lauantai 27. lokakuuta 2018

Viherkasveja & joulunodotusta

Niistä tämä vuodenaika on väsätty. Kuten jo tiedättekin, rakastan joulua forever & ever. Paras saavutukseni on se, että olen onnistunut luomaan kreisin jouluperheen näin aikuisenakin. Teinipojat fiilistelee joulua kanssani vaikka juhannuksena. Joulu tarkoittaa meille pakoa arjesta, pääsyä taikamaahan, jossa ei ole sääntöjä ja rajoitteita olemiselle. Sen sijaan runsaasti fiilistä, iloa, hauskanpitoa ja tuoksuja. Joulussa on taikaa..

Tiedän, että siellä ruudun toiselle puolen on myös monta joulunvihaajaa, Grinchiä. Usein saan kuulla, kuinka joulunvietto saisi alkaa korkeintaan päivää-paria ennen aattoa ja pitääkö kaupoissakin joulurenkutusten soida näin hiton aikaisin. En osaa tuohon vastata, minusta kun ne alkavat aina liian myöhään.

Puutarhasesonki on aika ohitse nyt, ihan hirvittävän surullista. Pihalla tulee vähemmän oltua, ilmat on niin kurjat. Ja se pimeys. Keskitän olemiseni vihreään sisätiloissa....uusia kasveja meillä ei ole, mutta hoivailen vanhoja. Valokuvista tulee suttuisia ja sameita, valon määrä ei riitä.

Huonevilliviini ryöppyää...talvella tämän olemus on aina yleensä hieman niukka, mutta onhan hän niin suloinen
Hankinta joidenkin vuosien takaa:  tricolor -värinen juoru, värissä on pinkkiä & kermanvaaleaa...
Ikiaikaisia äidiltä tyttärelle -kasveja: kultaköynnös, tässä kirjava versio


Ja tavallinen. Kultaköynnös on Nasan kymmenen eniten ilmaa puhdistavien kasvien sijalla nro 7! Uskon tähän vahvasti. Olen ottanut runsaasti pistokkaita eri huoneisiin kasvamaan ja töihinkin vienyt useamman pistokkaan, siellä on tosi huono ilma, vanha 60-luvun betonielementtikerrostalo ja raskas liikenne stadissa
Sitten näitä elämäni rakkauksia eli amarylliksiä. Ilolla kokeilen joka vuosi hieman erityyppistä kasvatella. Ja muutamia vain, jotta säilyy kohtuus. Tänä vuonna valitsin kerrottuja. Amadeus Candy -lajike on valkoinen & hyvin kerrottu, jossa terälehtien päissä on vaaleanpunaista. Ruukku on Clas O:n ihana ja edullinen mustakultaruukku
Suurikukkainen & puolikerrottu kermanvalkoinen Jewel, pitäisi olla yksi parhaimman & voimakkaimman tuoksun omaavista amarylliksistä. Aah, rakastan tuoksuvia sipulikukkia (siinä oikeastaan ainoa syy, miksi olen muutamia liljojakin puutarhaani hankkinut, vaikka en ole muutoin niistä kovin innostunut)

