keskiviikko 1. toukokuuta 2019

Toukokuu ♥

 Vappuaatto oli meillä tosi riehakas, mentiin nukkumaan ysiltä. Tänään on ollut ihanaa olla ulkona, nauttia ilmaisesta vapaapäivästä ja kuivattaa monta koneellista pyykkiä - tuuli on vaarallinen tänään. Se ennakoi varmaan sadetta.

Paras juttu puutarhassa on jättisuuri kukkapenkkini, paraatipenkki, jossa voi istua kasvien ympäröimänä paviljongissa. Tulevaisuuden haaveeni on yhä edelleen häivyttää kukkapenkkien rajoja niin, että ne jatkuvat loputtomiin. Eniten pidän villistä, rajattomasta, kukkivasta & rehevästä kasvipaljoudesta, en viivottimella vedetyistä rajoista tai sen sellaisesta, joten miksei toteuttaisi unelmaani...Olen jo aloittanut lisäämällä kukkia nurmikolle ja jatkamalla penkkiä kohti salaista lehtoa.

Penkki on lähes ympyrän muotoinen ja sitä rajaa toiselta reunalta betonimuuri ja toiselta kivimuuri. Kukkapenkin nurmikosta erottaa betonireunus ja keskellä pönöttää paviljonki.
Tässä keskivaihetta salaisesta lehdosta tiirailtuna...paviljonkiin olen istuttanut seinämäksi nyt kolme kirsikkaa, accoladen, rusokirsikan ja aviumin  (vielä aika mitättömiä kooltaan). Toiveissa on kukkivat kasviseinät, joiden alla voi juoda kahvit. Kärhöjä & viiniköynnöksiä & ruusunätkelmää kasvaa pylväissä. Viime kesänä istutin vielä riesling-viiniköynnöksen, joka löytyi eurolla. Köynnöksistä puheen olleen, eurolla myös ostettu Akebia (kastanjaköynnös) elää ja hengittää, kiva. Tämä on jo toinen yritys, eka meni kolmen talven ylitse ja heitti sitten veivinsä. Tämä on muuten melko tavallinen tarina puutarhassani. Kun en suojaa kasveja millään lailla talveksi niin osa aroista saattaa menestyä keskimäärin kolmen talven ylitse ja sitten menehtyä. Niin taisi käydä Juudaksenpuulle ja Sinisateelle (voi olla, että Juudaksenpuu kesti neljä talvea, mutta sinnepäin kuitenkin). Tai suojaanhan puut ja pensaat verkoilla, mutta ei vaikuta talvenkestävyyteen. Naapurin poika sanoikin tänään, että miten teillä on niin paljon noita vankiloita ja osoitti verkkoja😄 

Sinne tänne olen asetellut (osittain maan sisään) suuria kiviä. Ja pikku pariisin kiven päälle...ympärillä kasvaa  erityisesti hopeisia perennoja
Vielä isompi kivi on lintukylvyn alla. Paraatipenkissä on kolme kartiovalkokuusta ja yksi hopeakuusi. Nyt tuo kiven edustalla kasvava kultatesma on lähtenyt vähän leviämään..kuuluu silmällä pidettäviin kasveihin.

Paraatipenkin kärki, jossa kasvaa pieniä pensaita (kitukasvuinen valkokletra, japaninvaahtera, pallohortensia & peruukkipensas). Tässä on paljon pikkutulppaaneja & keijunkukkia eri väreissä. 
Tästä vasemmalle jatkuu matka kohti leikkimökkiä. Tähän kohtaan olen keräillyt niitä hopeisia perennoja ja nyt keväällä istutin ekan puuliljan, jännittävää...Iso puu keskellä on koristeomena 
Oikealla kukkapenkki päättyy kevätkukkapenkin kautta kasvihuoneeseen

Yli kymmenen tajuttoman ihanaa, onnellista & raastavaakin kokeellista puutarhavuotta pikkuisessa puutarhassani on takanapäin. Kiitollinen ja iloinen ♥ 

Tuttuja perennoja on noussut kurkkimaan kevättä, tässä syyskimikki brunette
Vaahterat vasta hiljalleen heräilevät, koreanvaahtera
Näitä pikarililjoja fasaani ei ollut huomannut...
Näin ekan perhosen, ne kun yleensä lentelevät päiväsaikaan...
Rusokirsikoiden kukinta jatkuu, muut kirsikat eivät ole vielä kukassa...niin herkkää ja lähes maagista
Hissukseen avautuvat myös runoilijannarsissit ja kerrotut flore plenot (kuvassa alalaidassa)
Parvitulppaani tulipa tarda, monet pikkutulppaaneista ovat jo lopettaneet
Kevättähtiputkesta olen yhä äimän, miten voi olla limenvihreä kukinto?
Ja helmihyasintteja monissa eri värisävyissä. Tunnelmallista toukokuuta toivotellen 

20 kommenttia:

 1. Toukokuu on otettu siellä hyvin levänneenä vastaan :) Luulin syyskimikkini menehtyneen viime kesän kuivuudessa mutta tänään huomasin sen olevankin elossa. Monet kasvit on herkkiä, nyt alkavat pakkaset hieman pelottaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja! Hyvä kun elpyi, kyllä ne aika sitkeitä ovat onneksi.

