Sini K.
    Kasvihormoni-blogista

    VastaaPoista