Kuistilla on vihreää, olen yrittänyt pitää valikoiman perustasolla, heitin jopa kymmenvuotisen poutapilven (kesäkukka). Sailalle kiitos tästä kauniista passiflorasta
Muratit roudasin sisään kuistille kukoistamaan. Olkkariinkin päätyi pari. Muratit on Nasan listalla nro 3.
Kurpitsat on tosi söpöjä, mutta muutoin ajattelin skipata halloweenin tänä vuonna kokonaan
Kuistille rakentelen taas minimaailmaa, universiumia itselleni. Tänä vuonna kirjatoukan teemassa. Tein kesällä kolme elämää rikastuttavaa glamouria henkivää löytöä. Ranskalaisen antiikkipeilin & tämän kuvassa esiintyvän, vuodelta 1807 olevan kirjan! Ranska-ruotsi-sanakirjan, kummastakin kielestä pidän hulluna, joten olen käynyt kirjaa hissukseen läpi. Ihanaa vanhaa kieltä. Keskellä talvehtii oikein nätti pelargoni, sekä ruusunnuppu että tulppaanikukkainen valko/vaaleanpunakukkainen pelargoni, jonka kukat eivät koskaan aukea täysin. Kaunis... prins Gustav oli 1800-luvun Bernadotteja, lauluprinssiksikin kutsuttu. Oikealla on tietysti kasvussa olevia tasetteja, jotka tänä vuonna ovat päättäneet kasvaa eri tahdissa (huokaus). Tässä yksi rakkaita jouluperinteitä, tasettien kasvatus. Viimeiset 15 vuotta olen tätä harrastanut. 
Runkoruusunkin päädyin viime tipassa pelastamana sisätiloihin, en ole ihan varma tästä...olen pitkään halunnut maalata Ikean rumat amppelit (budjettiratkaisu), ostin jo suihkepullonkin, mutta se ei toiminut....
Naapurin tammi kaljuuntui viikossa. Talvishokki. Jasmiini voi onneksi hyvin, on vain kauhea juoppo. Nauroimme sille, kun joimme ystäväni kanssa synttäriskumppiani ja olin juuri valittanut kuinka usein sen joutuu kastelemaan ja huomasimme yhtäkkiä, että jasmiinin lonkero oli ujuttautunut ystäväni lasiin
Vanha työpaikkakukkaseni Käenkaali alkaa valmistautua taas talveen (ikää silläkin jo 10v.), on aika niukentaa kastelua. Helmikuussa viimeistään taasen kukkii. Ihana on. Nämä ovat niitä parhaita suhteita, jotka kestää ja käydään läpi vaikeitakin vaiheita...
...kuten tässä...nyyh...yli 25 vuotta vanha Limoviikunani RIP. Vaihdoin pari vuotta sitten sitten ruukun ja limo suuttui pahasti. Kesällä menin vaihtamaan mullan! Siitä suhteemme ei enää noussut. Nyt on suruaika päällä.
Olohuoneessa olen kerännyt viherkasvit hyllyn päälle, vasemmalta oikealle Huonesaarni, Palmuvehka Raven ja se tavallinen, kirjava rönsylilja & huonekuusi
Orkideat alkavat yleensä aina näin syyspuolella kukkia, näilläkin ikää lähemmäs 10 vuotta, uskon vahvasti teoriaan siitä, että uudelleen kukittamiseen riittää 5 asteen vuorokausivaihtelu. Tälläisessä vanhassa talossahan se hoituu itsekseen, en juurikaan lannoita enkä vaihtele kasvualustaa ja he kukkivat silti. 
Maljaköynnöksen toin myös kuistille talvetimaan. Viherkasvihan tämä onkin. Tyttäreni sai mummiltaan tämän kasvin lahjaksi. 

Tässä vielä se kolmas löytö, kultahylly radiolle kuistilla. Kultaa, glamouria ja glitteriä ei ole elämässä koskaan liikaa...varsinkaan silloin, kun ei pääse tuoksuvaan multaan möyrimään moneen kuukauteen...

20 kommenttia:

  1. Sinä se osaat aina syksyisin nujertaa masentavan talven tulon iloitsemalla kasveista sisätiloissa. Mahtavaa olisi tuollainen viileä kuisti viileämmästä pitäville kasveille. Omassa talossa on joka huoneessa tasaisen lämmin +20 asteen ilma. Onneksi on viileä varasto pelargonien talvettamiseen.
    Hienoja amaryllislöytöjä olet tehnyt! Minun kolmesta jo istutetusta rylliksestä kahdessa on jo nuppuja tulossa. Yksi vielä miettii.
    Orkideat ovatkin minulle aika uusi tuttavuus. Vasta opettelen niiden kasvatusta. Tänään löysin Tokmannilta hauskan dalmatialaista muistuttavan täplikkään perhoskämmekän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Puutarhamyyrä! Mutta en osaa!! Hyvä kun sinulla on kuitenkin varasto. Kuisti on pääsyy miksi ostin tämän talon :) Ihanaa, että nuppuja jo ryllyköissä! Tällä ei vielä. Orkideojen kasvatus on kyllä helppoa, tai siis ainakin minusta. Kaunis tuo täplikäs kämmekkä :)

      Poista
  2. On sulla huikia joukko viherkasvia. Niiren hoitamine liävittää kummasti puutarhakaipuuta. Mäki toin sisälle pari murattia ja oon yrittäny niitä sumutella, ettei het kuivisi. Mukavaa joulunorotusta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Navettapiika! Ja tässä vain pieni osa...olen rohmu. Pitää sisäilman kunnossa nämä viherkasvit, uskon siihen vahvasti. Mukavaa joulunodotusta sinullekin!

      Poista
  3. Minun oliivipuulleni taitaa käydä samoin, kun sinun limoviikunalle....monta vuotta sekin jo on, mutta ei sentään 20...:)
    Tykkään Joulusta♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hannele! Voi harmistus oliiviasi! Uutta vaan ostamaan :) Kiva kuulla, että tykkäät joulusta!

