sunnuntai 21. kesäkuuta 2020

Salainen villi puutarha

Kesä. Kukkia poimien pellonpientareilta maljakkoon. Kuuman auringon alla. Villi penger on polvenkorkuisen kukkapellon peittämä. 
Villiruusut kukkivat
Puna-apilan tuoksu pökerryttää kun istun ruusupömpelissä
Pimeään nurkkaukseen istutin joskus Laikkukirjokanukan ja sen alle vielä kirjavalehtisen kuunliljan kielojen sekaan. Iltaisin nurkkaus hehkuu valoa kuusiaidan kyljessä. 
Ruotsinkielessä on ihana sanonta "inbäddad i grönska" eli pedattu vihreyteen. Salainen puutarha. 
Ruusupömpelissä kasvaa juhannusruusuja, punalehtiruusua, japaninköynnösruusua (rosa multiflora) ja koristeomenapuu Tammisaari taivuteltuna. Näiden takana on Holger-syreenejä, Katsura, kuusia, tuijia, pähkinäpensas ja Mongolianvaahtera...
..sekä Veripyökki Fagus Sylvatica. Hauska kapistus, joka tipauttaa edellisvuotiset lehtensä vasta kun uudet puhkeavat. Nyt ei ole ihan vielä saavuttanut tumminta sävyä. 

Ruusupömpelissä on romanttista istua tuoksuttelemassa ruusuja 
Syreenit ovat kauan sitten lopettaneet kukintansa, mutta jostain syystä tämä pikkusyreeni Paliblin kukkii näin myöhään ja tuoksuu ihanalle
Siellä se nököttää, pihan perällä piilossa
Paikka on täysin villi. Tammen alkuja kasvaa siellä täällä, samoin vaahteroita.
Drinkkitelineessä luonnonkukat kukkivat
Hiidenvirna kiipeilee telineessä
Nurmitädykkeet hehkuvat sinisinä, aiemmin myös akileijat kukkivat penkereellä sinisinä
Puna-ailakit ovat ihania täällä
Sateenvarjojalavan alla suojassa paahteelta ja sateelta
Rosa Single Cherry kukkii pientareella, lisäksi ruusuista täällä kasvaa Rosa virginiana (kiiltoruusu) & Rosa Rosa cinnamomea (metsäruusu), Rosa Nitida (nukkeruusu). Ne aloittelevat kukintaansa. Joitakin ruusuja mistä kovasti haaveilin silloin vuosia sitten en saanutkaan käsiini. Yksi himon kohde taisi olla luumuruusu, mutta hulluus on sittemmin laantunut ja kohde jäänyt tälläiseksi...
Joka ilta kyyhkypariskunta saapuu istumaan langalle tai männyn oksille penkereen päälle.
Juhannukseksi teimme kukkasormuksia
Olen  aivan loppu ja kesälomaan on vieläkin monta viikkoa. On pitänyt tehdä pitkää päivää koronan vuoksi. Nyt on jo keskikesän juhla ohitse ennen kuin silmää ehtii räpäyttää. Rasittunut pää poikii migreenejä ja kolmoishermosäryn. Ei auta kuin purra hammasta, aloittaa taas työt huomenna ja töiden jälkeen kätkeytyä salaisen puutarhan uumeniin hoitoa saamaan. Tänään on vuoden valoisin päivä.

13 kommenttia:

 1. Voi että oli ihanaa lukea kuulumisiasi pitkästä aikaa💚 Ruusupömpeli on oikea voimapaikka, siellä saat voimasi takaisin työpäivän jälkeen ja jaksat lomaan asti. Ja muistahan, että uupumukseen asti ei pidä venyä, otat sitä ennen sairaslomaa. Uupuminen on vakava sairaus josta seuraa vuosien lääkitys😟

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna ♥ Puutarhasta saa energyä :) Minä en usko sairaslomiin, kyllä se on vaan jaksettava lomaan asti. Kaikki töissä yhtä tasaisen väsyneitä...työelämä puristaa kaikista mehut. Ihanaa kesää Sinulle!

   Poista
 2. Kaunis salainen ja vihreä puutarha.

  VastaaPoista
 3. Tsemppiä. Minäkin jäin kotiin juhannukseksi, kun muut karkasivat muualle juhannusta viettämään, jotta sain ihan hiljaisuudessa nukuttua pääkipua pois. Pääkipu oli siis seurausta univajeesta. Aina voi hakea sairaslomaa, jos ei jaksa.

  Ihana villi puutarha sinulla. Juuri ehdin itse kirjoittaa nurmitädykkeestä myös muutaman sanasen. Minullakin on paikka, jossa nurmitädyke saa rauhassa kukkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. KIitos vaalean vihreää ♥ Olipas hyvä idea tuosta kotiinjäämisestä. Toivottavasti helpotti? Kuten sanottu, en oikein usko sairaslomiin miltään kannalta. Ei ne ratkaise mitään. Ei auta kuin sinnitellä lomaan asti. Ihana nurmitädyke on, onnea on kun sen puutarhaansa saa!

   Poista
 4. Tsemppiä lomaan asti jaksamiseen. Koville otti itselläkin kevät, nyt alkoi loma mutta kyllä tuleva syksy vähän pelottaa töiden suhteen. Puutarha on hyvä paikka nauttia ja unohtaa kaikki murheet. Unohtuu väsymykset, kivut ja säryt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja ♥ Hyvää lomaa! Ei mietitä vielä syksyä...joohan. Puutarhasta saa niin paljon ihanaa voimaa!

   Poista
 5. Puutarhan rehevyys kätkee sisäänsä monta ihanaa kukkijaa. Ruusupömpelissä on varmasti nautinnollista aistia kaikilla aisteilla kesän ihanuus. Älä uuvuta itseäsi äärirajoille, loman pitää olla muutakin kuin työn uupumuksesta toipumista. Voimia ja iloa kesääsi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirkku ♥ Kiitos samoin sinulle aivan ihanaa kesää! Lomaan asti täytyy sinnitellä, kyllä se sitten taas helpottaa :)

   Poista
 6. Tsemppiä jaksamiseen! Ihana puutarha!

  VastaaPoista
 7. Tsemppiä, kyllä se loma joskus tulee.
  Onneksi sulla on noin ihana puutarha, missä voi nauttia työpäivien jälkeen!

  VastaaPoista