   Poista
 2. Voi tuota sinun keväistä pihaasi, niin paljon kaikenlaista kaunista ja rakkaudella vaalittua! Toivotaan, etteivät kylmät sateet tee vahinkoa kevätkukkijoille. Valkoiset pikarililjat ja vaaleanpunainen helmihyasintti nousivat kuvista suosikeiksi. Ihanaa toukokuuta, Sametti Hortensia!

  VastaaPoista
 3. Aivan kuin keväinen kukkaniitty. Valloittavan näköistä <3 Meidän keväisen pihan päälle sataa hiljalleen räntää... yöks. Ei onneksi ole maa muuttunut vielä valkoiseksi ja kevätkukkijatkin ovat sitkeästi pystyssä. Toivotaan lämpimämpää toukokuun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna! Toivottavasti siellä ei tullut paljon lunta. Onnellista toukokuuta!

   Poista
 4. Aah miten kaunista!
  Tuo betonireunus kiinnostaa minua vuosi vuodelta enemmän. Sehän on ikuinen, ja teilläkin niin todella kaunis, huomaamaton ja silti siitä tulee se piste iin päällä. Se on ihan täydellinen. Pitää vaan roudata betonisäkkejä, kun autoon joskus mahtuisi :-D Betonille on aina tarvetta, mutta harvoin tilaa!
  Iso kivi lintukylpyineen on superkaunis ♥
  Oi ihana kevättähtiputki ja kerrottu valkonarsissi! Niiden kukkia täälläkin odotellaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila! Kyllä, betoni on kiva, sopivan raju ja halpaa vielä. Jospa saisit kuljetuksen betonia jostain saarellesi.

   Poista
 5. Kauniita kukkujoita. Hyvä tietää kultatesmasta, minulla sen taimia esikasvatuksessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pihan vuosi! Tuo tesmahan on helppo nappaista poiskin, ei hätäää...

   Poista
 6. Tavoitteesi on toteutumassa - jatkuva satumainen kukkapenkki, jossa herkät kukkijat tukevat toinen toisiaan ja muodostavat päättymättömän ihanuuden! Mikä onni onkaan piiloutua sinne keskelle!

  VastaaPoista
 7. Ihanaa kukkatykitystä💚 Täälläkin ekat pikkutulppaanit on jo lakastumaan päin, snif. Niitä niin kovin odottaa ja sitten ne on hetkessä ohi. Lumikellotkin enää ihana muisto vain. Onneksi on vielä kuitenkin paljon uusia kukkia tulossakin👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna! Nopeasti aina menee nämä, mutta kesä on vielä edessäpäin!

   Poista
 8. Ihania kuvia! Onko kylmyys verottanut kukkijoita teillä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vaalean vihreää! Jotain ruskettumista taisi olla parissa valkoisessa kukassa, mutta ei mitään vakavaa. Ei kai sielläkään?

   Poista
 9. Kauniisti kukkii sinulla jo näin keväällä. Minä olen ollut tosi huono istuttamaan sipuleita, jotka sitten kukkisivat keväällä. Ja sen näköistäkin meillä sitten on. Nyt minä lupaan että syksyllä aloitan sipuleiden istutuksen.
  Minä tykkään käydä uusissa blogeissa ,joissa en ehkä ole käynyt koskaan. Näin voi löytää kivoja uusia blogeja ja ihania ihmisiä blogien takaa. Liityin lukijaksesi ja liitin sinun blogisi minun lukuluetteloon ,silloin minun on helpompi seurata sinun blogiasi.
  Tuleppas sinäkin käymään kylässä aurinkokujalla.
  Oikein mukavaa viikonloppua sinulle ja nautihan keväisestä pihastasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos aurinkokujalla! Istuta ihmeessä sipulikukkia, et kadu. Ja kiitos paljon kutsustasi!

   Poista
 10. Ihanaa kukkivaa toukokuun jatkoa sinne eteläiseen Suomeen:)

  VastaaPoista