      Poista
  4. Oi miten paljon sinulla on kauniita viherkasveja. Harmittavilta menetyksiltäkään ei niiden suhteen voi aina välttyä.
    Olen itse myös jouluihminen ja minusta jouluun valmistautuminen on vähintään yhtä mukavaa, kuin itse joulukin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kruunu Vuokko! Nämä puhdistavat ihanasti sisäilmaa. Ihana kuulla, että olet jouluihminen. Joulunodotus on ihanaa aikaa :)

      Poista
  5. Uskomaton sisäpuutarha! Sinulla ei tule taukoa kasvatusoimista, sillä tuo määrä ja valikoima vaatii jatkuvaa tarkkailua ja puuhaa - mikä lohduttaa tietysti erossa kesäpuutarhaan. Vai saa kultaköynnös noin hyvän sijoituksen - täytyypä napata oksa tyttären kasvista!
    Kiitos jälleen ihanista jouluntuoksuisista tunnelmista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pirkko! No eikä ole! Nämä kyllä hoitavat itse itsensä, ei juurikaan tarvitse tehdä muuta kuin kastella :) Nyt äkkiä ryöstämään kultaköynnöksestä palanen! Kiitos itsellesi ♥

      Poista
  6. En ole oikeastaan joulunvihaaja, mutten myöskään innostu siitä lapsen lailla. Tosin tänä vuonna olen jo huomannut miettiväni, miten somistaisin kotia jouluksi. Ehkä pientä jouluinnostusta on siis tulossa :) Onpas sinulle kertynyt ihana kokoelma huonekasveja! Meillä on niin pimeää sisällä, että kaikki sisäkukat kärsivät valon puutteesta marraskuusta helmikuuhun. Muutaman kasvin hävitin, kun esikoinen alkoi olla siinä iässä, että kasvit olivat vaarassa. Orkideoja minulla on kuusi, joista kaksi on nyt kukassa. Niiden lisäksi rahapuu, anopinkieli ja pari anopinhammasta. Jos sinulla on antaa vinkkiä sellaisesta kasvista, joka pysyisi kohtuukokoisena ja viihtyisi jopa täysvarjossa, niin otan mielelläni vastaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minna! Ei joulusta tarvitse luonnollisestikaan tykätä! Toivottavasti koet kuitenkin joulun henkäyksen siellä :) Totta, kyllä kasvit kärsivät valon puutteesta kuten mekin, mutta elpyvät yleensä taasen keväällä. Mukava kokoelma kasveja! Pimeässä viihtyvistä tulee ainakin mieleen Viirivehka, Palmuvehka ja Vuoripalmu! Kaikki älyttömän helppoja kasveja. Kultaköynnöskin menee pimeässä, mutta se kasvaa. Sitä saa kyllä leikellä miten paljon tahtoo.

      Poista
  7. Minulla on kokeilussa toinen huonevilliviini. Ensimmäinen ei pitänyt hoidostani. Toinenkin näytti kesällä jo kärsivältä sisällä, joten vein sen pariksi kuukaudeksi ulos varjoon. Toin sen takaisin sisälle, laitoin sen huonoimpaan paikkaan, eli vetoiselle ikkunalaudalle, jossa patteri on alla. Ja nyt se villiviini kasvattaa uutta kasvua.

    Sinulla on ihania joulufiilistelyjä. Pidä kiinni perheesi kanssa tuosta ihanasta joulufiiliksestä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vaalean vihreää! Olen käsittänyt, että villiviini voi temputella. Toivottavasti tämä toinen yksilö nauttii seurastasi! Onneksi elpyi :)
      Juu jatkamme kreisinä jouluperheenä elämistä :D Kiitos sinulle!

      Poista
  8. Oi miten ihanan näköistä! Kultahylly ja vanha kirja ovat oikeita aarteita. Niin ihania kasveja joka puolella! Hih, juoppojasmiini :-D
    Voi ei, miten tuo Grinch jotenkin upposi omaan nilkkaan ;-) Auts, lupaan olla valittamatta j:sta (sinulle ;-) )
    Hei, sait lähestyvän j:n kunniaksi kesän muisteluhaasteen Saaripalstalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila! Tuhannet kiitokset haasteesta, ilahduin kovasti!! Ei tarvitse joulusta tykätä ja saat AINA valittaa :) Ei joulusta tartte tykätä :)

      Poista
  9. Hei Sametti Hortensia pitkästä aikaa... ihana tunnelma täällä blogissasi, lämmin, syksyinen ja jo jouluinenkin! Kesti tovin ennenkuin pääsin kirjautumaan, niin pitkään olen ollut poissa blogimaailmasta. Tänään oli ihana ilma ja minulla olisi ollut suunnitelmia puutarhan varalle. Flunssa kuitenkin päätti toisin ja nyt olen puutarhuroinut vain virtuaalisesti. Näistä sinun tunnelmista sain innoitusta ja lohtua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Maria! Ihana kun kävit ❤ ilahduin! Harmi niitä kirjautumisvaikeuksia, oliko salasana unohtunut? Toivottavasti paranet pian! Mitä puutarhasuunnitelmia sinulla on, utelen :)

      Poista