lauantai 5. joulukuuta 2020

Joulukuun päiviä

Tämä kaunis luonnonkivesta tehtyä kylmämuuri aitaistutuksineen kuuluu tyylitajuiselle naapurilleni. Onneksi saan ihailla sitä puoleltamme. 
Joulukuisessa puutarhassa ja luonnossa ei paljoa tapahdu. Harmas taivas roikkuu. Välillä tulee lunta ja sulaa pian pois. Onneksi pian on talvipäivänkeikaus, tämä pimeys vie voimat. Töitä on todella paljon, aikaa ei oikein riitä muuhun. Puutarhassa nousee esiin alkuja. 
Tulee niin kevätolo kun näitä katselee
Helleborus atrorubens, oma jouluruususuosikkini, kurkistelee maan pinnalla kukkanuppujensa kanssa

Lintujen ruokintapaikalla lumikellojen päät pilkistävät mullasta

Valkoinen sinivuokko on levinnyt hurjasti pikkuruisessa salaisessa lehdossa. Talvivihreänä kullanarvoinen tämäkin. 
Olen potenut kuusikuumetta. Tunnustan, että oli lähellä, etten varastanut pientä kuusta kaupungin mailta. Sain kuitenkin hillittyä itseni vime tipassa. Olisi kiva saada puutarhakuusi. Salaisessa lehdossa kituuttaa myös tämä pieni kuusi vuosien takaa (5 vuotta sitten istutettu) Koreanpihta. Tiesin, että on hidaskasvuinen, mutta ihan näin hitaaksi en ymmärtänyt. Odottelen siis yhä kauniita lilanvärisiä käpyjä, joita kuuseen pitäisi jo nuorena tulla. Näitä on istutettu kaksi ryhmäksi, mikä vitsi. Ehdin kuolla ennen kuin kasvavat.
Snowbunting -krookukset kukkivat aina ensimmäisinä, nyt hieman jo katselemassa maailman menoa...antaa toivoa siitä, että kevät on tulossa vaikka elämme sydäntalvea
Puutarha ilman havuja olisi talvella kurja. Tuuheat ja tummanvihreät marjakuuset somistavat ja peittävät sisäänkäyntiä ylväinä. 
Kartiovalkokuuset ovat satukuusia, varsinkin lumihuurrettuina

Näsiän yksi kukka lähes avautui ja seuraavana päivänä tuli lumi
Hassuttelin taas retrokelkan kanssa. Kuusi on ollut useamman vuoden ruukussa talvehtimassa. Houkuttaisi taas istuttaa pensaita ruukkuihin.
Kaunis tulimarja lepäilee betonimuuria vasten. Mustarastas on osittain syönyt sen marjat. Talvivihreät kasvit on parasta pimeinä ja kosteina talvina. 
Koristeomppuleita hissuksiin syö myös mustarastas
Joku oli syönyt jouluruusun kukkaa, kukki puolikkaana

Innostuttiin lapsen kanssa ripustelemaan joulupalloja paviljonkiin, menevät ne näinkin
Punainen on lempivärini. Tuota saakelin ruutunauhaa inhoan, meinasin viskata pallot muovinkeräykseen, mutta saivat uuden elämän puutarhassa
Karkkikeppi toimii aurinkoenergialla, viime aikoina ei ole valoa herunut
Kuistilla kasvit talvehtivat vaihdellen, räplään taas lämpötilaa edestakaisin enkä löydä balanssia. Kippuramainen viherkasvi on Jasmiini. 
Clas Ohlsonista löysin yksinkertaisen kauniin jouluvalon keittiöön.
Kuva on otettu keskipäivällä, on hämärää silti
Onneksi on veranta; voi istua peittoihin kääriytyneenä lukemassa kirjaa. Raahasin taas hirmuisen pinon kirjastosta. Onneksi niitä ei suljettu. 
Huonekuusi on saanut koristuksia
H&M Homesta suloinen kultainen neidonhiuspuukoriste
Ulkona luonnossa pähkinäpensaat valuvat norkkoja; olen ihastellut niitä lenkeillä. Omassa puutarhassakin kukkii pikkuinen peikonpähkinä

Eiffel on talvinen
Suttukuva, mutta tässä on hippeastrum Estella, kaunotar. Pinkin ja purppuran sävyjä, valkoiset raidat. Onnistuin taas tekemään omakasvattamasta amaryllisestä kerrostalon korkuisen. 
Odottelen monikukkaisen hyasintin kukintaa. Kauniit lehdet kuvassa kuuluvat Tamarindille. Tänä vuonna en väkertele säälittäviä virityksiä joulupöytään vaan tilasin oikeasta kukkakaupasta kimpun. Odotan kovasti mitä sieltä löytyy noudettaessa. Niin ja muutaman päivän hengähdystaukoa työstä odottelen myös.  Hyvää itsenäisyyspäivää toivotellen 🇫🇮

10 kommenttia:

 1. Olipas paljon kaikenlaista kivaa. Pallotkin on kivoja ulkokoristeina.
  Hyvää itsenäisyyspäivää.

  VastaaPoista
 2. Vitsi, sinun puutarhassasi on selvästi kevättä ilmassa - tai pikemminkin mullassa. Harmaudesta ja pimeydestä huolimatta ollaan jo aika hyvässä vauhdissa kohti valoa. Kahden viikon päästä on talvipäivänseisaus ja siitä se taas lähtee.
  Meidän naapurin Koreanpihta on venynyt kumman nopeasti pituutta kuudessa vuodessa. Se on hyvin aurinkoisessa ja lämpimässä paikassa ja siihen on tullut lähes joka vuosi liloja käpyjä. Saivat taimen Plantagenin syksyisestä poistomyynnistä edullisesti.
  Naapurisi kylmämuuri kelpaisi minullekin. Samoin sinun ihastuttava verantasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Between! Odotan jo kuumeisena kevättä! Hienolta kuulostaa naapurisi Koreanpihta. Iloista joulua!

   Poista
 3. Ompa ryhyrikäs tuijarivi. Kyllä tuallaasta kattelis miälellänsä. Oho, sullahan on kevät ja talavi taas samas puutarhas :) Ku saan joskus paviljonkini valamihiksi, nii voisin hyvin kokeella pallokoristeeta. Niitä riittää.
  Hyvää itsenääsyyspäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Navettapiika! Voi odotan jo paviljonkiasi! Iloista joulua!

   Poista
 4. Sieltähän puskee piippoja kuin kevät olisi jo pitkällä! Paksua pilvipeitettä on täälläkin jatkuvasti, mutta maa on sentään pysynyt jo pitkään valkoisena. Aivan pian onneksi päivä alkaa pidetä. Vaikka talvi on oikeasti vasta edessä, niin valoisan ajan lisääntyminen tuo energiaa. Hyvää itsenäisyyspäivää ja joulun odotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Minna! Toivotaan valoistuvaa piakkoin! Ihanaa joulua sinulle!

   Poista
 5. Ihanaa että joulukuussakin kukkii puutarhassa!
  Ja piippoja näkyvissä jo vaikka kuinka paljon:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Pioni! Ihanaa kun on piippoja! Aivan ihanaa joulua sinulle!

   Poista